1. 21' - Doelpunt - José Ángel Crespo (0 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 17/03/22 - 21:00
21'
José Ángel Crespo
0 - 1
21'

Geen Belgische ploegen meer in Europa. Met KAA Gent sneuvelde ook onze laatste vertegenwoordiger in de 1/8e finales van de Conference League. Tegen PAOK namen de Buffalo's een valse start door na twintig minuten de 0-1 te incasseren. De gelijkmaker van Laurent Depoitre net voor rust zorgde nog even voor hoop in de Ghelamco Arena, maar in tweede helft kon Gent geen doorstart nemen. Na een tweede Griekse treffer mochten de boeken helemaal toe.

AA Gent - PAOK Saloniki in een notendop:

• Sleutelmoment: Vlak na de rust krijgt Gent een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Castro-Montes slingert de bal tot bij de volledig vrijstaande Samoise aan de tweede paal. Die heeft de 2-1 aan zijn voet, maar raakt de bal verkeerd. Een keerpunt in de wedstrijd.

• Man van de match: Met zijn knappe goal sneed Douglas Augusto Gent de adem af en zette hij PAOK definitief op weg naar de kwartfinales van de Conference League. De Braziliaan zette de kroon op een verrassende vrije trap van Vieirinha en krulde de bal bijzonder fraai voorbij Roef in doel.

• Opvallend: Een afgeweken vrije trap van Kurtic in de heenwedstrijd bezorgde PAOK een 1-0-thuiszege en in de Ghelamco Arena puurde het 2 goals uit een hoekschop en een vrije trap. Het mag duidelijk zijn, Gent heeft deze onderlinge confrontatie verloren op de stilstaande fases.

Crespo eist hoofdrol met goal en hands

Lef tonen, durven. Dat was de boodschap die Hein Vanhaezebrouck zijn mannen meegaf en die hadden het duidelijk goed begrepen. Na amper 5 minuten ontbond Tissoudali al zijn duivels, zijn schot ging nipt voorlangs. De toon was gezet, het spelbeeld lag vast. PAOK moest zich beperken tot verdedigen, terwijl Gent de hele en halve kansen opstapelde.

De ontnuchtering was dan ook gigantisch toen de bezoekers na 20 minuten uit het niks op voorsprong kwamen. Bij Gent kregen ze bal niet weg na een hoekschop en zo kon Crespo met wat meeval van dichtbij scoren.

Eén gevaarlijk moment en meteen prijs voor de Grieken, daar moesten ze bij Gent toch even van bekomen. De frustratie werd nog groter toen ze op het halfuur geen penalty kregen na duidelijk hands van Crespo.

Met de rust in zich kreeg Gent toch wat het verdiende. Depoitre kon zich op een voorzet van Samoise eindelijk eens losrukken van Lyratzis en kopte de gelijkmaker knap buiten het bereik van Paschalakis.

2 stilstaande fases, 2 goals

Meteen na de rust zette Gent bijna helemaal orde op zaken. Samoise kreeg aan de tweede paal een zee van ruimte en een unieke kans op de 2-1, maar hij raakte de bal verkeerd. Kort daarna ontsnapte Gent zelf toen de doorgebroken Akpom voorlangs besloot.

Gent bleef PAOK onder druk zetten, maar de Grieken gaven geen krimp. Paschalakis stond zowel bij een kopbal van Okumu als een schot van Odjidja pal. De flitsende acties van Tissoudali bleven na de rust ook uit.

In de slotfase viel het doek helemaal voor Gent. Na een corner in de eerste helft sloeg PAOK nu toe op een vrije trap links voor doel. In plaats van een voorzet te geven legde Vieirinha de bal achteruit naar Douglas en die krulde de bal knap voorbij Roef in doel: 1-2. Gent grijpt zo ondanks doorlopend overwicht toch naast de kwartfinales van de Conference League.

Vanhaezebrouck: "Terugkerend fenomeen, een gebrek aan efficiëntie"

Hein Vanhaezebrouck kon de ontgoocheling niet verbergen na de exit tegen PAOK. "We moeten trots zijn op ons parcours in Europa. We hebben een geweldige match gespeeld, maar het is jammer genoeg een terugkerend fenomeen bij Gent. Vorig jaar al en dit jaar nog veel meer: een gebrek aan efficiëntie", zegt de Gent-trainer.

"Wij moeten gewoon veel meer scoren. Je moet die ploeg op achterstand zetten en dan zal heel die cinema van de tweede helft niet gebeuren. We hebben nog 15 minuten echt gevoetbald in de tweede helft door al het tijd winnen. Dat is onze eigen schuld. Wij moeten altijd heel veel kansen creëren om te scoren, dat weten we."

"Het stoort mij wel dat we 3 goals slikken, alle drie op stilstaande fases. We geven het gewoon weg, het waren drie vermijdbare goals. We hadden tegen deze ploeg gewoon twee keer de nul moeten houden en dan waren we gekwalificeerd."

"Maar als we naar het hele plaatje kijken, dan hebben we Europees toch mooie prestaties geleverd. Het is alleen jammer voor de jongens dat ze die kwartfinales niet bereiken."

Bij Gent voelden ze zich wel benadeeld toen ze na een halfuur geen penalty kregen voor hands van Crespo. "De Duitse scheidsrechter zei me dat het geen moedwillig hands was. In België fluiten ze hier wel voor. Ik zou van de UEFA wel eens willen weten wat het nu is. In Duitsland moet het blijkbaar bewust hands zijn, in België niet. We spelen blijkbaar in een competitie met andere regels."

Gent moet de focus meteen verleggen, want zondag wacht al de competitietopper tegen Anderlecht. "We moeten nu de knop omdraaien. De jongens hebben veel gegeven en zagen ook dat ze deze tegenstander altijd hadden moeten kloppen. Het is een zware ontgoocheling, we gaan het zondag proberen recht te zetten."

Odjidja: "Moed zonk ons in de schoenen bij tweede goal"

Ook Vadis Odjidja legde de vinger op de wonde. "Zij scoren op drie stilstaande fases, voor de rest hebben ze aanvallend weinig getoond over de twee wedstrijden. Wij hadden in de eerste helft twee of drie doelpunten kunnen maken, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk zijn zij veel efficiënter geweest dan wij, op dit niveau is dat cruciaal."

"De afgelopen weken hebben we heel goede dingen laten zien, we mogen niet alles over dezelfde kam scheren en nu negatief gaan doen. We hebben vandaag ook veel positieve zaken gezien. Als we in de eerste helft eerst scoren of twee goals maken, dan kan de wedstrijd helemaal anders verlopen."

"We zijn er in de tweede helft vol voor blijven gaan, maar die tweede goal kwam heel hard aan. De moed zonk ons toen in de schoenen, omdat we wisten dat het voorbij was voor ons."

Odjidja richt zijn vizier nu op het belangrijke competitieduel tegen Anderlecht. “Zondag zullen al onze fans opnieuw massaal aanwezig zijn en ons naar de overwinning proberen te schreeuwen. We zullen zorgen dat we er klaar voor zijn.”

AA Gent-PAOK Saloniki

90+7'

Een flinke ontgoocheling, het Europese avontuur eindigt in mineur voor AA Gent. Na de heenwedstrijd in Griekenland verliest het nu ook op eigen veld tegen PAOK. De bezoekers lagen grotendeels onder, maar waren dodelijk efficiënt op 2 stilstaande fases en stoten door naar de kwartfinales van de Conference League.

90+4'

Paschalakis nog even aan de bak

Gent komt zowaar nog eens gevaarlijk opzetten. Paschalakis moet zich eerst nog reppen om een schot van Bezoes uit doel te houden en gaat niet veel later goed plat op een lage schuiver van Hjulsager.

90+2'

Hjulsager besluit op Paschalakis

90+1'

Flink wat spelonderbrekingen in de tweede helft en dus is het geen verrassing dat er nog 6 minuten bij komen.

88'
88'

Bij Gent gaat de aandacht stilaan richting de competitietopper van zondag tegen Anderlecht. Het Europese avontuur is voorbij, zoveel is duidelijk. De Belgische coëfficiënt krijgt weer een klap.

84'

Het geloof lijkt weg bij AA Gent

Peter Vandenbempt
83'

Blessure voor Samoise

Terwijl Odjidja en Tissoudali naar de kant gehaald worden, dringt ook een vervanging van Samoise zich op. Hij heeft zich geblesseerd en het ziet er niet naar uit dat hij zijn wedstrijd kan voortzetten.

82'

Loodzware klus voor Gent

Nog minstens 10 minuten en daarin moet Gent nog 2 keer scoren om verlengingen af te dwingen. Niet onmogelijk, maar wel bijzonder lastig tegen de stugge defensie van PAOK. Is het geloof er nog?

79'
78'
78'

PAOK opnieuw op voorsprong

77'

Douglas zet Gent op achterstand!

Het lijkt over & out voor Gent. PAOK slaat opnieuw toe op een stilstaande fase. Vieirinha mag een vrije trap links voor doel nemen. In plaats van een voorzet te geven legt hij de bal achteruit naar Douglas. Die wordt helemaal ongemoeid gelaten en krult de bal knap voorbij Roef.