Frankrijk heeft zijn eerste goal te pakken, al scoorde het niet zelf.

Frankrijk bedankt Oostenrijkse owngoal voor nipte zege, maar ziet Mbappé uitvallen na stevige botsing

 ma 17 juni 2024 22:56
 1. 16' - Geel - Maximilian Wöber
 2. 34' - Geel - Phillipp Mwene
 3. 38' - Own goal - Maximilian Wöber (0 - 1)
 1. 56' - Geel - Ousmane Dembélé
 2. 59' - Verv. Maximilian Wöber door Gernot Trauner
 3. 59' - Verv. Michael Gregoritsch door Marko Arnautovic
 4. 60' - Verv. Florian Grillitsch door Patrick Wimmer
 5. 71' - Verv. Ousmane Dembélé door Randal Kolo Muani
 6. 71' - Verv. Adrien Rabiot door Eduardo Camavinga
 7. 80' - Geel - Christoph Baumgartner
 8. 84' - Geel - Konrad Laimer
 9. 88' - Verv. Phillipp Mwene door Alexander Prass
 10. 90' - Geel - Kylian Mbappé
 11. 90' - Verv. Kylian Mbappé door Olivier Giroud
 12. 90+1' - Verv. Antoine Griezmann door Youssouf Fofana
 13. 90+2' - Verv. Konrad Laimer door Romano Schmid
 14. 90+3' - Geel - Kevin Danso
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 17/06/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
38'
Maximilian Wöber
0 - 1
Maximilian Wöber
38'

Het heeft letterlijk bloed en zweet gekost, maar Frankrijk heeft zijn EK-opener tegen Oostenrijk gewonnen. Flitsen deden de mannen van Didier Deschamps niet. Een owngoal van Wöber maakte het verschil. De Fransen maken zich wel zorgen om sterspeler Mbappé. Hij moest het veld in het slot verlaten na een stevige botsing en bloedneus.

Oostenrijk - Frankrijk in een notendop
 1. Man van de match
  Oostenrijk had veel moeite met de snelheid van Kylian Mbappé. De Fransman was niet altijd even zuiver in de uitvoering, maar toonde wel waarom hij een van de sterren van het toernooi kan zijn. Daarvoor is het wel nog afwachten hoe ernstig de neusblessure is. Ook N'Golo Kanté verdient een eervolle vermelding, want hij domineerde op het middenveld en hielp de defensie.
 2. Sleutelmoment
  10 minuten voor rust krijgt Oostenrijk een enorme kans. Baumgartner probeert de bal langs Maignan te trappen, maar de Fransman redt. De ref geeft vreemd genoeg geen corner, maar een doeltrap. Enkele ogenblikken later valt de goal aan de overkant.
 3. Statistiek
  Didier Deschamps wint voor de 100e keer een wedstrijd als bondscoach van Frankrijk. Hij en zijn equipe zetten een eerste stap richting een derde Europese titel voor Les Bleus.

Weinig kansen, wel 0-1

Frankrijk mocht het EK openen tegen gevaarlijke outsider Oostenrijk. Het was wakker, want na net geen 10 minuten voetballen creëerde het een eerste kans. Mbappé botste op doelman Pentz in de korte hoek. 

 

Doelkansen bleven uit in de eerste helf, maar inzet was er wel, vooral van Oostenrijk. Het ging vol voor de openingsgoal en die leek het ook te maken 10 minuten voor de rust.

 

Sabitzer vond Baumgartner met een slimme tikje. De speler van Leipzig kreeg de bal niet voorbij Maignan, die Frankrijk recht hield. 

 

De goal viel wél aan de andere kant van het veld. Amper een minuut later werd het 0-1. 

 

Mbappé zette zich door op rechts en kon voorzetten. Griezmann bereiken lukte niet, maar Maximilian Wöber kopte de bal knullig in eigen doel. Frankrijk leidde halfweg.

Mbappé mist reuzenkans

Meer van hetzelfde in de tweede helft? Jawel. 

 

De duels bleven stevig en dat zorgde zelfs voor bloed. Antoine Griezmann botste tegen een reclamebord en had een wonde aan zijn voorhoofd. 

 

Voetballend was de partij in evenwicht, maar de kansen kwamen van Frankrijk. Kylian Mbappé had de 0-2 aan de voeten, maar na een indrukwekkend sprintje legde hij de bal naast doel. 

 

Oostenrijk vond geen gaatjes in de Franse defensie. Verdedigende middenvelder N'Golo Kanté ruimde ook veel op. 

Gebroken neus voor Mbappé?

Het laatste kwart van de wedstrijd werd ingeleid door twee gevaarlijke momenten voor het Oostenrijks doel. Griezmann kon een lage voorzet niet in doel verwerken en doelman Pentz voorkwam een goal van Marcus Thuram.

 

De rest van de match werd gekenmerkt door blessures en gele kaarten. Bibberen deed Frankrijk niet meer, behalve bij een blessure voor sterspeler Mbappé.

 

In een luchtduel botste hij tegen de schouder van verdediger Danso. Zijn neus bloedde hevig en stond wat scheef. Hij kon niet verder spelen in de slotminuten.

 

Sportief kwamen Les Bleus niet meer in de problemen. Het won in Düsseldorf met 0-1 tegen een moedig Oostenrijk en leidt met Nederland in de poule. 

Hoogtepunten
9 video's

Fase per fase

22:58

EINDE: Moeizame zege voor Frankrijk

Na 90 minuten vol strijd wint Frankrijk met 0-1. Een owngoal van Wöber beslist de partij. Oostenrijk kon te weinig kansen creëren om zijn voet te zetten naast Frankrijk. Het team van Kylian Mbappé miste nog wat kansen om de voorsprong uit te diepen, maar één goal volstond om de volle buit te pakken. 

90+10' tweede helft
90+7'

Giroud kan niet schieten

De ervaren spits laat een kans liggen om de doodsteek toe te dienen. Hij krijgt de bal perfect in de zestien, maar het leer hobbelt te veel en zo kan hij niet besluiten. 

90+7'

Nog spanning in het slot, maar Oostenrijk kan niet scoren

90+6'

Oostenrijk haalt alles uit de kast, maar de Franse verdediging is moeilijk te passeren. Nog 3 minuten!

90+4'

7e gele kaart

Manzano heeft werk in het slot van de partij. Nu geeft hij een kaart aan Danso, die Giroud afstopte. 

90+3'
Oostenrijk
90+3'

9 - extra time

Er komen 9 minuten extra tijd bij.
90+2'

Door wissels en blessures worden uiteindelijk nog 9 minuten toegevoegd. Is dat genoeg voor Oostenrijk om nog een puntje uit de brand te slepen? 

90+2'
90+1'

Dan toch de wissel

Met pijn aan zijn neus mag Kylian Mbappé dan toch naar de kant. Ook Griezmann wordt gewisseld. Fofana en Giroud zijn de vervangers. 

90'

Geel Mbappé

Wat een vreemde situatie. Frankrijk krijgt niet het moment om te wisselen, dus beslist Mbappé na zijn verzorging om terug op het veld te gaan zitten. Ref Manzano bestraft hem met geel. 

90'
90'

Stevige bloedneus voor Mbappé na botsing: Franse sterspeler moet naar de kant

87'

Verzorging voor Mbappé

De sterspeler kreeg een stevige tik bij een luchtduel en heeft een bloedneus. Hij lijkt te veel pijn te hebben om verder te kunnen.