• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Porto laat het tegen Roma vanaf de stip niet tot penalty’s komen

  einde (n.v.)
  31
  heenwedstrijd 1 - 2
  1. 45+4' - Verv. Daniele De Rossi door Lorenzo Pellegrini
  2. 45+2' - Geel - Danilo Pereira
  3. 37' - Doelpunt strafschop - Daniele De Rossi (1 - 1)
  4. 26' - Doelpunt - Soares (1 - 0)
  5. 18' - Geel - Héctor Herrera
  6. 15' - Geel - Nicolò Zaniolo
  1. 81' - Geel - Lorenzo Pellegrini
  2. 78' - Verv. Soares door Fernando
  3. 77' - Verv. Iván Marcano door Bryan Cristante
  4. 69' - Verv. Jesús Corona door Yacine Brahimi
  5. 58' - Geel - Edin Džeko
  6. 58' - Geel - Pepe
  7. 55' - Verv. Rick Karsdorp door Alessandro Florenzi
  8. 55' - Geel - Rick Karsdorp
  9. 52' - Doelpunt - Moussa Maréga (2 - 1)
   1. 103' - Verv. Eder Militao door Maxi Pereira
   2. 96' - Verv. Lorenzo Pellegrini door Patrik Schick
   3. 94' - Verv. Otavio door Hernani Santos
    1. 118' - Geel - Alex Telles
    2. 117' - Doelpunt strafschop - Alex Telles (3 - 1)
    3. 116' - Geel - Alessandro Florenzi
    26' Soares1 - 0
    117'Alex Telles3 - 1

    FC Porto staat in de kwartfinales van de Champions League. AS Roma, dat de heenmatch met 2-1 had gewonnen, was het kind van de rekening. Porto dwong verlengingen af en scoorde kort voor het einde vanaf de stip de beslissende 3-1. De VAR vertolkte een beslissende rol in de kwalificatie van Porto, die al bij al toch verdiend is.

    FC Porto - AS Roma in een notendop:

    • Sleutelmoment: Net voor het einde van de 2e verlenging tikt Marega Schick aan in de zestien. De VAR moet voor de 2e keer op een paar minuten tussenbeide komen, maar in tegenstelling tot Porto krijgt Roma geen penalty.
    • Man van de match: Moussa Marega was met een goal en een assist van goudwaarde voor Porto, maar dé  uitblinker was toch Alex Telles. Terwijl bij alle Porto-supporters de zenuwen door hun kelen gierden bleef hij kalm en knalde hij Porto vanaf de penaltystip naar de kwartfinales.
    • Opvallend: Moussa Marega heeft vanavond een indrukwekkende reeks neergezet. De Malinees heeft nu in elk van zijn laatste 6 CL-matchen gescoord. Slechts 5 spelers deden hem dat al voor: Van Nistelrooy, C.Ronaldo, Chamakh, Yilmaz en Cavani.

    Twee cadeaus zorgen voor 1-1-ruststand

    De pijnlijke nederlaag in de stadsderby tegen Lazio achter zich laten en alles geven om de kwartfinales van de Champions League te halen, dat was vanavond de opdracht van AS Roma. Trainer Eusebio Di Francesco zorgde alvast voor een verrassing door z’n systeem om te gooien en achteraan met drie te spelen.

     

    Die herschikte defensie kreeg het meteen zwaar te verduren. Porto sloeg de verkenningsfase over en ging op zoek naar een vroege goal. Vooral Corona toonde zich bedrijvig, maar zijn vizier stond niet op scherp. Ook Telles was in hetzelfde bedje ziek, hij besloot van dichtbij in het zijnet.

     

    Maar iets voor het halfuur had Porto z’n verdiende voorsprong toch te pakken, met dank aan Roma. Na balverlies van Manolas schakelde de thuisploeg razendsnel om en Marega schotelde Tiquinho Soares de 1-0 voor. 

     

    Een cadeautje van Roma, maar 10 minuten later was Porto in een gulle bui. Militao liet zich vangen door Perrotti en De Rossi bracht Roma vanaf de penaltystip weer langszij. Porto was plots de kluts kwijt en kwam niet verder meer dan een verre knal van Herrera. Roma zag doelpuntenmaker De Rossi dan weer geblesseerd uitvallen.

    Marega loodst Porto naar de verlengingen

    Porto had niet genoeg aan een gelijkspel en dus trok de thuisploeg meteen fel van leer in de 2e helft. Na amper 5 minuten kreeg Tiquinho Soares al een uitgelezen kans om z’n 2e van de avond te maken, maar hij liet ze liggen.

     

    Ook voor Marega was het noppes, al zaten de vingertoppen van doelman Olsen daar wel voor iets tussen. Z’n defensie was minder bij de pinken en stond even later zelfs te slapen bij een voorzet van Corona. Marega bedankte voor zoveel vrijheid en bracht Porto weer in de running met de 2-1.

     

    Plots sijpelde het belang van de wedstrijd door en gingen beide ploegen een pak virieler spelen. Porto bleef de meest dreigende ploeg en drukte Roma achteruit. De kansen bleven wel beperkt. Olsen hield Brahimi van de 3-1, aan de overkant vergat Perotti een blunder van Pepe af te straffen.

    VAR speelt beslissende rol in verlengingen

    Verlengingen dus en daarin bleef Porto de beste ploeg. Marega kwam meteen dicht bij de 3-1, hij knalde een voorzet van Telles in één tijd rakelings over. De schrik sloeg dan toe en beide ploegen schuwden de risico’s. Maar Casillas liet zich niet in slaap wiegen en was ook na 100 minuten alert genoeg om de doorgebroken Dzeko af te stoppen.

     

    Diezelfde Dzeko eiste een hoofdrol op in de tweede verlenging. Tot 2 keer toe kreeg hij een reuzenkans om Roma naar de kwartfinales te knallen. Eerst deed hij dat té wild, dan weer té zacht, zodat Pepe de bal van de lijn kon halen. 

     

    Een beslissing vanaf de penaltystip leek in de maak en die kwam er ook, alleen iets vroeger dan verwacht. Florenzi ging aan het shirt van Fernando hangen en na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip. Telles bleef kalm en bracht de Porto-fans in extase met de 3-1. 
     

    Maar nog was het drama niet voorbij. Ook Roma maakte nog aanspraak

    op een strafschop toen Marega Schick aantikte in de zestien. Opnieuw werd de
    VAR erbij gehaald, maar dit keer liet Cakir betijen. Porto stoomt zo door naar
    de kwartfinales, Roma blijft met een kater achter.

    Fase per fase

    1. tweede verlenging, minuut 125 match afgelopen
    2. tweede verlenging, minuut 125. Einde. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Porto zit wel in de kwartfinales van de Champions League. Een late penaltygoal van Telles in de 2e verlenging was de doodsteek voor AS Roma.
    3. tweede verlenging, minuut 123. Geen penalty voor Roma. Cakir ziet er dit keer geen overtreding in, geen penalty dus voor Roma. Hier zal nog over nagesproken worden.
    4. tweede verlenging, minuut 122. Weer tussenkomst van de VAR. De VAR moet alweer tussenbeide komen na een lichte tik van Marega tegen Schick. Gaat de bal ook voor Roma op de stip?
    5. tweede verlenging, minuut 121. 3 extra minuten. Nog drie minuten aftellen voor de Porto-aanhang, Roma moet haast maken.
    6. tweede verlenging, minuut 121. Het wordt toch nog even nagelbijten voor Porto. Perotti duikt de zestien in en dwingt nog een hoekschop af. Maar de bal gaat aan alles en iedereen voorbij.
    7. Gele kaart voor Alex Telles van FC Porto tijdens tweede verlenging, minuut 118
    8. tweede verlenging, minuut 118. Telles klaart de klus! Telles blijft z'n zenuwen de baas en zet de strafschop feilloos om. De Porto-aanhang weet met z'n vreugde geen blijf, bij Roma is de ontgoocheling immens groot.
    9. Doelpunt na strafschop tijdens tweede verlenging, minuut 117 door Alex Telles van FC Porto. 3, 1.
    10. tweede verlenging, minuut 116. Penalty voor Porto. De bal gaat op de stip voor Porto! Florenzi is de gebeten hond, hij krijgt geel.
    11. Gele kaart voor Alessandro Florenzi van AS Roma tijdens tweede verlenging, minuut 116
    12. tweede verlenging, minuut 115. Penalty voor Porto? Cakir gaat naar het schermpje kijken na een trekfout van Florenzi op Fernando in de zestien van Roma. Krijgen we een penalty?
    13. tweede verlenging, minuut 113. Pepe houdt Porto overeind. Alweer een dot van een kans voor Dzeko! Zojuist trapte hij te wild, nu te zacht. Pepe kan zijn schotje nog net voor de lijn wegknallen.
    14. tweede verlenging, minuut 112. Dzeko laat het liggen. Dzeko krijgt plots dé kans om Roma naar de kwartfinales te trappen. Hij kapt Felipe vlotjes uit, maar keilt de bal dan wild over. Wat een gemiste kans!
    15. tweede verlenging, minuut 110. Dzeko kan nog eens koppen op een hoekschop, maar hij raakt de bal niet vol. Roma laat zich toch nog eens zien, Porto speelt nu toch iets behoudender.
    16. tweede verlenging, minuut 106. 2e verlenging. We zijn begonnen aan de 2e verlenging. Spelen beide ploegen op veilig of gaan ze nog voluit hun kans om penalty's te vermijden?
    17. tweede verlenging, minuut 106 match begonnen
    18. eerste verlenging, minuut 107. Einde 1e verlenging. De 1e verlenging levert geen veranderingen op. De slijtageslag gaat onverminderd voort.
    19. eerste verlenging, minuut 104. Ook Conceição voerde z'n vierde wissel door. Militao wordt naar de kant gehaald, Maxi Pereira krijgt z'n kans.
    20. eerste verlenging, minuut 103. Vervanging bij FC Porto, Maxi Pereira erin, Eder Militao eruit