Ongezien: Haaland trapt Dortmund naar kwartfinale met 19e en 20e CL-goal in 14 duels

  1. 40' - Geel - Marcos Acuña
  2. 35' - Doelpunt - Erling Haaland (1 - 0)
  3. 20' - Geel - Mateu Morey
  1. 90+6' - Doelpunt - Youssef En-Nesyri (2 - 2)
  2. 90+5' - Verv. Mateu Morey door Thomas Meunier
  3. 89' - Verv. Nico Schulz door Dan-Axel Zagadou
  4. 86' - Verv. Suso door Munir El Haddadi
  5. 86' - Verv. Fernando door Ivan Rakitic
  6. 79' - Verv. Óscar Rodríguez door Oliver Torres
  7. 77' - Geel - Diego Carlos
  8. 76' - Geel - Fernando
  9. 71' - Geel - Óscar Rodríguez
  10. 68' - Doelpunt strafschop - Youssef En-Nesyri (2 - 1)
  11. 67' - Geel - Emre Can
  12. 67' - Verv. Thorgan Hazard door Felix Passlack
  13. 60' - Verv. Lucas Ocampos door Luuk de Jong
  14. 60' - Verv. Jordán door Papu Gómez
  15. 55' - Geel - Erling Haaland
  16. 55' - Geel - Jordán
  17. 54' - Doelpunt strafschop - Erling Haaland (2 - 0)
  18. 51' - Geel - Jules Koundé
  35'goalErling Haaland1 - 0
  54'penalty goalErling Haaland2 - 0
  68'penalty goalYoussef En-Nesyri2 - 1
  90+6'goalYoussef En-Nesyri2 - 2

  Dortmund staat in de kwartfinale van de Champions League en daar mag het zijn jonge Noor Erling Haaland op de blote knieën voor danken. Die maakte er al 2 bij de 2-3 in de heenmatch in Sevilla en zette thuis met weer 2 goals Dortmund op rozen. Sevilla kon nog gelijkmaken, maar meer niet.

  Dortmund-Sevilla in een notendop:

  Sleutelmoment: In minuut 35 straft Haaland een defensieve fout zonder verpinken af. Dortmund lag tot dan toe nochtans duidelijk onder tegen een vlot combinerend Sevilla. 

   

  Man van de match (1):  Erling Haaland, uiteraard.

   

  Man van de match (2): Omdat niet alle pluimen naar Haaland moeten gaan, zetten we ook Jude Bellingham graag in de kijker. De jongste Engelsman ooit in de knock-outfase van de CL (17 jaar en 253 dagen) liet zich als nuttige kracht op het middenveld opmerken door zijn prima loopacties en loopvermogen.

   

  Opvallende statistiek (1): Haaland is de eerste speler ooit die in 4 opeenvolgende wedstrijden meer dan 1 keer weet te scoren in de Champions League.

   

  Opvallende statistiek (2): Haaland heeft maar 14 CL-duels nodig om 20 goals te maken. Hij verpulvert daarmee het record van Harry Kane (24). 

  Sevilla start sterk, maar krijgt koude douche

  Na de 2-3-winst van Dortmund in de heenmatch wilde Sevilla er niet te veel gras laten over groeien. De Spanjaarden namen meteen het initiatief.

   

  Dortmund raakte aanvankelijk niet uit de omknelling. Haaland was lang de enige Dortmund-speler die niet voortdurend aan verdedigen moest denken, al leverde dat eigenlijk nauwelijks mogelijkheden op. 

   

  10 minuten voor de rust zag de wereld er plots helemaal anders uit. Na een foutje achterin legde Reus de bal simpel breed op Haaland, die in een leeg doel makkelijk kon scoren. En dus moest Sevilla er al 3 maken. 

  VAR in een hoofdrol in spannende tweede helft

  De 2e helft begon knotsgek. Eerst scoorde Haaland na een knappe run in de 16. Maar dat feestje ging niet door, omdat de VAR een strafschopfout had gezien in de fase die daaraan voorafging. 

   

  En dus mocht de Noor zich achter de bal zetten voor een strafschop, maar miste. Nog was het niet gedaan, want opnieuw mengde de VAR zich. Omdat doelman Bono te snel van zijn lijn was gekomen, mocht Haaland zijn elfmeter hernemen en deze keer ging de bal er wel in. 

   

  Door die dubbele achterstand leek Sevilla helemaal tegen het canvas te zijn geslagen, maar de 6-voudige winnaar van de Europa League gaf zich nog niet gewonnen. Een nieuwe strafschop aan de overkant werd door En-Nesyri staalhard binnengeknald.  

   

  Zo bleef het geloof staande bij de bezoekers. Bijna werd hun doorzettingsvermogen nog echt beloond, want diep in de blessuretijd kopte opnieuw En-Nesyri vol overtuiging de gelijkmaker tegen de touwen. 

   

  Daardoor werd het nog even heel spannend, maar de 3e goal en bijhorende verlengingen kwamen er uiteindelijk niet meer. Dortmund zit bij de laatste 8, voor Sevilla is dit het eindstation. (lees reactie Haaland onder foto)

  Haaland: "Als de keeper op zijn lijn blijft, gaat de eerste penalty binnen"

  Haaland reageerde uiteraard zeer tevreden na zijn nieuwe glansprestatie. "Het was een moeilijke wedstrijd. Een plaats in kwartfinale voelt aan als een grootse prestatie. We wisten dat we het niet cadeau zouden krijgen. Onze goal in de 1e helft kwam erg goed uit."

   

  "Ik miste de 1e strafschop, maar als de doelman op zijn lijn was blijven staan had ik gescoord, zoals ik daarna ook gedaan heb. Ik was een beetje zenuwachtig om die 2e te nemen, maar 2 keer scoren is uiteraard leuk."

  Haaland scoorde zo 20 doelpunten in amper 14 wedstrijden op het kampioenenbal. Hij scoorde daarbij minstens 1 keer tegen elke tegenstander die hij ontmoette.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 98. Einde. Een vroege goal van Haaland in de tweede helft ging eerst niet door. Maar via de VAR en een hernomen strafschop werd het al snel toch 2-0. Sevilla gaf het nog niet op en scoorde - ook al vanop de stip - nog tegen. In het slot werd het dan nog even heel spannend, want En-Nesyri kopte de gelijkmaker in doel, waarna de bezoekers nog een prima kans kregen op een derde goal, maar die kwam er niet meer. Dortmund bekert verder. Voor Sevilla is dit het eindstation. .
  2. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 96. Daar is gelijkmaker! En-Nesyri kopt met veel overtuiging de 2-2 in doel. Kan het dan toch nog voor Sevilla? .
  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 96 door Youssef En-Nesyri van Sevilla. 2, 2.
  5. tweede helft, minuut 96. Meunier mag nog een minuutje mee komen doen.  .
  6. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij Borussia Dortmund, Thomas Meunier erin, Mateu Morey eruit
  7. tweede helft, minuut 92. Aftellen. Hummels rekt nog wat tijd. De ervaren rot hoef je uiteraard niet te leren. Sevilla krijgt voor de vorm nog een corner.  .
  8. tweede helft, minuut 91.
  9. Er komen 6 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  10. tweede helft, minuut 90. Geloof lijkt opgebrand. Sevilla leek nog even te geloven in een ommekeer, maar dat geloof lijkt nu stilaan te zijn opgebrand. Niet onlogisch, gezien de stand van zaken op het scorebord.  .
  11. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Borussia Dortmund, Dan-Axel Zagadou erin, Nico Schulz eruit
  12. tweede helft, minuut 88. Dahoud op Bono! Een snelle omschakeling van Dortmund leidt - ondanks slecht uitspelen van de Duitsers - tot een schot van Dahoud. De poging is knap, maar de redding van doelman Bono is minstens even knap. Zo blijft het bij 2-1!  .
  13. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Sevilla, Munir El Haddadi erin, Suso eruit
  14. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Sevilla, Ivan Rakitic erin, Fernando eruit
  15. tweede helft, minuut 82. Nog minder dan 10 minuten. We zijn de laatste 10 minuten ingegaan in Dortmund. Sevilla verdient erkenning voor hun doorzettingsvermogen, maar als ze niet snel een nieuwe goal gaan maken, lijkt dit het eindstation te gaan worden voor de Spanjaarden.  .
  16. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Sevilla, Oliver Torres erin, Óscar Rodríguez eruit
  17. Gele kaart voor Diego Carlos van Sevilla tijdens tweede helft, minuut 77
  18. Gele kaart voor Fernando van Sevilla tijdens tweede helft, minuut 76