• home
 • video
 • pas verschenen

  Dominant Liverpool is al voor rust klaar met zwak Porto

  terugwedstrijd 4 - 1
  1. 26' - Doelpunt - Roberto Firmino (2 - 0)
  2. 17' - Geel - Tiquinho Soares
  3. 5' - Doelpunt - Naby Keïta (1 - 0)
  1. 82' - Verv. Roberto Firmino door Daniel Sturridge
  2. 77' - Verv. Maxi Pereira door Fernando
  3. 73' - Verv. Oliver Torres door Bruno Costa
  4. 73' - Verv. Sadio Mané door Divock Origi
  5. 62' - Verv. Tiquinho Soares door Yacine Brahimi
  6. 61' - Geel - Felipe
  5'Naby Keïta1 - 0
  26'Roberto Firmino2 - 0

  In de kwartfinales van de Champions League heeft Liverpool FC Porto verslagen met 2-0. De thuisploeg zat na goals van Keita en Firmino al voor de rust op rozen, maar liet na om Porto in de tweede periode helemaal knock-out te slaan.

  Liverpool - Porto in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na vijf minuten weet Porto meteen hoe laat het is, want zo lang heeft Liverpool maar nodig om een eerste treffer tegen het net te kegelen. Een klap waar de bezoekers nooit meer van zouden herstellen.
  • Man van de match: Roberto Firmino. De aanvaller van Liverpool was heel bedrijvig in de eerste helft en bezorgde zijn team ook de dubbele voorsprong. Net als de rest van zijn team deemsterde hij in de tweede helft wat weg.
  • Opvallend: Ook vorig seizoen trof Porto Liverpool en ook toen konden de Portugezen de Reds geen duimbreed in de weg leggen. In Portugal werd het zelfs 0-5.

  Liverpool heer en meester, Porto kan geen vuist maken

  Liverpool begon als torenhoog favoriet aan zijn CL-kwartfinale tegen Porto nadat het Bayern München in de 1/8e finales een flink pak voor de broek had gegeven. De leider in de Premier League ontmoette Porto vorig seizoen ook al eens in de Champions League, en toen werden de Portugezen met een forfaitscore weggeblazen.

   

  Het ene jaar is het andere niet, maar van die voetbalwijsheid trok de thuisploeg zich geen jota aan. Al na vijf minuten had Liverpool z’n eerste treffer in het mandje liggen. Keita verschalkte Casillas met een gelukje, want de teen van Oliver Torres leek zijn inzet nét die beslissende deviatie mee te geven: 1-0.

   

  Daarna bleef Liverpool domineren, terwijl Porto niet bij machte bleek een volwaardig antwoord te verzinnen op de vele scherpe aanvallen van de thuisploeg. Salah had de 2-0 aan de voet, maar de Egyptenaar werkte het leer naar zijn doen veel te zwak naast de kooi van de uitgekomen Casillas.

   

  Uitstel is geen afstel, dachten ze bij Liverpool, en zo geschiedde: Henderson vond Alexander-Arnold met een heerlijk steekballetje, Firmino fungeerde als laatste pion op het Liverpool-schaakbord: 2-0. Daarna ging de druk van het gaspedaal bij de thuisploeg, die uiteindelijk met een brede glimlach de kleedkamer indook.

  Weinig animo in de tweede helft

  Die glimlach werd na twee minuten al omgetoverd tot een brede grijns, want Mané leek Porto met een derde goal helemaal af te maken. De lijnrechter en de VAR dachten er echter anders over en keurden het doelpunt terecht af wegens buitenspel: geen 3-0.

   

  Daarna doofde de match langzaam maar zeker uit. Liverpool hoefde niet meer en Porto durfde niet, uit vrees voor een fatale countergoal van de Reds. De Portugezen lieten de bal aan de thuisploeg, maar een onzuivere Salah, een bleke Mané en een onzichtbare Firmino konden nog maar weinig klaarspelen in de volledige tweede helft.

   

  Liverpool-trainer Klopp vond het na 20 minuten slaapwandelvoetbal welletjes en bracht Divock Origi tussen de lijnen. De Rode Duivel drukte meteen zijn stempel en pakte uit met enkele goede acties, maar ook hij deemsterde in de laatste minuten wat weg.

   

  Tussendoor had Marega een waterkansje op de 2-1 nogal onbeholpen laten liggen, volledig naar het beeld van een vrij goed voetballend, maar weinig efficiënt Porto. De ploeg van trainer Conceiçao zal  volgende week een flinke dosis geluk nodig hebben om deze 2-0-nederlaag in de terugwedstrijd nog recht te zetten.

  Fase per fase

  1. einde, 22 uur 52. Einde wedstrijd. Lahoz maakt een einde aan de match. Liverpool had z'n schaapjes al na een helft op het droge tegen een zwak Porto. In de tweede periode hing de 3-0 meer in de lucht dan de 2-1, maar uiteindelijk vond geen van beide teams nog de weg naar het net. Liverpool trekt volgende week zo met een uitstekende uitgangspositie naar Portugal, al is Porto nog niet helemaal uitgeschakeld.
  2. tweede helft, minuut 91. Ren Origi. Net nadat de reguliere speeltijd verstreken is, laat Origi zien wat intrinsieke snelheid betekent. De Rode Duivel laat Felipe ter plaatse, en heeft veel tijd om voor te zetten. Die gaat echter voorbij alles en iedereen.
  3. tweede helft, minuut 88. Nog twee minuten. De spanning is al een tijdje verdwenen uit deze wedstrijd. Kan Porto nog eens komen piepen?
  4. tweede helft, minuut 86. Twee corners op een rij leveren niets op voor Liverpool, dat wel het balbezit behoudt. De thuisploeg lijkt tevreden met de 2-0.
  5. tweede helft, minuut 84. Porto wil een penalty. Porto schreeuwt om een strafschop nadat Felipe werd gevloerd ging in de zestien. De VAR geeft evenwel geen krimp, tot grote woede van de Portugezen.
  6. tweede helft, minuut 82. Klopp haalt na Mané ook goudhaantje Firmino na de kant. De Braziliaan was net als zijn andere spitsbroeders wat weggezakt in deze tweede periode. Sturridge is zijn vervanger.
  7. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Liverpool, Daniel Sturridge erin, Roberto Firmino eruit
  8. tweede helft, minuut 80.
  9. tweede helft, minuut 79. Marega laat z'n derde kans liggen. Opnieuw een onbeholpen misser van de onbehouwen Malinees. Nochtans had Marega wel de tijd én de ruimte om de dieptepass van Militao te verzilveren, maar door een slechte eerste controle moest de spits te ver uitwijken. Een schot met links in het zijnet was het uiteindelijke verdict. .
  10. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij FC Porto, Fernando erin, Maxi Pereira eruit