Een oorverdovend fluitconcert: Anderlecht blijft op de dool en geeft 2 keer voorsprong weg

  1. 44' - Geel - Michael Murillo
  2. 39' - Doelpunt - Yari Verschaeren (1 - 0)
  1. 90+5' - Geel 2 - Michael Murillo
  2. 90+3' - Verv. David Miculescu door Ianis Stoica
  3. 90' - Geel - David Miculescu
  4. 89' - Verv. Malcom Edjouma door Marco Dulca
  5. 89' - Geel - Wesley Hoedt
  6. 88' - Geel - Florinel Coman
  7. 83' - Doelpunt - Dawa (2 - 2)
  8. 77' - Verv. Francis Amuzu door Julien Duranville
  9. 76' - Doelpunt - Jan Vertonghen (2 - 1)
  10. 68' - Geel - Andrea Compagno
  11. 65' - Verv. Octavian Popescu door Florinel Coman
  12. 62' - Verv. Lior Refaelov door Mario Stroeykens
  13. 62' - Verv. Amadou Diawara door Majeed Ashimeru
  14. 61' - Doelpunt - Andrea Compagno (1 - 1)
  39'goalYari Verschaeren1 - 0
  61'goalAndrea Compagno1 - 1
  76'goalJan Vertonghen2 - 1
  83'goal Dawa2 - 2

  Een nieuwe trainer maar nog steeds dezelfde oude problemen. Anderlecht is onder Robin Veldman gestart met een onnodig gelijkspel tegen FCSB. Via Verschaeren en Vertonghen kwam paars-wit nochtans twee keer op voorsprong, maar door een gebrek aan scherpte achterin gooide Anderlecht de zege te grabbel. Van de tribunes rolde een oorverdovend fluitconcert.

  Anderlecht - FCSB in een notendop:

  • Sleutelmoment: Met nog minder dan tien minuten te gaan lijkt Anderlecht op weg naar een deugddoende overwinning, maar paars-wit laat zich nog ringeloren op een hoekschop. Van Crombrugge kan de kopbal van Oaida nog pareren, maar Dawa werkt de gelijkmaker in de herneming in doel.

  • Man van de match: Yari Verschaeren speelde misschien wel zijn beste match van het seizoen. Hij opende de score en bood Vertonghen de 2-1 aan. Met iets meer efficiëntie van Amuzu en co had het aantal assists zelf hoger kunnen zijn. Eén minpunt: het was Verschaeren die Oaida liet lopen bij de 2-2.

  • Opvallend: FCSB kon in deze groepsfase nog maar twee puntjes sprokkelen, telkens tegen Anderlecht. Silkeborg, de concurrent van paars-wit voor de tweede plaats, had een pak minder moeite met de Roemenen. Zowel thuis als uit wonnen de Denen met forfaitcijfers.

  Verschaeren zorgt voor de verlossing

  "Er is maar één optie vanavond: winnen." Robin Veldman besefte waar hij aan toe was bij zijn debuut als T1 van Anderlecht. Om zicht te houden op een Europese lente kon paars-wit maar beter puntenverlies vermijden. Veldman wou controle en dat had Anderlecht ook in de eerste helft, maar kansen kwamen daar nauwelijks uit voort.

  Bovendien was het opletten voor de tegenprikken van een gretig FCSB. Edjouma kopte na nog geen tien minuten nipt over op een hoekschop en Van Crombrugge moest ingrijpen toen Hoedt achteraan de mist inging met een dramatische pass. Ook toen Popescu bijna profiteerde van paars-wit balverlies hield de doelman Anderlecht overeind.

  Net toen het gefluit van de Anderlecht-aanhang begon toe te nemen sloeg de thuisploeg kort voor de rust toe. Verschaeren haalde in één tijd uit op een voorzet van Murillo en schilderde de bal enig mooi in doel: 1-0. Vijf minuten later maakte Silva er op aangeven van diezelfde Verschaeren met een bijzonder fraai hakje bijna 2-0 van, de reflex van Tarnovanu was even knap.

  Bijna ging Anderlecht toch nog met een flinke domper de kleedkamer in toen N'Diaye een vrije trap weggaf. Radunovic pakte uit met een geweldige pegel, Van Crombrugge zag de bal niet komen en bracht zonder het goed te beseffen redding met zijn borst.

  Anderlecht geeft voorsprong twee keer weg

  Een 1-0-voorsprong dankzij Verschaeren, dat betekende afgelopen zondag in Luik het begin van alle ellende voor Anderlecht en ook tegen FCSB kon paars-wit de voorsprong niet vasthouden. Anderlecht gaf het initiatief aan de Roemenen en betaalde daar op het uur een prijs voor. Compagno troefde Vertonghen én Hoedt af op een prima voorzet van Radunovic en kopte de gelijkmaker binnen. 

  Alles te herdoen voor Anderlecht, dat de motor maar niet op gang kreeg. Halfweg de tweede helft kreeg Vertonghen uit het niks toch een uitstekende kans op een vrije trap van Verschaeren, maar de Rode Duivel kopte naast. Verschaeren bleef het proberen en zette enkele minuten later Amuzu op weg naar de 2-1, maar die liet de uitgelezen kans liggen.

  Anderlecht hield aan die misser wel een hoekschop over en daarop lukte het wél. Verschaeren bood Vertonghen een nieuwe kans op de 2-1 en met een rake kopbal kon die paars-wit een kwartier voor het einde weer op voorsprong brengen.

  De klus leek geklaard, maar enkele minuten later gaf de thuisploeg het op zijn beurt op een corner wéér weg. Oaida mocht ongehinderd koppen aan de eerste paal. Van Crombrugge bracht eerst nog redding, maar duwde de bal tegen Dawa aan en die kon zo makkelijk scoren.

  Anderlecht probeerde er nog wat van te maken met een slotoffensief, maar dat leverde enkel nog een tweede gele kaart op voor Murillo. Een nieuwe domper voor de Anderlecht-supporters, het fluitconcert en boegeroep na het laatste fluitsignaal was oorverdovend.

  Veldman: "Grote stap zetten naar maturiteit, dit is geen jeugdvoetbal meer"

  Een debuut met een puntendeling, de ontgoocheling was groot bij Robin Veldman, de kersverse T1 van Anderlecht: "Zeker omdat je op een 2-1-voorsprong komt met nog een kleine 20 minuten te gaan. Bovendien kregen we beide goals tegen op situaties die we goed geanalyseerd hadden. We hadden aangegeven om de voorzetten te blokken en elkaar te helpen en dubbel te dekken in de duels voor doel."

  "Dan is het jammer hoe die eerste goal valt en dat het bij de tweede goal uit een corner gebeurt. Het overkomt ons de laatste wedstrijden te vaak dat we uit standaardsituaties goals tegenkrijgen. Zeker als er te weinig verantwoordelijkheid genomen wordt. Daarin moeten we echt wel een hele grote stap zetten richting maturiteit van het hele elftal. Dus niet alleen als je 35 bent, maar ook als je 17 bent en op dit niveau wil presteren, dan is het geen jeugdvoetbal meer."

  "We konden binnen ons plan wel geregeld de middenvelders vinden tussen de linies. Daardoor kregen we Verschaeren en Refaelov vaak aan de bal in de eerste helft. Op de zijkanten hadden we dreiging met Amuzu en Murillo. Dat fundament moeten we gaan uitbreiden, want het is nog niet sterk genoeg."

   

  "Als team hebben we al een paar weken te maken met te weinig kwaliteit aan de bal. Vanaf de 20e minuut was er wel wat meer rust, maar om het ritme te veranderen en de tegenstander meer achter de bal aan te laten lopen en ruimtes te creëren moet de kwaliteit echt omhoog. Zondag moeten we een aantal zaken echt beter doen om meer controle te krijgen."

  Reacties na de match:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 97. Einde. Boegeroep van het Anderlecht-publiek. Het debuut van Robin Veldman als T1 heeft niet voor de grote ommekeer gezorgd. Paars-wit gaf vanavond tot twee keer toe een voorsprong uit handen tegen FCSB. Het moet nu bang afwachten wat Silkeborg doet op bezoek bij West Ham. .
  3. Tweede gele kaart voor Michael Murillo van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 95
  4. tweede helft, minuut 94. Rood voor Murillo. Murillo deelt in de actie een slag uit in het gezicht van Dulca. Het komt hem op een tweede gele kaart te staan.  .
  5. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij FCSB, Ianis Stoica erin, David Miculescu eruit
  6. tweede helft, minuut 91. Opnieuw Verschaeren die Stroeykens lanceert en die dwingt nog een hoekschop af voor Anderlecht. Die wordt door de Roemenen vakkundig weggewerkt. .
  7. tweede helft, minuut 90. 5 minuten extra. Het is nog nog niet verloren voor Anderlecht, want er komen nog 5 minuten bij. Verschaeren pakt nog eens uit met een knappe actie en vindt Stroeykens in de zestien. Die mist zijn aanname een beetje, zijn gekraakt schot is geen probleem voor Tarnovanu. .
  8. Gele kaart voor David Miculescu van FCSB tijdens tweede helft, minuut 90
  9. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij FCSB, Marco Dulca erin, Malcom Edjouma eruit
  10. Gele kaart voor Wesley Hoedt van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 89
  11. Gele kaart voor Florinel Coman van FCSB tijdens tweede helft, minuut 88
  12. tweede helft, minuut 87. Geel voor Hoedt. Hoedt komt te laat met zijn tackle en incasseert nog een gele kaart. Toch weer geen overtuigende wedstrijd van de Nederlander. .
  13. tweede helft, minuut 86.
  14. tweede helft, minuut 85. Van Crombrugge duwt de bal via Boekarest-speler in eigen doel: 2-2.

   Van Crombrugge duwt de bal via Boekarest-speler in eigen doel: 2-2

  15. Duranville botst op Tarnovanu. Anderlecht reageert met een prima pass van uitblinker Verschaeren op Duranville. Die waagt zijn kans, maar krijgt de bal niet voorbij Tarnovanu. . tweede helft, minuut 85.
  16. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Dawa van FCSB. 2, 2.
  17. tweede helft, minuut 82. Anderlecht geeft het wéér weg. Niet te geloven, weer geeft Anderlecht de voorsprong uit handen. FCSB slaat toe op een discutabele corner. Van Crombrugge kan de kopbal van Oaida nog pareren, maar hij duwt de bal tegen Dawa  aan en die kan de rebound zo makkelijk in doel lopen.  .
  18. tweede helft, minuut 81.
  19. tweede helft, minuut 77. Veldman gooit er met Duranville nog een jong talent in, voor Amuzu is de wedstrijd voorbij. De Anderlecht-supporters hebben zich intussen weer helemaal verzoend met hun team en staan te zingen en te dansen. .
  20. tweede helft, minuut 77. Vertonghen buffelt de 2-1 binnen.

   Vertonghen buffelt de 2-1 binnen