Ga naar de inhoud

Roma wint allereerste editie van Conference League na krappe zege tegen kranig Feyenoord

 wo 25 mei 2022 22:57
  1. 32' - Doelpunt - Nicolò Zaniolo (1 - 0)
  1. 67' - Verv. Nicola Zalewski door Leonardo Spinazzola
  2. 74' - Verv. Reiss Nelson door Bryan Linssen
  3. 90+4' - Geel - Leonardo Spinazzola
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 25/05/22 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
32'
Nicolò Zaniolo
32'
Nicolò Zaniolo
1 - 0

AS Roma heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een Europese trofee veroverd. De Romeinen wonnen woensdagavond de allereerste editie van de Conference League. In de finale had Roma tegen Feyenoord genoeg aan een doelpunt van Nicolo Zaniolo, na de rust overleefden de jongens van coach José Mourinho het Rotterdamse offensief.

AS Roma - Feyenoord in een notendop:

  • Sleutelmoment: Feyenoord zet alles op alles bij de start van de tweede helft. Roma weet niet meer van welk hout pijlen maken, maar gelukkig voor de Romeinen botst Feyenoord op het doelkader én doelman Rui Patricio.

  • Man van de match: Rui Patricio hield Roma overeind bij het openingsoffensief van Feyenoord kort na de rust. De Portugese doelman pareerde een gevaarlijk schot van Til en kon met een prachtige parade nog net een pegel van Malacia tegen de kruising duwen.

  • Opvallend: 5 keer stond José Mourinho in een Europese finale, 5 keer pakte hij de trofee. Na winst in de Champions League met Porto (2004) en Inter (2010) en de UEFA-cup/Europa League met Porto (2003) en Manchester United (2017) mag de Portugees nu ook de Conference League op zijn palmares zetten. 5 Europese titels als trainer, enkel Giovanni Trapattoni deed het hem voor.

  • Italiaans succes: Roma is de eerste Italiaanse ploeg die een Europese prijs pakt sinds Inter in 2010 triomfeerde in de Champions League. Ook toen was Mourinho de architect van het Italiaanse succes.

Eén kans, één goal

De relatief kleine Arena Kombëtare in Tirana was niet meteen de meest iconische plek voor de 1e finale van de Conference League, maar de affiche oogde wél fraai. Op papier dan toch, want beide ploegen bakten er weinig van in een slappe eerste helft. 

Feyenoord begon nochtans fel aan de wedstrijd, maar kansen leverde dat niet op en de Rotterdammers konden de druk ook niet aanhouden. Roma ontgoochelde evenzeer en zag bovendien na een kwartier al Mkhitaryan geblesseerd uitvallen.

Na ruim een halfuur klaarde de hemel op voor Roma. Mancini schudde een heerlijke pass uit zijn sloffen, Zaniolo pakte uit met een al even fraaie borstcontrole en nam Bijlow met een subtiel tikje te grazen. 

Een stevige reactie van Feyenoord bleef uit. Ook Dessers kon niet het verschil maken. De topschutter werd door Roma vakkundig uit de wedstrijd gehouden. Of zoals commentator Filip Joos het zei: “Dessers wordt van geen centimeter gelost. Zijn faam is hem voorbijgesneld, het is een soort eerbetoon.” 

Doelkader en Patricio houden Roma overeind

Feyenoord gaf een wat geslagen indruk na de tegengoal, maar begon als herboren aan de tweede helft. Mancini ontsnapte aan een owngoal toen zijn deviatie op de paal landde, Patricio hield Roma vervolgens overeind op de herneming van Til. 

Even later botste Feyenoord opnieuw op doelkader en doelman, maar dan in de omgekeerde volgorde. Malacia pakte uit met een heerlijk afstandsschot, Patricio kon de bal met een prachtige parade nog net tegen de kruising duwen. 

De blitzstart van Feyenoord werd niet beloond, bovendien ontsnapten de Rotterdammers toen Senesi mocht blijven staan na een trekfout op de doorgebroken Abraham. Feyenoord slaagde er niet meer in om een slotoffensief ontketenen. Het was daarentegen Bijlow die nog zijn kunnen moest tonen op schoten van Veretout en Pellegrini. 

In de extra tijd kreeg Linssen nog een unieke kans op de gelijkmaker, maar hij liet ze liggen. Roma hield zo ondanks een moeilijke tweede helft stand en mag na twee verloren Europese finales voor eerst in zijn geschiedenis pronken met een Europese trofee. Feyenoord blijft na een bijzonder straf parcours in de Conference League met lege handen achter. 

"Rome zal twee dagen lang vieren"

  • Chris Smalling (AS Roma): “Iedereen kan zien hoe de spelers, de staf en de supporters aan elkaar hangen bij ons. Ik denk dat we ook ons stadion in Rome uitverkocht hebben, gewoon om naar deze finale te kijken. We wisten hoeveel dit zou betekenen voor Rome, we hebben er vandaag alles aan gedaan om te winnen. Mourinho is een geboren winnaar en dat heeft hij naar Rome gebracht. We hebben meteen een trofee te pakken onder hem, dit is nog maar het begin. Ik denk dat heel Rome nu twee dagen lang zal vieren.” 

  • Tammy Abraham (AS Roma): “Ik wou Roma naar de finale helpen en eens een trofee winnen. In mijn eerste seizoen ben ik daar al in geslaagd. Alle verdienste gaat naar mijn ploegmaats, zij hebben uitstekend gepresteerd. Nicolò (Zaniolo, red) maakte een mooie goal en Chris (Smalling, red.) was achteraan ijzersterk. Het hele team verdient dit, we hebben er hard voor gewerkt.”

  • Nicolò Zaniolo (AS Roma): “Ik droomde er als kind al van om in dit shirt een trofee te pakken, ik ben bijzonder gelukkig dat dat vandaag gelukt is. Dit is voor de supporters en mijn familie, die mij zo gesteund hebben. Ze zijn in mij blijven geloven.” 

  • Lorenzo Pellegrini (AS Roma): “Het is moeilijk om mijn emoties te omschrijven. We zijn een echt team en dat hebben we vandaag getoond. We moeten hier nu van genieten en feesten en dan weer aan de bak. Het is altijd moeilijk om weer op gang te komen na zulke mooie overwinningen. Maar een echte ploeg wint, viert en komt dan sterker terug. Ik had  nooit gedacht dat ik dit op 25-jarige leeftijd al zou meemaken, in dit shirt en met de aanvoerdersband om. Dit is een heel mooi moment.”

Fase per fase

23:20

Mourinho is tamelijk blij met de overwinning

23:19

AS Roma mag de allereerste Conference League beker in de lucht heffen

23:16

Dessers heeft moeite om zijn tranen te bedwingen

23:14

De spelers van Feyenoord krijgen hun medaille

23:13

Bij Feyenoord zijn ze teleurgesteld

23:09
90+6'

Einde

AS Roma wint de 1e Conference League! Feyenoord zette alles op alles in de tweede helft, maar het doelkader en doelman Patricio hielden Roma overeind. Een doelpunt van Zaniolo volstond voor de eerste Europese trofee voor de Italiaanse club.

90+6' tweede helft
90+2'

Wat een misser!

Feyenoord krijgt nog een reuzenkans op de gelijkmaker. Dessers kopt de bal goed door tot bij Linssen, die in de rug van Spinazzola van dichtbij kan uithalen, maar hij mist zijn schot helemaal. Hier zat veel meer in.

90+1'

5 minuten extra

Feyenoord mag nog blijven hopen. Er komen nog 5 minuten bij. Kunnen de Rotterdammers daarin nog voor spektakel zorgen?

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Topschutterstitel voor Dessers

Abraham wordt naar de kant gehaald bij Roma. De Engelse aanvaller blijft zo steken op 9 goals. Dat betekent dat Cyriel Dessers topschutter wordt van de eerste editie van de Conference League met 10 goals. Voorlopig niet meer dan een magere troostprijs voor onze landgenoot.

86'

Bijlow voorkomt de 2-0

Roma knutselt nog eens een goede aanval in elkaar. Pellegrini mag het slotakkoord plaatsen, maar Bijlow voorkomt de 2-0 met een knappe redding. Zo blijft het spannend, al begint de tijd nu echt wel te dringen voor Feyenoord.

84'

Geel voor Patricio

Rui Patricio beseft dat elke seconde nu goud waard is en dus probeert de doelman wat tijd te stelen. Iets te veel naar de zin van ref Kovacs. Geel is het gevolg.

82'

Dessers niet voorbij Smalling

Even lijkt het moment van Dessers dan toch in de maak. Hij snijdt de zestien in en haalt uit, maar Smalling staat opnieuw in de weg. De verdediger is aan dijk van een wedstrijd bezig.

78'

Feyenoord had een mooi openingsoffensief. Vraag is of ze ook nog een slotoffensief in de tank hebben.

Filip Joos
75'

Nog wat frisse krachten bij Feyenoord. Linssen en Pedersen worden in de ploeg gedropt voor Trauner en Nelson.