Club Brugge stoot door naar de play-offs na zenuwslopende avond in Kiev

  heenwedstrijd 0 - 1
  1. 39' - Doelpunt - Simon Deli (1 - 1)
  2. 10' - Geel - Percy Tau
  3. 7' - Doelpunt - Vitaliy Buyalskyi (1 - 0)
  1. 90+7' - Geel - Loïs Openda
  2. 90+6' - Doelpunt - Loïs Openda (3 - 3)
  3. 90+4' - Own goal - Brandon Mechele (3 - 2)
  4. 89' - Doelpunt - Ruud Vormer (2 - 2)
  5. 87' - Geel - Hans Vanaken
  6. 85' - Geel 2 - Percy Tau
  7. 84' - Verv. Volodymir Shepelev door Fran Sol
  8. 83' - Geel 2 - Mykyta Burda
  9. 82' - Verv. David Chidozie Okereke door Loïs Openda
  10. 80' - Geel - David Chidozie Okereke
  11. 69' - Verv. Benjamin Verbic door Artem Besyedin
  12. 61' - Geel - Mykyta Burda
  13. 58' - Geel - Tamás Kádár
  14. 56' - Geel - Vitaliy Mikolenko
  15. 53' - Verv. Emmanuel Dennis door Krépin Diatta
  16. 51' - Doelpunt - Volodymir Shepelev (2 - 1)

  Club Brugge is nog een horde verwijderd van een nieuwe deelname aan de Champions League. In de derde voorronde sleepte het een felbevochten gelijkspel uit de brand in de terugmatch tegen Dinamo Kiev: 3-3. In de laatste voorronde wacht Linz. 

  Het Journaal met o.a. verslag Dinamo Kiev-Club Brugge (12'40")

  Dinamo Kiev - Club Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Het slotkwartier stond bol van de stemmingswisselingen. Pas bij de 3-3 van Loïs Openda in de 96e (!) minuut velt Club Brugge het verdict.
  • Man van de match: Scheidsrechter Ivan Bebek zal niet de beste vriend van Club Brugge worden. Vooral de lachwekkende gele kaarten van Percy Tau zullen hem geen goed rapport opleveren.
  • Opvallend: Club Brugge stoot door, maar moet ook lessen trekken uit deze wedstrijd. Op rechts kwam het voortdurend in de problemen, de goudhaantjes en sterkhouders waren te vaak afwezig. 

  Brugse gelijkmaker is donderslag bij heldere hemel

  Het is niet duidelijk of de Oekraïense hitte er iets mee te maken had, maar Club Brugge zat helemaal niet goed in zijn vel in Kiev. De thuisploeg was wél bij de pinken en smeerde Club al snel het gevreesde scenario aan. Na 5 minuten rondde Boejalski een vlotte combinatie over links af: 1-0, Mignolet voor het eerst geklopt als Club-doelman.

   

  Club stond dus onmiddellijk voor een zwoele avond, ook al omdat de rechterflank keer op keer geteisterd werd. Verbic en Rodrigues werden op die manier ook nog eens in stelling gebracht, maar Club kwam meermaals met de schrik vrij.

   

  Mondjesmaat knokte Club zich ook in de wedstrijd, maar pas toen de regen uit de lucht viel, kreeg ook Club Brugge meer zuurstof. Naast de regendruppels werd ook de gelijkmaker op het Olympisch Stadion gedropt: Deli kopte een corner krachtig en precies in het hoekje: 1-1 na 39 minuten.

  Deli kopt een corner binnen.

  Slotkwartier is niet goed voor hartpatiënten

  Die buffer betekende een wereld van verschil en zette Club Brugge plotsklaps in een zetel. Al werd het ook snel opnieuw uit die sofa gewipt: Sjepelev was na de pauze de auteur van een nieuw snel doelpunt, weer na matig verdedigen over rechts.

   

  Wie dacht dat Kiev daarna het doel van Club zou belegeren, kwam bedrogen uit. Veel schwung zat er niet in de thuisploeg, Club controleerde. Tot het slotkwartier toch, want dat was om duimen en vingers bij af te likken (en om af en toe gek van te worden).

   

  Het scenario kon enkele keren herschreven worden. Club leek zegezeker dankzij rood voor Burda, maar nog geen halve minuut later moest ook Tau afdruipen met een tweede gele kaart, een ridicule beslissing van de zwakke Kroatische ref.

   

  Club begon na die compensatie weer te bibberen, maar Vormer verloste zijn team in minuut 89. Dat dacht iedereen toch, want een owngoal van Mechele bracht de spanning voor de zoveelste keer terug. Tot Openda in de 96e minuut ook de allerlaatste twijfels uitwiste in deze nagelbijter en Club Brugge naar de laatste kwalificatieronde trapte. 

  Club Brugge stoot door na een prangende slotfase.

  Vormer: "Over twee wedstrijden waren wij gewoon beter"

  • Ruud Vormer: "We begonnen niet agressief genoeg, we lieten ons aftroeven. We hebben het wel over Kiev, hé. Die gasten kunnen ballen. Alleen als je ze agressief aanpakt, kun je hen pakken. Ook na de pauze creëerden we stress door niet scherp te zijn. Dat moet eruit. Maar ik sta hier wel tevreden, hoor. We hebben het over Kiev, dat is gewoon een goed team. Maar over twee wedstrijden waren wij gewoon beter. Dat de volgende opponent minder is dan Kiev? Dat is net heel gevaarlijk. We mogen hen zeker niet onderschatten."
  • Hans Vanaken: "De eerste 10 minuten van elke helft waren niet goed en we slikten telkens een goal. Je moet scherp beginnen om het geloof bij de tegenstander weg te nemen. Dat hebben we niet gedaan. Maar we hebben wel steeds goed gereageerd. Dan kom je tot kansen en pak je een resultaat. We wisten dat het niet gemakkelijk zou zijn. Maar we hebben die stap al gezet en dat met een ploeg die nog maar een zestal weken met een nieuwe coach op een nieuw systeem traint. Het is goed dat we dat snel onder de knie hebben en resultaten kunnen pakken."
  • Philippe Clement (trainer): "Of ik opgelucht ben? Niet alleen dat: ik ben ook trots. Het was op fysiek vlak een zeer zware wedstrijd, maar ik ben trots over de manier waarop mijn ploeg heeft durven te voetballen. Het scenario zat tegen met een snelle tegengoal, een onterechte rode kaart en een owngoal, maar mijn ploeg is blijven vechten. Daar ben ik trots op en dat is om mee te nemen. Maar we moeten ook in elke seconde sterk zijn in de duels. Ze pakten elk moment dat we gaven. Maar de voorzitter van Dinamo heeft gezegd dat wij de verdiende winnaar zijn, dat we de beste ploeg waren en het beste voetbal hebben gebracht. Dat is mooi."

  Clement: "Voorzitter van Dinamo zei dat wij de verdiende winnaar zijn"

  Vanaken: "Beide ploegen hebben afgezien"

  Vormer: "Een feestje in de kleedkamer? Neen, toch niet, hoor"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 97. Einde. Nu is het helemaal voorbij: Club Brugge stoot door naar de play-offs van de Champions League. Het was een knotsgekke avond, maar eind goed, al goed.
  3. Gele kaart voor Loïs Openda van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 97
  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 96 door Loïs Openda van Club Brugge. 3, 3.
  5. tweede helft, minuut 95. 3-3. Nu zijn we zeker: Openda knalt Club Brugge naar de play-offs. Diatta speelt het eerst erg slecht uit, maar recupereert en vindt dan toch de andere invaller. Hij werkt rustig af. .
  6. tweede helft, minuut 94. Veel gekker dan dit moet het toch niet worden. Nog 2 minuten en iedereen gelooft er weer in. Zelfs doelman Bojko komt mee op een vrijschop, maar er gebeurt niets. .
  7. Owngoal tijdens tweede helft, minuut 94 door Brandon Mechele van Dinamo Kiev. 3, 2.
  8. tweede helft, minuut 93. Ik moet beter weten en mag niet te vroeg conclusies trekken. Ineens weer de vlam in de pan. . Peter Vandenbempt (Radio 1).
  9. tweede helft, minuut 92. 3-2... Is het toch nog niet gedaan? Mechele verschalkt zijn eigen doelman op een corner. Lullig is het zeker, maar betaalt Club er ook nog een hele zware prijs voor? .
  10. tweede helft, minuut 91. Dinamo Kiev ligt helemaal op de grond. De gevaarlijke situaties voor het Oekraïense doel stapelen zich ook op. Openda en Diatta werken niet af. .
  11. tweede helft, minuut 90. We krijgen liefst 6 minuten extra tijd.
  12. tweede helft, minuut 89. Club Brugge zwoegt zich naar de volgende ronde. . Peter Vandenbempt (Radio 1).
  13. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 89 door Ruud Vormer van Club Brugge. 2, 2.
  14. tweede helft, minuut 88. 2-2! De ontlading is bijzonder groot bij Club Brugge, want Ruud Vormer neemt alle twijfels weg. Een gouden doelpunt van de Gouden Schoen. Openda legt af, Vormer is dodelijk efficiënt. .
  15. tweede helft, minuut 87. Club Brugge betaalt bibbergeld. Een voorzet waait door richting de tweede paal, waar ze met z'n tweeën komen aangestormd. Maar niemand kan er bij. .
  16. Gele kaart voor Hans Vanaken van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 87
  17. tweede helft, minuut 85. Het mag duidelijk zijn dat het een zenuwslopende slotfase wordt, want het lachertje van Tau heeft de wedstrijd weer helemaal doen kantelen. Club Brugge moet nu het hoofd koel houden. .
  18. tweede helft, minuut 85. Dit is pure compensatie: die tweede gele kaart is helemaal niet terecht. Peter Vandenbempt (Radio 1).
  19. Tweede gele kaart voor Percy Tau van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 85
  20. tweede helft, minuut 84. Ook rood voor Tau. Club Brugge heeft amper 20 seconden voordeel aan die rode kaart. Tau loopt in op een slimme vrijschop en loopt doelman Bojko aan. De Zuid-Afrikaan slikt op zijn beurt zijn tweede geel. Die eerste was, nog eens herhalen, bijzonder licht. En ook hier is niets aan de hand.