Spanje
Spanje moest lang wachten op een goal tegen Italië.

Swingend Spanje veegt Italië van de mat, maar heeft wel owngoal nodig om te winnen

 do 20 juni 2024 23:09
 1. 15' - Geel - Gianluigi Donnarumma
 2. 45+2' - Geel - Rodri
 1. 46' - Geel - Bryan Cristante
 2. 55' - Own goal - Riccardo Calafiori (1 - 0)
 3. 64' - Verv. Federico Chiesa door Mattia Zaccagni
 4. 64' - Verv. Gianluca Scamacca door Mateo Retegui
 5. 69' - Geel - Robin Le Normand
 6. 71' - Verv. Pedri door Alex Baena
 7. 72' - Verv. Lamine Yamal door Ferran Torres
 8. 78' - Verv. Nico Williams door Ayoze Pérez
 9. 78' - Verv. Álvaro Morata door Mikel Oyarzabal
 10. 82' - Verv. Lorenzo Pellegrini door Giacomo Raspadori
 11. 90+4' - Verv. Fabián Ruiz door Mikel Merino
 12. 90+6' - Geel - Dani Carvajal
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 20/06/24 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
55'
Riccardo Calafiori
55'
Riccardo Calafiori
1 - 0

Spanje heeft tegen titelverdediger Italië een statement gemaakt, waarmee het zich meteen ook heeft geplaatst voor de 1/8e finales. De Spanjaarden overspoelden de Azzurri met de ene aanvalsgolf na de andere, al had het wel hulp nodig van de Italianen zelf om te scoren.

14 video's
Spanje - Italië in een notendop
 1. Man van de match
  Er gaan wat Italianen deze nacht nachtmerries hebben van de terreur die Nico Williams op de linkerflank bracht. Geblondeerde dreads en verschroeiende snelheid, Williams speelde zo goed als de perfecte wedstrijd. Zijn verdiende doelpunt spatte uiteen op de lat.
 2. Sleutelmoment
  Het was wel Williams die Spanje aan de doorbraak hielp. Iets voor het uur ging het weer te snel voor de Italianen. De winger gooide de bal voor doel, waar Donnarumma via Calafiori de bal tegen de netten duwde. Laten we die maar gewoon aan de 21-jarige van Athletic Club toeschrijven.
 3. Statistiek
  xG-cijfers (Expected Goals) zeggen niet alles, maar vandaag zijn ze wel bijzonder tekenend. Spanje haalde maar liefst 2.26, had er dus minstens twee moeten scoren, tegenover de 0.18 van Italië.

Rood tegen blauw

Met Spanje-Italië hadden we dé topaffiche van de groepsfase op de agenda. Een klassieker van het Europese voetbal, met veertig eerdere duels. Op Europese Kampioenschappen kwamen ze elkaar al zeven keer tegen, maar Spanje kon daar maar één van winnen.

 

Tijd om daar iets aan te veranderen, leek de boodschap. Spanje startte furieus, was overal op het veld te snel, te goed op elkaar ingespeeld, te creatief. Exponent bij uitstek: Nico Williams. Hij vrat zijn rechtstreekse tegenstander Giovanni Di Lorenzo met huid en haar op. 

 

Spanje raasde over de Italianen, die alle kleuren van de regenboog zagen. Voor de rust zaten er geen doelpunten in, al kopte Williams al na tien minuten een geweldige kans naast. 

 

De enige Italiaan echt op niveau was de man onder de lat, Gigio Donnarumma. Keer op keer hield hij zijn land recht. Een loeiharde knal van Fabian Ruiz had gepast, maar Donnarumma stond met één hand pal.

 

Yamal maakte de verwachtingen voorlopig niet waar, en werd niet de jongste doelpuntenmaker op een EK. Zwitser Johan Vonlanthen blijft nog minstens een paar dagen een quizvraag.

Carambole

Italië-coach (kijk maar achterop zijn jasje) Luciano Spalletti wist dat hij moest ingrijpen. Andrea Cambiaso en Bryan Cristante werden de wei opgestuurd met de boodschap stevig in duel te gaan. Amper 25 seconden de tweede helft in stond die laatste al met geel na, wat dacht u, te stevig ingrijpen op Rodri.

 

Aan het spelbeeld veranderde omzeggens niets. Pedri had twee grote kansen, weer met origine op de linkerflank, maar werkte niet af. 

 

Het deksel-op-de-neus scenario begon vorm te krijgen, in ons hoofd dan, maar dan hielpen de Italianen zelf bij het breken van de ban. Superman van de match Williams vuurde een voorzet het pak in, waar het leer het net in caramboleerde via Donnarumma en Calafiori.

 

De Italianen zagen de Spanjaarden zwoegen om nummer twee te maken. Williams ramde tegen de lat, Yamal krulde net naast. Ook invaller Perez kreeg met twee uitstekende kansen de bal niet in het net.

 

Bij het uitblijven van de tweede, roken de Italianen bloed en Spaanse stress. De snelheid en snedigheid van Spanje waren er echter niet bij en dus waren kansen nog steeds schaars. Zelfs een meegekomen Donnarumma slaagde er in de allerlaatste minuut niet in.

 

Spanje is toernooifavoriet, ondanks de bescheiden uitslag. Italië is anderzijds nog niet eens zeker van de volgende ronde, maandag zal het moeten gebeuren tegen de Kroaten.

Bekijk de owngoal van Calafiori:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Italië-coach Spalletti: "Ze waren veel beter"

Luciano Spalletti was eerlijk na de overspoeling van Italië: "Het verschil zat in de frisheid, zij waren veel frisser. De sleutel tot het probleem is steeds dezelfde: wij reageerden telkens te traag, zij zorgden net voor problemen met hun snelheid en hun keuzes. In de tweede helft waren we intenser, en creëerden we situaties die tot een gelijkspel hadden kunnen leiden. Maar, ze waren sterker dan wij en hebben verdiend gewonnen."

 

Man van de match Nico Williams speelde Italië mee van de mat: "In het begin hadden we moeite met elkaar te vinden, maar dat lukte nadien wel. We hebben gewerkt als beesten. Italie heeft zich goed verweerd, maar we hadden veel kansen en nu dus de overwinning.  We hebben getoond dat we iets groots kunnen neerzetten op dit EK, we kunnen meer bereiken."

Fase per fase

22:58

Super Spanje houdt het spannend

Vincic bevrijdt de Spaanse hartlijders. De mannen van Luis de la Fuente waren overweldigend, dominant en bij verre de beste ploeg op het veld. Uitblinker Nico Williams dwong (Donnarumma en) Calafiori tot de owngoal, maar verder dan de kleinste overwinning kwam La Furia Roja niet. In het slot verloor het dan ook nog de grip op de partij, maar ondanks een kwartier opperspanning, neemt Spanje de drie punten mee uit Gelsenkirchen. Oververdiend.

90+7' tweede helft
90+6'

Het is zo'n geharrewar, en Calafiori wil met een halve omhaal zijn owngoal goed maken, maar het baat niet. Naast, en einde van de wedstrijd.

90+6'
90+5'

We zijn over de extra tijd, Italië grijpt de laatste kans met beide handen. Cambiaso moet een corner toestaan en Donnarumma steekt het veld over.

90+5'

Krampen bij de Spanjaarden, tot frustratie van de mannen in het wit. De la Fuente voert ook nog zijn laatste wissel uit.

90+4'
90+3'

Ook Perez toont zich technische klasse

90+2'

En weer Donnarumma!

Groter worden ze niet hoor, Perez! Ineens vindt de winger zich in zeeën van ruimte, maar hij wankelt en geraakt niet voorbij de lange arm van Donnarumma. Dit was het moment om afstand te nemen, wordt het een dure misser?

90+2'

Dekselse Donnarumma houdt Perez twee keer van een goal

90+2'

Ayoze Perez nam over van Williams en doet hem nu ook na. Versnelling op links, pannatje en trappen. Net als Williams komt hij niet tot scoren. Nog drie minuten voetbal.

90'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
89'

Dani Carvajal loopt eigenlijk tegen de voet aan van Retegui, maar haalt dan zijn mooiste truken boven. Kronkelen en rollen van de pijn, om dan snel weer recht te staan. Carvajal, de absolute winnaar.

88'

Meteen weer Italië

De Azzurri, vandaag in het wit, heroveren meteen de bal en plots wordt het toch stressen voor de Spanjaarden. De controle zijn ze helemaal kwijt.

86'

Het is een goeie van Raspadori, maar niemand komt eraan. Unai Simon plukt, en kiest nu om niet meteen de counter op te zetten.

84'

Spanje krijgt de Italianen niet terug in hun kot, en bij een corner voor Italië gaat het dak eraf in de Veltins Arena. De poppen gaan aan het dansen, Vincic moet blussen voor hij laat trappen. Het zal toch niet?

80'

Het is nog altijd maar 1-0

Peter Vandenbempt