Salzburg leert Racing Genk een ontluisterend lesje in Champions League

  1. 45+2' - Doelpunt - Dominik Szoboszlai (5 - 1)
  2. 45' - Doelpunt - Erling Haaland (4 - 1)
  3. 40' - Doelpunt - Jhon Lucumi (3 - 1)
  4. 36' - Doelpunt - Hwang Hee-Chan (3 - 0)
  5. 34' - Doelpunt - Erling Haaland (2 - 0)
  6. 2' - Doelpunt - Erling Haaland (1 - 0)
  1. 85' - Verv. Bryan Heynen door Paul Onuachu
  2. 84' - Geel - Mbwana Samatta
  3. 84' - Verv. Rasmus Kristensen door Patrick Farkas
  4. 72' - Verv. Dieumerci Ndongala door Ianis Hagi
  5. 72' - Verv. Erling Haaland door Patson Daka
  6. 66' - Doelpunt - Andreas Ulmer (6 - 2)
  7. 62' - Verv. Dominik Szoboszlai door Masaya Okugawa
  8. 62' - Geel - Dominik Szoboszlai
  9. 58' - Geel - Theo Bongonda
  10. 52' - Doelpunt - Mbwana Samatta (5 - 2)
  11. 50' - Geel - Antoine Bernede
  12. 47' - Geel - Rasmus Kristensen

  Racing Genk is met de billen bloot gegaan in zijn eerste Champions League-match in jaren. De Belgische kampioen werd op bezoek bij Salzburg op alle vlakken afgetroefd. Na dramatisch verdedigen stond er bij de rust al 5-1 op het bord. De partij eindigde uiteindelijk op 6-2. En de score had nog hoger kunnen oplopen zonder doelman Coucke en door gemiste thuiskansen.

  Red Bull Salzburg - Racing Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Racing Genk was gewaarschuwd voor de hoge pressing en het directe spel van Salzburg, maar wordt al in de 2e minuut in zijn hemd gezet.
  • Man van de match: Sébastien Dewaest, in negatieve zin weliswaar. De aanvoerder is een schim van zichzelf en was mee verantwoordelijk voor de zware afgang.
  • Opvallend: Genk verloor in zijn vorige campagnes al stevig in Chelsea (5-0) en Valencia (7-0). Er werd vooraf wellicht gevreesd dat Napoli of Liverpool zich bij dat rijtje zou voegen, maar het is (nu al) Salzburg geworden.

  Dewaest en Lucumi stapelen de fouten op

  Racing Genk-coach Felice Mazzu had voor de terugkeer op het hoogste Europese toneel voor een portie gezonde agressiviteit geijverd, maar kreeg voor de rust uitsluitend makke lammetjes te zien.

   

  De Genkse koorknaapjes zagen in het eerste bedrijf alle kleuren van de regenboog. Tekenend was hoe na amper 1 minuut en 43 seconden alle pijnpunten werden blootgelegd: goudhaantje Haaland profiteerde – niet voor het laatst – van zwak verdedigen.

   

  Na meer dan een halfuur begon het kat-en-muisspelletje pas echt en werd Genk met huid en haar opgepeuzeld. Dewaest en Lucumi vielen helemaal door de mand en hadden bij de 2-0 en 3-0 boter op het hoofd.

   

  Met de aansluitingstreffer van Lucumi leek Genk de tweede helft nog min of meer te redden, maar in het absolute slot van de eerste helft werd het mes nog wat dieper in de Limburgse wonde geplant.

   

  Doelman Coucke – die niets te verwijten viel – stond in een schiettent. De Genkse defensie bleef klungelen, 5-1 was de zware buis halfweg.

  Genk met de staart tussen de benen terug naar België

  Dat Genk de nachtmerrie uiteindelijk “maar” met een tennisscore zou beëindigen, was niet meteen de eigen verdienste. Al verdiende doelman Coucke wel een pluim, want hij klokte af op 6 tegengoals en verijdelde in zijn eentje een historische tienklapper.

   

  Dat het “slechts” 6-2 werd, was deels toe te schrijven aan de Oostenrijkse nonchalance en het gebrek aan scherpte in de zone van de waarheid. Het betekende geenszins dat Genk na de pauze wel de evenknie van Salzburg was.

   

  Hoewel Samatta kort na de pauze nog wat gemilderd had, illustreerde Ulmer halfweg de tweede helft toch nog eens de Genkse onmacht met een poepsimpel doelpunt.

   

  Genk werd uit zijn lijden verlost, maar moet belangrijke lessen uit deze optater trekken. Het had zoveel van deze avond verwacht, maar het woog gewoon veel en veel te licht. En dan moet het Liverpool en Napoli nog ontmoeten.

  Mazzu: "Ik vind geen woorden voor onze eerste helft"

  Dewaest: "Salzburg heeft ons vandaag getoond wat een hoog niveau is"

  Heynen: "We beginnen veel te slap aan de match"

  Coucke: "We mogen de kopjes niet laten hangen"

  Samatta: "Als je fouten maakt in de CL, betaal je dat cash"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Afgefloten! Voor Genk was het een lange lijdensweg en een grote les. Het slikt een bijzonder zware nederlaag, maar de score had nog hoger kunnen oplopen. Dit is een totale afgang. .
  3. tweede helft, minuut 93. Nog een minuutje en Genk blijft krasselen. Wanneer zit deze wanvertoning erop? .
  4. tweede helft, minuut 91. Die van Salzburg kwamen 90 minuten van alle kanten. Genk wist gewoon niet wat het moest doen. . Stef Wijnants op Radio 1.
  5. tweede helft, minuut 91. Coucke gaat nog eens goed plat op de draai van Daka. De jonge doelman verdient een pluim. .
  6. tweede helft, minuut 90. Genk is al meermaals onstnapt aan een 7e tegengoal. Het snakt nu naar het laatste fluitsignaal. We tellen nog 4 minuten bij. .
  7. tweede helft, minuut 86. Genk heeft geluk dat Salzburg met de gedachten al elders zit. Als het na de pauze echt nog wilde, dan had het makkelijk nog enkele potjes kunnen vieren. .
  8. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij KRC Genk, Paul Onuachu erin, Bryan Heynen eruit
  9. tweede helft, minuut 85. Nog 5 minuten. Samatta illustreert nog eens de Genkse onmacht met een schot voor de tribunes. .
  10. tweede helft, minuut 84.
  11. Gele kaart voor Mbwana Samatta van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 84
  12. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Red Bull Salzburg, Patrick Farkas erin, Rasmus Kristensen eruit
  13. tweede helft, minuut 84. Geel voor Samatta. Het rood wordt ingewisseld voor een gele kaart. Het is niet dat we de faire Samatta en Genk willen sparen, maar we kunnen ons wel vinden in dit oordeel.
  14. tweede helft, minuut 82. Laat deze rode kaart toch passeren... Stef Wijnants op Radio 1.
  15. tweede helft, minuut 81. De VAR maant de ref aan om toch eens de beelden te bestuderen. Samatta blijft er rustig bij. .
  16. tweede helft, minuut 80. Rood voor Samatta. Het wordt nog een tikkeltje erger... Samatta laat de bal iets te ver van zijn voet springen en gaat dan fel door. Rood is toch een ietwat strenge beslissing. .
  17. tweede helft, minuut 80. Coucke redt! Lucumi voegt een zoveelste hoofdstuk toe aan zijn flaterboek. Coucke is gelukkig de reddende engel op de inzet van Daka. .
  18. tweede helft, minuut 79. We zijn minuut 78 en bij Salzburg blijven ze pressen als gekken. Bongonda zet wel 3 man in de wind, maar zijn doorsteekpass is net iets te ver voor Heynen. .
  19. tweede helft, minuut 77. Kopstoot Heynen. Toch nog eens Genk. Berge levert vanaf rechts een goeie voorzet af. Heynen zweeft in de lucht en zet doelman Stankovic flink aan het werk. .