Onklopbare Thibaut Courtois bezorgt Real Madrid de Champions League met droomprestatie

  1. 90+3' - Verv. Vinícius Júnior door Rodrygo
  2. 90' - Verv. Luka Modric door Dani Ceballos
  3. 86' - Verv. Federico Valverde door Eduardo Camavinga
  4. 77' - Verv. Thiago door Roberto Firmino
  5. 77' - Verv. Jordan Henderson door Naby Keïta
  6. 65' - Verv. Luis Díaz door Diogo Jota
  7. 62' - Geel - Fabinho
  8. 59' - Doelpunt - Vinícius Júnior (0 - 1)
  59'goal Vinícius Júnior0 - 1

  Een Champions League-finale die de geschiedenis ingaat als een meesterwerk van Thibaut Courtois. De Rode Duivel heeft het laatste gaatje in zijn palmares zélf opgevuld met een fenomenale prestatie tegen Liverpool. Courtois hield Real recht met een handvol wereldsaves. Vinicius scoorde op het uur de enige treffer, maar een Belg was de koning van het kampioenenbal.

  Liverpool - Real Madrid in een notendop

  • Sleutelmoment: Dankzij de mirakels van Courtois hoeft Real Madrid eigenlijk maar één keer te prikken. Vlak voor de rust wordt een goal van Benzema nog afgekeurd voor buitenspel, maar de 0-1 van Vinicius doorstaat de controle van de VAR wél.
   
  • Man van de Match: In zowat elke andere match zou je ons kunnen verdenken van chauvinisme, maar niet vanavond. Thibaut Courtois dreef Liverpool in het algemeen en Mo Salah in het bijzonder tot wanhoop met een reeks ongelofelijke reddingen.
   
  • Opvallende statistiek: Courtois zal vooral blij zijn dat hij eindelijk de Champions League won, maar hij vestigde ook twee records. Negen reddingen in deze finale en in totaal maar liefst 59 in de wonderlijke campagne van Real Madrid.
   
  • Nog opvallend: Thibaut Courtois is de eerste Belg die als basisspeler een Champions League-finale weet te winnen. Eric Gerets deed het hem als aanvoerder van PSV voor toen het toernooi nog Europacup I heette.

  Dominant Liverpool ontsnapt aan goal van Benzema

  Omdat de organisatie in Parijs problemen had om Liverpool-fans tijdig het Stade de France in te krijgen, begon de finale meer dan een halfuur later. Toen de aftrap eindelijk werd gegeven, duurde het nóg een poosje vooraleer er echt wat te zien was. Op het kwartier tikte Courtois een schotje van Salah uit de hoek.

   

  Liverpool bouwde voort op die kans en wat later stond Courtois opnieuw in de weg van een poging van Salah. Real Madrid zag plots sterretjes en dankte zijn doelman voor een eerste wereldsave. Courtois sloeg een venijnig schot van Mané nog net tegen de paal. Met een kopbal van Salah had hij dan weer minder moeite.

   

  Die van Real krabbelden overeind en sloegen het stof van hun shirt. Alisson versperde Benzema de weg, maar de bal belandde opnieuw voor de voet van de Fransman en die legde hem in het net. Vanuit buitenspel, zo leek het. De VAR bekeek de beelden minutenlang en bevestigde: het bleef 0-0. Valverde, Fabinho en Konaté hadden alledrie een stuk van het leer mee.

  "Vini" vidi vici, Courtois is superheld voor Real Madrid

  De tweede helft bracht geen verandering in het spelbeeld. Liverpool bepaalde de richting, Real verdedigde zich met alle geoorloofde middelen en gooide lijf en leden in de strijd.

   

  Het doelpunt van de Koninklijke kwam dan ook onverwacht. Een scherpe voorzet - of was het een mislukt schot? - van Valverde werd aan de tweede paal door de ongedekte Vinicius in doel gelopen. Randje buitenspel, maar deze keer telde het doelpunt wél.

   

  Liverpool moest in het laatste halfuur alles op alles zetten. Courtois was echter klaar voor alles wat de Reds zijn richting uitstuurden. Eerst verwende hij de fotografen met een zweefduik op een stevige plaatsbal van Salah. Toen Liverpool na de inbreng van Jota en Firmino met vier aanvallers ging spelen, werd het nog drukker voor zijn neus.

   

  De eveneens ingevallen Keita joeg een wenkende kans van net buiten de zestien kansloos de tribune in. Inmiddels begon de tijd te dringen voor Liverpool. Salah plukte een diepe bal heerlijk uit de lucht, gleed langs Mendy en dacht de gelijkmaker tegen het net te rammen. De gietijzeren rechterarm van Courtois voorkwam echter de zekere 1-1. De kroon op het werk van San Thibaut, die Real Madrid zijn veertiende Beker met de Grote Oren schonk.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Real Madrid wint de Champions League! Real mag voor zijn veertiende Beker met de Grote Oren een hele rozenkrans bidden voor Courtois. San Thibaut verrichtte meerdere mirakels tegen een beter Liverpool, Vinicius scoorde aan de overkant de enige goal. .
  3. tweede helft, minuut 94. De tijd tikt langzaam weg in het nadeel van Liverpool. Bij Real lopen ze zenuwachtig te ijsberen voor de reservebank. .
  4. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Real Madrid, Rodrygo erin, Vinícius Júnior eruit
  5. tweede helft, minuut 91. Ceballos staat koud op het veld en kan een counter niet afwerken. Liverpool leeft nog, maar het moet nu echt gaan scoren. .
  6. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Real Madrid, Dani Ceballos erin, Luka Modric eruit
  7. Even gaan liggen. Courtois plukt een hoekschop en valt tegen de bonkige Konaté. Hij blijft liggen en steelt kostbare seconden. . tweede helft, minuut 89.
  8. tweede helft, minuut 87. De vermoeide Valverde heeft bij Real plaats geruimd voor Camavinga. De jonge Fransman heeft al bewezen dat hij in money time van goudwaarde is. .
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Real Madrid, Eduardo Camavinga erin, Federico Valverde eruit
  10. tweede helft, minuut 84. We voelen mee met Mo Salah, want de manier waarop hij de verre bal uit de lucht plukte en zijn bewaker afschudde, was fenomenaal. .
  11. Mirakelman Courtois! Er bestaat geen twijfel meer over, Courtois is de man van de match. Met een sterke uitgestoken arm voorkomt hij een gemaakt doelpunt van Salah. Fan-tas-tisch! . tweede helft, minuut 83.
  12. tweede helft, minuut 82. Miskleun. Invaller Keita staat moederziel alleen in het halve maantje en krijgt de bal zomaar voor zijn voet. Hij jast hem kansloos de tribune in. .
  13. tweede helft, minuut 81. Courtois aarzelt eventjes wanneer Jota een schot doet afwijken. De Rode Duivel moet een hoekschop weggeven. .
  14. tweede helft, minuut 79. Alles op de aanval. Klopp haalt Thiago naar de kant en brengt Firmino. Die is naast Salah, Mané en Jota de vierde aanvaller op het veld bij Liverpool. Een zware gok. .
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Liverpool, Roberto Firmino erin, Thiago eruit
  16. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Liverpool, Naby Keïta erin, Jordan Henderson eruit
  17. tweede helft, minuut 76. Een listig genomen vrije trap valt op de schoen van Casemiro. Die vergeet af te werken en legt slecht af. Dit had net zo goed 0-2 kunnen zijn. .