Italië slaat toe in het ultieme slot.

Italië van hel naar hemel door gelijkmaker in 98e minuut, Kroatië en Modric wellicht uitgeschakeld

 ma 24 juni 2024 23:01
 1. 24' - Geel - Luka Sucic
 1. 55' - Doelpunt - Luka Modric (1 - 0)
 2. 57' - Verv. Federico Dimarco door Federico Chiesa
 3. 60' - Geel - Luka Modric
 4. 70' - Verv. Luka Sucic door Ivan Perišic
 5. 70' - Verv. Mateo Kovacic door Luka Ivanušec
 6. 73' - Geel - Luka Ivanušec
 7. 75' - Verv. Giacomo Raspadori door Gianluca Scamacca
 8. 81' - Verv. Luka Modric door Lovro Majer
 9. 81' - Verv. Matteo Darmian door Mattia Zaccagni
 10. 81' - Verv. Jorginho door Nicolò Fagioli
 11. 82' - Geel - Josip Stanisic
 12. 90' - Verv. Andrej Kramaric door Josip Juranovic
 13. 90+1' - Geel - Marcelo Brozovic
 14. 90+3' - Geel - Riccardo Calafiori
 15. 90+6' - Geel - Nicolò Fagioli
 16. 90+8' - Doelpunt - Mattia Zaccagni (1 - 1)
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 24/06/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
55'
Luka Modric
55'
Luka Modric
1 - 0
90+8'
Mattia Zaccagni
1 - 1
Mattia Zaccagni
90+8'

Van de hel naar de zevende hemel. Italië dreigde in het vagevuur van de beste derdes te belanden, maar door een gelijkmaker in minuut 98 van Mattia Zaccagni gaan de Azzurri alsnog naar de achtste finales. Voor Kroatië en Luka Modric betekent de treffer wellicht een dramatische exit uit het EK.

10 video's
KRO-ITA
Kroatië - Italië in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Helemaal op het einde schrijdt Calafiori met de bal aan zijn voet naar voren. Hij bedient Zaccagni, die Italië met een heerlijke krul alsnog aan de gelijkmaker én de tweede plek in de poule helpt.
 2. Man van de Match
  Wat moet Gianluigi Donnarumma gevloekt hebben bij de goal van Modric. Dan stop je een strafschop en hou je een minuut later een bijna gemaakte goal tegen, laten je verdedigers de rebound liggen voor een veteraan.
 3. Opvallend
  Cap 178 zou wel eens het einde kunnen betekenen van de internationale carrière van Luka Modric. De Gouden Bal van 2018 is na vanavond de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK.
 4. Nog opvallend
  Het is de negende keer dat Kroatië sinds zijn onafhankelijkheid tegen Italië speelt, en geen enkele keer verloor het. Nog bijzonderder is dat ze driemaal in dezelfde poule zaten op een toernooi en de Italianen telkens doorstootten terwijl de Kroaten naar huis moesten.

Zaccagni laat prosecco knallen, Kroatië rouwt

Bij Kroatië greep bondscoach Dalic terug naar zijn beproefde opstelling, en dat loonde. De Kroaten lieten een wat experimenteel ogend Italië achter de bal aanhollen, al hadden ze het moeilijk om de blauwe organisatie te ontwrichten. Enkel een fameuze bom van Sucic kon Donnarumma op de proef stellen.

 

Gaandeweg kregen de Italianen hun zaakjes op orde. Retegui, nieuw in de spits, toonde zich erg bedrijvig en kopte via het achterhoofd van Gvardiol rakelings naast. Bastoni kopte hard op de vuisten van Livakovic en Pellegrini kon niet genoeg ruimte voor zichzelf maken om voluit te knallen. Daarmee hadden we al het gevaar in de eerste helft gehad.

 

Ook na de rust bleven grote kansen schaars. Beide ploegen bleven erg op hun hoede voor een misstap. Die kwam er toch, al had invaller Frattesi vooral brute pech dat het schot van Kramaric tegen zijn uitgestoken arm vloog. Modric mocht vanaf de stip aanleggen, maar botste op een alweer uitstekende Donnarumma.

 

Nog geen minuut later sloeg de Kroatische wanhoop om in euforie. Donnarumma redde geweldig op een deviatie van Budimir, maar tegen de rebound van uitgerekend Modric had hij geen verhaal. De oude meester kon zijn tranen niet bedwingen, zijn land zat virtueel in de achtste finales.

 

Italië moest nu absoluut uit zijn pijp komen, maar kampte met een gebrek aan ideeën. Ook met de inbreng van Chiesa werd het probleem niet opgelost. Diens voorzet naar Scamacca was net dat tikkeltje te scherp. Een heldhaftig verdedigend Kroatië hield daarna stand, ook al door af en toe een fikse overtreding en wat tijd winnen.

 

Dat brak ze zuur op in de laatste van acht toegevoegde minuten. Calafiori schreed als Beckenbauer in zijn beste dagen naar voren en legde de bal schuin klaar voor Zaccagni. De invaller streelde de bal met een heerlijke krul in de verste bovenhoek en stuwde de Squadra zo naar de volgende ronde. Voor Kroatië is het toernooi en wellicht ook een gouden tijdperk voorbij.

Gerelateerd:

Fase per fase

90+10'

Toch nog Italië!

Kroatië stond dankzij oude meester Modric met anderhalf been in de volgende ronde, maar een late goal van Zaccagni bracht Italië nog langszij. Is dit het einde van deze gouden Kroatische generatie?

90+10' tweede helft
90+9'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+8'

"Dichter bij de buzzer kan je niet scoren": Zaccagni scoort in de absolute slotfase

90+8'

Zaccagni doet het!

Calafiori gaat op wandel met zijn sierlijke tred en vindt zowaar nog Zaccagni. De invaller streelt de bal fantastisch mooi in de verste hoek, en zo zijn de Kroaten toch nog het haasje. Waanzinnig!

90+6'
90+6'

Spanje heeft ondertussen Albanië verslagen met 0-1. Zij worden afgetekend poulewinnaar, en het lijkt erop dat Kroatië als tweede zal eindigen.

90+3'

Calafiori maakt een onnodig opzichtige overtreding en kost zijn ploeg zo dure seconden. Veel zijn er niet meer over.

90+3'
90+2'

Het worden nog acht lange minuten voor de Kroaten. Voor Italië zullen ze veel korter aanvoelen, want zij zijn wanhopig op zoek naar die gelijkmaker.

90+1'
90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
90'

Dalic wil het nu helemaal dichtmetselen in de laatste minuut en de toegevoegde tijd.

Peter Vandenbempt
87'

Scamacca krijgt er zijn voet niet tegen

87'

Bijna Scamacca!

Dé kans voor Italië, maar ze wordt niet benut. Chiesa zet een tikkeltje te scherp voor, en Scamacca krijgt een subtiel duwtje in zijn rug van Stanisic. Komt er nog een betere mogelijkheid?

85'

De Italiaanse aanvalsdrift is wat verdwenen, en dan komt Kroatië piepen. Bastoni laat een steekje vallen, dat Calafiori met een portie meeval kan oprapen.