Milik en Mertens zwaaien Genk uit in mineur, ongelukkig debuut Vandevoordt

  einde
  40
  1. 38' - Doelpunt strafschop - Arek Milik (3 - 0)
  2. 36' - Geel - Maarten Vandevoordt
  3. 26' - Doelpunt - Arek Milik (2 - 0)
  4. 3' - Doelpunt - Arek Milik (1 - 0)
  1. 88' - Geel - Joseph Paintsil
  2. 87' - Geel - Kalidou Koulibaly
  3. 82' - Verv. Casper de Norre door Neto Borges
  4. 80' - Geel - Mário Rui
  5. 79' - Verv. José Callejón door Fernando Llorente
  6. 78' - Verv. Arek Milik door Hirving Lozano
  7. 74' - Doelpunt strafschop - Dries Mertens (4 - 0)
  8. 74' - Geel - Casper de Norre
  9. 72' - Verv. Junya Ito door Ianis Hagi
  10. 72' - Verv. Piotr Zielinski door Gianluca Gaetano
  11. 63' - Verv. Mbwana Samatta door Theo Bongonda
  3'Arek Milik1 - 0
  26'Arek Milik2 - 0
  38'Arek Milik3 - 0

  Genk is ook in zijn laatste groepsmatch in de Champions League gewogen en te licht bevonden. Milik scoorde nog voor de rust een hattrick. Zijn eerste goal was er eentje in cadeauverpakking, na een blunder van doelman Vandevoordt, die met zijn 17 jaar de jongste CL-doelman ooit werd. Na de rust scoorde Mertens nog een Panenka. Door de zege verzekert het geplaagde Napoli zich wel van de 1/8e finales.

  Napoli-Genk in een notendop

  • Sleutelmoment: Een Napolitaanse nachtmerrie voor doelman Vandevoordt in de 3e minuut. Een honderdtal seconden nadat hij zich tot jongste doelman uit de CL-geschiedenis had gekroond, neemt hij iets te veel hooi op zijn vork door Mertens én Milik te willen uitkappen. Die laatste kan profiteren. Nadien zal Vandevoordt zich wel herpakken.

   

  • Man van de Match: Arek Milik is een logische keuze met zijn zuivere hattrick in 35 minuten. Toch speelde vooral ex-Genk-speler Koulibaly zich defensief in de kijker met zijn robuuste optreden en klare kijk. Ook offensief deed Koulibaly meer dan eens zijn duit in het zakje.

   

  • Statistiek: Dries Mertens scoorde zijn 5e goal in deze Champions League en zijn 15e uit zijn carrière, waarmee hij de beste Belg is op die lijst. Met 118 treffers nadert hij ook weer op het clubrecord van Hamsik (121), die overigens een opvallende toeschouwer was in San Paolo.

  Het journaal laat met o.a. de 4-0-nederlaag van Genk tegen Napoli in de CL

  Hattrick Milik in 35 minuten

  Voor de match ging er, ook in de internationale pers, veel aandacht naar doelman Maarten Vandevoordt, die met zijn 17 jaar Mile Svilar onttroonde als jongste doelman uit de CL-historie.

   

  Minder opgetogen zal hij geweest zijn over de aandacht die hij kreeg na zijn blunder in de 3e minuut. Hij wou zich voetballend uit de nesten werken, maar dat pakte verkeerd uit. Het was meteen de eerste van 3 goals van Milik in de eerste helft.

   

  Vandevoordt leek na die uitschuiver niet aangeslagen, maar werd ook regelmatig in de steek gelaten door zijn ploegmaats. Zo zag hij Callejon op zich afstormen. Hij dook in zijn voeten, Cakir floot er een penalty voor.

   

  Ook de flankverdedigers kregen weinig steun van hun ploegmaats. Keer op keer kon Napoli gevaar stichten in de rug van Maehle en De Norre. Die laatste kon rechtsachter Di Lorenzo niet afstoppen in zijn weg naar voren. De voorzet op Milik was ook nog eens uit het boekje.

  Vandevoordt

  Vandevoordt liet zich zijn vroege fout niet aan het hart komen.

  Eerredder is Genk niet gegund

  Genk liet zich zeker niet onbetuigd in Napoli. Vooral de rijzige Onuachu gaf de Napolitanen de nodige kopzorgen. Helaas beschikt hij niet over het torinstinct van een Milik.

   

  Ook na de rust ging Genk onverdroten op zoek naar de eerredder. Toch was het Napoli dat nog eens scoorde. De Norre raakte de bal ongelukkig met zijn hand. Milik liet het klusje deze keer over aan Mertens, die Vandevoordt de wei in stuurde met een Panenka.

   

  De 4-0 was een te zwaar verdict voor een niet onverdienstelijk, maar misschien ook wat onervaren en naïef Genk. Onuachu en Hagi kwamen in de slotfase erg dicht bij een doelpunt, maar die laatste keek vanaf een halve meter (onbegrijpelijk of onoordeelkundig) toe hoe het schot van de eerste tegen de paal hobbelde.

   

  Genk kan zo dus ook in zijn 3e CL-campagne niet winnen, maar dankzij de 0-0 uit de heenmatch tegen Napoli kon het wel de 0 op 18 afwenden. De landskampioen kan zich nu volledig op de competitie richten.

  De Norre: "Niet rijp genoeg om echt punten te pakken"

  "Een vroege goal tegen krijgen, dat is een beetje het verhaal van ons seizoen", stelt Casper De Norre vast. "Niemand heeft Maarten Vandevoordt iets kwalijk genomen bij die 1-0. De bal had bij die fase ook al 2x naar voren gekund, maar door hem zo aan te spelen, riepen we het over onszelf af."

   

  "Toch hadden we zelf ook kansen om de 1-1 te maken. Als we er daar eentje van gemaakt hadden, was alles weer om te spelen. Maar na de 2-0 en 3-0 was het voor de rust al boeken toe."

   

  Voor Genk zit het Champions League-avontuur er nu op, de focus kan op de Jupiler Pro League. "Het was een mooie ervaring om van te leren, al waren we niet rijp genoeg om echt punten te pakken. We zijn overal op onze waarde geklopt. Het puntje thuis tegen Napoli was wel verdiend."

   

  "We hebben talent genoeg om het nog te keren in de Belgische competitie. We moeten nu opstaan als groep om Play-off I te bereiken. We hebben nog drie matchen tot de winterstop. Daarin willen we liefst 9 op 9 pakken en dan zien we wel waar we staan."

  Wolf: "Vandevoordt heeft zich goed herpakt na die vroege fout"

  "Het was een vreselijke start", vertelde coach Hannes Wolf. "We gaven een heel korte terugspeelbal aan Maarten Vandevoordt, die onder druk gezet werd langs beide kanten. Na die vroege tegengoal heeft Maarten zich goed herpakt."

   

  "We creëerden ook enkele kansen. Het is zot dat we niet scoorden. Vandaag hebben we niet altijd gevochten voor de bal en ik verwacht dat we dat zaterdag (tegen Waasland-Beveren) wel doen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 92. EINDE: 4-0. Genk sluit zijn CL-campagne af met een zware nederlaag. Op basis van het spelbeeld misschien een té zware nederlaag.
  2. tweede helft, minuut 92 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 91. Genk krijgt in de slotfase nog wat hoekschoppen. Zit er toch nog iets in?
  4. tweede helft, minuut 91. 1 minuut extra tijd. .
  5. Gele kaart voor Joseph Paintsil van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 88
  6. tweede helft, minuut 88. Genk krijgt een vrijschop vanaf rechts. Iedereen verwacht een voorzet, maar Hagi verrast bijna jan en alleman, doelman Meret incluis, met een schot in de korte hoek. De uitvoering is niet ideaal, hij raakt het zijnet.
  7. Gele kaart voor Kalidou Koulibaly van Napoli tijdens tweede helft, minuut 87
  8. tweede helft, minuut 86. De wedstrijd hobbelt naar het laatste fluitsignaal. Het is de verdienste van Genk dat het er blijft voor gaan. Alleen lijkt die verdiende goal er niet in te zitten.
  9. tweede helft, minuut 82. Hagi ver naast. Balverlies van Di Lorenzo geeft Hagi de kans om de eerredder te maken. Hij kan aanleggen vanaf zo'n 20 meter, maar zal zelf ontgoocheld zijn over zijn zwakke poging.
  10. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij KRC Genk, Neto Borges erin, Casper de Norre eruit
  11. Gele kaart voor Mário Rui van Napoli tijdens tweede helft, minuut 80
  12. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Napoli, Fernando Llorente erin, José Callejón eruit
  13. tweede helft, minuut 79. 2 extra spitsen. Ancelotti gooit er met Lozano en Llorente nog wat extra vuurkracht in, ook al is het pleit met 4-0 al beslecht. Mertens mag blijven staan, het zijn Milik en Callejon die rust krijgen.
  14. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Napoli, Hirving Lozano erin, Arek Milik eruit
  15. tweede helft, minuut 78.
  16. tweede helft, minuut 77. Op de paal! Napoli ontsnapt aan een doelpunt. Hagi zet de actie zelf op, Onuachu frommelt de bal tegen de paal. Hagi staat erop te kijken, maar waarom greep hij niet in? De Roemeen dacht misschien dat hij offside stond, wat niet het geval was.
  17. tweede helft, minuut 75. GOAL: Mertens met een Panenka! Milik laat het deze keer aan Mertens, die Vandevoordt vloert met een Panenka. Het is zijn 5e goal in de CL dit seizoen, zijn 15e in totaal (beste Belg) en zijn 118e in dienst van Napoli. Weer wat dichter bij Hamsik.
  18. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 74 door Dries Mertens van Napoli. 4, 0.
  19. tweede helft, minuut 74. Nieuwe penalty voor Napoli. Een schot van Callejon raakt de hand van De Norre, die zich wel afwendde van de bal. Penalty voor Napoli!
  20. Gele kaart voor Casper de Norre van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 74