Ajax doceert hogeschoolvoetbal en knikkert Real uit kampioenenbal

  1. 35' - Verv. Vinícius Júnior door Marco Asensio
  2. 30' - Geel - Dani Carvajal
  3. 29' - Verv. Lucas Vázquez door Gareth Bale
  4. 26' - Geel - Noussair Mazraoui
  5. 18' - Doelpunt - David Neres (0 - 2)
  6. 7' - Doelpunt - Hakim Ziyech (0 - 1)
  1. 90+3' - Geel 2 - Nacho
  2. 90+3' - Geel - Nacho
  3. 87' - Verv. Casemiro door Federico Valverde
  4. 81' - Verv. Noussair Mazraoui door Joël Veltman
  5. 74' - Verv. David Neres door Kasper Dolberg
  6. 73' - Verv. Lasse Schöne door Dani de Wit
  7. 72' - Doelpunt vrije trap - Lasse Schöne (1 - 4)
  8. 70' - Doelpunt - Marco Asensio (1 - 3)
  9. 62' - Doelpunt - Dušan Tadic (0 - 3)
  7'goalHakim Ziyech0 - 1
  18'goalDavid Neres0 - 2
  62'goalDušan Tadic0 - 3
  70'goalMarco Asensio1 - 3
  72'free kick goalLasse Schöne1 - 4

  Een verbluffend sterk Ajax heeft zich ten koste van titelverdediger Real Madrid geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Amsterdammers wisten de 1-2-nederlaag uit de heenmatch uit met voetbal van de bovenste plank: 1-4 en exit Real.

  Het journaal laat met o.a. de 1-4-pandoering van Real Madrid in de CL

  Real - Ajax in een notendop

  • Sleutelmoment: Real zoekt na de rust meteen naarstig naar de aansluitingstreffer, maar Tadic doet op het uur alle Madrileense werkijver teniet met de 0-3.
  • Man van de match: Dusan Tadic. De valse nummer tien van Ajax etaleerde vanavond z'n klasse op onnavolgbare wijze. Loopvermogen, vista, en efficiëntie: twee assists en een goal. Een prestatie om in te kaderen van de Serviër.
  • Opvallend: Real ziet in een week al z'n doelen  in de prullenbak gekatapulteerd. Na de nederlagen tegen Barcelona mocht de Madrileense hoop op de Spaanse titel en/of  bekerwinst voor een jaar de koelkast in, na de blamage tegen Ajax mag Real ook de Champions League vergeten.

  Hallucinante eerste helft doet Ajax dromen

  Real had wat goed te maken bij z’n thuispubliek, want de Koninklijke kon al drie thuiswedstrijden op een rij niet winnen. De witte brigade van Real-coach Solari stormde meteen naar voren, waar Varane zijn buffelstoot gestuit zag door de dwarsligger.

   

  U kent de volgende voetbalwijsheid wel: wie opgelegde kansen niet kan afwerken, ziet er weldra zélf eentje in z’n mandje liggen. Dat nam het aanvallende Ajax-trio Ziyech-Tadic-Neres zich maar al te graag ter
  harte. 

   

  Ajax-dirigent Tadic had z’n toverstokje niet in Amsterdam laten liggen en toverde het ene na het andere steekballetje uit zijn sloffen. Eerst zette de Serviër Ziyech op weg naar de 0-1, om even later -na de halve Real-ploeg op een hoopje te hebben gespeeld- Neres de 0-2 op een presenteerblaadje aan te bieden.

   

  Een moedeloos Bernabeu zag Real wel overeind krabbelen, maar verder dan wat schotjes van Vinicius Jr. en Benzema kwam de Koninklijke niet. Even later leek de Madrileense malaise compleet, want Solari zag nog voor rust Vazquez én Vinicius uitvallen. De Koninklijke dook met grote kopzorgen de kleedkamer in.

  Tadic en Schone verzilveren kwalificatie, ontslag Solari dreigt

  Real kwam kregelig uit de kleedkamer en voerde de pressing meteen op. Een volwassen Ajax kroop daarop in egelstelling, en mocht blij zijn dat Benzema z'n krul net naast de rechterpaal poneerde.

   

  Een wake-up-call voor de Ajacieden, die het heft meteen weer in handen namen. En met succes, want op het uur bekroonde Tadic zijn weergaloze wedstrijd met een treffer van evenredig grote schoonheid. Zelfs de VAR werd verblind door al dat moois: 0-3 voor Ajax.

   

  Twintig minuten voor tijd gaf Asensio de Madrileense burger dan toch weer wat moed, maar veel zoden aan de dijk bracht die tegentreffer niet, want twee minuten later schilderde Lasse Schöne zijn vrije trap over een weifelende Courtois: 1-4.

   

  De lijdensweg van Real werd nog wat opgesmukt door twee huizenhoge missers. Eerst misten Benzema én Bale de 2-4 op onbegrijpelijke wijze, net voor affluiten volgde Ziyech hun slechte voorbeeld.

   

  De Koninklijke slikt zo een derde opdoffer -na twee verlieswedstrijden tegen Barcelona- in een week tijd. In Bernabeu wordt de roep om het ontslag van coach Solari (en voorzitter Perez) intussen ook alsmaar groter. Ajax legde negentig minuten lang magnifiek voetbal op de mat en stoot verdiend door naar de kwartfinales van de Champions League.

  Frenkie de Jong: "Nog geen berichtjes gekregen uit Barcelona"

  Of ik al berichtjes kreeg uit Barcelona? Ik weet het niet, ik heb nog niet op mijn gsm gekeken", kwam een dolgelukkige Frenkie de Jong uitleggen na de match. "Dit is wel een jongensdroom, ja. We halen met Ajax de kwartfinales, en winnen met 1-4 in Bernabeu!

   

  "Ik maakte op het eind wel een grote fout, maar gelukkig pakte Onana de bal nog. Na de 1-3 dachten we trouwens dat er weer een heus offensief aankwam van Real, maar Lasse (Schöne) voorkwam dat met z'n vrije trap. Courtois treft daar voor mij ook geen schuld, want die was gewoon heerlijk getrapt."

  Fase per fase

  1. einde, 22 uur 54. Einde: historisch verlies voor Real Madrid, Ajax triomfeert. Brych maakt een einde aan de lijdensweg van Real en fluit af. De Madrilenen lagen al voor de rust tegen het canvas, en na de pauze werd het alleen nog maar erger. Ajax voetbalde vrank en vrij, en onder leiding van dirigent Tadic vernederde het Real met 1-4. De Koninklijke beleefde zo een helse week, en is -in tegenstelling tot Ajax- op alle fronten uitgeschakeld. .
  2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. Rood voor Nacho. Ook dat nog: na een drieste ingreep krijgt Nacho twee keer geel. Eentje voor de tackle, de ander voor een duw aan Ziyech. Intriest voor Real, dat zich naar het laatste fluitsignaal sleept.
  4. Tweede gele kaart voor Nacho van Real Madrid tijdens tweede helft, minuut 93
  5. Gele kaart voor Nacho van Real Madrid tijdens tweede helft, minuut 93
  6. tweede helft, minuut 91. Vijf minuten extra tijd. Zo langt duurt de Madrileense lijdensweg nog. Maakt Ajax het feestje compleet met een vijfde treffer?
  7. tweede helft, minuut 90. Miserie alom bij Real. Ook Bale staat te hinken na een misstap op de voet van Tadic. De Welshman kan wel verder spelen.
  8. tweede helft, minuut 90. Bernabeu oogt leeg, want veel supporters gaven er na de 1-4 van Tadic de brui aan. Ondertussen galmt 'Zij krijgen voetballes' door de Madrileense voetbaltempel.
  9. tweede helft, minuut 88. Ook Ziyech mist gemaakte goal. Tadic, alweer hij, biedt Ziyech de 1-5 op een presenteerblaadje aan, en toch slaagt de Marokkaanse middenvelder er nog in om het leer vanop een meter afstand over het doel van Courtois te knallen.
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Real Madrid, Federico Valverde erin, Casemiro eruit
  11. tweede helft, minuut 85. Geen 2-4. Tekenend voor de dramatische wedstrijd van Real. Ze stuiven met z'n drieën op Onana af, maar eerst legt Modric slecht opzij, daarna glijdt Benzema weg, en op de koop toe geraakt Bale niet voorbij de Nederlandse doelman.
  12. tweede helft, minuut 82. Ten Hag voert z'n derde wissel door, want na de wissel van Neres voor Dolberg komt nu ook Veltman de moegestreden Mazraoui vervangen.
  13. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Ajax, Joël Veltman erin, Noussair Mazraoui eruit
  14. tweede helft, minuut 79. Zwaarste thuisnederlaag dreigt voor Real. het vorige 'record' dateert nog maar van dit seizoen. In de laatste groepsmatch van de Champions League verloor Real met 0-3 van CSKA Moskou. Pijnlijk.
  15. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Ajax, Kasper Dolberg erin, David Neres eruit
  16. tweede helft, minuut 74.
  17. tweede helft, minuut 74. Vierde goal Ajax, vierde van heerlijke makelijk. Wat een doelpuntenkermis krijgen we hier vanavond. Schöne staat klaar om een vrije trap de zestien binnen te krullen, maar even later doet de Deen alle monden openvallen. Zijn krul zoeft over Courtois heen en belandt recht in de winkelhaak. Wedstrijd gespeeld?
  18. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Ajax, Dani de Wit erin, Lasse Schöne eruit