1. 62' - Own goal - Jozo Simunovic (0 - 1)
    UEFA Champions League - speeldag 6 - 05/12/17 - 20:45
    62'
    Jozo Simunovic
    0 - 1
    62'

Anderlecht heeft zijn eer in Europa kunnen redden. RSCA won zijn laatste groepsmatch in de Champions League bij Celtic Glasgow: 0-1. Het kon de derde plaats van de Schotten wel niet meer afsnoepen en is dus Europees uitgeschakeld.

Celtic - Anderlecht in een notendop

• Sleutelmoment: wat als Sven Kums na twee minuten die enorme kans wel afmaakt? Celtic zag af in de eerste helft, maar kon toch een uur de nul vasthouden.
    • Man van de match: Anderlecht was collectief goed, maar vooral Adrien Trebel speelde zich weer in de kijker.
    • Opvallend: de laatste Champions League-zege van Anderlecht op verplaatsing dateert al van 6/12/2005, op het veld van Real Betis. "Voor wie het niet goed volgt: we zijn vandaag 5/12/2017", sprak onze radiocommentator Tom Boudeweel.

Kums laat snelle openingsgoal liggen

Geen echte diepe spits, wel veel beweging en variatie met Onyekuru, Hanni en Gerkens als voorhoede: dat was het ietwat verrassende plan van Hein Vanhaezebrouck.

Celtic was alleszins niet goed voorbereid, want Anderlecht deed in de openingsminuten wat het wou. Paars-wit had na 2 minuten ook al op voorsprong moeten komen, maar Kums trapte een niet te missen kans toch nog op de Schotse doelman.

Een zeer matig Celtic stuurde bij en kon de dreiging van de bezoekers daarna ontmantelen. Anderlecht eiste de bal op, maar de balcirculatie was te traag om echt gevaarlijk te zijn. 0-0 halfweg, maar Anderlecht had het eerste bedrijf wel op punten gewonnen.

Drie doelpunten zitten er nooit in

Daar schoot het natuurlijk niet veel mee op - een overwinning met drie doelpunten verschil was nodig om de derde plaats nog van de Schotten af te nemen. Maar de tweede helft leverde niet meteen aanvalsgolven van de bezoekers op.

Meer nog, Celtic tapte uit een ander vaatje en oogde veel scherper. Het stak af en toe zijn neus aan het venster, al was het gevaar ook schaars.

Maar het doelpunt van Anderlecht net voorbij het uur viel toch uit de lucht: een voorzet van Appiah verdween via Gerkens, een Schots achterhoofd en de binnenkant van de paal in doel: 0-1. Anderlecht had nog minstens twee doelpunten nodig, maar was niet meteen geneigd om de volgende stap te zetten.

Celtic hield het tempo uit de wedstrijd, Anderlecht was vooral tevreden dat het die vervelende nul eindelijk kon wegpoetsen. De 0-1-zege is niet voldoende voor een Europese lente en dat is vooral het gevolg van de dramatische thuiswedstrijd tegen Celtic.