1. 39' - Geel - Emmanuel Dennis
  2. 42' - Geel - Denys Garmash
  1. 80' - Geel - Serhiy Sydorchuk
UEFA Champions League - speeldag 1 - 06/08/19 - 20:30

Club Brugge beschikt na 90 minuten tegen Dinamo Kiev over de beste papieren in de 3e voorronde van de Champions League. Hans Vanaken scoorde vanaf de stip het enige doelpunt van de match. Simon Mignolet hield bij zijn debuut de nul op het bord. Volgende week dinsdag volgt de return. "In Kiev zullen we top moeten zijn", zegt coach Philippe Clement.

Het journaal 13u met o.a. de 1-0-zege van Club Brugge tegen Kiev

Na twee voorgerechtjes in de eigen competitie diende zich met Dinamo Kiev een flinke hoofdschotel aan voor Club Brugge. Dat de bezoekers geen hapklare brok waren, werd in een moeilijke openingsfase voor Club snel duidelijk.

De thuisploeg had het aanvankelijk niet onder de markt met de stevige Oekraïners, die op het kwartier stevig flirtten met de 0-1. Besyedin stond na een inworp plots oog in oog met de debuterende Mignolet. De Rode Duivel moest geen wonder verrichten op de ondermaatse poging van de Oekraïner, maar zijn tussenkomst was wel essentieel.

Gaandeweg kwam Club Brugge wel meer in zijn spel, met veel beweging en veel druk vooruit. Het tempo ging de hoogte in, het voetbal werd iets agressiever en Kiev kwam in de problemen. Tau kon rond het halfuur weer eens voor wat dreiging zorgen en dat was op dat moment toch al geleden van twee vroege kansen van Dennis en Okereke.

In een uitstekend derde kwartier van Club klom de thuisploeg ook verdiend op voorsprong. Rits werd gehaakt in de zestien en Vanaken faalde niet vanaf de stip: 1-0 bij de rust.

Hans Vanaken schiet raak vanaf de stip.

Club houdt de nul vast

In een mindere tweede periode kon Club Brugge de lijn van voor de pauze niet doortrekken. Aanvallend liep het minder vlot, een wild schot van Mata over de kooi van Bojko was lang het belangrijkste wapenfeit van Club na de koffie.

Aan de overkant ontsnapte blauw-zwart wel aan een tegendoelpunt. Een afgeweken schot van Rodrigues viel bijna in doel, maar Mitrovic bracht redding op de lijn. Ook invaller De Pena was in de slotminuten nog erg gevaarlijk. Zijn schot zeilde over de kooi van Mignolet. Tussendoor mikte Schrijvers de beste Brugse kans rakelings naast.

1-0 bleef het dus en daarmee heeft Club Brugge een eerste stap gezet richting laatste voorronde, al blijft de marge wel krap. De terugwedstrijd is volgende week in Kiev.

Ruud Vormer en Hans Vanaken

Clement: "1-0 is een goed resultaat"

• Philippe Clement (coach Club Brugge): "1-0 is zeker een goeie uitslag. Als we kunnen scoren in Kiev, moeten zij er al 3 maken. Het was nog beter geweest als we nog een tweede goal gemaakt hadden en daarvoor hebben we ook de kansen gehad, maar alle omstandigheden in acht genomen is dit een goed resultaat. In de terugmatch zullen we wel top moeten zijn om hen uit te schakelen. Simon Mignolet? Hij zei tegen mij dat hij klaar was om te spelen en vanaf dan was mijn keuze duidelijk."

• Simon Mignolet (debutant in doel): "Als je thuis speelt in Europa is het belangrijk om de nul te houden, dus dat hebben we goed gedaan. Misschien zat er meer in, maar 1-0 is een goeie uitgangspositie. De jongens voor mij hebben een heel goeie wedstrijd gespeeld en ik ben blij dat ik er die ene bal kon uithalen en zo belangrijk kon zijn voor de ploeg."

• Hans Vanaken (auteur van de 1-0): "Vooral die 0 is goed, die 1 had misschien iets meer mogen zijn als je kijkt naar de kansen die we gehad hebben. In Europa moet je dan misschien eentje meer maken. Als we in Kiev hetzelfde voetbal kunnen brengen als in de 1e helft hoeven we geen angst te hebben. We moeten vol voor een doelpunt gaan en dan zit het wel goed."

Clement: "Door ons voetbal te spelen hebben we Kiev heel veel pijn gedaan"

Mignolet: "Was de enige bal die ik heb moeten pakken"

Vanaken: "Had iets meer kunnen zijn voor ons"

90+2' tweede helft
90+2'

Opdracht volbracht voor Club Brugge. Blauw-zwart wint zijn thuiswedstrijd zonder een doelpunt te slikken, al blijft de marge krap met de 1-0.
90'

Eén minuut extra

Er komt slechts één minuut toegevoegde tijd bij. Daar zijn ze bij blauw-zwart best tevreden mee.
89'

De Pena flirt met een doelpunt

Invaller De Pena zet zich door op links en haalt zijn linker boven. De klimmende bal zoeft over het doel van Mignolet. Flinke waarschuwing voor Club!
88'
Met de 1-0 op het bord en nog enkele minuten op de klok probeert Club Brugge de bal in de ploeg te houden. Het is nu zaak om geen tegengoal meer te slikken. 1-0 of 1-1 is Europees een wereld van verschil.
84'
Een vrije trap vanaf de linkerflank levert Kiev geen doelkans op. Mignolet mag de bal weer in het spel brengen.
82'

Bijna Schrijvers

Op de rand van de zestien rolt de bal plots in de voeten van Schrijvers. Die mikt het leer centimeters naast het doel van Bojko.
81'
Houdt Mignolet de nul in zijn eerste match voor Club?
80'
Dinamo Kiev
77'

Sterke Deli

Kiev duikt op in de zestien van Club. Deli dwingt zijn tegenstander naar de zijlijn en haalt zo de angel uit de aanval. Prima verdedigd van de Brugse kolos.
76'

Aarzelende Tau

Percy Tau komt nog eens in de buurt van de gevarenzone, maar net als in de 1e helft heeft de kwieke Zuid-Afrikaan te veel tijd nodig. Meer dan een hoekschop zit er niet in voor de thuisploeg. De corner blijft zonder gevolg.
71'

Raakt Kiev nog aan een goal?

Dinamo Kiev lijkt nog wel wat in de tank te hebben. De Oekraïners hebben de jongste minuten een vat gretigheid opengetrokken.
68'

Aanvaller op de bon

Bij de bezoekers is Rodrigues gretig ingevallen. Iets te gretig zelfs, want de Luxemburgse international loopt tegen een gele kaart aan.
66'

In de lucht heerst Bojko

Club Brugge reageert aan de overkant. Tau kan bijna koppen, maar Bojko klimt hoger. De doelman bokst het gevaar weg.
65'

Schrijvers valt in

Daar is Siebe Schrijvers. Dennis mag gaan rusten.
64'

Loeier van Mata

We noteren nog eens een kansje van de thuisploeg. Mata is mee ingeschoven en haalt ietwat onbesuisd uit. Zijn pegel waait over het doel van Bojko.