UEFA Champions League - speeldag 1 - 14/02/18 - 20:45
45'
1 - 1

Real Madrid heeft bewezen dat het in de Champions League altijd net ietsje meer kan. Tegen PSG schoot het laat wakker om het verschil te maken. PSG kreeg minder dan het verdiende, maar zal zich de wissels van Zinedine Zidane nog even herinneren.

Real Madrid - PSG in een notendop

• Sleutelmoment: De inbreng van Vazquez en vooral Asensio deed de tweede helft, die PSG in handen had, kantelen. Opeens klopte het plannetje van PSG niet meer. Asensio was niet toevallig de aangever van de 2-1 en 3-1.
  • Man van de match: Marcelo speelde opnieuw op zijn hoogste niveau, een enorm wapen voor Real. Niet toevallig kwamen de drie Real-goals tot stand vanop links. De laatste goal scoorde hij zelf.
  • Opvallend: Ronaldo scoorde zijn 115 en 116 goal in de Champions League. Daarmee doet hij individueel beter dan 118 van de 137 clubs die ooit deelnamen aan het toernooi.
  • Statistiek: Op basis van het verleden heeft PSG nog 33% kans zich te plaatsen voor de kwartfinales na een 1-3-nederlaag in de heenmatch.

Spectaculaire eerste helft met meer missers dan goals

Een topaffiche is geen garantie op een topmatch, maar vanaf de eerste minuut loste deze finale "avant la lettre" de verwachtingen in. Real ging van bij de aftrap enorme druk zetten en versmachtte PSG. Heel lang duurde dat niet, want PSG was gekomen om te voetballen en werd gaandeweg de gevaarlijkste ploeg.

Real had problemen met de acties van Neymar en Mbappé op de flanken. Zo kwamen de bezoekers ook op voorsprong. Na een actie en voorzet van Mbappé, vergat het Real-middenveld mee te lopen met Rabiot. Die trapte de afvallende bal hard binnen: 0-1.

Het leuke was dat de openingsgoal de ingesteldheid van beide ploegen niet aantastte. De wedstrijd bleef een rollercoaster van grote kansen aan beide kanten. Maar de sterren misten vaak onbegrijpelijk. Neymar was te egoïstisch en een trap uit de draai van Cavani dwarrelde via Casemiro naast.

Ook Ronaldo mocht zich twee keer achter de oren krabben. Hij kwam twee keer alleen voor Areola, maar raakte niet voorbij de doelman. Tot hij vanop de stip mocht proberen na een domme trekfout van Lo Celso op Kroos in het strafschopgebied.  Areola schroeide zijn handen bijna aan de staalharde penalty: 1-1 op slag van rust.

Krachtsverhoudingen worden niet gerespecteerd in tweede helft

PSG was een halfuur de betere ploeg in de tweede helft. Ramos, Varane en co kwamen niet meer tot uitverdedigen. PSG verdiende de 1-2, maar Alves kwam te laat aan de tweede paal en Mbappé schoot twee keer op Navas.

Neymar dolde vaak met de Real-verdediging, maar liet zich ook negatief opmerken. Hij ontsnapte aan een tweede gele kaart toen hij landgenoot Casemiro een tweede karton wou aansmeren met een schwalbe.

Meunier mocht invallen in de 65e minuut. Hij begon goed, maar twee wissels van Zidane maakten het PSG en Meunier opeens moeilijk in het laatste kwartier. Door de inbreng van Asensio stond Meunier tegen Asensio en Marcelo. Niet toevallig kwam Real nog twee keer over die flank tot scoren.

Op een counter zette Asensio voor. Met wat geluk kreeg Ronaldo de bal op de knie en verdween die in doel. Bernabeu ontplofte bij de 11e goal al van Ronaldo in deze CL. Drie minuten later combineerden Asensio en Marcelo zich op links opnieuw een weg door de verdediging. Marcelo scoorde met een hard, afgeweken schot.