RB Leipzig geeft zijn tweede adem in Europa een extra laagje glans

  1. 30' - Geel - Kevin De Bruyne
  2. 24' - Doelpunt - Dominik Szoboszlai (1 - 0)
  3. 14' - Geel - Kevin Kampl
  1. 90+1' - Geel - Tyler Adams
  2. 87' - Verv. Nathan Aké door Rúben Dias
  3. 87' - Verv. Kevin De Bruyne door Cole Palmer
  4. 86' - Verv. André Silva door Ilaix Moriba
  5. 83' - Rood - Kyle Walker
  6. 81' - Geel - John Stones
  7. 79' - Verv. Emil Forsberg door Brian Brobbey
  8. 79' - Verv. Nordi Mukiele door Benjamin Henrichs
  9. 76' - Doelpunt - Riyad Mahrez (2 - 1)
  10. 71' - Doelpunt - André Silva (2 - 0)
  11. 63' - Verv. Konrad Laimer door Tyler Adams

  RB Leipzig heeft zijn derde plaats in groep A vastgehouden. De Duitsers hoefden geen rekening te houden met concurrent Club Brugge, dat stevig verloor in Parijs. RB Leipzig deed bovendien meer dan noodzakelijk was: het klopte groepswinnaar Manchester City met 2-1 en wordt opgevist in de Europa League.

  Leipzig - Man City in een notendop:

  • Sleutelmoment: Net na de aansluitingstreffer van Riyad Mahrez verliest Kyle Walker even alle controle. De Engelse international trapt André Silva brutaal onderuit en krijgt terecht rood. City kan nadien geen vuist meer maken.

  • Man van de match: Weinigen maakten echt indruk vanavond, maar Dominik Szoboszlai speelde wel een glansrol. De Hongaar, die vaak bankzitter was onder de vorige coach Jesse Marsch, opende de score en bezorgde de Man City-defensie bij momenten kopzorgen.

  • Opvallend: Leipzig scoorde dit seizoen liefst 5 doelpunten tegen Man City in de groepsfase. Daar slaagde in het verleden nog geen enkel team in. Het toont de offensieve capaciteiten van de Duitse vicekampioen aan.

  Szoboszlai scoort, Foden raakt de paal

  Club Brugge had nog een waterkansje om Europees te overwinteren, maar dan moest het hopen op wat hulp van Manchester City in Duitsland. Pep Guardiola had daar weinig boodschap aan en schudde zijn basiselftal flink dooreen, De Bruyne kreeg voor het eerst sinds zijn coronabesmetting een basisplaats.

   

  Beide teams konden in het begin van de partij weinig brokken maken. Leipzig speculeerde op de ruimte in de rug van de City verdedigers en kon daar na iets meer dan 20 minuten van profiteren. Laimer had de ruimte gezien, pakte uit met een splijtende pass en Szoboszlai werkte fraai af: 1-0.

   

  Leipzig duwde het gaspedaal in en Forsberg kon de score bijna verdubbelen, maar vond dit keer Steffen op zijn weg. City reageerde in het slot met een fraai gekruist schot van Foden tegen de paal en een knappe vrije trap van De Bruyne. Gulacsi hield met een heerlijke zweefsprong de kleine voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord.

  City kan geen vuist maken in magere tweede helft

  Met enkele vervangingen begonnen beide teams aan de tweede helft, maar dat leverde nauwelijks wat op. City wilde de partij naar zijn hand zetten, maar te veel sterkhouders gaven niet thuis. Ook De Bruyne had het moeilijk om zoals vanouds het tempo de lucht in te jagen.

   

  Op de tegenaanval kwam Forsberg eens piepen, Fernandinho maakte van zijn schot een hoekschop. 20 minuten voor tijd was de eerste grote kans van de tweede helft wel raak. Na een snelle tegenprik vond Forsberg de vrijstaande Silva die met een loeier de score verdubbelde.

   

  City bleef niet bij de pakken zitten en Mahrez zorgde na een precieze voorzet van Zintsjenko voor de aansluitingstreffer, maar alle hoop mocht meteen weer de vuilbak in. Het werd bij Walker even zwart voor de ogen en de Engelse international trapte zomaar Silva onderuit. Scheidsrechter Schärer aarzelde niet en trok meteen de rode kaart.

   

  City kon met 10 geen vuist meer maken tegen Leipzig dat de wedstrijd onder controle had. Een fraaie plaatsbal van De Bruyne ging wel nog een half metertje naast de verste paal. Leipzig sluit zo zijn Champions League-avontuur af met een hoogtepunt en mag naar de Europa League. City stoot als groepswinnaar door.

  Fase per fase

  1. einde, 20 uur 34. Einde partij. Schärer blaast drie keer op zijn fluit, de partij tussen Leipzig en Man City zit erop. De Duitsers gingen met de kleinste voorsprong rusten dankzij Szoboszlai, Foden mikte aan de overkant op de paal. Na de pauze scoorden beide teams nog 1 keer. Walker kreeg ook nog rood uit frustratie na een trap op André Silva. .
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 93. Leipzig kruipt met de zege in zicht heel ver terug. Het is zowaar de piepjonge invaller Palmer die het aanvalsspel van City op gang moet proberen te brengen.  .
  4. Toegevoegde tijd. Er komen nog 3 minuten bij. Adams heeft het intussen wat gehad met het gejammer van Grealish en werkt hem nog eens tegen de vlakte. . tweede helft, minuut 92.
  5. tweede helft, minuut 91. Nkunku gaat liggen na een duel met Stones, de Fransman is in deze wedstrijd volstrekt anoniem gebleven. De voorbije wedstrijden was hij nochtans het creatieve brein van de Duitsers. .
  6. Gele kaart voor Tyler Adams van RB Leipzig tijdens tweede helft, minuut 91
  7. Blessure. Invaller Simakan blijft liggen nadat hij de knie van Sterling in zijn gezicht krijgt. Er valt toch wat frustratie te merken bij de bezoekers. . tweede helft, minuut 89.
  8. tweede helft, minuut 88. Applaus voor De Bruyne. Cole Palmer, die nog scoorde op Jan Breydel, komt De Bruyne nog even aflossen. Absoluut geen slechte wedstrijd van de Rode Duivel. We gaan de slotminuten in.  .
  9. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Manchester City, Rúben Dias erin, Nathan Aké eruit
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Manchester City, Cole Palmer erin, Kevin De Bruyne eruit
  11. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij RB Leipzig, Ilaix Moriba erin, André Silva eruit
  12. tweede helft, minuut 86. De Bruyne net naast. Daar is KDB nog een keer! De Rode Duivel is de Leipzig-verdedigers te snel af en zoekt de winkelhaak, maar zijn poging gaat centimeters naast de verste paal. Het mag niet zijn voor De Bruyne vanavond. .
  13. tweede helft, minuut 85. City is zonder Walker zijn overwicht uiteraard helemaal kwijt. Stones moet nu bijklussen als rechtsback, maar dat is niet zijn favoriete positie. Leipzig kan een bijzonder knappe zege al ruiken, is de Duitse vicekampioen zo onder interim-coach Beierlorzer helemaal vertrokken? .
  14. tweede helft, minuut 84. Poppetjes aan het dansen: rood voor Walker. Het gaat er even bijzonder hevig aan toe, in een nochtans geruisloze wedstrijd. Walker trapt Silva vol onderuit en krijgt daar terecht rood voor. De Portugees gaat verhaal halen waarna er wat duw-en trekwerk volgt.  .
  15. Rode kaart voor Kyle Walker van Manchester City tijdens tweede helft, minuut 83
  16. tweede helft, minuut 81. Adams houdt Leipzig op de been. City komt opzetten. Grealish snijdt goed naar binnen en zoekt de verste hoek, maar het been van Adams staat in de weg. We krijgen ongetwijfeld nog 10 spannende minuten.  .
  17. Gele kaart voor John Stones van Manchester City tijdens tweede helft, minuut 81
  18. tweede helft, minuut 80. Beierlorzer grijpt in en haalt de moegestreden Forsberg en Mukiele eruit. Henrichs en aanvaller Brobbey krijgen nog 10 speelminuten. .
  19. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij RB Leipzig, Brian Brobbey erin, Emil Forsberg eruit
  20. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij RB Leipzig, Benjamin Henrichs erin, Nordi Mukiele eruit