• home
 • video
 • pas verschenen

  Stuntteam Ajax staat met een been in de Champions League-finale

  terugwedstrijd 3 - 2
  1. 39' - Verv. Jan Vertonghen door Moussa Sissoko
  2. 30' - Geel - Nicolás Tagliafico
  3. 15' - Doelpunt - Donny van de Beek (0 - 1)
  1. 87' - Verv. Hakim Ziyech door Klaas-Jan Huntelaar
  2. 80' - Verv. Kieran Trippier door Juan Foyth
  3. 79' - Verv. Danny Rose door Ben Davies
  4. 65' - Verv. Lasse Schöne door Noussair Mazraoui
  5. 63' - Geel - Joël Veltman
  15'Donny van de Beek0 - 1

  Ajax blijft verbazen in de Champions League. In de heenmatch van de halve finales zijn de Nederlanders met 0-1 gaan winnen op het veld van Tottenham. Vertonghen moest nog voor de rust het veld verlaten na een botsing met Alderweireld.

  Tottenham-Ajax in een notendop:

  • Sleutelmoment: Misschien nu nog geen sleutelmoment, maar dat kan het wel nog worden in de terugmatch: de bal van Neres op de paal had Ajax net iets meer marge gegeven. Met de 0-1 zal Tottenham zeker nog op hoop leven.
  • Man van de Match: Daley Blind speelde een dijk van een wedstrijd en was heer en meester achterin bij Ajax.
  • Opvallend: Ajax won zowel in de 1/8e finales, kwartfinales én halve finales buitenshuis. Enkel Bayern (2012-2013) en Real Madrid (2017-2018) deden dat ooit voor.

  Het journaal 13u met o.a. de zege van Ajax tegen Tottenham in de CL

  Ajax vroeg op rozen

  Na het sprankelende voetbal van de laatste weken kijkt half Europa likkebaardend naar het jonge Ajax-geweld, maar dat er bij de Amsterdammers een hoop talent rondloopt, wisten ze bij Tottenham natuurlijk al langer. De Spurs winkelden de voorbije jaren gretig bij Ajax en met Alderweireld, Eriksen, Sanchez en Vertonghen kwamen er bij de thuisploeg 4 voormalige Ajacieden aan de aftrap.

   

  Tottenham was duidelijk op zijn hoede voor de bezoekers, die na een korte studieronde de regie in handen namen. Zienderogen groeide Ajax in de wedstrijd en bij de eerste mogelijkheid was het meteen raak. Op het kwartier loodste Ziyech Van de Beek door de buitenspelval en de middenvelder bleef stoïcijns kalm oog in oog met Lloris: 0-1.

  Donny van de Beek schreeuwt zijn vreugde uit na de 0-1.

  Donny van de Beek schreeuwt zijn vreugde uit na de 0-1.

  Blessure Vertonghen haalt schwung eruit

  Het openingsdoelpunt zorgde voor vleugels bij Ajax, dat plots zijn geliefde voetbal op de mat legde. In een verbluffend tweede kwartier van de bezoekers was het verschil in klasse groot, Tottenham zag sterretjes. De thuisploeg mocht blij zijn dat Van de Beek na een fantastische aanval geen oog had voor de vrijstaande Neres, maar voor eigen succes ging.

   

  De Spurs waren slechts gevaarlijk bij stilstaande fases en bij een van die spelhervattingen schakelde Vertonghen zichzelf uit. De Belg kopte hard op het achterhoofd van ploegmaat Alderweireld en werd minutenlang verzorgd op het veld. Het bloeden werd gestelpt, maar Vertonghen was helemaal groggy en moest uiteindelijk ondersteund worden op weg naar kleedkamer.

   

  De blessurebehandeling haalde de schwung uit de wedstrijd, alsof beide teams toch even met hun gedachten bij de onfortuinlijke Vertonghen zaten. Pas vlak voor de rust deelde Tottenham dan eindelijk toch eens wat prikjes uit. Een kopbal van Alderweireld plofte op het dak van het doel en Sissoko toverde een afzwaaier uit zijn slof.

  Jan Vertonghen kon maar amper recht blijven.

  Jan Vertonghen kon maar amper recht blijven.

  Veelbelovende start van Tottenham krijgt geen vervolg

  De mogelijkheden voor Alderweireld en Sissoko waren de voorbode voor wat komen zou na de koffie. Tottenham kwam bijzonder gretig uit de kleedkamer en stelde de Ajax-defensie op de proef. Die gaf evenwel geen krimp bij pogingen van Llorente en Alli.

   

  Ondanks hun jonge leeftijd toonde Ajax weer veel maturiteit en naarmate de tweede helft vorderde, werd het evenwicht opnieuw hersteld. Bovendien was de beste mogelijkheid na pauze ook weer voor de bezoekers. Tadic bediende Neres, die zijn gekruist schot zag sterven op de paal.

   

  Bij Tottenham was het beste eraf in de slotfase, ook al bleef het nu en dan dapper naar voren trekken. Toch misten de Spurs de frisheid om nog een laat doelpunt te maken. Een uitgekookt Ajax speelde de wedstrijd volwassen uit en begint volgende week met de beste papieren aan de terugmatch.

  De Ajax-spelers vieren met hun fans.

  De Ajax-spelers vieren met hun fans.

  De Ligt: "We mogen tevreden zijn"

  Aanvoerder Matthijs de Ligt kon samen met zijn makkers de nul houden in Londen. "Dat uitdoelpunt is het belangrijkste. Maar als die bal op de paal erin gaat, had het nog lekkerder geweest. Toch mogen we best tevreden zijn", zegt de jonge verdediger aan Ziggo Sport.

   

  "We wisten vooraf dat het een zware wedstrijd zou worden. Nederlanders doen soms net alsof Tottenham een of andere B-ploeg, maar wij weten wel beter. Het is een goeie ploeg en dan moet je strijden. Dat hebben we ook gedaan."

   

  Coach Erik ten Hag blijft op zijn hoede: "We zijn halverwege en we hebben goeie uitgangspositie, maar volgende week moet het beter dan vandaag."

   

  "We hebben totaal gedomineerd en ook gescoord, maar na verloop van tijd verzuimden we te voetballen. Er had meer ingezeten, al heeft dat ook met Tottenham te maken. Zij brachten enorm veel power en daar gingen wij in mee."

   

  Dat bevestigde zijn Tottenham-collega Mauricio Pochettino: "De houding was er, maar we brachten in het begin te weinig energie. Met de komst van Sissoko werd dat beter. Onze 2e helft was veel beter en geeft ons hoop voor de return. We gaan naar daar om te winnen. Maar dan moeten we wel anders beginnen aan de match."

  Matthijs de Ligt

  Matthijs de Ligt

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde. Het laatste fluitsignaal weerklinkt. Ajax neemt een optie op de finale dankzij een 0-1-zege.
  2. tweede helft, minuut 90. Drie minuten extra. Er zijn 90 minuten gespeeld, de assistent-scheidsrechter geeft aan dat er nog 3 minuten bijkomen.
  3. tweede helft, minuut 90. Even paniek bij de Ajax-fans als Tottenham de bal in de zestien pompt en de verdediging de bal niet meteen weg krijgt.
  4. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Ajax, Klaas-Jan Huntelaar erin, Hakim Ziyech eruit
  5. tweede helft, minuut 86. Exit Ziyech. Ziyech is moegestreden en mag gaan rusten. Huntelaar kan zo ook nog even proeven van de wedstrijd.
  6. tweede helft, minuut 82. Bij een stilstaande fase is het altijd opletten voor Ajax. Alderweireld klimt alweer het hoogst, net als eerder in de wedstrijd kopt hij op het dak van het doel.
  7. tweede helft, minuut 80. Pochettino heeft zijn twee resterende wissels intussen opgebruikt. Kunnen Foyth en Davies nog iets forceren?
  8. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Tottenham Hotspur, Juan Foyth erin, Kieran Trippier eruit