1. 71' - Geel - Osame Sahraoui
    2. 76' - Verv. Seedy Jatta door Henrik Udahl
    3. 90+3' - Verv. Amor Layouni door Mathias Johnsrud Emilsen
    UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 22/07/21 - 20:30

AA Gent lijkt na de 2e voorronde in de gloednieuwe Conference League al klaar met de Noren van Valerenga. Met een 4-0-overwinning staan ze al met een been in de volgende ronde en schieten ze een pak beter uit de startblokken dan vorig seizoen.

AA Gent - Valerenga in een notendop:

• Sleutelmoment: Gent legt de wedstrijd in een beslissende plooi met een doelpunt kort voor en ééntje kort na de rust. Tissoudali drijft de Gentse voorsprong voor de koffiepauze op tot 2-0 en na 11 minuten in de tweede helft mept Odjidja Valerenga definitief tegen het canvas.

• Man van de match: Gent begon met 4 nieuwkomers aan de wedstrijd en één daarvan ontpopte zich meteen tot matchwinnaar. Andrew Hjulsager was een gesel voor de Noorse defensie en effende de weg voor Gent met 2 assists, één voor de openingsgoal én één voor de 2-0 kort voor de rust.

• Opvallend: Gent scoorde vanavond 4 keer in één Europese wedstrijd. Dat is evenveel als het aantal doelpunten dat de ploeg vorig seizoen maakte in 6 groepswedstrijden in de Europa League. Gent werd toen puntenloos laatste in een poule met Slovan Liberec, Hoffenheim en Rode Ster Belgrado.

Nieuwkomers maken het verschil voor Gent

Een luide schreeuw ging door de Ghelamco Arena toen nieuwkomer Bruno de aftrap gaf. Eindelijk weer voetbal met publiek, de opluchting was hoorbaar groot bij de Gentse aanhang. Na amper 11 minuten mochten de thuissupporters weer juichen voor Bruno. Op een voorzet van Hjulsager, nog een nieuwkomer, bracht de aanwinst de thuisploeg al vroeg op voorsprong.

Valerenga, dat nochtans het meeste balbezit had in de openingsfase, wist meteen hoe laat het was. Gent gaf de controle niet meer uit handen en iets voor het halfuur was Bruno daar opnieuw. Tissoudali bracht hem alleen voor Klaesson, maar de doelman hield de Gentse aanwinst van de 2-0.

Die 2-0 kwam er kort voor de rust dan toch. Hjulsager kroop nog maar eens in de rol van aangever en Tissoudali werkte de bal in één tijd binnen. De goal werd eerst nog onterecht afgekeurd voor buitenspel, maar scheidsrechter Zebec kwam gelukkig voor Gent terug op zijn beslissing.

Odjidja en Malede maken de terugmatch overbodig

Ook na de rust miste Valerenga de kwaliteit om Gent pijn te doen. Bij de thuisploeg bleef Hjulsager een lust voor het oog. De Deen bood Bruno tot twee keer toe een grote kans aan, maar eerst devieerde die de bal voorlangs en kort daarna kreeg hij de bal niet voorbij Klaesson.

De 3-0 hing in de lucht en net als in de eerste helft scoorde Gent opnieuw na 11 minuten. Näsberg werkte de bal in de zestien ongelukkig in de voeten van Odjidja en die haalde in één tijd verschroeiend uit. Via de lat verdween de bal in doel, Valerenga hing definitief in de touwen.

Twintig minuten voor het einde kreeg Gent ook nog eens een penalty na hands van Jensen. Scheidsrechter Zebec maakte er weer een boeltje van. Hij floot terwijl Bruno zijn aanloop nam, omdat de geblesseerde Adekugbe nog niet van het veld was. Niet goed voor de concentratie bij Bruno, die zijn tweede poging over doel knalde.

Het bleek slechts uitstel, want kort voor het einde stond de 4-0 toch op het scorebord. Malede profiteerde van knullig balverlies bij de Noren en krulde de bal bijzonder fraai buiten het bereik van Klaesson. Valerenga kan zich weer volop focussen op de Noorse competitie, de terugmatch wordt een overbodig tripje voor Gent.

Vanhaezebrouck: "Onze eerste actie was meteen prijs"

"Ik heb na deze match eigenlijk niet veel te zeggen", reageerde AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck. "Ik denk dat iedereen heel tevreden is. De coach is content, de spelers genieten van hun zege en ook de supporters toonden zich blijkbaar heel tevreden. Voor de match al zat de sfeer er goed in en dat bleef duren tot lang na het affluiten van de partij."

Valerenga bleek geen partij te zijn voor AA Gent. "Ik vond wel dat zij heel goed aan de wedstrijd begonnen waren, maar bij onze eerste actie was het al meteen prijs", aldus Vanhaezebrouck. "Daarna hebben wij verder het initiatief genomen en zijn we geduldig blijven zoeken naar openingen. De score had zelfs nog hoger kunnen oplopen."

"Niet alles werd perfect uitgevoerd, maar het was wel heel goed wat we brachten met deze groep. De strafschop? Ik onthoud vooral de 4-0-overwinning. Op naar de volgende ronde."

Coach Valerenga: "Achterstand is te groot om op te halen"

Valerenga-coach Dag-Eilev Fagermo had AA Gent als een haalbare kaart gezien, maar moest zijn mening herzien. "Het verschil tussen beide ploegen bleek te groot. Ik had onze opponent goed ontleed, maar blijkbaar speelden ze vandaag een pak sterker."

"Wij hebben hen te veel ruimte gegeven. Zij konden hun spel ontwikkelen en wij moesten wijken. Maar het verbaasde me echt wel dat het niveauverschil zo groot was."

"Of ik denk dat we ons nog kunnen kwalificeren in de terugmatch in eigen huis? Neen, helemaal niet. Die 4-0 achterstand is te groot om op te halen, ook al hebben we dan het thuisvoordeel. Het was fijn om eens Europees voetbal te spelen. Gent was nu eenmaal te sterk voor mijn team."

90+3' tweede helft
    90+3'

Valerenga bleek een hapklare brok voor AA Gent. Met een 4-0-overwinning in de heenwedstrijd staat het team van Hein Vanhaezebrouck al met anderhalf been in de derde voorronde van de Conference League.

90+3'
    87'

Malede doet het licht uit voor Valerenga

Gent stelt de kwalificatie voor de derde voorronde nu al veilig. Malede snoept de bal af en de invaller krult de 4-0 dan bijzonder fraai buiten het bereik van Klaesson in de verste hoek. Boeken definitief toe voor Valerenga.

84'

Bayo claimt strafschop

Invaller Bayo wordt al meteen alleen voor Klaesson gebracht. De doelman duikt in zijn voeten en bij Gent willen ze een strafschop, maar meer dan een hoekschop krijgt de thuisploeg niet.

81'

Valerenga heeft niet de kwaliteit om Gent pijn te doen

Nicolas De Brabander op Radio 1
    80'

Rørvik Bjørdal kan zowaar eens een vrije trap versieren voor Valerenga. Een klusje voor Dahle Borchgrevink, maar zijn voorzet wordt simpel weggewerkt.

76'
    73'

Penalty gemist voor

Gianni Bruno neemt de strafschop voor KAA Gent, maar hij mist! Het blijft 3 - 0.
    71'

Bruno laat de 4-0 liggen

Bruno slaagt er vanaf de penaltystip niet in om Gent op een 4-0-voorsprong te brengen. Hij trapt de bal over het doel. De spits werd wel uit zijn concentratie gehaald door scheidsrechter Zebec. Die floot toen Bruno zijn aanloop nam voor zijn eerste poging, omdat een speler van Valerenga die verzorging nodig had nog niet van het veld was.

71'
    68'

Penalty!

De bal gaat op de stip voor Gent! Tissoudali schiet de bal tegen de hand van Jensen aan en scheidsrechter Zebec is onverbiddelijk.

66'

Dahle Borchgrevink dwingt zowaar eens een hoekschop af voor Valerenga. Een schaarse kans voor de Noorse ploeg, maar het levert niks op. De terugwedstrijd in Noorwegen dreigt een maat voor niks te worden.

65'

Voor Gent is dit een ideale oefenwedstrijd.

61'

Kums mag meteen een hoekschop voor zijn rekening nemen. Hij vindt het hoofd van Hanche-Olsen, maar die kan zijn kopbal niet kadreren.