Chelsea neemt optie op halve finales met 2 "uitgoals" tegen Porto

  terugwedstrijd 1 - 0
  1. 32' - Doelpunt - Mason Mount (0 - 1)
  1. 90+2' - Verv. Mateo Kovacic door Emerson Palmieri
  2. 85' - Doelpunt - Ben Chilwell (0 - 2)
  3. 83' - Verv. Otavio door Toni Martinez
  4. 83' - Verv. Moussa Maréga door Fábio Vieira
  5. 83' - Verv. Wilson Manafa door Francisco Chico Conceicao
  6. 80' - Verv. Reece James door Thiago Silva
  7. 80' - Verv. Mason Mount door N'Golo Kanté
  8. 79' - Geel - Marko Grujic
  9. 65' - Verv. Kai Havertz door Olivier Giroud
  10. 65' - Verv. Timo Werner door Christian Pulisic
  11. 63' - Geel - Chancel Mbemba
  32'Mason Mount0 - 1
  85'Ben Chilwell0 - 2

  Porto heeft - voorlopig - niet voor een tweede stunt kunnen zorgen in de Champions League. Het ging onderuit tegen Chelsea. Mount en Chilwell maakten het verschil voor de Londenaars. De match werd niet in Porto, maar in Sevilla afgewerkt.

  Porto - Chelsea in een notendop:

  • Sleutelmoment: Porto was de meest dreigende ploeg in de openingsfase, maar het was Mason Mount die met een klasseflits de enige kans van Chelsea in de eerste helft verzilverde. 

   

  • Man van de Match: Mason Mount draaide heerlijk weg bij Pepe en opende de score voor Chelsea. De jonge Engelsman zorgde ervoor dat de bezoekers vanuit een zetel konden voetballen.

   

  • Opvallend: Mason Mount is na vanavond de jongste doelpuntenmaker in de knock-outfase van de Champions League (22 jaar en 87 dagen) voor Chelsea.

  Individuele klasseflits zet Chelsea op rozen

  Voor aanvang van de wedstrijd werden er al spelletjes gespeeld tussen Porto en Chelsea. De ploeg van Thomas Tuchel zou "gevierd hebben" dat Porto de tegenstander was in de kwartfinales. Dat kwam veteraan Pepe te weten, erg blij werd de Portugees er niet van.


  De thuisploeg begon dan ook scherp aan de wedstrijd. De ploeg van Sergio Conceiçao speelde vanuit de organisatie en jaagde de bezoekers op. Pogingen van Diaz en Uribe konden doelman Mendy niet verontrusten.

   

  Chelsea leek geen antwoord te kunnen formuleren op het tactische plan van Conceiçao, tot Mason Mount zijn klasse etaleerde. Op aangeven van Jorginho draaide hij weg bij Pepe en knalde hij overhoeks binnen. De Engelsman verzilverde zo de enige kans van de bezoekers in de  eerste helft.

  Chilwell neemt cadeautje Corona in ontvangst

  Het tegendoelpunt sloeg in als een bom bij de "thuisploeg". Chelsea kwam dan ook frisser uit de kleedkamer. Voor het eerst werd Timo Werner goed bediend in het strafschopgebied, maar zijn kopbal verdween over de lat.

   

  Chelsea nam de wedstrijd in handen en versierde nog de beste kansen. Azpilicueta kon zijn kopbal niet kadreren. Aan de overkant stond Mendy alert te keepen op pogingen van Marega en Diaz.

   

  Vlak voor affluiten miste Corona zijn controle volledig. Linksachter Ben Chilwell ontfutselde hem de bal en kon alleen op doelman Marchesin af. De Engelsman omspeelde de keeper en legde de 0-2-eindstand vast.

   

  Porto verliest zo zijn "thuiswedstrijd" in Sevilla en staat zo voor een moeilijke opgave. Volgende week moet de ploeg van Conceiçao op Stamford Bridge stunten, wil het nog kans maken op de halve finales van de Champions League.

  Conceiçao: "Moeten vechten tot laatste minuut"

  Sergio Conceiçao: "We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Collectief waren we erg sterk, maar individuele fouten zorgden ervoor dat de tegenstander 2 keer kon scoren."

   

  "We zijn nog maar halfweg in deze confrontatie, we moeten vechten tot de laatste minuut. We maken geen deel uit van de grootste 5 competities in Europa, dat voelden we ook aan de arbitrage."

  Tuchel: "Wist dat de ploeg zou reageren na blamage"

  Thomas Tuchel: "Het is een uitstekend resultaat na een moeilijke wedstrijd. Porto is een moeilijk te bespelen ploeg. Het heeft veel individuele kwaliteit en speelt met veel passie en fierheid."

   

  "Er waren heel wat momenten waarop we aan het afzien waren. Maar ik wist dat mijn team zou reageren op de blamage van dit weekend (2-5 tegen West Brom), dus was ik niet ongerust. We behaalden dit resultaat door samen te werken, dat geeft ons veel vertrouwen voor de toekomst."

  Mason Mount: "We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Het was moelijk om kansen te creëren, maar we bleven aandringen. We scoorden in de eerste helft en konden comfortabel winnen."


  "We lieten de 2-5 tegen West Brom dit weekend achter ons. We waren 100% geconcentreerd en waren gedetermineerd om een goed resultaat neer te zetten. Dat hebben we vanavond gedaan."

  Fase per fase

  1. einde, 22 uur 51. Einde: 0-2. Chelsea mag terugblikken op een succesvolle avond in Sevilla. Porto begon gretig aan de wedstrijd en zorgde voor het eerste doelgevaar, maar het was Mason Mount die met een klasseflits het verschil maakte in de eerste helft. In de tweede helft kwamen Werner en Azpilicueta dicht bij een kopbaldoelpunt, hun pogingen eindigden op het dak van het doel. 5 minuten voor tijd kreeg Chilwell de bal cadeau van Corona, de Engelsman bedankte en verdubbelde de voorsprong voor Chelsea. .
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Chelsea, Emerson Palmieri erin, Mateo Kovacic eruit
  4. 3 minuten extra. Nog 3 minuten moeten de beide ploegen volmaken in Sevilla. . tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 89. De veer lijkt nu gebroken bij de thuisploeg. Een dubbele achterstand ophalen op Stamford Bridge wordt een aartsmoeilijke opgave. .
  6. tweede helft, minuut 86. Chilwell maakt het af! Ben Chilwell straft een foutje van Corona af. Hij dribbelt de doelman en brengt Chelsea op een dubbele voorsprong. Het cadeautje maakt de terugwedstrijd van volgende week een zware opgave voor Porto. .
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 85 door Ben Chilwell van Chelsea. 0, 2.
  8. tweede helft, minuut 84. Conceiçao gunt zijn eigen zoon nog wat minuutjes in de knock-outfase van de Champions League. Ook Vieira komt het veld in. Otavio en Marega gaan moegestreden naar de kant. .
  9. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij FC Porto, Toni Martinez erin, Otavio eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij FC Porto, Fábio Vieira erin, Moussa Maréga eruit
  11. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij FC Porto, Francisco Chico Conceicao erin, Wilson Manafa eruit
  12. tweede helft, minuut 80. Tuchel brengt 10 minuten voor tijd nog 2 grote namen op het veld. Kanté en Silva mogen nog wat minuten maken bij de bezoekers. .
  13. tweede helft, minuut 80.
  14. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Chelsea, Thiago Silva erin, Reece James eruit
  15. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Chelsea, N'Golo Kanté erin, Mason Mount eruit
  16. Gele kaart voor Marko Grujic van FC Porto tijdens tweede helft, minuut 79
  17. tweede helft, minuut 78. Er is veel goede wil bij Porto, maar grote kansen kan de thuisploeg niet creëren. Lukt het de ploeg van Conceiçao nog de bordjes in evenwicht te hangen? .
  18. tweede helft, minuut 74. Conceiçao controleert een bal die nipt over de zijlijn hobbelt op een heerlijke manier. De scheidsrechter is er niet mee opgezet en geeft de trainer geel voor spelbederf. Knap staaltje techniek van de coach. .