Efficiënt Liverpool wint met de handrem op bij kranig Porto

  heenwedstrijd 0 - 2
  1. 36' - Geel - Pepe
  2. 32' - Geel - Sadio Mané
  3. 26' - Doelpunt - Sadio Mané (0 - 1)
  1. 84' - Doelpunt - Virgil van Dijk (1 - 4)
  2. 81' - Verv. Yacine Brahimi door Bruno Costa
  3. 78' - Verv. Jesús Corona door Fernando
  4. 77' - Doelpunt - Roberto Firmino (1 - 3)
  5. 71' - Verv. Andrew Robertson door Jordan Henderson
  6. 68' - Doelpunt - Eder Militao (1 - 2)
  7. 66' - Verv. Trent Alexander-Arnold door Joe Gomez
  8. 65' - Doelpunt - Mohamed Salah (0 - 2)

  Liverpool heeft zich probleemloos bij de laatste vier geschaard in de Champions League. Net als in de heenwedstrijd waren de Reds een maatje te groot voor Porto. In de halve finales wacht Barcelona.

  Porto - Liverpool in een notendop:

  • Sleutelmoment: De VAR geeft in de 26e minuut groen licht voor het doelpunt van Mané. Vanaf dan is het einde verhaal voor Porto.
  • Man van de Match: Roberto Firmino verving bij de rust een bleke Origi en zorgde voor meer diepgang in het spel van de bezoekers.
  • Opvallend: Virgil van Dijk werd deze Champions League-campagne nog geen enkele keer gedribbeld. Afwachten of hij dat zo kan houden in een dubbele confrontatie met Lionel Messi.

  Porto morst met kansen, Liverpool straft af

  Met de 2-0-bonus uit de heenwedstrijd kon Liverpool het zich permitteren om het initiatief aan Porto te laten en dat liet de thuisploeg zich welgevallen. De supporters in het altijd sfeervolle Estadio do Dragão schreeuwden hun team vanaf de aftrap naar voren en dat gaf de spelers vleugels.

   

  In een sterk wedstrijdbegin van Porto nam vooral Marega het voortouw. De sterke beer in de aanval maakte indruk als doorgeefluik én eindstation van de Portugese aanvalsgolven, maar van het dozijn kansen die de thuisploeg bij elkaar voetbalden was er niet eentje die Alisson klamme handjes bezorgde.

   

  Liverpool, met joker Origi aan de aftrap, kwam zonder averij uit de storm en prikte zijn eerste doelpoging prompt tegen het net. Scheidsrechter Makkelie keurde het doelpunt aanvankelijk af wegens buitenspel, maar de VAR legde er de meetlat naast en liet de Nederlander weten dat daar geen sprake van was.

  De VAR fluistert de ref in dat het een geldig doelpunt was.

  De VAR fluistert de ref in dat het een geldig doelpunt was.

  Liverpool dikt score aan na de rust

  De 0-1 was bijzonder gevleid en betekende ook een flinke mentale tik voor de thuisploeg, die tot dan toe gedomineerd had. Het besef dat er nog 4 keer gescoord moest worden, maakte zich langzaam meester van de Porto-spelers.

   

  In spaarmodus hield Liverpool makkelijk de controle en iets voorbij het uur verdubbelden de bezoekers hun voorsprong. Alexander-Arnold stuurde Salah in het straatje met een splijtende pass en de Egyptenaar schoof de bal koeltjes voorbij Casillas.

   

  Enkele minuten na de goal van Salah lukte het dan toch eens voor Porto. Militao, die na dit seizoen naar Real Madrid verhuist, schonk de thuisploeg een verdiend doelpunt door een corner binnen te koppen. De tegentreffer maakte evenwel geen indruk op Liverpool, dat in het slotkwartier en met de handrem op nog twee keer scoorde, met dank aan Firmino en Van Dijk.

  Salah pikte ook zijn goaltje mee.

  Salah pikte ook zijn goaltje mee.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 92 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 92. Einde. Ref Makkelie blaast voor het einde van de wedstrijd. Liverpool stoot verdiend door naar de halve finales, waarin Barcelona wacht.
  3. tweede helft, minuut 91. Schotje Salah. In de slotfase noteren we toch nog een kansje voor Salah, die een afvallende bal op Casillas mist.
  4. tweede helft, minuut 89. De wedstrijd kabbelt naar zijn einde toe. Het is wachten op het laatste fluitsignaal.
  5. tweede helft, minuut 84. Van Dijk met de 1-4. Het wordt nog pijnlijk voor Porto. Mané kopt een corner door en centraal voor doel kan de vrijstaande Van Dijk de bal simpel binnen knikken.
  6. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 84 door Virgil van Dijk van Liverpool. 1, 4.
  7. tweede helft, minuut 82. Puntertje zoeft naast. Soares kan bijna profiteren van zeldzaam geklungel in de Liverpool-defensie. De invaller puntert de bal rakelings naast de kooi van Alisson.
  8. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij FC Porto, Bruno Costa erin, Yacine Brahimi eruit
  9. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij FC Porto, Fernando erin, Jesús Corona eruit
  10. tweede helft, minuut 77. Firmino kopt raak. Firmino loopt in en wijst Henderson aan waar hij de bal wil krijgen. De Engelsman voert perfect uit en Firimino knikt de bal voorbij een kansloze Casillas.
  11. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 77 door Roberto Firmino van Liverpool. 1, 3.
  12. tweede helft, minuut 76. Fopduik van Brahimi. Brahimi loopt tegen Milner aan in de zestien en gaat neer. Heel het stadion schreeuwt om een penalty, maar ref Makkelie laat zich niet vangen door het theater van de Algerijn.
  13. tweede helft, minuut 73. Bijna Mané. Daar is bijna de derde voor Liverpool. Mané moet iets te veel uitwijken om Casillas te omspelen en krijgt zijn schot zo niet meer binnen het kader.
  14. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Liverpool, Jordan Henderson erin, Andrew Robertson eruit
  15. tweede helft, minuut 69. Porto doet wat terug. Het komt te laat, maar Porto maakt dan toch het doelpunt waar het al een tijdje recht op heeft. Militao klimt het hoogst bij een corner en knikt de bal voorbij Alisson.
  16. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 68 door Eder Militao van FC Porto. 1, 2.
  17. tweede helft, minuut 66. Vervanging bij Liverpool, Joe Gomez erin, Trent Alexander-Arnold eruit
  18. tweede helft, minuut 65. Salah verdubbelt de score. Salah maakt er 0-2 van na een knappe aanval. De Egyptenaar blijft koelbloedig oog in oog met Casillas, na een splijtende pass van Alexander-Arnold.
  19. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 65 door Mohamed Salah van Liverpool. 0, 2.