90+4'
Radja Nainggolan
90+4'
4 - 2

AS Roma heeft niet voor een mirakel gezorgd tegen Liverpool. Het won verdiend met 4-2, maar dat volstond niet om de 5-2-nederlaag uit de heenmatch op te halen. Radja Nainggolan scoorde twee keer in de slotfase. Op 26 mei speelt Liverpool de finale van de Champions League tegen Real Madrid.

Roma - Liverpool in een notendop

• Sleutelmoment: In de 63e minuut verdiende Alexander-Arnold rood voor handspel en Roma een penalty. Wordt het een halfuur voor het einde 3-2, kon het misschien nog spoken voor Liverpool.
  • Statistiek: Nooit eerder werd er over twee matchen in de halve finales van de Champions League 13 keer gescoord. Roma en Liverpool deden dat wel.

Spanning snel weg na vroege goal Mané

Trouwe kijkers van de knock-outfase van de Champions League dit seizoen zijn het ondertussen gewoon: veel en snelle goals. Het was niet anders in een kolkend Stadio Olimpico. Het stadion inspireerde Roma tot een goede start.

Dat uitgerekend een publiekslieveling de eerste tegengoal op zijn conto moest schrijven, maakte de openingsgoal extra zuur. Nainggolan speelde de bal dramatisch in de voeten van Milner. Liverpool kwam er 4 tegen 3 razendsnel uit en Mané werkte clean af. Nainggolan greep zich naar de korte haren.

Bij de snelle gelijkmaker van Roma even later was Liverpool-speler Milner de pineut. Ploegmaat Lovren knalde een voorzet van El Sharaawy staalhard tegen het hoofd van Milner. 1-1 na een owngoal.

Roma bleef op enthousiasme wel doorgaan, maar Liverpool lag voortdurend op de loer. Alisson kon een tweede goal van Mané voorkomen met een prima redding, maar op de corner die volgde viel de 1-2 toch. Deze keer was de rol van schlemiel voor Dzeko. Die kopte in duel met Van Dijk per ongeluk richting eigen doel. Wijnaldum zat er tussen en scoorde met het hoofd.

Roma smeert Liverpool eerste CL-nederlaag aan in slotfase

Roma kwam met een groot strijdershart op het veld voor de tweede helft. De thuisploeg werd een zuivere strafschop ontnomen omdat de grensrechter onterecht buitenspel van Dzeko had gezien.

Gerechtigheid geschiedde gelukkig snel. Dzeko maakte de 2-2 door een rebound voorbij Karius te trappen. Roma was niet voldaan en bleef kansen creëren. Ünder en twee keer Dzeko misten de beste mogelijkheden. Liverpool toonde nauwelijks nog iets.

Roma verdiende een tweede keer een penalty. Alexander-Arnold stopte een gemaakt doelpunt van El Sharaawy met de hand. De scheidsrechter had het opnieuw niet gezien. De Romeinen kregen pas in de slotfase loon naar werken. Nainggolan eiste daarbij een hoofdrol op.

Met een prachtig afstandsschot maakte hij er 3-2 van. En in de 94e minuut kreeg Roma toch een penalty, de lichtste van allemaal. Nainggolan trapte die staalhard in doel. Voor Liverpool is het de eerste nederlaag in deze Champions League-campagne.

Mochi: "Begrijp niet dat er geen VAR is in Champions League"

• Jürgen Klopp (Liverpool-coach): " We weten dat we vandaag geluk hadden. Roma  was sterk en nam veel risico's. We wisten dat dat zou gebeuren en konden zo de eerste goal maken. Ze maakten op een grappige manier gelijk, maar wij kwamen opnieuw op voorsprong. Dus alles liep goed. In de tweede helft hadden we alle kansen om te counteren, maar we waren niet rustig genoeg. Dat doen we normaal veel beter. We gebruikten de ruimte niet."
  • Monchi (sportief directeur Roma): "Dit is het moment voor het Italiaanse voetbal om zijn stem te laten horen. Juventus werd ook uitgeschakeld door ongelooflijke fouten. Gisteren gebeurde het ook in Real-Bayern. Mijn felicitaties aan Liverpool, maar er moet geanalyseerd worden wat er vanavond is gebeurd. Er waren twee duidelijke penalty's die niet werden gefloten en dat verandert alles. In de heenmatch was er ook een goal uit buitenspel. De VAR moet geïntroduceerd worden in de Champions League. Dat is niet normaal. Ik begrijp niet dat er geen VAR is in de belangrijkste competitie."
  • Eusebio Di Francesco (Roma-coach): "We hebben zelf 2 goals weggegeven, maar qua ingesteldheid kan ik mijn spelers niets verwijten. Het was een grootse avond, maar jammer genoeg geen magische nacht. Op sommige momenten verloren we tijd door te protesteren in plaats van te voetballen en dat maakte me gek. Iedereen praat over de VAR en die zou ons vandaag zeker meer opgeleverd hebben dan wat we raapten. De 2 teams zagen af vandaag, zoals in een boksmatch, de 2 teams wilden aanvallen. Daar ontbrak het ons 45 minuten aan in Liverpool. Dat heeft niets gestolen. Het is een goeie ploeg met goeie spelers."