Chelsea redt zijn seizoen en roept Borussia Dortmund een halt toe

 1. 43' - Doelpunt - Raheem Sterling (1 - 0)
 2. 41' - Geel - Niklas Süle
 3. 5' - Verv. Julian Brandt door Giovanni Reyna
 1. 90+8' - Geel - Jude Bellingham
 2. 90+6' - Geel - Marc Cucurella
 3. 90+2' - Geel - Marius Wolf
 4. 90+2' - Geel - Ben Chilwell
 5. 87' - Verv. Enzo Fernández door Denis Zakaria
 6. 83' - Verv. Raheem Sterling door Ruben Loftus-Cheek
 7. 83' - Verv. Mateo Kovacic door Christian Pulisic
 8. 77' - Geel - Enzo Fernández
 9. 77' - Verv. Sébastien Haller door Donyell Malen
 10. 67' - Verv. João Félix door Conor Gallagher
 11. 66' - Geel - Kepa Arrizabalaga
 12. 64' - Verv. Salih Özcan door Jamie Bynoe-Gittens
 13. 53' - Doelpunt strafschop - Kai Havertz (2 - 0)
43'goalRaheem Sterling1 - 0
53'penalty goalKai Havertz2 - 0

Chelsea heeft nog eens een teken van leven gegeven. In de Premier League is het slechts een meeloper en ook in Europa stond het op de rand van de uitschakeling, maar tegen een Borussia Dortmund in bloedvorm kon het de 1-0 uit de heenmatch uitwissen. Het werd 2-0 op Stamford Bridge. 

Chelsea - Borussia Dortmund in een notendop:

 • Sleutelmoment: De tweede helft kan niet slechter beginnen voor Borussia Dortmund, wanneer de bal op de stip gaat na hands van Wolf. Kai Havertz mikt de strafschop op de paal, maar mag herkansen omdat ze bij Dortmund te snel de zestien inliepen en faalt geen tweede keer.

 • Man van de match: Marc Cucurella viel vanavond nagenoeg op geen fout te betrappen. De Spaanse linksback van Chelsea lag vooral in de eerste helft aan de basis van een resem omschakelingen en toonde vista in zijn spel. Zijn passing was ook meticuleus, zijn kopspel onberispelijk.

 • Opvallend: De heenmatch verliezen in de knock-outfase van de Champions League en toch nog doorstoten? Chelsea is niet aan zijn proefstuk toe. Het is al de vijfde keer dat de Londense club daarin slaagt. Enkel Real Madrid, Juventus en Barcelona kregen dat even vaak voor elkaar.

Sterling dankt de voetbalgoden

Pas 10e in de Premier League en vroegtijdig uitgeschakeld in de FA Cup én de League Cup. Als Chelsea zijn kleurloze seizoen nog wou redden dan moest het vanavond op Stamford Bridge gebeuren. Het contrast met Borussia Dortmund kon niet groter zijn: mee op kop in de Bundesliga en alles gewonnen in 2023.

Chelsea begon na de 1-0-nederlaag in Dortmund dus met het mes op de keel aan de terugwedstrijd en zette Dortmund meteen onder druk met een felle start. Meyer, de vervanger van de geblesseerde Kobel, maar moest meteen alert zijn op een poging van Felix, de doorgebroken Havertz mikte een grote kans naast.

Dortmund had een kwartiertje nodig om in de match te komen. Het momentum verschoof en Reus pakte ook bijna het moment voor de bezoekers, maar Kepa hield zijn knappe vrije trap uit doel met een al even knappe redding. 

Op het halfuur gingen alle alarmbellen weer af aan de overkant. Met een knal op de paal illustreerde Havertz nog maar eens het scoringsprobleem van Chelsea. De Duitse aanvaller poeierde de bal enkele minuten later wél in doel, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor voorafgaand buitenspel van Sterling. 

Met de rust in zicht ontpopte diezelfde Sterling zich tot Chelsea-held, al had het wat voeten in de aarde. Met een wilde trap op een uitstekende voorzet van Chillwell leek hij een reuzenkans te verknallen, maar hij bleef met geluk in balbezit en knalde de bal bij zijn tweede poging binnen. 1-0, weg was de bonus voor Dortmund.

Havertz laat Chelsea-fans vloeken en juichen

De Borussen trokken zo met een rotgevoel de kleedkamer in en kort na de rust volgde weer een domper. Na hands van Wolf schreeuwde Chelsea om een penalty en na een check van de VAR kregen ze die ook. 

Havertz verknoeide die met een gekke aanloop en een schot op de paal, maar bij Dortmund waren ze te snel in de zestien gekomen. Herkansing dus en Havertz nam opnieuw zijn verantwoordelijkheid. Zelfde aanloopje, zelfde hoek, maar dit keer wel binnen.

Dortmund moest nu scoren om minstens verlengingen af te dwingen. Bellingham wou, maar kon het niet forceren in eigen land. Na een afgeblokt schot van Haller, mikte hij van dichtbij naast. Wolf slaagde er dan weer niet in zijn jammerlijk hands uit te vegen, zijn schot raakte niet voorbij Kepa.

Een kwartier voor het einde deed Chelsea bijna helemaal het licht uit. De 3-0 van Gallagher werd afgekeurd voor nipt buitenspel van Sterling. Zo mocht Dortmund tot diep in de extra tijd blijven hopen. De laatste kans was voor de onfortuinlijke Wolf, maar weer kwam Kepa als winnaar uit de strijd.

Exit dus voor Dortmund, dat voor het eerst dit jaar verliest en zich nu volop kan focussen op de titelstrijd in de Bundesliga. Chelsea ontsnapt aan een grijs en grauw seizoenseinde.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 98. Einde. Dolle vreugde bij iedereen die Chelsea een warm hart toedraagt. De Blues redden voorlopig hun dramatische seizoen in eigen land met een ticket voor de kwartfinales van de Champions League. Sterling veegde kort voor de rust de bonus van Dortmund uit de heenmatch weg en vroeg in de tweede helft zorgde Havertz voor de bevrijding vanaf de penaltystip, weliswaar in twee keer. .
 3. Gele kaart voor Jude Bellingham van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 98
 4. Gele kaart voor Marc Cucurella van Chelsea tijdens tweede helft, minuut 96
 5. Wolf mikt laatste kans op Kepa. Hoekschop voor Dortmund en zelfs doelman Meyer rukt mee naar voren. Uiteindelijk kan Wolf nog vrij uithalen in de zestien. Zijn schot wordt afgeblokt en landt zo in de handen van Kepa. . tweede helft, minuut 95.
 6. Gele kaart voor Marius Wolf van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 92
 7. Gele kaart voor Ben Chilwell van Chelsea tijdens tweede helft, minuut 92
 8. tweede helft, minuut 92. Geel voor Wolf en Chilwell. Met het einde in zicht zit het spel toch nog op de wagen. Chilwell tikt de bal weg na een overtreding op Wolf en krijgt het aan de stok met de Duitser. Ref Makkelie lost het op met geel voor beiden. .
 9. tweede helft, minuut 91. 6 minuten extra! Het wordt toch nog even nagelbijten voor de Chelsea-supporters. Dortmund krijgt nog ruim 6 minuten om verlengingen af te dwingen. .
 10. Er komen 6 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 11. tweede helft, minuut 89. Bellingham torent boven iedereen uit op een hoge voorzet, maar kan zijn kopbal niet laag houden. Het zal toch stilaan moeten gebeuren voor Dortmund. .
 12. tweede helft, minuut 87. Bij Chelsea wordt ook Fernandez nog gewisseld. Zakaria is zijn vervanger. .
 13. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Chelsea, Denis Zakaria erin, Enzo Fernández eruit
 14. tweede helft, minuut 83. Zit er nog wat in de tank bij Dortmund? De bezoekers moeten maar één keer scoren om verlengingen af te dwingen. De buit is nog niet binnen voor Chelsea. .
 15. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Chelsea, Ruben Loftus-Cheek erin, Raheem Sterling eruit
 16. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Chelsea, Christian Pulisic erin, Mateo Kovacic eruit
 17. tweede helft, minuut 83. Applaus van de Chelsea-supporters voor aanvoerder Kovacic en doelpuntenmaker Sterling. Zij worden vervangen door Pulisic en Loftus-Cheek. .
 18. Gele kaart voor Enzo Fernández van Chelsea tijdens tweede helft, minuut 77
 19. tweede helft, minuut 77. Na een bleke wedstrijd wordt Haller naar de kant gehaald bij Dortmund. Aan Malen om nog die broodnodige goal te maken voor de Duitse club. .
 20. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Borussia Dortmund, Donyell Malen erin, Sébastien Haller eruit