Ga naar de inhoud
Bayern München zet Lyon opzij in de halve finale.

Uitblinker Gnabry en Lewandowski loodsen Bayern naar Champions League-finale

 wo 19 augustus 2020 22:51
Olympique Lyon
einde
0-3
FC Bayern München
  1. 33' - Doelpunt - Serge Gnabry (0 - 2)
  1. 82' - Verv. Thiago door Corentin Tolisso
  2. 86' - Geel - Thiago Mendes
UEFA Champions League - speeldag 1 - 19/08/20 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
33'
Serge Gnabry
0 - 2
Serge Gnabry
33'

Bayern München mag zondag tegen PSG strijden om de beker met de grote oren. Tegen Lyon effende Gnabry het pad met een tweeklapper. Lewandowski pikte in de slotminuten ook nog zijn goal mee.

Lyon - Bayern München in een notendop:

  • Sleutelmoment: Zeggen dat een remonte van Lyon in de lucht hing na de rust, daarmee zouden we de waarheid geweld aandoen. Maar als Toko Ekambi op het uur een opgelegde kans niet óp, maar voorbij Neuer gemikt had, dan had de wereld er voor Lyon misschien wel anders kunnen uitzien.
 
  • Man van de Match: Met een individuele klasseflits bij de openingsgoal zette Serge Gnabry Bayern al vroeg in de wedstrijd op finalekoers. Bij Lyon zakte de moed helemaal in de schoenen toen de Duitser op het halfuur nóg eens toesloeg. Gnabry zit nu aan 9 goals in 9 CL-wedstrijden.

 

  • Opvallend: Ook Robert Lewandowski pikte zijn goaltje mee en is nu nog wat steviger topschutter in de Champions League met 15 goals. Nog 2 erbij in de finale tegen PSG en hij evenaart het record van Cristiano Ronaldo. In 2014 loodste de Portugees Real Madrid met 17 treffers naar eindwinst. Lewandowski heeft nu ook in 9 CL-wedstrijden op rij gescoord. Enkel Ronaldo deed beter, hij scoorde in 11 opeenvolgende wedstrijden in 2018.

Lyon laat de kansen liggen, Gnabry niet

Na de demonstratie in de kwartfinales tegen Barcelona begon Bayern München als torenhoog favoriet tegen Lyon. Maar van trillende benen was er geen spoor bij de Fransen, integendeel.

 

Slordig balverlies bij Bayern leidde na nog geen 5 minuten al een reuzenkans in voor Lyon. Depay stormde alleen op Neuer af, omspeelde de uitgekomen doelman, maar plantte de bal dan in het zijnet.

 

Een stormloop zoals in de kwartfinale tegen Barcelona? Niks van te zien bij Bayern. Een gemist schot van Goretzka, dat was het zo wat in het openingskwartier. Lyon bleef baas, een voorzet van Cornet naar de vrijstaande Toko Ekambi werd nog net onderschept door Boateng en niet veel later maakte Toko Ekambi zelf oorlog in de zestien. Zijn schot strandde op de paal.

 

Maar Bayern was nog maar net ontsnapt aan de 1-0 of het sloeg zelf toe. Tenminste, Serge Gnabry deed dat. Met een individuele klasseflits baande hij zich een weg door de Lyon-defensie om dan vanaf het halve maantje verwoestend uit te halen met zijn linker: 0-1.

 

Müller verknalde kort daarna een kans om er meteen 0-2 van te maken. Dan deed Gnabry het beter, maar dit keer was zijn knal wel binnen het bereik van Lopes. Iets voorbij het halfuur stond de 0-2 toch op het scorebord. Lewandowski liet het nog onbegrijpelijk liggen op een lage voorzet van Perisic, maar Gnabry was in de herneming wel opnieuw trefzeker.

 

De Gnabry-show ging onverminderd voort. Bijna voegde hij ook nog een assist toe aan zijn tweeklapper. Lewandowski kon net niet bij zijn indraaiende voorzet. Lyon hing in de touwen en dat ondanks een uitstekende start.

Lewandowski zet de kers op de taart voor Bayern

Kort na de rust kon Perisic de wedstrijd helemaal beslissen. De ex-speler van Club Brugge had oog in oog met Lopes de 0-3 aan zijn voet, maar zijn slappe schot was een lachertje voor de Lyon-doelman.

 

Rudi Garcia probeerde het tij te keren met de inbreng van Moussa Dembélé, de matchwinnaar van de kwartfinale tegen Manchester City. Toch was het niet Dembélé, maar Toko Ekambi die op het uur op aangeven van Aouar dicht

bij de 1-2 kwam.  Alleen voor Neuer besloot hij op de doelman. Lyon liet te veel kansen liggen om aanspraak te maken op een finaleticket.

 

Dat werd een kwartier voor het einde nog eens onderstreept door Cherki. Aouar zag een mogelijke assist alweer verknald worden toen de invaller zijn schot compleet miste. Bij Bayern toonde invaller Coutinho wél zijn neus voor goals, maar zijn 0-3 werd afgekeurd voor buitenspel.

 

Die 0-3 kwam er dan toch. Lewandowski torende boven iedereen uit op een vrije trap van Kimmich en gaf Lopes opnieuw het nakijken. Bayern staat zo na 4 verloren halve finales in de Champions League voor het eerst sinds 2013 nog eens in de finale. Daar wacht PSG.

Gnabry: "Alles geven om de Champions League te winnen"

  • Serge Gnabry (Bayern München): "Lyon begon heel agressief en dwong enkele goede kansen af. Maar het geluk stond toen aan onze zijde. Daarna zijn we in ons spel gekomen en dat heeft gelukkig tot de 2-0 geleid. Lewandowski maakte het op het einde af met de 3-0. We wisten dat we met lange ballen moesten spelen, dat zou het succesrecept zijn vanavond. In de eerste helft is dat goed gelukt, in de tweede helft wat minder. Waarom we PSG zondag kunnen verslaan? Omdat we koste wat kost willen winnen. Dat wordt zondag de beslissende factor. We moeten alles geven om de Champions League te winnen."
  • Alphonso Davies (Bayern München): "Iedereen speelde goed en is gelukkig dat we het tot de finale geschopt hebben. Voor mij is dit een droom die werkelijkheid wordt. We zullen nu een beetje vieren, maar daarna focussen we ons helemaal op PSG. Mijn ploegmakkers wonnen al veel titels, maar ze hebben nog altijd honger. Het wordt zondag sowieso een goede match met veel goals."
  • Rudi Garcia (trainer Lyon): "We verlaten de Champions League met opgeheven hoofd. We wisten dat we tegen een betere tegenstander speelden, dus aanvaarden we de nederlaag. Tegen een team zoals Bayern moet je efficiënt zijn als je wil winnen. Als we in het begin één van onze kansen hadden afgemaakt, hadden we misschien een ander resultaat gezien. We zijn trots, maar ook verdrietig. Want in de volgende Champions League zullen we er niet bij zijn (Lyon eindigde maar 7e in de Ligue 1). Ik wens nu alle Parijzenaars en heel PSG een fantastische finale toe."

Fase per fase

90+5'

Einde

Na 4 verloren halve finales in de Champions League is Bayern er voor het eerst sinds 2013 nog eens in geslaagd om door te stoten naar de finale. Lyon was een maatje te klein voor de Rekordmeister. Gnabry (2x) en Lewandowksi zorgden voor een 0-3-overwinning. In de finale wacht PSG.

90+4' tweede helft
90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
88'

Lewandowski bezegelt het lot van Lyon

Lewandowski zet de kers op de taart voor Bayern. Hij torent boven iedereen uit op een vrije trap van Kimmich en kopt de bal voorbij de kansloze Lopes. Bayern-PSG, dat wordt de finale.

86'

Nog maar eens geel voor een Lyon-speler. Nu is het Mendes die terecht bestraft wordt. De invaller ging met hoog geheven been wild door op Kimmich.

86'
Olympique Lyon
84'

Dan toch nog eens een kans voor Lyon. Aouar probeert het met een verre knal, maar Neuer heeft al voor hetere vuren gestaan en pakt de bal.

84'

Lyon geeft niet meer de indruk dat er nog een slotoffensief in zit. Het is daarentegen Bayern dat nog op zoek gaan naar een derde treffer.

83'

Bayern dropt nog 2 Fransmannen in de ploeg. Pavard en Tolisso mogen de slotfase volmaken, voor Goretzka en Thiago zit het erop.

82'
wissel
82'
80'

Afgekeurde goal

Coutinho doet het net trillen na een knappe pass van Müller en een deviatie van Goretzka, maar het gejuich bij Bayern verstomt snel. De goal wordt afgekeurd voor buitenspel.

79'

Coutinho wil net als tegen Barcelona schitteren in de slotfase. Hij kapt naar zijn rechter en haalt uit. Meer dan een hoekschop puurt hij er niet uit en die levert geen kans op.

79'

Volgend seizoen geen Europees voetbal voor Lyon

Tenzij er nog een mirakel gebeurt, houdt het Europese sprookje van Lyon hier vanavond op. Daarna wordt het minstens een seizoen wachten op Europees voetbal voor de Franse ploeg. Met een 7e plaats in de Ligue 1 greep Lyon immers naast een Europees ticket en ook het bekerverhaal werd geen succes.

77'
76'

Matchwinnaar Serge Gnabry wordt naar de kant gehaald bij Bayern. Hij wordt vervangen door Coutinho.

76'

Cherki krijgt al meteen een mooie kans aangeboden. Aouar legt de bal goed terug op de invaller, maar die kraakt zijn schot compleet. Toch te veel van dit soort onzorgvuldigheden bij Lyon.

73'

De wedstrijd en wellicht ook het Champions League-avontuur van Marçal zit erop. Hij wordt bij Lyon vervangen door Cherki.