• home
 • video
 • pas verschenen

  Dortmund bibbert en beeft tegen Slavia, maar stoot toch door

  einde
  21
  1. 43' - Doelpunt - Tomáš Soucek (1 - 1)
  2. 42' - Geel - Jan Boril
  3. 38' - Geel - Julian Brandt
  4. 10' - Doelpunt - Jadon Sancho (1 - 0)
  1. 87' - Verv. Jadon Sancho door Mahmoud Dahoud
  2. 83' - Verv. Ladislav Takacs door Josef Hušbauer
  3. 83' - Verv. Achraf Hakimi door Leonardo Balerdi
  4. 83' - Verv. Thorgan Hazard door Lukasz Piszczek
  5. 82' - Geel - Vladimír Coufal
  6. 77' - Geel 2 - Julian Weigl
  7. 72' - Verv. Lukáš Masopust door Ibrahim Traoré
  8. 66' - Geel - Julian Weigl
  9. 65' - Verv. Milan Škoda door Abdulla Yusuf Helal
  10. 61' - Doelpunt - Julian Brandt (2 - 1)
  11. 49' - Geel - Dan-Axel Zagadou
  10'Jadon Sancho1 - 0
  43'Tomáš Soucek1 - 1
  61'Julian Brandt2 - 1

  Dortmund heeft zich samen met Barcelona geplaatst voor de 1/8e finales in groep F. De Duitsers versloegen in eigen huis Slavia Praag en profiteerden van de misstap van Inter tegen Barça. 

  Dortmund - Slavia Praag in een notendop:

  • Sleutelmoment: Een kwartier voor tijd mikt de vrijstaande Kudela zijn kopbal vanop een meter van de paal nog naast. De 2-2 had toen voor nóg meer twijfel bij Dortmund kunnen zorgen, maar kwam er uiteindelijk niet.
  • Man van de match: Roman Bürki moest vanavond heel wat reddingen uit zijn handschoenen toveren en heeft Dortmund misschien eigenhandig in de Champions League gehouden. Al kreeg hij ook wat hulp van de Tsjechische missers.
  • Opvallend: Iedereen dacht wellicht dat Slavia Praag week na week een pakje slaag zou krijgen van Inter, Dortmund en Barcelona, maar niets was minder waar. De 0-2 tegen Dortmund en de 1-3 tegen Inter waren hun zwaarste nederlagen. Tegen Barça werd het maar 1-2 en in Camp Nou zelfs 0-0.

  Nonchalant Dortmund slikt opdoffer vlak voor rust

  Voor Dortmund was de boodschap duidelijk op de slotspeeldag van de groepsfase. Wilde het doorstoten naar de laatste 16, dan moest het meer punten halen tegen Slavia Praag dan Inter Milaan tegen Barcelona. We kregen al snel kansen te zien langs beide kanten, maar Hummels mikte over, terwijl zijn doelman moest uitpakken met een razendsnelle voetreflex.

   

  Uiteindelijk duurde het nog geen 10 minuten voor het Duitse thuispubliek kon juichen. Brandt loodste Reus heerlijk door de Tsjechische buitenspelval en voor de goed gevolgde Sancho was het een koud kunstje om de 1-0 op het bord te zetten. Dortmund drukte door en Slavia zag sterretjes. Reus mikte de 2-0 nog recht op doelman Kolar en even later vergat hij Hazard een doelpunt voor te schotelen. Tussendoor moest Bürki zich ook tonen op een poging van Masopust, maar er leek geen vuiltje aan de lucht.

   

  Het werd alleen maar beter voor Dortmund wanneer Barcelona op voorsprong kwam in Milaan. De Borussen lieten het tempo zakken en die uitnodiging nam Slavia Praag met beide handen aan. Dat betekende dat Roman Bürki zijn beste reflexen opnieuw moest bovenhalen op een deviatie van Skoda en een afgeweken schot van Masopust. De Tsjechen bleven komen en met de rust in zicht moest Bürki zich dan toch gewonnen geven op een poging van Soucek. Tot overmaat van ramp maakte Lukaku op exact hetzelfde moment gelijk voor Inter en dus moest Dortmund virtueel naar de Europa League.

  Slavia Praag vergeet tienkoppig Dortmund uit te tellen

  Ook na de rust nam Dortmund het heft niet in handen en begon het zowaar op de counter te speculeren. Slavia trapte niet in die val en lokte de Duitsers naar voren in hun zoektocht naar ruimte om aan te vallen. Op het uur slaagde Dortmund er dan toch in om opnieuw op voorsprong te klimmen. Vanuit het nietswerd Brandt door Sancho op doelman Kolar afgestuurd en de jonge Duitser mikte de 2-1 in de korte hoek in doel.

   

  Hazard en co leerden niet uit de foute aanpak na de eerste voorsprong en dus kon Slavia opnieuw komen opzetten. Dat resulteerde een kwartier voor tijd in enkele hete standjes voor het doel van Bürki. Eerst werd rechtsachter Soucek door iedereen uit het oog verloren, maar hij durfde vanop rechts niet te trappen en zijn voorzet werd door Bürki in hoekschop gewerkt. Stanciu schilderde die perfect op de knikker van Kudela, die er in slaagde om vrijstaand vanop een meter van de tweede paal nog naast te koppen.

   

  Na een vrije trap van diezelfde Stanciu moest de Zwitserse goalie zich nog eens tonen op een kopbal van Helal, maar daarna leek het vat af bij de Tsjechen. Pas wanneer Barcelona de verlossende 1-2 scoorde in Milaan, kon Dortmund opgelucht ademhalen. De zege kwam in de slotminuten niet meer in gevaar en zo stoten Hazard en Witsel met een flinke portie geluk door naar de 1/16e finales van de Champions League.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Dortmund stoot door! Een mak Dortmund heeft gebibberd en gebeefd, maar houdt de drie punten thuis tegen Slavia Praag en lijkt ook na de winter nog in de Champions League te spelen! Slavia verliest met 2-1, maar vergat meermaals gelijk te maken.
  2. tweede helft, minuut 93. Nog één vrije trap. En die is voor Nicolae Stanciu. Oppassen geblazen...
  3. tweede helft, minuut 90. Twee minuten extra. Zo lang heeft Slavia nog om gelijk te maken, al lijkt dat er nu even niet meer in te zitten.
  4. tweede helft, minuut 88. Barcelona geeft Dortmund ademruimte. Barça heeft 1-2 gemaakt bij Inter! Nu moet het nog lelijk tegenzitten voor Dortmund, willen ze nog uitgeschakeld worden.
  5. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Borussia Dortmund, Mahmoud Dahoud erin, Jadon Sancho eruit
  6. tweede helft, minuut 87. De poging van Olayinka wordt afgeblokt en in de herneming probeert Helal het met een omhaal, maar de bal valt ruim een meter naast.
  7. tweede helft, minuut 84. Slavia wil absoluut nog scoren en dat zou absoluut niet onterecht zijn. Moet Dortmund nog tien minuten bibberen?
  8. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Slavia Praag, Josef Hušbauer erin, Ladislav Takacs eruit
  9. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Borussia Dortmund, Leonardo Balerdi erin, Achraf Hakimi eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Borussia Dortmund, Lukasz Piszczek erin, Thorgan Hazard eruit