Celtic-Anderlecht

  1. 90' - Verv. Dennis Appiah door Massimo Bruno
  2. 90' - Geel - Olivier Ntcham
  3. 78' - Verv. Pieter Gerkens door Lukasz Teodorczyk
  4. 75' - Verv. Kara Mbodji door Josué Sá
  5. 74' - Verv. Moussa Dembélé door Odsonne Edouard
  6. 62' - Own goal - Jozo Simunovic (0 - 1)

  Anderlecht heeft zijn eer in Europa kunnen redden. RSCA won zijn laatste groepsmatch in de Champions League bij Celtic Glasgow: 0-1. Het kon de derde plaats van de Schotten wel niet meer afsnoepen en is dus Europees uitgeschakeld.

  Celtic - Anderlecht in een notendop

  • Sleutelmoment: wat als Sven Kums na twee minuten die enorme kans wel afmaakt? Celtic zag af in de eerste helft, maar kon toch een uur de nul vasthouden.
  • Man van de match: Anderlecht was collectief goed, maar vooral Adrien Trebel speelde zich weer in de kijker.
  • Opvallend: de laatste Champions League-zege van Anderlecht op verplaatsing dateert al van 6/12/2005, op het veld van Real Betis. "Voor wie het niet goed volgt: we zijn vandaag 5/12/2017", sprak onze radiocommentator Tom Boudeweel.

  VIDEO: Verslag van Celtic-Anderlecht in Het journaal

  Kums laat snelle openingsgoal liggen

  Geen echte diepe spits, wel veel beweging en variatie met Onyekuru, Hanni en Gerkens als voorhoede: dat was het ietwat verrassende plan van Hein Vanhaezebrouck.

   

  Celtic was alleszins niet goed voorbereid, want Anderlecht deed in de openingsminuten wat het wou. Paars-wit had na 2 minuten ook al op voorsprong moeten komen, maar Kums trapte een niet te missen kans toch nog op de Schotse doelman.

   

  Een zeer matig Celtic stuurde bij en kon de dreiging van de bezoekers daarna ontmantelen. Anderlecht eiste de bal op, maar de balcirculatie was te traag om echt gevaarlijk te zijn. 0-0 halfweg, maar Anderlecht had het eerste bedrijf wel op punten gewonnen.

  Drie doelpunten zitten er nooit in

  Daar schoot het natuurlijk niet veel mee op - een overwinning met drie doelpunten verschil was nodig om de derde plaats nog van de Schotten af te nemen. Maar de tweede helft leverde niet meteen aanvalsgolven van de bezoekers op.

   

  Meer nog, Celtic tapte uit een ander vaatje en oogde veel scherper. Het stak af en toe zijn neus aan het venster, al was het gevaar ook schaars.

   

  Maar het doelpunt van Anderlecht net voorbij het uur viel toch uit de lucht: een voorzet van Appiah verdween via Gerkens, een Schots achterhoofd en de binnenkant van de paal in doel: 0-1. Anderlecht had nog minstens twee doelpunten nodig, maar was niet meteen geneigd om de volgende stap te zetten. 

   

  Celtic hield het tempo uit de wedstrijd, Anderlecht was vooral tevreden dat het die vervelende nul eindelijk kon wegpoetsen. De 0-1-zege is niet voldoende voor een Europese lente en dat is vooral het gevolg van de dramatische thuiswedstrijd tegen Celtic.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Anderlecht, Massimo Bruno erin, Dennis Appiah eruit
  3. Gele kaart voor Olivier Ntcham van Celtic tijdens tweede helft, minuut 90
  4. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Lukasz Teodorczyk erin, Pieter Gerkens eruit
  5. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Josué Sá erin, Kara Mbodji eruit
  6. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Celtic, Odsonne Edouard erin, Moussa Dembélé eruit
  7. Owngoal tijdens tweede helft, minuut 62 door Jozo Simunovic van Anderlecht. 0, 1.
  8. tweede helft, minuut 46 match begonnen
  9. rust, 21 uur 31. Vervanging bij Celtic, Tom Rogic erin, Scott Sinclair eruit
  10. rust, 21 uur 31. Vervanging bij Celtic, Olivier Ntcham erin, Stuart Armstrong eruit
  11. eerste helft, minuut 46 match afgelopen
  12. eerste helft, minuut 1 match begonnen
  13. Opstelling Celtic. Craig Gordon, Mikael Lustig, Jozo Simunovic, Dedryck Boyata, Kieran Tierney, James Forrest, Scott Brown, Callum McGregor, Stuart Armstrong, Scott Sinclair, Moussa Dembélé
  14. Opstelling Anderlecht. Frank Boeckx, Dennis Appiah, Kara Mbodji, Uroš Spajic, Ivan Obradovic, Leander Dendoncker, Sven Kums, Adrien Trebel, Pieter Gerkens, Sofiane Hanni, Henry Onyekuru