Ga naar de inhoud
Genk kan pas diep in de 2e helft de 2-2 scoren.

Racing Genk zet twee keer achterstand recht tegen Fiorentina, paal voorkomt 3-2 in minuut 96

 do 21 september 2023 20:30
KRC Genk
einde
2-2
Fiorentina
 1. 7' - Doelpunt - Luca Ranieri (0 - 1)
 2. 12' - Doelpunt - Andi Zeqiri (1 - 1)
 3. 23' - Doelpunt - Luca Ranieri (1 - 2)
 4. 29' - Geel - Daniel Muñoz
 5. 33' - Geel - Rolando Mandragora
 6. 45+5' - Geel - Cristiano Biraghi
 1. 63' - Verv. Rolando Mandragora door Maxime Lopez
 2. 63' - Verv. Cristiano Biraghi door Fabiano Parisi
 3. 72' - Verv. Riccardo Sottil door Josip Brekalo
 4. 72' - Verv. Lucas Beltrán door M'Bala Nzola
 5. 72' - Verv. Andi Zeqiri door Toluwalase Emmanuel Arokodare
 6. 77' - Verv. Luca Oyen door Anouar Ait El Hadj
 7. 85' - Doelpunt - Mark McKenzie (2 - 2)
 8. 88' - Verv. Bilal El Khannous door Patrik Hrošovský
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 21/09/23 - 18:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
7'
Luca Ranieri
0 - 1
Luca Ranieri
7'
12'
Andi Zeqiri
12'
Andi Zeqiri
1 - 1
23'
Luca Ranieri
1 - 2
Luca Ranieri
23'
85'
Mark McKenzie
85'
Mark McKenzie
2 - 2

Racing Genk heeft een valse Europese start vermeden. Tegen het Italiaanse Fiorentina, vorig jaar nog finalist, maakte het twee keer een achterstand goed. Eerst wiste Zeqiri een blunder van Vandevoordt uit, in het slot zorgde McKenzie voor een gelijkmaker. De thuisploeg was nog dicht bij een zege, maar Tolu zag een winnende treffer op de paal belanden.

Racing Genk - Fiorentina in een notendop:
 • Sleutelmoment: 5 minuten voor tijd kopte Mark McKenzie Racing Genk nog naar een prima gelijkspel tegen Fiorentina, al zat de winst er zelfs nog in. Tolu trof in minuut 96 de binnenkant van de paal. Het scheelde enkele centimeters of de Limburgers hadden een stuntzege beet op speeldag 1. 

 

 • Man van de Match: Luca Ranieri, centrale verdediger van beroep, ontpopte zich zowaar tot doelpuntenmachine in Genk. De 24-jarige Italiaan scoorde voor vanavond slechts 1 keer in zijn hele carrière. Daar deed Ranieri in een klap 2 goals bij, ei zo na ook nog gekruid met een assist voor de 1-3. 

 

 • Opvallend: Een comeback die Racing Genk een mooi gelijkspel opleverde, al willen ze o zo graag nog eens winnen voor eigen volk in een Europese groepsfase. Daar slaagde het de voorbije 5 jaar amper 1 keer in met een 4-0 zege tegen Sarpsborg in december 2018, in de Europa League. 
Genks geklungel op corners zorgt voor 2 tegengoals

KRC Genk begon aan zijn eerste groepsfase in de Conference League met een thuisduel tegen groepsfavoriet Fiorentina, vorig jaar nog finalist in de 3e Europese competitie.

 

Geen cadeau als opener dus, zeker niet gezien de weifelachtige prestaties van de Limburgers de voorbije weken.

 

En dan was het wel Maarten Vandevoordt, een van de lichtpuntjes tijdens het seizoensbegin bij Racing Genk, die al vroeg aan het blunderen ging.

 

Met een slap handje kon hij de kopbal van Ranieri op corner niet uit zijn doel houden, de thuisploeg was meteen op achtervolgen aangewezen.

 

Al mocht de reactie van Genk er wel zijn. Een vrije trap van Bilal el Khannous zorgde voor geklungel bij Fiorentina, Andi Zeqiri kon profiteren en scoorde zijn 2e goal in 2 wedstrijden. 

 

Het Genkse geluk was echter van korte duur, een nieuwe hoekschop van Fiorentina zorgde alweer voor paniek achterin. 

 

Milenkovic kon doorkoppen naar zijn collega-centrale verdediger Ranieri, die volledig vrij aan de tweede paal zowaar een tweede keer raak kon koppen. 

 

Kopzorgen dus voor Wouter Vrancken en zijn troepen met een 1-2-ruststand na geklungel op hoekschoppen.

Racing Genk gaat bijna erop en erover na sterk slot

Na rust zagen we een halfuur lang amper kansen, een vervelend Fiorentina legde de wedstrijd volledig lam. 

 

De bezoekers lieten zelf na om de wedstrijd volledig te beslissen bij de eerste goede kans na de koffie. 

 

Ranieri kroop in de rol van aangever en legde prima terug tot bij die andere centrale verdediger, maar het vizier van Milenkovic stond niet op scherp. De prima kans eindigde hoog over het doel van Vandevoordt. 

 

Het spreekwoordelijke deksel viel nog op de Italiaanse neuzen met de gelijkmaker van Mark McKenzie, opnieuw na een kopbal op corner. 

 

Bijna bekroonde Racing Genk zijn sterke slot zelfs nog met een stuntzege tegen de finalist van vorig seizoen. De ultieme knal van Tolu in minuut 96 strandde op de binnenkant van de paal. 

 

Zo moesten de Limburgers tevreden zijn met een oerdegelijk 2-2-gelijkspel als opener van hun campagne in de Conference League. 

Reacties na Racing Genk - Fiorentina:

Wouter Vrancken kon niet anders dan tevreden zijn met het gelijkspel tegen Fiorentina, vorig jaar finalist in de Conference League. 

 

"Op voorhand zou je tekenen voor dit resultaat, maar als je de wedstrijd ziet en er een ploeg moest winnen, dan waren wij het wel", vond de trainer van Racing Genk.

 

“We hebben weinig tot niks weggeven buiten die stilstaande fases, we hebben gepusht en veel goede combinaties op de mat gelegd."

 

"We zijn altijd de voetballende oplossing blijven zoeken en fysiek hadden we op het einde ook de bovenhand. Het is jammer om dan net niet de winst binnen te halen.”

 

In het slot stormden zowel Racing Genk als Fiorentina nog naar voor.

 

“Ik had met hun coach (Vincenzo Italiano, red.) al gesproken en ik denk dat we allebei houden van energie in het spel en zelf op zoek gaan naar goals en kansen", aldus Vrancken.

 

"Als je alle twee op die manier denkt, kan je mooie wedstrijden krijgen zoals vandaag.”

 

Al speelden de Italianen bij momenten toch erg vervelend in de tweede helft.

 

“Zij voelden op een bepaald moment ook aan dat wij de bovenhand hadden. Dan kan je niet meer open en bloot spelen. Ik heb me er in ieder geval zelf niet aan geïrriteerd, maar wel genoten van wat de jongens presteerden.”

 

Wat vond Vrancken van de tegengoals op stilstaande fases?

 

“Je weet dat dat kan gebeuren, maar je bent ontgoocheld om op die manier goals binnen te krijgen. We zijn blijven zoeken naar doelpunten tegen een heel sterke ploeg. Dat is toch iets om fier op te zijn", besloot hij.

Maarten Vandevoordt moest zich in de eerste helft 2 keer omdraaien na een tegendoelpunt op stilstaande fase. 

 

"We speelden bij momenten een goede wedstrijd, alleen is het jammer van die 2 tegendoelpunten op stilstaande fase. Misschien dat ik bij die eerste wel wat meer kon doen, dus dat is wel pijnlijk", reageerde de doelman.

 

“Het ging heel snel, maar ik heb het gevoel dat de bal uit mijn hand glipt. Dat is zuur.”

 

Met welk gevoel sluit Vandevoordt deze wedstrijd af?

 

"Op het einde is een punt wel goed, maar de ontgoocheling is er toch nog een beetje."

Fase per fase
20:46
EINDE: 2-2

In een prangende slotfase kwam Racing Genk nog het dichtst bij de zege, maar de paal stond de winnende goal van Tolu in de weg. 

Een gelijkspel tegen grote groepsfavoriet Fiorentina is allerminst een schande, al zat er dus in extremis nog meer in voor de Limburgers. 

90+6' tweede helft
90+5'
Tolu tegen de paal!

Daar was nog bijna de winnende goal! Tolu Arokodare komt prima voor zijn man en knalt tegen de binnenkant van de paal. 

90+4'

El Hadj speelt in de zestien tot bij Arteaga, die snel en hard afdrukt. Afgeblokt, nog eens een corner voor Genk. 

90+3'

Geen El Khannous meer bij de thuisploeg, de corner zorgt niet meer voor gevaar. Het initiatief blijft wel bij Racing Genk in deze slotfase. 

90+2'
Hrosovsky talmt te lang

Een snelle tegenstoot van Racing Genk komt tot bij Hrosovsky. Die talmt iets te lang waardoor er voldoende volk terug is van Fiorentina om zijn poging af te blokken. 

90+1'

Fiorentina komt nog eens met een prima combinatie, maar een slotakkoord volgt niet. We krijgen nog 5 minuten extra tijd. 

90+1'
5 - extra time
Er komen 5 minuten extra tijd bij.
88'

Gaat Racing Genk nog op zoek naar meer? Hrosovsky komt El Khannous, de man van de assist daarnet, vervangen. Toch een iets meer verdedigende optie. 

86'
GOAL: McKenzie kopt hem binnen!

En of het weer lukt op stilstaande fase! McKenzie kopt de corner van El Khannous prima overhoeks binnen. Christensen kansloos, 2-2! 

85'

Baah kan deze keer wel een hoekschop afdwingen. Lukt het op stilstaande fase dan maar voor Racing Genk? 

83'
Genk leeft op hoop, een gelijkmaker kan nog altijd.
Peter Vandenbempt op Radio 1
82'
Kouamé probeert het spectaculair

Een lang uitgesponnen hoekschop komt tot bij Kouamé, die het met een omhaal uit een scherpe hoek probeert. Vandevoordt kan zonder problemen pakken. 

79'

De sterke Duncan lanceert Parisi op links en die verstuurt een prima voorzet richting tweede paal. Kouamé en Nzola communiceren daar te weinig en verprutsen de enorme mogelijkheid.

78'

Baah sleept op zijn beurt ook een hoekschop uit de brand, al krijgt de thuisploeg die overduidelijke corner niet. De Ghanees maakt zich terecht boos.