Leipzig is niet opgewassen tegen superieur PSG in de Champions League

  1. 45+3' - Geel - Presnel Kimpembe
  2. 42' - Doelpunt - Ángel Di María (0 - 2)
  3. 13' - Doelpunt - Marquinhos (0 - 1)
  1. 87' - Verv. Ángel Di María door Pablo Sarabia
  2. 86' - Verv. Kylian Mbappé door Eric Maxim Choupo-Moting
  3. 83' - Verv. Ander Herrera door Marco Verratti
  4. 83' - Verv. Leandro Paredes door Julian Draxler
  5. 82' - Verv. Lukas Klostermann door Willi Orban
  6. 79' - Geel - Yussuf Poulsen
  7. 79' - Geel - Marcel Halstenberg
  8. 64' - Verv. Kevin Kampl door Tyler Adams
  9. 62' - Verv. Konrad Laimer door Marcel Halstenberg
  10. 61' - Geel - Konrad Laimer
  11. 56' - Doelpunt - Juan Bernat (0 - 3)

  Het Europese sprookje van RB Leipzig krijgt geen laatste hoofdstuk in de finale van de Champions League. De Duitsers waren een maatje te klein voor PSG, dat zich al bij al vlot plaatste voor de eindstrijd van zondag. Dat is een primeur voor PSG. Woensdag beslissen Lyon en Bayern München wie de danspartner wordt in Lissabon. 

  Leipzig - PSG in een notendop:

  • Sleutelmoment: Leipzig komt met 2 nieuwe krachten, Schick en Forsberg, en hernieuwde moed uit de kleedkamer, maar amper 10 minuten later is het boeken toe voor het Duitse team. Balverlies van Mukiele leidt tot de 0-3 van Bernat en dat komt Leipzig niet meer te boven.
   
  • Man van de Match: Tegen Atalanta moest Angel Di Maria nog geschorst toekijken, maar wat was Thomas Tuchel blij dat hij vanavond weer op de Argentijn kon rekenen. Di Maria schilderde de 0-1 perfect op het hoofd van Marquinhos, zorgde zélf voor de 0-2 en schotelde na de rust ook Bernat nog eens de 0-3 voor. Nóg meer je stempel op een wedstrijd drukken is moeilijk.
   
  • Opvallend: PSG mag dan al enkele jaren een Europese grootmacht zijn, het staat nu pas voor het eerst in zijn 50-jarige bestaan in de finale van de Champions League. De laatste Franse finalist was AS Monaco, dat in 2004 de eindstrijd verloor van Porto. Marseille is nog steeds de enige Franse ploeg die de Champions League kon winnen, in 1993 onder leiding van Raymond Goethals.

  Het journaal laat met o.a. de 0-3-zege van PSG in de halve finale van de CL

  Neymar en Mbappé toveren, Marquinhos en Di Maria scoren

  Doorstoten naar de finale van de Champions League. Het zou zowel voor PSG als Leipzig een primeur zijn, maar de druk lag natuurlijk bij de sterren uit Parijs. Van faalangst evenwel geen spoor bij de Franse kampioen, waar Mbappé voor het eerst sinds eind juli nog eens aan de aftrap stond.

   

  Het Franse toptalent zorgde meteen voor vuurwerk met een knappe doorsteekpass op zijn maatje Neymar, maar alleen voor Gulacsi besloot de Braziliaan op de paal. De doelman leek even van slag en trapte de bal daarna plompverloren tegen Neymar aan. Gelukkig voor Leipzig beging de Braziliaan onvrijwillig hands en werd de daaropvolgende goal van Mbappé afgekeurd.

   

  Maar nog voor het kwartier was het toch raak voor PSG. Een bedrijvige Neymar lokte een vrije trap uit en Di Maria schilderde de bal perfect op het hoofd van Marquinhos: 0-1. 5 minuten later stond Leipzig bijna 2 treffers in het krijt, Mbappé kreeg de bal van dichtbij net niet voorbij Gulacsi.

   

  Pas kort voor het halfuur begon het energiedrankje bij Leipzig te werken. Laimer pakte uit met een straffe rush op rechts en legde goed af voor Poulsen, maar die besloot nipt naast. Een Duitse speldenprik, meer was het niet.

   

  Tien minuten voor de rust was het weer tijd voor een klasseflits van Neymar. Waar iedereen een voorzet verwachtte, mikte de Braziliaan een vrije trap in één tijd tegen de paal.

   

  Kort voor de koffiepauze ging Gulacsi nog maar eens de mist in. Hij leverde de bal zomaar in bij Paredes en na een heerlijke tik van Neymar maakte Di Maria er 0-2 van. 

   

  Bijna zorgde Neymar nog voor de rust voor de 0-3. Op aangeven van wie anders dan zijn spitsbroeder Mbappé mikte hij van dichtbij nipt naast.

  Bernat prikt de finaledroom van Leipzig stuk

  Leipzig had een klein mirakel nodig in de tweede helft, maar na een nieuwe defensieve uitschuiver mocht het Duitse team die hoop opbergen. Mukiele ging te makkelijk onderuit na een licht contact met Herrera, Di Maria slingerde de bal voor doel en daar gaf Bernat Gulacsi het nakijken met een rake kopbal. Het finaleticket kon PSG niet meer ontglippen.

   

  Maar zelfs dan bleef PSG op zoek gaan naar de vierde goal en het kwam er ook een aantal keer dicht bij. Mbappé besloot naast op een uitstekende kopbalkans. Met zijn linker mikte hij even later wél binnen het doelkader, maar nu lag Gulacsi in de weg.

   

  Het bleef een drukke avond voor de Leipzig-doelman. Ook Di Maria, Paredes en Mbappé zetten de Hongaar nog aan het werk, maar die vond 3 tegengoals wel genoeg. Leipzig deed er ondanks de uitzichtloze situatie nog alles aan om een eerreddend doelpunt te maken. Angelino kwam er nog het dichtst bij, maar doelman Rico hield zijn net schoon.

  "Stap verwijderd van nog meer geschiedenis"

  • Angel Di Maria (PSG): “We wilden geschiedenis schrijven en daar zijn we in geslaagd. Als we zo spelen, dan kan dat lonen in de finale. Wij hebben Leipzig zelf afgezwakt. We wisten dat we ons met veel energie zouden plaatsen en zo hebben we gespeeld. Het zal bijzonder lastig zijn om de avond voor de finale in te slapen. We zijn nog een stapje verwijderd van nog meer geschiedenis met deze club.”
  • Nasser Al-Khelaïfi (voorzitter PSG): “Dit is een magistrale en historische avond voor deze club. Ik ben erg trots op de staf en de spelers, die de perfecte wedstrijd hebben gespeeld. Dit is een droom, maar ik hoop dat deze droom niet stopt na vanavond. We moeten blijven werken, want we verdienen deze trofee.”
  • Julian Nagelsmann (trainer RB Leipzig): “De tweede en derde goal waren geschenkjes en op dit niveau straft men zulke fouten meteen af. Maar we willen voetballen en dan gebeuren zulke zaken. Vanavond was onze tegenstander gewoon sterker. Dat moeten we aanvaarden. We mogen trots zijn op deze plaats bij de laatste vier.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde. PSG staat voor het eerst in de finale van de Champions League. De Franse kampioen kwam nooit in de problemen tegen Leipzig en won vlotjes met 0-3. In de eindstrijd wacht een duel met Bayern München of Lyon. .
  2. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 91. 2 minuten extra. Zit er nog een goal in voor Leipzig of doet PSG er nog ééntje bij? .
  4. tweede helft, minuut 89. Sarabia staat amper op het veld of hij zorgt al voor dreiging. De invaller zet zich door op rechts en zoekt Neymar voor doel. De voorzet is niet op maat, Neymar krijgt de bal niet goed onder controle. Leipzig ontsnapt opnieuw aan de 0-4. .
  5. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Paris Saint-Germain, Pablo Sarabia erin, Ángel Di María eruit
  6. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Paris Saint-Germain, Eric Maxim Choupo-Moting erin, Kylian Mbappé eruit
  7. tweede helft, minuut 85. Choupo-Moting, de matchwinnaar tegen Atalanta, mag de wedstrijd volmaken. Hij neemt de plaats in van Mbappé. Ook voor Di Maria zit de wedstrijd erop, hij wordt afgelost door Sarabia. .
  8. tweede helft, minuut 84. Leipzig maakt toch stilaan aanspraak op een eerredder. In een rommelige fase voor doel ziet Schick zijn schot afgeblokt en ook in de herneming wil het niet lukken voor het Duitse team. .
  9. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Paris Saint-Germain, Marco Verratti erin, Ander Herrera eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Paris Saint-Germain, Julian Draxler erin, Leandro Paredes eruit
  11. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij RB Leipzig, Willi Orban erin, Lukas Klostermann eruit
  12. tweede helft, minuut 82. Daar is PSG opnieuw. Klostermann moet alle zeilen bijzetten om Mbappé te volgen en kan de bal in de zestien nog net tegen de Fransman aantikken. Gulacsi is bij de pinken en gaat goed plat op de wegspringende bal. .
  13. tweede helft, minuut 81.
  14. tweede helft, minuut 81. Gulacsi voorkomt erger voor Leipzig. Gulacsi voorkomt tot 2 keer toe een vierde treffer voor PSG. Eerst bokst hij een vrije trap van Di Maria weg en ook op de herneming van Paredes staat de doelman pal. .
  15. tweede helft, minuut 79. Scheidsrechter Kuipers deelt meteen 2 gele kaarten uit. Halstenberg krijgt er ééntje voor een stevige overtreding op Neymar, Poulsen ééntje voor het gemekker bij de ref. .
  16. Gele kaart voor Yussuf Poulsen van RB Leipzig tijdens tweede helft, minuut 79
  17. Gele kaart voor Marcel Halstenberg van RB Leipzig tijdens tweede helft, minuut 79
  18. tweede helft, minuut 77. Rico moet dan toch nog eens aan de bak op een stevige, verre knal van Angelino. Leipzig probeert het nog ondanks alles nog, het eergevoel is duidelijk groot. .
  19. tweede helft, minuut 74. Mbappé wil duidelijk graag ook nog zijn goaltje meepikken. Hij probeert het nog maar eens, nu met zijn linker. Gulacsi vindt drie tegengoals wel genoeg en pareert het schot. .
  20. tweede helft, minuut 72. PSG op zoek naar vierde treffer. De 0-4 lijkt waarschijnlijker dan de 1-3. Mbappé doet nog eens alle alarmbellen afgaan in de zestien van Leipzig, maar hij raakt de bal niet goed en ziet zijn kopbal naast gaan. .