Ga naar de inhoud
Liverpool mag al snel vieren tegen Porto.

Dominant Liverpool is al voor rust klaar met zwak Porto

 wo 10 april 2019 00:54
  1. 17' - Geel - Soares
    UEFA Champions League - speeldag 1 - 09/04/19 - 21:01

    In de kwartfinales van de Champions League heeft Liverpool FC Porto verslagen met 2-0. De thuisploeg zat na goals van Keita en Firmino al voor de rust op rozen, maar liet na om Porto in de tweede periode helemaal knock-out te slaan.

    Liverpool - Porto in een notendop:

    • Sleutelmoment: Na vijf minuten weet Porto meteen hoe laat het is, want zo lang heeft Liverpool maar nodig om een eerste treffer tegen het net te kegelen. Een klap waar de bezoekers nooit meer van zouden herstellen.
    • Man van de match: Roberto Firmino. De aanvaller van Liverpool was heel bedrijvig in de eerste helft en bezorgde zijn team ook de dubbele voorsprong. Net als de rest van zijn team deemsterde hij in de tweede helft wat weg.
    • Opvallend: Ook vorig seizoen trof Porto Liverpool en ook toen konden de Portugezen de Reds geen duimbreed in de weg leggen. In Portugal werd het zelfs 0-5.

    Liverpool heer en meester, Porto kan geen vuist maken

    Liverpool begon als torenhoog favoriet aan zijn CL-kwartfinale tegen Porto nadat het Bayern München in de 1/8e finales een flink pak voor de broek had gegeven. De leider in de Premier League ontmoette Porto vorig seizoen ook al eens in de Champions League, en toen werden de Portugezen met een forfaitscore weggeblazen.

     

    Het ene jaar is het andere niet, maar van die voetbalwijsheid trok de thuisploeg zich geen jota aan. Al na vijf minuten had Liverpool z’n eerste treffer in het mandje liggen. Keita verschalkte Casillas met een gelukje, want de teen van Oliver Torres leek zijn inzet nét die beslissende deviatie mee te geven: 1-0.

     

    Daarna bleef Liverpool domineren, terwijl Porto niet bij machte bleek een volwaardig antwoord te verzinnen op de vele scherpe aanvallen van de thuisploeg. Salah had de 2-0 aan de voet, maar de Egyptenaar werkte het leer naar zijn doen veel te zwak naast de kooi van de uitgekomen Casillas.

     

    Uitstel is geen afstel, dachten ze bij Liverpool, en zo geschiedde: Henderson vond Alexander-Arnold met een heerlijk steekballetje, Firmino fungeerde als laatste pion op het Liverpool-schaakbord: 2-0. Daarna ging de druk van het gaspedaal bij de thuisploeg, die uiteindelijk met een brede glimlach de kleedkamer indook.

    Weinig animo in de tweede helft

    Die glimlach werd na twee minuten al omgetoverd tot een brede grijns, want Mané leek Porto met een derde goal helemaal af te maken. De lijnrechter en de VAR dachten er echter anders over en keurden het doelpunt terecht af wegens buitenspel: geen 3-0.

     

    Daarna doofde de match langzaam maar zeker uit. Liverpool hoefde niet meer en Porto durfde niet, uit vrees voor een fatale countergoal van de Reds. De Portugezen lieten de bal aan de thuisploeg, maar een onzuivere Salah, een bleke Mané en een onzichtbare Firmino konden nog maar weinig klaarspelen in de volledige tweede helft.

     

    Liverpool-trainer Klopp vond het na 20 minuten slaapwandelvoetbal welletjes en bracht Divock Origi tussen de lijnen. De Rode Duivel drukte meteen zijn stempel en pakte uit met enkele goede acties, maar ook hij deemsterde in de laatste minuten wat weg.

     

    Tussendoor had Marega een waterkansje op de 2-1 nogal onbeholpen laten liggen, volledig naar het beeld van een vrij goed voetballend, maar weinig efficiënt Porto. De ploeg van trainer Conceiçao zal  volgende week een flinke dosis geluk nodig hebben om deze 2-0-nederlaag in de terugwedstrijd nog recht te zetten.

    Fase per fase

    22:52

    Einde wedstrijd

    Lahoz maakt een einde aan de match. Liverpool had z'n schaapjes al na een helft op het droge tegen een zwak Porto. In de tweede periode hing de 3-0 meer in de lucht dan de 2-1, maar uiteindelijk vond geen van beide teams nog de weg naar het net. Liverpool trekt volgende week zo met een uitstekende uitgangspositie naar Portugal, al is Porto nog niet helemaal uitgeschakeld.
    90+4' tweede helft
    90+1'

    Ren Origi

    Net nadat de reguliere speeltijd verstreken is, laat Origi zien wat intrinsieke snelheid betekent. De Rode Duivel laat Felipe ter plaatse, en heeft veel tijd om voor te zetten. Die gaat echter voorbij alles en iedereen.
    90+1'

    3 - extra time

    Er komen 3 minuten extra tijd bij.
    88'

    Nog twee minuten

    De spanning is al een tijdje verdwenen uit deze wedstrijd. Kan Porto nog eens komen piepen?
    86'
    Twee corners op een rij leveren niets op voor Liverpool, dat wel het balbezit behoudt. De thuisploeg lijkt tevreden met de 2-0.
    84'

    Porto wil een penalty

    Porto schreeuwt om een strafschop nadat Felipe werd gevloerd ging in de zestien. De VAR geeft evenwel geen krimp, tot grote woede van de Portugezen.
    82'
    Klopp haalt na Mané ook goudhaantje Firmino na de kant. De Braziliaan was net als zijn andere spitsbroeders wat weggezakt in deze tweede periode. Sturridge is zijn vervanger.
    80'
    79'

    Marega laat z'n derde kans liggen

    Opnieuw een onbeholpen misser van de onbehouwen Malinees. Nochtans had Marega wel de tijd én de ruimte om de dieptepass van Militao te verzilveren, maar door een slechte eerste controle moest de spits te ver uitwijken. Een schot met links in het zijnet was het uiteindelijke verdict.
    75'
    De moeite van de Rode Duivel was tevergeefs, want de vrije trap leverde uiteindelijk niets. Milner hield het kort, maar het schot van Alexander-Arnold werd uiteindelijk makkelijk afgeblokt.
    74'

    Meteen flitsende actie Origi

    De Rode Duivel swingt naar binnen en wordt maar nét voor de zestien van de sokken gelopen door Telles. De thuisfans kunnen de actie van Origi wel pruimen en scanderen zijn naam uit volle borst.
    73'

    Origi voor Mané

    Sadio Mané schudt het hoofd, want hij moet vroegtijdig naar de kant. Divock Origi krijgt nog een mooie twintig minuten om zich te bewijzen in de kwartfinales van de Champions League.
    71'
    Ook Porto gaat wisselen: Bruno Costa staat klaar.
    70'
    Eindelijk eens een poging op doel van Porto. Marega neemt Alisson vanuit een scherpe hoek onder vuur. De Braziliaanse goalie is even verrast, maar kan het schot in twee tijden toch controleren.
    68'

    Origi komt!

    Klopp lijkt nieuw leven in de brouwerij te willen blazen, want Rode Duivel Divock Origi staat klaar om in te vallen. Brengt hij weer schwung in het spel van de thuisploeg.
    67'
    65'
    Als Salah het dan wel eens goed doet, loopt er een eigen ploegmakker in de weg. Bij een eerste poging staat Mané op de verkeerde plaats, nog geen twee minuten later is het de beurt aan Henderson om een schot van de Egyptenaar te blokkeren.