Shamrock RoversKAA Gent
Julian Weinberger
Tallaght Stadium
6203

Pover KAA Gent wint niet in Ierland, maar houdt (door Zweedse hulp) uitzicht op volgende ronde

do 27 oktober 2022 22:35
1-1
  1. 4' - Doelpunt - Rory Gaffney (1 - 0)
  2. 43' - Geel - Seán Kavanagh
  1. 67' - Geel - Richie Towell
  2. 74' - Geel 2 - Justin Ferizaj
  3. 75' - Doelpunt - Hong Hyun-seok (1 - 1)
  4. 90+4' - Verv. Richie Towell door Sean Gannon
  5. 90+5' - Geel - Sean Gannon
UEFA Europa Conference League - speeldag 5 - 27/10/22 - 21:01
4'
Rory Gaffney
4'
1 - 0
75'
Hyun-seok Hong
1 - 1
75'

Geen zege maar wel nog hoop. Ondanks een pover gelijkspel tegen Shamrock Rovers mag KAA Gent nog dromen van Europese overwintering. Een kwartier voor tijd vond de ingevallen Hong de cruciale 1-1, nadat de Buffalo’s al in minuut 3 moesten achtervolgen. Door een nederlaag van Molde in de andere groepsmatch volstaat straks een zege in de rechtstreekse confrontatie op de slotspeeldag. "We moeten erdoor", blikt coach Hein Vanhaezebrouck vooruit.

Shamrock Rovers - KAA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: een kwartier voor tijd komen de Shamrock Rovers met z'n tienen te staan. Gent profiteert meteen via invaller Hong.

• Man van de match: Alan Mannus zit op tram 4, maar schrijf de doelman niet af. De goalie was lang een sta-in-de-weg voor Gent.

• Statistiek: de Shamrock Rovers hadden nog niet gescoord in de groepsfase. Na 3 minuten hadden ze vanavond al prijs. Gent gaf hen te veel ruimte.

Meteen raak voor Shamrock Rovers

De Shamrock Rovers hadden zich net tot kampioen gekroond, maar van decompressie was geen sprake. De Ieren zochten en vonden snel hun eerste doelpunt in de poules Conference League.

KAA Gent maakte het de Rovers ook niet moeilijk. De thuisploeg kreeg veel ruimte, de vrijstaande Gaffney kopte met plezier binnen aan de tweede paal.

De Belgische bekerhouder eiste de regie vervolgens op en duwde de Ieren ook op de eigen helft, maar de bal inspelen, lukte moeilijk. Gent grossierde in slordige passes.

Als het wel lukte, maakte Gent kennis met Alan Mannus. Met knappe parades hield de 40-jarige keeper Salah en Hjulsager van de gelijkmaker.

Invaller Hong stelt orde op zaken

Een leuk begin van de tweede helft leverde geen doelpunten op. De beste kans  voor Gent kwam van de schouder van Godeau. Zonder dat hij het wist, duwde hij een hoekschop op de paal.

Toen de Rovers met z'n tienen kwamen te staan, volgde de verlossing voor Gent. Godeau schoof de bal laag in, invaller Hong legde de gelijkmaker in doel.

De bal bleef voor Gent, maar aartsgevaarlijk werden de bezoekers niet. Al had Depoitre een penalty verdiend toen hij neergetrokken werd. Helaas voor de aanvaller is er in de Conference League geen sprake van de VAR.

Diep in de toegevoegde tijd maakte Okumu zijn slappe wedstrijd bijna goed met een poging vanuit de tweede lijn. Zijn vlam vloog maar net over.

Omdat Molde een voorsprong uit handen gaf tegen de Zweden van Djurgardens (2-3) mag Gent volgende week nog een finale spelen. Als het team in eigen huis wint van de Noren, overwintert het in de Conference League.

De reacties na de wedstrijd

Hein Vanhaezebrouck (Gent-coach): "Op vlak van efficiëntie en afwerking hebben we het laten afweten. Daar blijven we het moeilijk mee hebben, dat moet veel beter."

"Zij zetten veel druk, daar konden we aanvankelijk weinig tegenover zetten. Met de inbreng van Kums en Hong liep het beter en beter. Die wissels hebben gerendeerd, daar ben ik blij om."

Dat AA Gent een penalty misliep in Europa is niet nieuw. "In 5 matchen hadden we 3 keer overduidelijk een strafschop moeten krijgen. Het zit allemaal wat tegen, maar toch zitten we nog in de race", pept Vanhaezebrouck zich op.

Van een gelijkspel bij de Shamrock Rovers kan je niet vrolijk worden. "Wij wel", reageert de trainer.

"We wilden absoluut die laatste kans nog afdwingen. Daar zijn we tevreden mee. We spelen nu eenmaal veel matchen met een beperkte kern. Er zijn jongens die op hun tandvlees zitten. Hopelijk verliezen we er zondag geen meer tegen OH Leuven."

Volgende week is het erop of eronder voor Gent tegen Molde. "Als we vandaag nog in de strijd zitten, stoten we volgende week door. Daar ben ik van overtuigd. Dat had ik tegen mijn spelers gezegd."

"Met wie dan ook, we moeten erdoor. Hopelijk met de steun van het thuispubliek", sluit de coach af.

Vadis Odjidja (Gent-aanvoerder): "We hebben redelijk wat kansen bij mekaar gevoetbald, alleen was scoren o zo moeilijk."

"Gelukkig is dat in de tweede helft wel gelukt. We wilden de hele wedstrijd snedig en gretig voetballen, maar dat snelle tegendoelpunt waren we even de kluts kwijt."

"In de tweede helft hebben we alles of niks gespeeld. Het belangrijkste is dat we nog in de running zijn. We gaan de wedstrijd tegen Molde goed voorbereiden."

Andrew Hjulsager (Gent-middenvelder): "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. De Ieren hadden moed geput uit dat snelle doelpunt. Zo konden ze het ons moeilijk maken met hun fightingspirit."

"In de tweede helft hebben we teruggevochten. We hadden een zege verdiend, al ga ik die penaltyfase ook niet als excuus inroepen."

"We hadden voldoende kansen. Volgende week wordt het alles of niets. Die match moeten we winnen."

22:56

het verhaal van de tweede helft

KAA Gent kwam goed uit de kleedkamer maar kreeg de bal niet gekadreerd. De beste kans kwam van de schouder van Godeau. Zonder dat hij het wist, duwde hij een hoekschop op de paal.

90+6'

einde: 1-1

Geweldig was het niet, maar Gent is nog altijd in de running voor de volgende ronde van de Conference League. Als het volgende week thuis wint van Molde, sluit het groep F als nummer 2 af.

90+5'
90+4'
90+3'

Okumu schiet over

Net voor het laatste fluitsignaal neemt Okumu een afvallende bol op de slof. De verdediger schiet maar net over.

90+3'

In Noorwegen is de match tussen Molde en Djurgardens op 2-3 geëindigd. Dat is goed nieuws voor AA Gent.

90'

extra tijd

Gent krijgt nog 4 minuten om de overwinning af te dwingen.

88'

Rune Van den Bergh (19) mag de laatste minuten komen opdraven voor Gent. Vorig weekend maakte hij zijn debuut in de A-ploeg tegen Seraing.

85'

Ik begrijp er niks van. Dit moest altijd strafschop zijn.

Peter Vandenbempt
85'

Moest Gent hier een strafschop krijgen?

84'

penaltyfout op Depoitre niet gefloten

Cleary trekt Depoitre tegen de grond, maar de scheidsrechter ziet er geen penalty in.

De VAR kan niet tussenbeide komen. Die is niet actief in de Conference League.