3. 64' - Doelpunt - Edon Zhegrova (1 - 4)
    UEFA Europa League - speeldag 2 - 01/08/18 - 18:00
    64'
    Edon Zhegrova
    1 - 4
    64'

Racing Genk heeft zich na een verplicht nummer in Luxemburg makkelijk geplaatst voor de derde kwalificatieronde van de Europa League. Na de 5-0-overwinning in de heenwedstrijd boekte het ook op het veld van Fola Esch een ruime zege. Het werd 1-4. "Wij willen ons niveau een heel seizoen zo hoog mogelijk houden", zegt Philippe Clement.

Fola Esch - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Enkel de grootste Luxemburgse optimist geloofde misschien nog in een stunt van Fola Esch, maar na 2 vroege treffers van Zhegrova en Heynen moest ook die de overmacht van Genk erkennen.
    • Man van de match: Edon Zhegrova speelde allerminst alsof het een verplicht nummer was. Met twee goals, een assist en meerdere knappe acties was hij dé uitblinker bij Genk.
    • Opvallend: Genk lijkt wel een doelpuntenmachine bij de start van het nieuwe voetbalseizoen. Naast de 9 goals tegen Fola Esch trof het afgelopen zondag ook tegen Lokeren 4 keer raak.

Fola Esch al na een kwartier uitgeteld

Na de 5-0-overwinning in de heenwedstrijd was de trip naar Luxemburg niet meer dan een gezondheidswandeling voor Racing Genk. Het leek bovendien wel een thuiswedstrijd voor Genk. Heel wat supporters hadden de trip naar Luxemburg gemaakt, voorzitter Peter Croonen met een kleine delegatie zelfs per fiets.

Zij zagen hoe Genk, met een flink gewijzigd elftal, nog voor het kwartier op voorsprong kwam. Zhegrova zette zijn mannetje te kijk en liet ook doelman Cabral kansloos achter. Fola Esch kreeg geen tijd om op adem te komen, enkele minuten later stond de 0-2 al op het scorebord. Piotrowski legde goed terug op Heynen en die werkte de bal van dichtbij simpel in doel.

Nadien viel de Genkse motor wat stil, al kon Esch daar nauwelijks van profiteren. Tot Jackers de Luxemburgers bijna een handje hielp, maar Sinani was te verrast om een slordigheidje van de doelman af te straffen. Jackers was kort voor de rust wel bij de pinken bij een fraaie vrije trap van Bensi. Aan de overkant mocht Cabral zijn kunnen tonen op een schot van Piotrowski.

Bensi zorgt voor pleister op de wonde, Zhegrova blinkt uit

Voor Genk hoefde niks meer in de tweede helft. Pas rond het uur kwamen de bezoekers nog eens piepen en het was meteen raak. Gano pikte na een knappe actie van Zhegrova z’n eerste treffer voor Genk mee en maakte er zo 0-3 van.

Fola Esch leek ten dode opgeschreven, maar verrees plots met een knappe aanval. Sinani stak de bal goed naar Bensi en die gaf Jackers zowaar het nakijken. Lang konden de Luxemburgers daar niet van genieten, twee minuten later verkeek zowat iedereen bij Fola Esch zich op een vrije trap van uitblinker Zhegrova: 1-4.

De wedstrijd viel daarmee helemaal in een beslissende plooi en veel was er dan ook niet meer te beleven. Pas kort voor het einde liet Corral Garcia zich opmerken met een stevige pegel, maar Jackers vond één eerreddend doelpunt voor de Luxemburgers wel genoeg.

Clement: "Niet iedereen opbranden"

“Mijn spelers hebben deze opdracht heel serieus genomen. Hieruit blijkt ook weer dat er met alle spelers heel hard gewerkt wordt om ze beter te maken en dat zie je ook. Meer en meer jongens halen het niveau om wedstrijden te winnen voor Genk”, zegt Philippe Clement.

Genk toonde gretigheid, ook al was het een veredelde oefengalop. "Ik wil een
    ambitieuze groep die elke wedstrijd wil winnen, of het nu tegen Fola Esch of
    Anderlecht is. Ook op training moeten ze elk partijtje willen winnen. Dat is de
    mentaliteit die stilaan in de hele groep zit. Daarom is het ook niet moeilijk
    om gefocust te zijn voor dit soort wedstrijden.”

Clement kon bovendien enkele spelers laten rusten, al ziet hij dat toch ietwat anders. "Het is geen kwestie van rusten, maar van klaar te zijn voor de volgende weken. We willen niet iedereen opbranden, zodat er geen terugslag komt. Genk heeft het de voorbije jaren altijd heel moeilijk gehad tussen september en november en daar veel punten verloren heeft. Wij willen ons niveau een heel seizoen zo hoog mogelijk houden.”

De Condé: "Goed dat sommigen zich getoond hebben"

"We wisten na de heenwedstrijd dat het niet moeilijk zou worden, maar voor jongens die weinig spelen was het wel een kans om zich te tonen. Er zijn er toch een paar die dat gedaan hebben, dus dat is alleen maar positief. Heynen speelde heel sterk, Zhegrova was heel aanwezig en Benson deed het ook goed", zegt Dimitri De Condé, technisch directeur bij Racing Genk.

De basisspelers kregen rust, met oog op de komende competitiewedstrijd tegen STVV. "Zondag is gewoon een heel belangrijke wedstrijd. Niet alleen voor de competitie, maar ook omdat het een derby is. We zijn zeer gefocust op zondag, dus het is goed dat het merendeel van de spelers heeft kunnen rusten."

In de 3e kwalificatieronde wacht een confrontatie met Lech Poznan of Sjachtjor Soligorsk. "Ik denk dat ze vergelijkbaar zijn. Wij gaan ervan uit dat we naar Poznan moeten, zij hebben ginds 1-1 gelijk gespeeld. Poznan is gewoon een fysiek heel sterke ploeg. We gaan thuis het verschil moeten maken tegen wie het ook is. Het zal wel een ander niveau zijn dan vandaag."

90+4'

Racing Genk boekt een eenvoudige 1-4-overwinning op het veld van Fola Esch en stoot door naar de derde kwalificatieronde van de Europa League.
    90+3' tweede helft
    90+1'

Stevige pegel van Corral Garcia

Corral Garcia zet Jackers nog eens aan het werk met een stevige knal, maar de Genkse doelman vindt één tegengoal wel genoeg en pareert de poging. Fola Esch heeft bij momenten toch wat laten zien vanavond, ook al kon het Genk nooit in verlegenheid brengen.
    90'
    Karelis speelt de bal wat te makkelijk kwijt, voorlopig geen geweldige invalbeurt van de Griek. Beide ploegen slepen zich intussen naar het einde van de wedstrijd.
    84'
    82'
    Op het veld valt niet veel meer te beleven, maar ernaast blijven de Genkse supporters wel voor sfeer zorgen. Het blijft voor hen ook genieten van de dribbelacties van Zhegrova, zonder twijfel de beste man bij Genk.
    78'
    77'
    Veel staat er niet meer op het spel en dat vertaalt zich ook in het spelniveau. Voor Genk hoeft het allemaal niet meer zo nodig en zo weet Fola Esch een paar hoekschoppen te versieren. Maar kansen afdwingen, dat lukt de Luxemburgers niet.
    77'

Weinig doelgevaar

74'
    Fola Esch legt zowaar een knappe aanval op de mat. Nastic moet de bal uiteindelijk zelfs in hoekschop werken, maar daar vangt de thuisploeg niks mee aan.
    68'
    Voor doelpuntenmaker Heynen zit de wedstrijd erop, Karelis krijgt nog ruim twintig minuten om ook nog een goaltje te maken.
    65'

Zhegrova pikt z'n tweede goal mee

De doelpunten volgen elkaar nu in sneltempo op. Bij Fola Esch verkijken ze zich op een vrije trap van Zhegrova en Cabral ziet de 1-4 in doel verdwijnen.
    61'

Bensi doet de Luxemburgers juichen

Bij Genk schrikken ze zich een hoedje. Sinani stuurt Bensi weg en die geeft Jackers zowaar het nakijken. Fola Esch komt terug tot 1-3.
    60'

Gano rondt knappe aanval af

Gano heeft z'n eerste treffer voor Racing Genk te pakken. Na knap voorbereidend werk van Zhegrova maakt hij er 0-3 van.
    57'
    Klein gaat wel erg opzichtig aan het shirt van Benson hangen en krijgt terecht de eerste gele kaart van de wedstrijd. Genk weet alweer niks te puren uit de vrije trap, meer dan een afzwaaier wordt het niet.