• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sterke Denayer houdt met Lyon Barcelona in bedwang

  terugwedstrijd 1 - 5
  1. 33' - Geel - Leo Dubois
  2. 3' - Geel - Houssem Aouar
  1. 88' - Geel - Nélson Semedo
  2. 84' - Verv. Tanguy N'Dombele door Pape Cheikh
  3. 81' - Verv. Sergi Roberto door Arturo Vidal
  4. 80' - Geel - Sergi Roberto
  5. 76' - Verv. Martin Terrier door Maxwel Cornet
  6. 69' - Verv. Bertrand Traoré door Lucas Tousart
  7. 67' - Verv. Ousmane Dembélé door Philippe Coutinho

  Het Lyon van Jason Denayer mag nog dromen van de kwartfinales in de Champions League. Met de Belg in de basis hield Lyon de nul tegen Barcelona, dat een bleke Messi en Suarez in de gelederen had. Zelf scoren lukte niet voor de Fransen.

  Lyon - Barcelona in een notendop

  • Sleutelmoment: In de toegevoegde tijd kon Messi zijn Barcelona nog bevrijden, maar de Argentijn kreeg zijn vrije trap niet over de Franse muur. 
  • Man van de match:  Tanguy N'Dombele was in de eerste helft alomtegenwoordig bij Lyon. De 22-jarige middenvelder viel flink op met zijn onwaarschijnlijke vista en toonde veel rust aan de bal, maar deemsterde wat weg in de tweede periode.
  • Opvallend: De 0-0 tegen Barcelona is voor Olympique Lyon al het zesde gelijkspel in deze editie van de Champions League. De Fransen blijven wel ongeslagen.

  Dirigent N'Dombele doet afwezigheid Fekir vergeten

  Hoewel Lyon in zijn 1/8e finale tegen de Catalaanse gigant Barcelona niet kon rekenen op smaakmaker én topschutter Nabil Fekir, betrad de thuisploeg de arena toch met een open vizier. Barça domineerde het eerste kwartier, maar Lyon had de beste kansen, met een fraaie uithaal van Terrier als uitschieter. Enkel een geweldige parade van Ter Stegen kon de 1-0 verijdelen. 

   

  Een loerend Lyon liet zich daarna schijnbaar wat in slaap wiegen door het tiki-taka van de Catalanen, maar schijn bedroog. Op de counter toonde de thuisploeg zich klaarwakker en messcherp. Een sublieme N’Dombele dirigeerde de tegenprikken van Lyon met verve, maar noch hijzelf, noch Terrier wist de kansen te benutten. 

   

  Barça liet zich niet onbetuigd, maar deed uiteindelijk veel te weinig met de aangeboden ruimte. Messi was een schim van zichzelf en Suarez liet zich negatief opmerken met een theatrale duik. Van het aanvallende trio kwam enkel Dembélé goed voor de dag, maar ook de jonge Franse wereldkampioen kon de brilscore bij de rust niet van het scorebord knallen.

  Barça kan dominantie niet verzilveren in tweede helft

  Een heel ander spelbeeld in de tweede helft, want een haperend Lyon trok zich ver terug op de eigen speelhelft en liet de bal maar al te graag aan Barcelona. Maar ook in slaapmodus was de thuisploeg niet ongevaarlijk, want het was Memphis die de debatten opende met een plaatsbal net naast de linkerpaal van Ter Stegen.

   

  Na het rommelige openingskwartier was het wel al Barcelona wat de klok sloeg. Op het uur tikten Messi en Suarez de Lyon-verdediging helemaal dol, maar de Uruguyaan, die een ongelukkige wedstrijd speelde, kon de bal niet voorbij een uitstekend keepende Lopes duwen.

   

  Nadat Lyon-coach uitblinker N’Dombele naar de kant gehaald had, leek het kalf voor de thuisploeg helemaal te verdrinken, maar Barcelona - en dan vooral Suarez - toonde zich enkele keren uitzonderlijk genadig. Een beresterke Denayer stond ook meermaals op de juiste plek om de Catalaanse aanvalsgolven te stuiten. 

   

  Een bleke Messi kreeg in de toegevoegde tijd nog dé kans om zijn ploeg naar de overwinning te schieten, maar de zwakke vrije trap van de Argentijn belandde in de buik van de Lyon-muur. Een lichtjes gevleid gelijkspel voor Lyon dus, dat binnen drie weken niet kansloos richting Camp Nou mag trekken.

  Ook de UEFA zag Rode Duivel Jason Denayer een puike wedstrijd spelen

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde wedstrijd. Lyon en Barcelona houden elkaar na negentig minuten in evenwicht. De eerste helft was spetterend en spektakelrijk, in de tweede periode kon een dominant Barcelona aanvallend te weinig brengen.
  2. tweede helft, minuut 94. Suarez krijgt de bal nog eens in de zestien, maar de Uruguayaan pakt uit met een verschrikkelijke controle. Tekenend voor zijn wedstrijd.
  3. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  4. tweede helft, minuut 91. Drie minuten extra tijd. Barcelona heeft nog drie minuten om het 0-0-gelijkspel af te wenden. .
  5. tweede helft, minuut 90. Het antwoord is neen, want Messi's vrije trap belandt in de buik van de muur. Ook in de herneming staat het vizier van de Argentijn niet scherp.
  6. tweede helft, minuut 89. Haakfout op Messi. Messi rukt zich dan toch eens los van zijn naaste belagers. Mendy ziet het gevaar en haakt de Argentijn, net voor de zestien. Doet Messi meer met deze vrije trap dan in de eerste helft?
  7. Gele kaart voor Nélson Semedo van FC Barcelona tijdens tweede helft, minuut 88
  8. tweede helft, minuut 88. Schowbeest Lopes. Een lange uitgesponnen aanval van Barcelona belandt bij Busquets. Lopes is niet alleen een goede doelman, maar ook een begenadigd acteur. De kattensprong op het te centrale schot van Busquets was mooi om naar te kijken, maar niet echt noodzakelijk.
  9. tweede helft, minuut 86. N'Dombele met staande ovatie naar de kant. Onze woorden waren nog niet koud, of N'Dombele, duidelijk moegestreden, strompelt naar de kant. De jonge Fransman speelde een schitterde eerste helft, maar zakte na de koffie wat weg.
  10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Olympique Lyon, Pape Cheikh erin, Tanguy N'Dombele eruit
  11. tweede helft, minuut 84. Lyon sleept zich naar het laatste fluitsignaal, Barça monopoliseert de bal. Zelfs N'Dombele, lange tijd de dirigent van deze wedstrijd, komt niet meer aan de bak.
  12. tweede helft, minuut 82. Vidal komt voor gele Roberto. Sergi Roberto verlaat het veld met een wegwerpgebaar richting scheidsrechter Cakir, want net voor zijn vervanging kreeg de middenvelder een geel karton onder de neus geduwd. De Chileense krijger Arturo Vidal krijgt nog tien minuten van Valverde om er iets van te maken.
  13. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij FC Barcelona, Arturo Vidal erin, Sergi Roberto eruit
  14. Gele kaart voor Sergi Roberto van FC Barcelona tijdens tweede helft, minuut 80
  15. tweede helft, minuut 80. Catalaanse druk. De Catalaanse aanvallen volgen zich nu op sneltempo op. Messi vindt Suarez rechts in het strafschopgebied, waarop de Uruguayaan pienter terug legt op Alba. De Spanjaard knalt de bal hoog over en naast.
  16. tweede helft, minuut 80.
  17. tweede helft, minuut 78. Barça heeft Lyon nu stevig in zijn greep. Coutinho grijpt dan toch eens zijn kans, maar ook nu toont Lopes zich een uitstekend sluitstuk. De Portugees bokst de bal weg.
  18. tweede helft, minuut 76. Alba - Suarez 2.0. Het is opnieuw dezelfde tandem die het doel van Lyon bestookt. Jordi Alba zoekt een glijdende Suarez, maar de Uruguyaan slaagt er, tot zijn eigen ergernis en ongeloof, opnieuw niet in Lopes te verschalken.
  19. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Olympique Lyon, Maxwel Cornet erin, Martin Terrier eruit