4. 85' - Doelpunt - Ben Chilwell (0 - 2)
    UEFA Champions League - speeldag 1 - 07/04/21 - 21:00
    0 - 2
    85'

Porto heeft - voorlopig - niet voor een tweede stunt kunnen zorgen in de Champions League. Het ging onderuit tegen Chelsea. Mount en Chilwell maakten het verschil voor de Londenaars. De match werd niet in Porto, maar in Sevilla afgewerkt.

Porto - Chelsea in een notendop:

• Sleutelmoment: Porto was de meest dreigende ploeg in de openingsfase, maar het was Mason Mount die met een klasseflits de enige kans van Chelsea in de eerste helft verzilverde.

• Man van de Match: Mason Mount draaide heerlijk weg bij Pepe en opende de score voor Chelsea. De jonge Engelsman zorgde ervoor dat de bezoekers vanuit een zetel konden voetballen.

• Opvallend: Mason Mount is na vanavond de jongste doelpuntenmaker in de knock-outfase van de Champions League (22 jaar en 87 dagen) voor Chelsea.

Individuele klasseflits zet Chelsea op rozen

Voor aanvang van de wedstrijd werden er al spelletjes gespeeld tussen Porto en Chelsea. De ploeg van Thomas Tuchel zou "gevierd hebben" dat Porto de tegenstander was in de kwartfinales. Dat kwam veteraan Pepe te weten, erg blij werd de Portugees er niet van.

De thuisploeg begon dan ook scherp aan de wedstrijd. De ploeg van Sergio Conceiçao speelde vanuit de organisatie en jaagde de bezoekers op. Pogingen van Diaz en Uribe konden doelman Mendy niet verontrusten.

Chelsea leek geen antwoord te kunnen formuleren op het tactische plan van Conceiçao, tot Mason Mount zijn klasse etaleerde. Op aangeven van Jorginho draaide hij weg bij Pepe en knalde hij overhoeks binnen. De Engelsman verzilverde zo de enige kans van de bezoekers in de  eerste helft.

Chilwell neemt cadeautje Corona in ontvangst

Het tegendoelpunt sloeg in als een bom bij de "thuisploeg". Chelsea kwam dan ook frisser uit de kleedkamer. Voor het eerst werd Timo Werner goed bediend in het strafschopgebied, maar zijn kopbal verdween over de lat.

Chelsea nam de wedstrijd in handen en versierde nog de beste kansen. Azpilicueta kon zijn kopbal niet kadreren. Aan de overkant stond Mendy alert te keepen op pogingen van Marega en Diaz.

Vlak voor affluiten miste Corona zijn controle volledig. Linksachter Ben Chilwell ontfutselde hem de bal en kon alleen op doelman Marchesin af. De Engelsman omspeelde de keeper en legde de 0-2-eindstand vast.

Porto verliest zo zijn "thuiswedstrijd" in Sevilla en staat zo voor een moeilijke opgave. Volgende week moet de ploeg van Conceiçao op Stamford Bridge stunten, wil het nog kans maken op de halve finales van de Champions League.

Conceiçao: "Moeten vechten tot laatste minuut"

Sergio Conceiçao: "We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Collectief waren we erg sterk, maar individuele fouten zorgden ervoor dat de tegenstander 2 keer kon scoren."

"We zijn nog maar halfweg in deze confrontatie, we moeten vechten tot de laatste minuut. We maken geen deel uit van de grootste 5 competities in Europa, dat voelden we ook aan de arbitrage."

Tuchel: "Wist dat de ploeg zou reageren na blamage"

Thomas Tuchel: "Het is een uitstekend resultaat na een moeilijke wedstrijd. Porto is een moeilijk te bespelen ploeg. Het heeft veel individuele kwaliteit en speelt met veel passie en fierheid."

"Er waren heel wat momenten waarop we aan het afzien waren. Maar ik wist dat mijn team zou reageren op de blamage van dit weekend (2-5 tegen West Brom), dus was ik niet ongerust. We behaalden dit resultaat door samen te werken, dat geeft ons veel vertrouwen voor de toekomst."

Mason Mount: "We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Het was moelijk om kansen te creëren, maar we bleven aandringen. We scoorden in de eerste helft en konden comfortabel winnen."

"We lieten de 2-5 tegen West Brom dit weekend achter ons. We waren 100% geconcentreerd en waren gedetermineerd om een goed resultaat neer te zetten. Dat hebben we vanavond gedaan."

22:51

Einde: 0-2

Chelsea mag terugblikken op een succesvolle avond in Sevilla. Porto begon gretig aan de wedstrijd en zorgde voor het eerste doelgevaar, maar het was Mason Mount die met een klasseflits het verschil maakte in de eerste helft. In de tweede helft kwamen Werner en Azpilicueta dicht bij een kopbaldoelpunt, hun pogingen eindigden op het dak van het doel. 5 minuten voor tijd kreeg Chilwell de bal cadeau van Corona, de Engelsman bedankte en verdubbelde de voorsprong voor Chelsea.

90+1'

90+1'

90'
    89'

De veer lijkt nu gebroken bij de thuisploeg. Een dubbele achterstand ophalen op Stamford Bridge wordt een aartsmoeilijke opgave.

86'

Chilwell maakt het af!

Ben Chilwell straft een foutje van Corona af. Hij dribbelt de doelman en brengt Chelsea op een dubbele voorsprong. Het cadeautje maakt de terugwedstrijd van volgende week een zware opgave voor Porto.

84'

Conceiçao gunt zijn eigen zoon nog wat minuutjes in de knock-outfase van de Champions League. Ook Vieira komt het veld in. Otavio en Marega gaan moegestreden naar de kant.

83'
    80'

Tuchel brengt 10 minuten voor tijd nog 2 grote namen op het veld. Kanté en Silva mogen nog wat minuten maken bij de bezoekers.

80'
    79'
    FC Porto
    78'

Er is veel goede wil bij Porto, maar grote kansen kan de thuisploeg niet creëren. Lukt het de ploeg van Conceiçao nog de bordjes in evenwicht te hangen?

76'

Een bleke prestatie van Havertz:

74'

Conceiçao controleert een bal die nipt over de zijlijn hobbelt op een heerlijke manier. De scheidsrechter is er niet mee opgezet en geeft de trainer geel voor spelbederf. Knap staaltje techniek van de coach.