Comeback Oekraïne gooit poule Duivels helemaal open, oude bekende Jaremtsjoek scoort winnende treffer tegen Slovakije

 vr 21 juni 2024 16:40
 1. 17' - Doelpunt - Ivan Schranz (1 - 0)
 1. 54' - Doelpunt - Mykola Shaparenko (1 - 1)
 2. 60' - Verv. Róbert Boženík door David Strelec
 3. 67' - Verv. Artem Dovbyk door Roman Yaremchuk
 4. 67' - Verv. Andriy Yarmolenko door Oleksandr Zubkov
 5. 67' - Verv. Dávid Hancko door Adam Obert
 6. 68' - Verv. Lukáš Haraslín door Tomas Suslov
 7. 80' - Doelpunt - Roman Yaremchuk (1 - 2)
 8. 84' - Geel - Roman Yaremchuk
 9. 85' - Verv. Mykhaylo Mudryk door Ruslan Malinovskiy
 10. 85' - Verv. Volodymyr Brazhko door Serhiy Sydorchuk
 11. 86' - Verv. Ivan Schranz door Leo Sauer
 12. 90+2' - Verv. Mykola Shaparenko door Maksym Talovierov
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 21/06/24 - 15:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
17'
Ivan Schranz
17'
Ivan Schranz
1 - 0
54'
Mykola Shaparenko
1 - 1
Mykola Shaparenko
54'
80'
Roman Yaremchuk
1 - 2
Roman Yaremchuk
80'

Oekraïne recht de rug. Slovakije leek na een sterke eerste helft op weg naar de zege én de 1/8 finales, maar daar brachten Sjaparenko en Jaremtsjoek (ex-Gent en Club Brugge) verandering in. 1-2 voor Oekraïne en een broodnodige eerste driepunter, zo bekleden ze samen met Roemenië en Slovakije de eerste plaats van groep E.  Knopen de Rode Duivels morgen ook aan met een zege? 

12 video's
Slovakije - Oekraïne in een notendop
 1. Man van de match
  Bij Oekraïne was er niet meteen één uitblinker. Mykola Sjaparenko was goed voor een goal en een assist, maar speelde een onopvallende wedstrijd. Bondscoach Serhi Rebrov verdient ook een pluim, want het inbrengen van Jaremtsjoek blijkt een gouden wissel te zijn.
 2. Sleutelmoment
  Vlak voor rust kon een sterk spelende Haraslin net geen tweede tik geven aan de Oekraïners. Zijn laag schot wordt gepareerd door Troebin. Zo maakte Slovakije maar één goal in de eerste helft.
 3. Statistiek
  Voor Oekraïne was het de 13e match ooit op een EK. Opvallend: daarin scoorde het telkens 0 goals (8 keer) of 2 goals (5 keer). Die statistiek houdt dus stand. Het speelde ook nog geen enkele keer gelijk in die 13 wedstrijden.
 4. Stand
  Het wordt razend spannend in poule E. Roemenië, Oekraïne en Slovakije hebben nu elk 3 punten. Als de Rode Duivels morgen kunnen winnen, wordt alles beslist op de slotspeeldag.

Slovaakse knalstart

Met een zege tegen de Rode Duivels op zak begon Slovakije vol vertrouwen aan zijn 2e groepsmatch op het EK. Oekraïne lag duidelijk onder in de beginfase. 

 

Doelman Anatoli Troebin, die Loenin naar de bank verwees, moest meerdere keren in actie komen. Haraslin, Hancko en Schranz konden niet scoren.

 

Die Haraslin was op zijn linkerflank de uitblinker in de aanvangsfase. Hij gaf dan ook de assist bij de 1-0. 

 

In de 17e minuut was het raak voor Slovakije. Zintsjenko schatte de voorzet verkeerd in en zo kon Ivan Schranz binnenkoppen. De flankspeler scoorde ook al tegen de Rode Duivels. 

Oekraïne komt in de partij

De dominantie van Slovakije verdween langzaam maar zeker uit de partij. Oekraïne groeide dan weer. 

 

Zo'n 10 minuten voor rust trapte Tymtsjyk tegen de paal. Doelman Dubravka zat er ook nog tussen met zijn vingertoppen.

 

Die moest even later opnieuw ingrijpen. Hij kon de hoek klein maken waardoor Moedryk niet kon gelijk maken. 

 

Het laatste wapenfeit van de eerste helft kwam van Slovakije. Lukas Haraslin toonde zich nog eens, maar Troebin pareerde het laag schot.

 

In de tweede helft nam Oekraïne de bovenhand. Veel kansen leverde dat niet op, maar de eerste volstond om gelijk te maken. 


Na een snelle counter vond Zintsjenko zijn ploegmaat Sjaparenko. De middenvelder stond helemaal vrij en plaatste de bal in het hoekje. 

Erop en erover

Daarna dreigde de match dood te bloeden. Pas een kwartier voor het einde was er opnieuw doelgevaar. Vanuit een lastige hoek trapte Moedryk tegen de paal. Doelman Dubravka zat ook klaar om de 1-2 te voorkomen. 

 

Enkele minuten later was het wél opnieuw raak voor Oekraïne. Een diepe pass van Sjaparenko deed Dubravka twijfelen. 

 

Roman Jaremtsjoek, ex-speler van AA Gent en Club Brugge, profiteerde en tikte de bal voorbij de Slovaakse doelman. De tackelende Skriniar kwam te laat.

 

Van een slotoffensief was geen sprake en zo bleef het 1-2 in Düsseldorf. In poule E komt Oekraïne naast Slovakije en Roemenië aan de leiding. Morgen speelt het puntenloos België tegen de Roemenen. 

Gerelateerd:

Fase per fase

16:55

EINDE: Oekraïne redt zichzelf

Met het mes op de keel wint Oekraïne alsnog van Slovakije. Het doet zo weer helemaal mee om een plekje in de achtste finales. Slovakije was baas in de eerste helft, maar kon dat niet doortrekken na rust. De kansjes waren voor Oekraïne en Sjaparenko en Jaremtsjoek verzilverden dat. De Rode Duivels kunnen morgen zowaar mee aan de leiding komen. 

90+6' tweede helft
90+5'

Het tempo van de Slovaken ligt te laag om in het ultieme slot nog iets te forceren. Uitblinker Haraslin is al een tijdje van het veld. 

90+2'

Vavro krijgt een (halve) open schietkans op een hoekschop, maar trapt de bal tegen zijn eigen steunbeen. Zo zal het niet lukken voor de Slovaken. 

90'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

Slovakije heeft een slotoffensief nodig. Een corner in de laatste minuut van de reguliere speeltijd levert helemaal niks op. Troebin heeft weinig moeten doen in de tweede helft. 

88'

Sauer schrijft geschiedenis

Het is op een vervelend moment, maar de 18-jarige Leo Sauer zal misschien wel genieten van deze invalbeurt. Het is pas zijn 3e cap voor Slovakije en hij wordt de jongste Slovaak ooit op een groot toernooi. 

86'
wissel
85'

Dubbele wissel

Twee spelers met een Belgische link komen het veld op. Malinovsky (ex-Genk) en Sydortsjoek (Westerlo) pikken wat minuten mee. 

84'

Geel voor Jaremtsjoek

De eerste gele kaart is voor de doelpuntenmaker. Hij tackelt Skriniar onderuit met zijn knie. Slovakije krijgt een vrije trap, maar Kucka trapt die heel hoog over. 

84'
84'

En zo ziet het er plots wat minder rooskleurig uit voor Slovakije. Het ziet nu Oekraïne langszij komen in de stand. Een gelijkmaker hangt niet meteen in de lucht. 

81'

Jaremtsjoek legt de 1-2 knap binnen!

80'

1-2: Jaremtsjoek scoort!

Roman Jaremtsjoek, ex-speler van AA Gent en Club Brugge, lijkt Oekraïne naar de overwinning te schieten. Hij krijgt een bal in de diepte en een twijfelende Dubravka blijft staan. Jaremtsjoek tikt de bal voorbij de doelman en Skriniar komt te laat om de goal te voorkomen.