• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dartel Ajax knikkert met nieuwe masterclass ook Juve uit CL (VIDEO)

  heenwedstrijd 1 - 1
  1. 34' - Doelpunt - Donny van de Beek (1 - 1)
  2. 28' - Doelpunt - Cristiano Ronaldo (1 - 0)
  3. 11' - Verv. Noussair Mazraoui door Daley Sinkgraven
  1. 90+3' - Geel - Cristiano Ronaldo
  2. 88' - Verv. Hakim Ziyech door Klaas-Jan Huntelaar
  3. 82' - Verv. Daley Sinkgraven door Lisandro Magallán
  4. 80' - Verv. Federico Bernardeschi door Rodrigo Bentancur
  5. 69' - Geel - Emre Can
  6. 67' - Doelpunt - Matthijs de Ligt (1 - 2)
  7. 64' - Verv. Mattia De Sciglio door João Cancelo

  Met veel branie heeft Ajax na Real Madrid nu ook Juventus uitgeschakeld in de Champions League. De Amsterdammers imponeerden in het Allianz Stadium en wonnen verdiend met 1-2.

  Juventus - Ajax in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de 67e minuut kan Ajax z'n overwicht en oogstrelend voetbal eindelijk verzilveren. De Ligt kopt raak op een hoekschop en opent zo voor Ajax de poort naar de halve finales.
  • Man van de match: Amper 19 is hij, Matthijs de Ligt, maar nu al heeft hij een plaats in de Ajax-geschiedenis. Dankzij zijn winning goal staat Ajax voor het eerst sinds 1997 in de halve finales van de CL. De Ligt was toen nog niet eens geboren.
  • Opvallend: Voor het eerst in 14 jaar is de hegemonie van 5 grootste voetballanden (Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië) doorbroken met een Nederlandse ploeg in de halve finales van het kampioenenbal. De ploeg die het Ajax voordeed kwam ook al uit Nederland: PSV. 

  Van de Beek veegt openingstreffer Ronaldo uit

  De opdracht voor Ajax was duidelijk: minstens één keer scoren. Maar de Amsterdammers kwamen er in de openingsfase niet aan te pas. Bovendien zagen ze na amper 10 minuten met Mazraoui al een belangrijke schakel uitvallen.

   

  Toch was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de bezoekers. Na voorbereidend werk van Tadic en Neres mikte Van de Beek van dichtbij over doel. Aan de overkant moest Onana dan weer zijn kunnen tonen op een fraaie volley van Dybala.

   

  Op het halfuur eiste Ronaldo zijn moment de gloire op. De Portugees kwam perfect inlopen op een hoekschop en kopte z’n 126e CL-goal staalhard binnen. De VAR moeide zich nog even, maar de 1-0 bleef staan. 

   

  Maar niet voor lang, want amper 6 minuten later hingen de bordjes alweer gelijk. Een schot van Ziyech belandde verrassend in de voeten van Van de Beek en die gaf Szczesny van dichtbij het nakijken. De VAR moest wel opnieuw zijn zegen geven en deed dat ook.

  De Ligt doet het licht uit bij Juventus

  Ajax kwam als een wervelwind uit de kleedkamer. De Amsterdammers doceerden opnieuw hogeschoolvoetbal en dat leverde kansen op. Szczesny hield Juventus overeind op een schot van Ziyech en een heerlijke plaatsbal van Van de Beek.

   

  Het bleef bibberen voor Juventus. Pjanic kon een voorzet van Tadic nog net voor de neus van Ziyech in hoekschop glijden. Diezelfde Ziyech miste even later torinstinct bij een open doelkans. De Ligt toonde wél torinstinct. Hij volgde het voorbeeld van Ronaldo en kopte Ajax op voorsprong op een hoekschop.

   

  De Amsterdamse aanvalsgolven bleven ook daarna komen en Juventus zonk steeds dieper weg. Neres kon de CL-droom van Juventus definitief doorprikken na een slim opwippertje van Ziyech, maar gunde de thuisploeg nog wat hoop.

   

  Die bleek ijdel, want Juventus kon geen vuist meer maken. Even werd het nog spannend toen Juventus een penalty wou na hands van Blind, maar de bal ging niet op de stip. Ajax dus in de halve finales en daarin komt het uit tegen Manchester City of Tottenham.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Na de stunt in Madrid stunt Ajax nu ook in Turijn. De Amsterdamse reuzendoder kegelt Juventus uit de Champions League met een 1-2-overwinning en staat in de halve finales!
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. De frustratie neemt de bovenhand bij Ronaldo. Hij haalt Veltman onderuit en pakt nog een gele kaart.
  4. Gele kaart voor Cristiano Ronaldo van Juventus tijdens tweede helft, minuut 93
  5. tweede helft, minuut 91. Geen penalty voor Juventus. Plots alle hens aan dek voor Ajax. Blind begaat ogenschijnlijk hands in de zestien op een voorzet van Bentancur. De VAR moet opnieuw een oordeel vellen, de bal gaat uiteindelijk niet op de stip. Tot ongeloof van Juventus.
  6. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Ajax, Klaas-Jan Huntelaar erin, Hakim Ziyech eruit
  7. tweede helft, minuut 88. Eerst Real, dan Juve? Bij Ajax mag ook Huntelaar nog even proeven van de sfeer. Voor Ziyech zit de wedstrijd erop. De tijd tikt in het voordeel van Ajax. Na de uitschakeling van Real is het op weg naar een nieuwe stunt.
  8. tweede helft, minuut 83. Juventus op de rand van de uitschakeling. Het is niet Juventus, maar Ajax dat voor de meeste dreiging blijft zorgen. Het ziet er bijzonder penibel uit voor de Italiaanse landskampioen, de uitschakeling komt steeds dichterbij.
  9. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Ajax, Lisandro Magallán erin, Daley Sinkgraven eruit
  10. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Juventus, Rodrigo Bentancur erin, Federico Bernardeschi eruit
  11. tweede helft, minuut 79. 1-3 afgekeurd. Ziyech laat de Juve-fans naar adem happen met een heerlijke knal hoog in doel. Bij Ajax barst het feest los, maar de VAR grijpt in. Ziyech vertrok vanuit buitenspel, geen 1-3 dus.
  12. tweede helft, minuut 76. De tijd tikt voor Juventus. Juventus moet nog twee keer scoren en heeft daarvoor nog een kwartier. Ronaldo dwingt nog eens een hoekschop af, maar die wordt bij Ajax simpel weggewerkt. De bezoekers blijven intussen gewoon voor de aanval kiezen.
  13. tweede helft, minuut 74. Neres laat de 1-3 liggen. Neres kan Juventus de doodsteek geven na een slim opwippertje van Ziyech, maar hij vergeet het af te werken. Juventus overleeft, maar hoelang nog?
  14. tweede helft, minuut 72.
  15. tweede helft, minuut 70. Knappe vrije trap van Schöne. Ajax blijft voor dreiging zorgen. Schöne mag z'n kans wagen op een vrije trap en doet dat niet onaardig. Zijn schot gaat rakelings over de kruising.
  16. Gele kaart voor Emre Can van Juventus tijdens tweede helft, minuut 69
  17. tweede helft, minuut 67. De Ligt doet Ajax dansen! De Ligt volgt het voorbeeld van Ronaldo en kopt Ajax op voorsprong op een hoekschop. Ajax staat plots in de halve finales, wat kan Juventus nog?