Spanje wervelt met 3-0 voorbij ongelukkig Kroatië, hoofdrol voor 16-jarige Yamal

 za 15 juni 2024 19:56
 1. 29' - Doelpunt - Álvaro Morata (1 - 0)
 2. 32' - Doelpunt - Fabián Ruiz (2 - 0)
 3. 45+2' - Doelpunt - Dani Carvajal (3 - 0)
 1. 56' - Verv. Ante Budimir door Ivan Perišic
 2. 59' - Verv. Pedri door Dani Olmo
 3. 65' - Verv. Luka Modric door Mario Pašalic
 4. 65' - Verv. Mateo Kovacic door Luka Sucic
 5. 67' - Verv. Álvaro Morata door Mikel Oyarzabal
 6. 68' - Verv. Nico Williams door Mikel Merino
 7. 72' - Verv. Andrej Kramaric door Bruno Petkovic
 8. 78' - Geel - Rodri
 9. 86' - Verv. Lamine Yamal door Ferran Torres
 10. 86' - Verv. Rodri door Martín Zubimendi
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 15/06/24 - 18:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
29'
Álvaro Morata
29'
Álvaro Morata
1 - 0
32'
Fabián Ruiz
32'
Fabián Ruiz
2 - 0
45+2'
Dani Carvajal
45+2'
Dani Carvajal
3 - 0

Knalstart van Spanje in de verraderlijke groep B. Onder impuls van tienersensatie Lamine Yamal wervelde La Roja voorbij outsider Kroatië. Voor rust zetten Morata, Ruiz en Carvajal de 3-0-eindstand al op het bord. Een zwaar eindverdict voor Kroatië, dat zelfs met een veelbesproken penalty geen eerredder kon scoren.

Spanje - Kroatië in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Een half uur duurde het voor Spanje de kranige Kroaten kon verschalken, maar eens de ban gebroken, ging het rap. Morata en Fabian Ruiz deelden in 2 minuten tijd een ferme mokerslag uit aan hun tegenstander.
 2. Man van de wedstrijd
  Fabian Ruiz zette zelf Morata op weg naar het openingsdoelpunt. Twee minuten later rondde hij de zelf opgezette aanval in eigen persoon af. Met kapjes en draaibewegingen maakte hij zich vrij om knap de 2-0 te scoren.
 3. Opvallend
  Lamine Yamal is de jongste speler ooit op een EK. Met zijn 16 jaar, 11 maanden en 3 dagen passeert de jonge groeibriljant van Barcelona de Pool Kozloswki die bijna 18 jaar was. In zijn eerste wedstrijd op een EK levert hij meteen al een assist af. Daarmee is hij uiteraard de jongste assistgever.
 4. Opvallend (2)
  Ook al wordt hij vaak in eigen land op kritiek onthaald, Alvaro Morata schiet zichzelf wel de Spaanse geschiedenisboeken in: hij is de eerste Spanjaard die op 3 EK's kan scoren. Met zijn 7 doelpunten, moet hij in de EK-topschutterstand enkel Cristiano Ronaldo (14) en Michel Platini (9) voor zich dulden.
 5. Opvallend (3)
  Voor het eerst in 137 wedstrijden heeft Spanje in een wedstrijd niet het meeste balbezit. Het is geleden van de gewonnen EK-finale in 2008 tegen Duitsland dat dat nog voorviel. Kroatië had voor 54 % van de wedstrijd de bal aan de voet, een bevrijding bleek het voor de Spanjaarden.

2 records voor Yamal

Nog voor de aftrap, wanneer de opstellingen verschenen, was al zeker dat Lamine Yamal een record zou breken. Met zijn 16 jaar, 11 maanden en 3 dagen werd hij de jongste speler ooit op een EK. En dat tegen kranige, ervaren Kroaten als Modric (38), Kramaric (32), Brozovic (31), Kovacic (30) en Budimir (32).


Onder impuls van het jeugdig enthousiasme, nam een dominant Spanje het wedstrijdbegin tegen Kroatië in handen. Maar buiten een vluchtschot van Morata, moest het toch een half uur wachten om te scoren.


Net wanneer Kroatië het balbezit in evenwicht kreeg en de match deed kantelen, zag Fabian Ruiz door de centrale as van de slecht gepositioneerde Kroaten een gat. Hij loodste Morata erdoor. De spits plaatste de 1-0 voorbij Livakovic en is de eerste Spanjaard die op 3 verschillende EK's de weg naar het doel vindt. 


Eens de ban gebroken, kraakten de Kroaten. Meteen na de 1-0, volgde de 2-0. Fabian Ruiz zette met een diepe lange bal een aanval op en kwam er als een vicieuze cirkel aan het eind zelf weer bij. Met kapjes en draaibewegingen verschalkte hij de Kroaten, zijn schot was onhoudbaar voor Livakovic. 


Op elke Spaanse goal hadden de Kroaten wel een antwoord. Maar scoren lukte Kovacic, Brozovic en vooral Majer niet. De laatst genoemde trof voor open doel vanuit een scherpe hoek de verkeerde kant van het zijnet. Gvardiol probeerde het met een volley, maar die vloog voorlangs. 


Geen scorend geluk voor de Kroaten, wel voor de Spanjaarden. Vlak voor rust draaide Lamine Yamal een bal in de rechthoek. Dani Carvajal slidede de 3-0-ruststand in doel. Yamal kroonde zich daarmee meteen ook tot jongste assistgever op een EK. 

Geen scorend geluk voor de Kroaten

En bij het begin van tweede helft had Yamal ook nog het derde record aan zijn voet, dat van jongste doelpuntenmaker. Maar na een oog-in-oogduel met Livakovic was de Kroatische doelman de overwinnaar. Op dat record, is het dus nog even wachten.


De rest van de helft leek Spanje de wedstrijd eenvoudig uit te spelen. Niet aan de bal, maar wel in organisatie. Spanje liet voor het eerst in 137 wedstrijden de bal aan Kroatië, het leek een bevrijding. Morata had nog de 4-0 aan zijn lijf, maar zijn ultieme poging om de bal in doel te deviëren mislukte. 


Kroatië hoopte op een Spaanse slipper om toch nog te scoren en kreeg die ook. Unai Simón ging de mist in bij een terugspeelbal, waardoor Petkovic alleen voor doel kwam. Rodri haakte hem net voor het schieten aan: strafschop en geel.


Petkovic zette zichzelf achter de bal, maar Unai Simón bleek een grotere penaltyspecialist. In de rebound diende de ingevallen Perisic wel Petkovic zijn doelpunt aan. Maar de VAR keurde het doelpunt af, omdat de Kroatische spelers bij de strafschop te vroeg in de rechthoek liepen. Geen herneming en dus ook geen doelpunt voor het geplaagde Kroatië.


De Kroaten gaven zich dan maar gewonnen en sleepten zich naar het einde van de wedstrijd. Met de 3-0 kreeg het op de openingsspeeldag een zware opdoffer te verwerken. Spanje blaakte van vertrouwen en hijst zichzelf in de favorietenlijst voor eindwinst alvast al enkele plaatsjes naar boven. 

Gerelateerd:
Hoogtepunten
9 video's

De la Fuente: "Alle Spanjaarden zijn trots op het team"

 • Fabian Ruiz (Spanje): "Het is heel belangrijk om te starten met een overwinning. We wisten dat we het tegen een heel kwalitatieve ploeg moesten opnemen, maar konden hen goed opvangen. Het geeft een mentale boost. Of we nu favoriet zijn? Nee, dat weet ik niet. Dat we eens geen meer balbezit hebben, is geen probleem. We hebben graag de bal, maar op het einde winnen is belangrijker. 
 • Luis de la Fuente (bondscoach Spanje): "Ik ben heel blij voor alle mensen in het team. Het is een groep die voortdurend hard werkt en altijd maar wil verbeteren. Onze technische staf is de beste ter wereld, samen vormen we een geweldige familie. Ook al houden we beide voeten op de grond, we beseffen wel dat deze overwinning een belangrijke morele boost is. Ik ben vooral blij dat alle Spanjaarden trots zijn op het team."
 • Zlatko Dalic (bondscoach Kroatië): "Eerst wil ik Spanje feliciteren met de overwinning. Oververdiend. Na een slecht begin, konden we het evenwicht wel herstellen. Maar hun verticale spel heeft ons de das omgedaan, ook al hadden erop gewerkt. We waren niet agressief genoeg, lieten te veel ruimte voor hen en waren te traag. 

Fase per fase

20:03
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:56

EINDE: Spanje 3-0 Kroatië

De Spaanse schaapjes waren al op het droge na de eerste helft. Twee snelle doelpunten van Morata en Ruiz op het halfuur en eentje vlak voor de rust van Carvajal bezegelden het lot van Kroatië. In de tweede helft kon Yamal nog de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK worden, maar Livakovic ontzegde hem van zijn derde record (jongste EK-speler en assistgever) vandaag met een goede redding. Op 10 minuten van het einde ging Unai Simón nog in de mist. Maar zelfs met een strafschop lukte het de Kroaten niet om te scoren: Petkovic miste, in de rebound scoorde hij wel, maar het doelpunt werd ongeldig verklaard door de VAR omdat de Kroaten te snel in de rechthoek liepen bij het nemen van de strafschop. 

En dus een duidelijke 3-0-zege voor Spanje, dat de eerste moeilijke horde dit toernooi met succes heeft overwonnen. 

90+6' tweede helft
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
87'

Rodri neer

Oei! Bang momentje voor de Spanjaarden. Hun talisman op het middenveld zet zich neer op de grasmat. Knieën opgetrokken, hoofd ertussen. Rodri zijn blik ziet er bezorgd uit. De la Fuente neemt geen risico en haalt hem meteen naar de kant, ook Yamal zijn EK-debuut zit erop. Torres en Zubimendi komen erin. 

80'

Nee, geen goal!

De VAR maakt het doelpunt ongeldig! De Kroaten liepen te snel in de rechthoek bij het nemen van de strafschop en dus geen nieuwe strafschop, wel een fout. En dus ook geen doelpunt dat na die fase volgde. 

80'
penalty gemist
79'

Geen rood voor Rodri, wel strafschop, maar Unai Simon pakt én Kroaten te vroeg in de zestien

78'

Penaltymisser en toch goal!

Petkovic kiest voor de linkerhoek, maar Unai Simon duikt de goede kant op! Hij zweeft de bal uit het doel. Perisic vangt op en dient Petkovic een herkansing aan. Nu doet hij het wel, hij scoort! 3-1!

78'
Spanje
77'

Strafschop voor Kroatië!

Unai Simón gaat in de fout. Op een teruggespeelde bal mist hij zijn controle. Hij probeert de bal nog weg te spelen, maar Majer vangt op en speelt Petkovic aan. Na contact met Rodri mist hij zijn schot en gaat hij neer. Strafschop en geel, oordeelt Oliver. Terecht volgens de VAR!

75'

Kroatië komt nog eens uit de omknelling. Perisic heeft een opening gevonden en zoekt met zijn voorzet een collega, maar Unai Simón gooit zich op de bal. 

65'