Ga naar de inhoud
UEFA Europa Conference League
speeldag 4

UEFA Europa Conference League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
West Ham United
18
6
6
0
0
13
4
2
Anderlecht
8
6
2
2
2
6
5
3
Silkeborg IF
6
6
2
4
0
12
7
4
FCSB
2
6
0
4
2
3
18
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
West Ham United
0
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
0
0
0
0
0
0
0
3
Silkeborg IF
0
0
0
0
0
0
0
4
FCSB
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
West Ham United
0
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
0
0
0
0
0
0
0
3
Silkeborg IF
0
0
0
0
0
0
0
4
FCSB
0
0
0
0
0
0
0
West Ham UnitedAnderlecht
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Willy Delajod
stadion
London Stadium
toeschouwers
40767

Anderlecht ondergaat wet van de sterkste tegen West Ham en verliest in Londen

 do 13 oktober 2022 22:50
West Ham United
einde
2-1
Anderlecht
  1. 23' - Verv. Angelo Ogbonna door Craig Dawson
  2. 37' - Geel - Lucas Paquetá
  1. 60' - Geel - Flynn Downes
  2. 67' - Verv. Francis Amuzu door Mario Stroeykens
  3. 76' - Verv. Craig Dawson door Tomáš Soucek
  4. 90' - Doelpunt strafschop - Sebastiano Esposito (2 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 4 - 13/10/22 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
90'
Sebastiano Esposito
2 - 1
Sebastiano Esposito
90'

Gewogen en te licht bevonden tegen een Premier League-team. West Ham rekende op een halfuur tijd af met Anderlecht, dat met een penalty van Esposito het verlies nog tot 2-1 beperkte. Door een ruime zege van Silkeborg bij FCSB heeft paars-wit inhaalwerk voor de boeg.

West Ham - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het halfuur legt Jarrod Bowen de wedstrijd al in een beslissende plooi. Hij krijgt in de zestien veel ruimte en ook nog eens alle tijd om uit te halen. De 2-0 is het logische gevolg. West Ham speelt de wedstrijd nadien op cruise control uit.

  • Man van de match: Saïd Benrahma effende de weg voor West Ham met een knap vrijschopdoelpunt en de Algerijn bleef Anderlecht doorlopend pijn doen met zijn versnellingen en goede passes. Een tweede vrijschopdoelpunt was hem net niet gegund, in de slotfase krulde hij de bal nipt naast.

  • Opvallend: 12 op 12, West Ham is aan een foutloos parcours bezig in Groep B van de Conference League. Slechts één ploeg doet even goed: ook Villarreal heeft na vier speeldagen het maximum van de punten in Groep C.

West Ham overklast tandeloos Anderlecht

Felice Mazzu wou tegen West Ham de goede lijn doortrekken van de tweede helft bij KV Mechelen. De Anderlecht-coach koos dus opnieuw voor een 4-4-2-opstelling, zónder de fel bekritiseerde Hoedt. Esposito stond na ruim een maand nog eens aan de aftrap. Stroeykens, met twee goals nog de reddende engel tegen KV Mechelen, kreeg rust.

Anderlecht begon niet onaardig in het London Stadium, maar kon een vroege tegengoal toch niet vermijden. Op het kwartier gaf Diawara met een onnodige fout op Benrahma een vrije trap weg aan het halve maantje. Silva was de enige die sprong in het paars-witte muurtje en zo kon Benrahma de bal over de muur en buiten het bereik van Van Crombrugge krullen: 1-0.

Anderlecht kwam er voetballend niet uit, terwijl West Ham het gaspedaal induwde. Een kwartier na de openingstreffer resulteerde dat in een nieuwe tik voor paars-wit. Bowen kreeg te veel ruimte in de zestien en werd zo makkelijk gevonden door Emerson. Aannemen, even goedleggen en knallen. Het kon allemaal en Van Crombrugge bleef weer kansloos achter.

De bezoekers waren een maatje te klein en misten agressiviteit in de defensieve acties. Zo kon Cresswell Bowen zonder veel moeite de 3-0 aanbieden, maar gelukkig voor Anderlecht maaide de doelpuntenmaker over de bal. 

Late penaltygoal voor Esposito

Anderlecht bleef ook na de rust in hetzelfde bedje ziek en dus kansen weggeven. Na balverlies van Debast bood Benrahma invaller Fornals een reuzenkans aan, maar N'Diaye gooide zich nog in de baan van het schot.

Veel had de tweede helft niet meer om het lijf. Niet het voetbal, maar schermutselingen in het bezoekersvak en een veldbestormer trokken helaas de aandacht. In de slotfase dwong Esposito zowaar nog een penalty af voor Anderlecht en de Italiaan zette die ook feilloos om.

Meer dan een doekje voor het bloeden was het niet voor paars-wit, dat bovendien slecht nieuws kreeg uit Boekarest. Silkeborg boekte daar een ruime 0-5-overwinning bij FCSB en zo springen de Denen over Anderlecht naar de tweede plaats in Groep B.

Van Crombrugge: "Afspraken niet nageleefd bij die vrije trap"

  • Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht): "Eenmaal we aan de middellijn kwamen, ontbrak het ons aan ideeën, power en verticaliteit. We zijn ook nauwelijks aan kansen gekomen. In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen West Ham gaven we minder weg, maar we worden wel twee keer koud gepakt. Bij die vrije trap zijn de afspraken niet nageleefd. Dat is een collectief falen. Iedereen heeft daarin zijn verantwoordelijkheid, ook de keeper. De jongens die hun plaats in de muur hebben, stonden er niet. Als ze er toch stonden, dan stonden ze fout. Dat wordt natuurlijk afgestraft op dit niveau. Bij een ploeg met zoveel kwaliteit weet je dat de bal rechtstreeks op doel komt. Springen is dan het minimum en dat werd ook niet gedaan. We hielden vooraf rekening met het scenario dat de laatste wedstrijd bij Silkeborg beslissend kon zijn. Boekarest heeft besloten om de handdoek te werpen in de Conference League en alles te focussen op de competitie. Dan kan je zo'n 0-5-resultaat krijgen."

  • Felice Mazzu (trainer Anderlecht): "Over bepaalde momenten in de wedstrijd kan ik tevreden zijn, over andere helemaal niet. We zijn goed aan de wedstrijd begonnen, maar na de 1-0 hebben we de match ondergaan. Na het eerste halfuur heb ik ingegrepen. Met de 3-5-2-opstelling waren we beter georganiseerd en verdedigden we beter. Maar als de tegenstander sterker is, dan moet je dat kunnen toegeven. West Ham heeft getoond dat het sterker was dan wij, maar onze tweede helft was toch bemoedigend. We hebben de tweede helft uiteindelijk ook gewonnen. Ik betreur wel de laatste vijf minuten. Daar hadden we balbezit beter moeten uitspelen, we hebben kansen laten liggen om gevaarlijker te zijn. We hadden meer druk moeten zetten, een derde tegendoelpunt maakte niet veel meer uit. We hebben het geprobeerd, maar er waren te veel technische fouten. Er zijn positieve en negatieve zaken te onthouden, maar finaal was West Hem gewoon te sterk. De opstelling van de muur bij de 1-0? Dat gaan we binnenskamers bespreken, maar het maakt mij natuurlijk kwaad. De aangewezen spelers stonden daar niet op de juiste plaats. Maar zelfs dan hadden we dat schot kunnen afblokken als er beter gesprongen was."

Bekijk hier de reacties na de match

Fase per fase

90+7'

Einde

Anderlecht onderging de wet van de sterkste in het London Stadium en druipt af met een 2-1-nederlaag. Benrahma en Bowen maakten al in de eerste helft het verschil voor West Ham, de tweede periode was een maat voor niks. In de slotfase kon Esposito vanaf de penaltystip wel nog milderen voor Anderlecht.

90+7' tweede helft
90+3'

Schermutselingen in de tribunes

Stroeykens wil er nog iets van maken. Hij pakt uit met een verre knal, die niet zo gek ver over doel gaat. Intussen is het al een hele tijd onrustig in het bezoekersvak, waar enkele Anderlecht-supporters zich misdragen. Nu landt er ook een vuurpijl vanuit het West Ham-vak bij de Anderlecht-supporters. Dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje bij de UEFA.

90+2'

Opnieuw knappe vrije trap van Benrahma

Benrahma mag het nog eens proberen op een vrije trap centraal voor doel en dat doet denken aan de openingsgoal. De Algerijn levert opnieuw een prima trap af, maar dit keer wel nipt naast het doel.

90'
penalty
West Ham United
2-1
Anderlecht
89'

Esposito klaart de klus

Esposito stuurt Aréola de verkeerde kant uit en zet de strafschop feilloos om. Een doekje voor het bloeden of kan Anderlecht het nog spannend maken?

88'

Esposito lokt een penalty uit en zet hem zelf om

88'

Penalty!

Anderlecht krijgt zowaar nog een penalty in de slotfase. Johnson tikt Esposito aan in de zestien en scheidsrechter Delajod wijst meteen naar de stip.

87'

Soucek in het zijnet

Benrahma blijft toch de man van de acties bij West Ham. Hij zet Debast simpel in de wind en legt goed af voor Soucek. Die besluit in één tijd in het zijnet.

83'

Areola ook door veldbestormer niet verrast

81'

Veldbestormer zorgt voor ophef

De match wordt even onderbroken door een veldbestormer. De stewards zijn er snel bij, ver raakt de onverlaat niet.

79'

Kan Stassin iets laten zien?

Hoedt mag nog even meedoen bij Anderlecht, hij neemt de plaats in van Delcroix. Ook de 17-jarige debutant Stassin wordt nog tussen de lijnen gebracht, voor Silva is de match voorbij.

78'

Scamacca komt net tekort

Scamacca laat zich een eerste keer zien sinds zijn invalbeurt. Fornals stuurt hem de zestien in, maar de Italiaan kan net niet goed genoeg bij de voorzet. Hier komt Anderlecht goed weg.

76'
wissel
75'

Dawson voelt toch de gevolgen van de botsing met ploegmaat Downes en wordt naar de kant gehaald. Soucek mag het slotkwartier volmaken.

74'

Esposito kopt naast

Eindelijk eens wat dreiging van Anderlecht. Murillo krult de bal goed voor doel en vindt het hoofd van Esposito. Die kopt van dichtbij naast.

71'

Friendly fire bij West Ham

69'

Silkeborg blijft maar scoren

Ongelukkige botsing tussen Downes en Dawson. Beide spelers liggen uitgeteld tegen de grasmat en hebben verzorging nodig.

Intussen heeft Silkebord in Boekarest een 0-5-voorsprong te pakken. Ook qua doelpuntensaldo doen de Denen dus een uitstekende zaak. Anderlecht kwam vorige maand zelf niet verder dan een 0-0-gelijkspel bij FCSB.