UEFA Champions League - speeldag 2 - 10/04/18 - 20:45
Edin Džeko
6'
Edin Džeko
1 - 0

AS Roma leek na de 4-1-nederlaag in Barcelona uitgeteld voor de halve finales van de Champions League, maar in de terugmatch zorgde het voor een mirakel. Een snelle goal van Dzeko gaf de thuisploeg hoop, De Rossi en Manolas maakten het af tegen een wankel Barcelona.

Roma-Barcelona in een notendop

• Sleutelmoment: In de tweede helft gaat Dzeko neer in het strafschopgebied na een haakfout van Piqué. Kapitein De Rossi beschikt over stalen zenuwen en legt de bal voorbij Ter Stegen in het netje. Het signaal om te blijven doorduwen.
  • Man van de match: Roma zette in een unieke 3-4-1-2 formatie een dijk van een wedstrijd neer. De thuisploeg bleef onvermoeid drukken en liet Barcelona op geen enkel moment in de wedstrijd komen. Wat een teamprestatie!
  • Opvallend: In het 4-1-verlies in de heenwedstrijd waren Manolas en De Rossi nog de gebeten hond met elk een own goal. Vandaag schoten beide spelers, met elk een doelpunt in de juiste richting, zichzelf de geschiedenisboeken van Roma in.

Unieke Roma-formatie

Roma-coach Di Francesco had voor aanvang van de wedstrijd een duidelijke tactiek uitgedokterd. Met een 3-4-1-2-formatie wou de Italiaanse grootmeester Barcelona verrassen.

Dat plannetje wierp al snel zijn vruchten af. Roma zette fel druk naar voren en bracht Messi en co. in nauwe schoentjes. Dzeko werd vanop de middellijn perfect bediend in de rug van de wankelende Barça-verdediging en prikte het leer simpel voorbij doelman Ter Stegen. Een droomstart voor de Romeinen.

De thuisploeg bleef drukken, Barcelona probeerde het dan maar tevergeefs met de lange bal. Een onzichtbare Messi kon zijn ploeg niet op sleeptouw nemen en liet zijn ongenoegen meerdere malen blijken.

Romeins godswonder

Na de rust ging Roma ongehinderd verder op zijn elan. De Spaanse defensie sidderde en Piqué haalde een dribbelende Dzeko onbezonnen neer in eigen strafschopgebied. Kapitein Di Rossi nam zijn verantwoordelijkheid en plaatste de bal voorbij een kansloze Ter Stegen.

De schrik zat er duidelijk in bij de troepen van Valverde, Nainggolan en co. geloofden in een stunt. Even later liet Manolas op hoekschop de voetbalgoden neerdalen in het Stadio Olimpico. De verdediger bracht met een kopbal in de korte hoek de 80.000 aanwezige supporters in extase.

Het mirakel was geschied: Roma mag voor het eerst in het clubbestaan naar de halve finales van het kampioenenbal. Barcelona droop onthutst af en zal ook dit jaar "de beker met de grote oren" niet aan zijn indrukwekkende prijzenkast toevoegen.