Ga naar de inhoud
Chelsea
Chelsea mag voor de tweede keer de trofee met de grote oren in de lucht steken.

Manchester City verliest Champions League-finale en Kevin De Bruyne

 za 29 mei 2021 22:57
  1. 34' - Geel - Ilkay Gündogan
  2. 39' - Verv. Thiago Silva door Andreas Christensen
  3. 42' - Doelpunt - Kai Havertz (0 - 1)
  1. 57' - Geel - Antonio Rüdiger
  2. 60' - Verv. Kevin De Bruyne door Gabriel Jesus
  3. 64' - Verv. Bernardo Silva door Fernandinho
  4. 66' - Verv. Timo Werner door Christian Pulisic
  5. 77' - Verv. Raheem Sterling door Sergio Agüero
  6. 80' - Verv. Mason Mount door Mateo Kovacic
  7. 88' - Geel - Gabriel Jesus
UEFA Champions League - speeldag 1 - 29/05/21 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
42'
Kai Havertz
0 - 1
Kai Havertz
42'

Rode Duivel Kevin De Bruyne heeft met Manchester City naast de beker met de grote oren gegrepen. In de Champions League-finale verloor de Engelse landskampioen van reeksgenoot Chelsea. Aanvoerder De Bruyne moest van het veld na een botsing met de Duitse verdediger Rüdiger.

Manchester City - Chelsea kort samengevat

  • Sleutelmoment: De goal van Havertz is een godsgeschenk voor Chelsea, dat zijn geliefkoosde spel kan spelen. Man City krijgt na die verdiende 0-1 geen bal meer tussen de palen en dat zegt eigenlijk genoeg.
  • Man van de Match: Voor de sympathieke N'Golo Kanté zijn al meer dan genoeg superlatieven bovengehaald. De pezige Fransman toonde Guardiola hoe belangrijk een verdedigende middenvelder kan zijn.
  • Opvallend: De laatste acht debutanten in de CL-finale gingen allemaal de boot in, net als de laatste zeven ploegen die het eerste doelpunt incasseerden. De onwrikbare logica van Europese finales.
  • Opvallend (bis): Manchester City speelde dit seizoen twee van zijn dertien CL-matchen in het Drakenstadion van Porto en kon er geen enkele keer scoren. In die andere elf wedstrijden scoorde het 25 goals en liet het geen kruimel liggen.

Havertz zet hyperoffensief City een hak

City-coach Guardiola stond voor het eerst in tien jaar nog eens in de finale van het kampioenenbal. De Spanjaard kon niet weerstaan aan zijn drang om te goochelen met zijn opstelling. Deze keer zette hij een hyperoffensief elftal tussen de lijnen, zonder verdedigende middenvelder. Aan de overkant oogde het Chelsea van Tuchel een pak conservatiever.

 

De aanpak van de Duitser, die vorig jaar met PSG nog de finale verloor van Bayern München, werkte aanvankelijk ook beter. In een intens eerste kwartier had Werner gerust twee keer kunnen scoren, maar naar aloude gewoonte wrong hij beide kansen vakkundig de nek om. De spits was door zijn werkkracht wel weer een voorbeeld voor zijn maats. Chelsea zorgde er collectief voor dat Man City geen greep kreeg op de wedstrijd.

 

Aanvoerder De Bruyne kon zich zelden losmaken en kwam amper uit de verf. Toen hij Foden toch een keer afzonderde, verscheen Rüdiger uit het niets met een geweldige tackle. De blessure en wissel van veteraan Thiago Silva haalden de vaart enigszins uit de wedstrijd. Beide ploegen leken zich neer te leggen bij een 0-0 halfweg.

 

Mount had daar echter een ander idee over. Hij plofte een dolk in het hart van de tegenstander en stuurde Havertz het straatje in. Die bleef eventjes haperen aan Ederson, maar scoorde al bij al eenvoudig. Een doelpunt dat ijskoud binnenkwam bij City.

Organisatie van Chelsea trekt zege over de streep

De Sky Blues moesten vol aan de bak, maar konden slechts een tiental minuten de schijn ophouden. Chelsea verdedigde secuur en metselde elke opening vakkundig dicht. Er kwam amper daglicht door de Londense achterlijn, laat staan een combinatie.

 

Even voor het uur kreeg City een nieuwe klap te verwerken. Rüdiger maakte zich breed en liet De Bruyne blind tegen zich aan kwakken. Onze landgenoot bleef minutenlang liggen en moest het veld verlaten met een gezwollen oog. Hij was nog even toeschouwer, maar moest dan duizelend afdalen naar de kleedkamer. Wellicht liep De Bruyne een hersenschudding op.

 

Ondertussen kwam City geen stap dichter bij de gelijkmaker. Die van Chelsea veegden elke voorzet netjes weg en kwamen zelf warempel ijzingwekkend dicht bij de 0-2. Havertz behield op het eind van een machtige inspanning het overzicht, maar de ingevallen Pulisic wipte de kans op de definitieve beslissing rakelings naast.

 

Zo bleef het nagelbijten tot diep in de toegevoegde tijd. Met inmiddels ook de afscheidnemende Agüero tussen de lijnen probeerde Manchester City hemel en aarde te verzetten. Chelsea voelde de vermoeidheid en de verzuring opkomen en kon enkel nog ballen wegkeilen. Het werd nog één keertje heet toen een plaatsbal van Mahrez de deklat scheerde, maar de 0-1 bleef op het bord. De Blues mochten een tweede Beker met de Grote Oren in de prijzenkast zetten, City bleef wezenloos achter.

Bekijk het journaal laat met o.a. de Champions League-finale

Tuchel: "Steentje in de schoen van City"

Thomas Tuchel was natuurlijk in de wolken na de overwinning van zijn Chelsea. "Dit is ongelofelijk. Ik weet niet wat ik moet voelen. Ik was zo dankbaar dat ik kon terugkeren", verwees de Duitse coach naar de verloren finale van vorig jaar, toen nog met Paris Saint-Germain.

 

"Ik had het gevoel dat het dit keer anders zou zijn. De spelers waren vastberaden om te winnen. We wilden het steentje in de schoen van City zijn." Tuchel versloeg het City van Guardiola immers drie keer op een paar weken tijd.

Azpilicueta: "We schrijven hier geschiedenis"

Chelsea-aanvoerder César Azpilicueta mocht de beker in ontvangst nemen. "Ik ben zo tevreden, we schrijven hier geschiedenis", jubelde de Spanjaard. "We hebben een fantastische groep, iedereen werkt voor elkaar. We verdienen dit."

 

Kai Havertz, de maker van het enige doelpunt van de avond, vond niet direct de juiste woorden. "Ik weet echt niet wat ik moet zeggen. Ik heb vijftien jaar lang op dit moment moeten wachten en nu is het eindelijk zover."

Guardiola: "Leren voor de toekomst"

City-coach Guardiola probeerde zijn teleurstelling te verbergen. "Het was een uitzonderlijk seizoen voor ons. We zijn nu triest, maar het was een spannende wedstrijd. In de tweede helft waren we fantastisch en moedig, maar konden we onze kansen niet afmaken. Zij waren snel en sterk."

 

"Misschien komen we op een dag terug", klonk het hoopvol. "Onze ambitie nu is rusten en ons voorbereiden op volgend seizoen. Het was de eerste keer dat we in deze fase kwamen, hopelijk kunnen we hieruit leren voor de toekomst."

Lees ook:

Fase per fase

90+8'

Afgelopen!

Chelsea wint voor de tweede keer de Champions League! Na de goal van Havertz sloeg het alle aanvallen van Manchester City zonder pardon af. Kevin De Bruyne moest afdruipen met een hoofdblessure.

90+7' tweede helft
90+6'

Mendy gaat op één knie zitten en prevelt een schietgebedje. Hij vindt gehoor, want de ultieme poging van Mahrez scheert de deklat. Over en uit voor Man City?

90+5'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+4'

City pompt ballen de zestien in, Chelsea keilt ze weg. Tactiek telt nu niet meer, de benen worden bij sommige spelers loodzwaar.

90+2'

extra time

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'
90'

Er hoeft natuurlijk maar één bal goed te rollen voor City en we hebben een nieuwe wedstrijd. Foden komt met een gelukje in balbezit aan de rand van de kleine rechthoek, maar kan niet besluiten.

89'

We kruipen dichter bij het eindsignaal en dus wordt het hier en daar onvriendelijk.

88'
Manchester City
87'

Niet de week van Manchester

Woensdag moest Manchester United de Europa League aan Villarreal laten. Moet stadsgenoot City straks toekijken hoe Chelsea de trofee van de Champions League in de lucht steekt?

85'

Agüero maakt geen gebruik van een zeldzame uitschuiver van James. Zijn voorzet blijft plakken aan de handschoenen van Mendy.

83'

Chelsea wint een dikke minuut met een vrije trap op de helft van City. Na een slecht gemikt schot van Jorginho mogen de Cityzens weer bouwen aan een aanval, maar de tijd begint te dringen.

81'

Als het 0-1 blijft, zal Guardiola zijn rare opstelling moeten uitleggen.

80'
79'

Chelsea komt zwaar onder druk te staan. Een nerveuze Kovacic wil zo snel mogelijk tussen de lijnen komen om te helpen hozen.

77'

Eerste goal wint

De laatste zes finales van de Champions League werden telkens gewonnen door de ploeg die als eerste scoorde. Tenzij invaller Agüero er anders over beslist, gaat het vanavond dezelfde kant op.