Leipzig heeft geen genade met Champions League-finalist Tottenham

  heenwedstrijd 1 - 0
  1. 45+1' - Geel - Harry Winks
  2. 34' - Geel - Ryan Sessegnon
  3. 21' - Doelpunt - Marcel Sabitzer (2 - 0)
  4. 10' - Doelpunt - Marcel Sabitzer (1 - 0)
  1. 90+1' - Verv. Serge Aurier door Malachi Walcott
  2. 87' - Doelpunt - Emil Forsberg (3 - 0)
  3. 87' - Verv. Marcel Sabitzer door Emil Forsberg
  4. 80' - Verv. Giovani Lo Celso door Gedson Fernandes
  5. 71' - Geel - Marcel Sabitzer
  6. 70' - Geel - Dele Alli
  7. 68' - Geel - Japhet Tanganga
  8. 59' - Verv. Christopher Nkunku door Amadou Haidara
  9. 55' - Verv. Nordi Mukiele door Tyler Adams
  10. 50' - Geel - Konrad Laimer

  RB Leipzig schaart zich voor het eerst in de clubgeschiedenis onder de laatste 8 in de Champions League. Ook in de terugmatch won de Duitse club van Tottenham, vorig jaar nog finalist in het kampioenbal. Toby Alderweireld speelde de hele match, Jan Vertonghen bleef opnieuw aan de bank geketend. "We vormen geen team meer", sprak Spurs-coach José Mourinho.

  Leipzig - Tottenham in een notendop

  • Sleutelmoment: Na nog geen kwart van de wedstrijd kunnen de boeken eigenlijk al dicht. Sabitzer heeft dan al twee keer gescoord en Tottenham wekt op geen enkel moment de indruk dat het een vuist kan maken.
  • Man van de Match: Marcel Sabitzer bezorgde RB Leipzig met twee doelpunten een bijzonder comfortabele zege. De Oostenrijker met het dotje heeft nu vier goals in deze Champions League, evenveel als ploegmaat Werner.
  • Opvallend: De Spurs zullen toch eventjes aan de halve finales van vorig seizoen gedacht hebben. Toen verloren ze thuis met 0-1 van Ajax en sukkelden ze op verplaatsing 2-0 achter, maar vanavond hing er geen mirakel in de lucht.

  Leipzig maakt er korte metten mee

  De Spurs moesten het wel klaren zonder een reeks sleutelspelers. Vooral aanvallend misten de bezoekers met Kane en Son heel wat kwaliteit. Bij Leipzig was topschutter Werner uiteindelijk wel fit geraakt. Riskant dus voor Tottenham, dat heel behoedzaam aan de wedstrijd begon.

   

  Leipzig keek het een paar minuten aan en sloeg dan plots toe. Werner werd nog afgeblokt, maar de suffe defensie van de bezoekers konden niet verhinderen dat Sabitzer kon uithalen. Lloris zag er ook niet goed uit en liet het schot door zijn vingers glippen. Werner werkte wat later een geweldige aanval wél af, maar liep nipt buitenspel.

   

  Het was slechts uitstel van executie, want nog geen minuut nadien was Sabitzer daar opnieuw. De Oostenrijker knikte aan de eerste paal krachtig in nadat Angeliño gebruik had gemaakt van een misrekening van Aurier. De vertwijfeling groeide bij Tottenham, dat blij mocht zijn dat het voor Werner maar niet wilde lukken.

   

  Gaandeweg stopte de stormloop van Die Roten Bullen, maar het meesterschap van de thuisploeg bleef groot. Net daarom kwam de flits van Lo Celso als een totale verrassing. Gulacsi liet zich echter niet verslaan. Aan de overkant bracht de knoeiende Dier Lloris zwaarder in de problemen.

  Spurs komen er niet meer aan te pas

  De tweede helft was geen pretje om naar te kijken. De Spurs begonnen nog met goede moed, maar na een probeersel van Moura was de inspiratie alweer opgedroogd. Leipzig beperkte zich dan weer tot een prik hier en daar.

   

  De onmacht begon Tottenham zienderogen te irriteren. Dat had een paar gele kaarten tot gevolg. Nog één keertje zetten de Engelsen hun frustratie om in iets positiefs, maar Alli werd na de inspanning van Moura geblokt door Sabitzer.

   

  Leipzig werd wel nog opgeschrikt door het uitvallen van Mukiele. De Franse jeugdinternational kreeg een bal tegen zijn slaap en werd met de draagberrie afgevoerd. Het was het enige minpuntje van een heerlijk comfortabele Europese avond voor de Oost-Duitsers.

   

  In het slot draaiden ze het mes nog een beetje dieper. Nadat Tanganga wegkwam met een bodycheck op Upamecano die eerder in het ijshockey thuishoorde, zette Leipzig nog een keertje door. Invaller Forsberg joeg de 3-0 erin met zijn eerste baltoets en wees een pijnlijk zwak Tottenham de uitgang.

  José Mourinho: "Vormen geen team meer"

  "We zitten echt in moeilijkheden", beseft José Mourinho. "We vormen niet eens een team, maar een groep spelers."

   

  "Natuurlijk proberen we wel een team te bouwen, maar zonder aanvallers (die liggen allemaal in de lappenmand, red) kunnen we onze tegenstander niks maken. Zo eenvoudig is dat."

   

  "Teams voelen zich momenteel erg op hun gemak om het tegen Tottenham op te nemen. Ze weten dat we hen niet kunnen raken."

  José Mourinho troost zijn speler Lucas Moura.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Afgelopen! Tottenham ligt uit de Champions League. Het verloor na de heen- ook de terugwedstrijd van RB Leipzig. Twee vroege goals van Sabitzer bezorgden de Duitsers een rustige avond, Forsberg maakte nog 3-0.
  3. tweede helft, minuut 95. Vijf Engelsen nemen het bij een counter op tegen drie Duitsers, maar er zit geen enkele lijn in. Gulacsi maakt zich niet ongerust.
  4. tweede helft, minuut 94. Slechts één keer eerder verloor een ploeg gecoacht door Mourinho met drie goals verschil in de Champions League. Dat was Real Madrid tegen Dortmund in de halve finale van 2013.
  5. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Tottenham Hotspur, Malachi Walcott erin, Serge Aurier eruit
  6. tweede helft, minuut 91. Door de blessure van Mukiele komen er zes minuten bij.
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 87 door Emil Forsberg van RB Leipzig. 3, 0.
  8. tweede helft, minuut 87. Invallen en scoren! Emil Forsberg verspilt geen tijd. Met zijn eerste balcontact zet hij de kers op de taart, die in de tweede helft toch wat was ingezakt. Snel beslist en zuiver geschoten, 3-0!
  9. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij RB Leipzig, Emil Forsberg erin, Marcel Sabitzer eruit
  10. tweede helft, minuut 87. Luid applaus voor Marcel Sabitzer, die de match besliste met zijn goals. Forsberg vervangt hem.
  11. tweede helft, minuut 86. Geen penalty. De VAR heeft de beelden bekeken en vindt het niet nodig om in te grijpen. Vreemd.
  12. tweede helft, minuut 84. Terwijl Upamecano over Lloris wipt krijgt hij een beuk van Tanganga. De scheids vindt dit een schouderduw, maar de herhaling toont toch dat de jonge verdediger van Tottenham onnodig ruw komt ingevlogen.
  13. tweede helft, minuut 82. Tanganga is geveld nadat hij een bom van Haidara in zijn ribbenkast heeft opgevangen.
  14. tweede helft, minuut 81.
  15. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Tottenham Hotspur, Gedson Fernandes erin, Giovani Lo Celso eruit
  16. tweede helft, minuut 80. Lo Celso sloft naar de bank. Zijn vervanger, Gedson, heeft er zo te zien ook weinig zin in.
  17. tweede helft, minuut 79. De tweede helft is een flauw schouwspel geweest. Dat was ook te verwachten bij die 2-0.
  18. tweede helft, minuut 78. Schick schudt een serieuze versnelling uit zijn benen. Drie bezoekers moeten in de achtervolging, Aurier maakt de professionele overtreding.
  19. tweede helft, minuut 75. Alli op Gulacsi. Plots komt Dele Alli dicht bij een eerredder. Moura ontsnapt op links, de deviatie van Alli wijkt af op Sabitzer en valt veilig in de armen van Gulacsi.