Wisselvallig Italië wist snelste EK-doelpunt ooit uit en zet scheve situatie tegen Albanië recht

 za 15 juni 2024 22:52
 1. 1' - Doelpunt - Nedim Bajrami (0 - 1)
 2. 11' - Doelpunt - Alessandro Bastoni (1 - 1)
 3. 16' - Doelpunt - Nicolò Barella (2 - 1)
 4. 21' - Geel - Lorenzo Pellegrini
 1. 51' - Geel - Riccardo Calafiori
 2. 52' - Geel - Armando Broja
 3. 68' - Verv. Jasir Asani door Arbër Hoxha
 4. 68' - Verv. Taulant Seferi door Qazim Laçi
 5. 74' - Geel - Arbër Hoxha
 6. 77' - Verv. Armando Broja door Rey Manaj
 7. 77' - Verv. Federico Chiesa door Andrea Cambiaso
 8. 77' - Verv. Lorenzo Pellegrini door Bryan Cristante
 9. 83' - Verv. Gianluca Scamacca door Mateo Retegui
 10. 83' - Verv. Federico Dimarco door Matteo Darmian
 11. 87' - Verv. Nedim Bajrami door Ernest Muçi
 12. 90+2' - Verv. Nicolò Barella door Michael Folorunsho
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 15/06/24 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
1'
Nedim Bajrami
0 - 1
Nedim Bajrami
1'
11'
Alessandro Bastoni
11'
Alessandro Bastoni
1 - 1
16'
Nicolò Barella
16'
Nicolò Barella
2 - 1

Het was toch even schrikken voor de Italianen. Na amper 23 seconden slikte het al een doelpunt - het snelste ooit op een EK - tegen Albanië. Maar de titelverdediger zette weer orde op zaken in een knotsgek openingskwartier: 2-1. Daarna overtuigde Italië niet en het kwam in de laatste minuten nog goed weg, maar de belangrijke driepunter in de verraderlijke Groep B is toch binnen.

Hoogtepunten
12 video's
Italië - Albanië in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  In de extra tijd gaat Albanië bijna nog met een punt lopen. Calafiori laat zich op een hoge bal aftroeven door Manaj en die heeft de gelijkmaker aan zijn voet, maar mikt voorlangs. Mede dankzij een vederlichte tussenkomst van Donnarumma, maar een hoekschop krijgt Albanië niet.
 2. Man van de match
  Zelf scoren zat er niet in voor Federico Chiesa, maar hij was wel de draaischijf bij de Azzurri. Zijn dribbels, snelheid en voorzetten brachten de Albanese defensie meer dan eens in moeilijkheden.
 3. Opvallend
  Na amper 23 seconden scoren in een EK-wedstrijd. Niemand heeft het Nedim Bajrami ooit voorgedaan. Puntenwinst leverde de snelste EK-goal zijn ploeg niet op, maar Bajrami krijgt wel een plaats in de geschiedenisboeken van het EK.

Albanië zakt in elkaar na sensationele droomstart

"Het lijkt alsof ze een pot rode verf hebben uitgegoten over het Westfalenstadion." Sporza-commentator Bert Sterckx was onder de indruk van de massa Albanese supporters in Dortmund en die gingen na amper 23 seconden al helemaal uit hun dak.

Bajrami onderschepte een dramatische inworp van Dimarco naar Bastoni en knalde de bal snoeihard hoog in doel. De snelste EK-goal ooit bezorgde Albanië een onverhoopte droomstart.
 

Even schrikken voor Italië, maar de Azzurri draaiden de knop snel om. Amper tien minuten na de openingsgoal stond het weer gelijk. Na een kort genomen hoekschop kopte Bastoni raak aan de tweede paal. 

Vijf minuten later zette Italië de scheve situatie helemaal recht. De bal viel voor de voeten van Barella en die pakte uit met een onhoudbare pegel.

Albanië, vol overgave begonnen aan de wedstrijd, raakte niet meer over de middellijn en ontsnapte aan meer averij. Strakosha werkte een schot van Frattesi tegen de paal en ook Scamacca botste op een uitstekende tussenkomst van de Albanese doelman.

Italië ontsnapt aan late gelijkmaker

Italië bewees ook in de tweede helft dat die vroege tegentreffer niks meer dan een schoonheidsfoutje was. Albanië kon op geen enkele manier een vuist maken. De Italiaanse defensie nog eens in verlegenheid brengen lukte niet.

La Squadra Azzurra was duidelijk een klasse te sterk, maar de verlossende derde goal bleef wel uit. Chiesa was er het dichtst bij, zijn afstandsschot ging rakelings naast. Op een knappe rush van Dimarco na lieten de Italianen in een flauwe tweede helft niks meer zien.

Zo bleef de marge krap en dan kan het ondanks grote dominantie wel eens fout lopen. Bijna gebeurde dat ook in de extra tijd toen Manaj Calafiori aftroefde en plots een enorme kans op de gelijkmaker kreeg. Donnarumma zat er nog net genoeg tussen om het schot voorlangs te laten gaan.

De Italianen slaakten een zucht van opluchting, een valse start van hun EK werd op de valreep vermeden.

Spalletti: "Kans laten liggen om kloof uit te diepen"

 • Elseid Hysaj (Albanië): "We begonnen uitstekend aan de wedstrijd met die vroege goal, maar daarna verloren we de controle over de wedstrijd. Italië speelde heel sterk, we weten natuurlijk dat het een goede ploeg is. Je moet voortdurend gefocust blijven, want elk foutje kan afgestraft worden. Het was voor ons heel moeilijk om op te schuiven op het veld. We hebben het geprobeerd op de counter, maar het kwam er niet uit. We moeten ons nu focussen op de volgende wedstrijd."

 • Luciano Spalletti (bondscoach Italië): "Ik heb veel goede dingen gezien. Maar als we daar geen doelpunten uit puren, dan stelt dat niks voor. We zijn er niet in geslaagd om de wedstrijd zo snel mogelijk te beslissen. We hadden Albanië vaker pijn moeten doen, dat hebben we niet gedaan. Albanië voetbalde beter in de tweede helft, omdat ze moesten komen. We kregen wel de kans om de kloof uit te diepen, maar deden dit niet. We speelden iets te veel op een comfortabele manier, in plaats van echt op zoek te gaan naar een derde goal. Er zat te weinig venijn in de ploeg."

Fase per fase

90+6'

Einde

Italië opent zijn EK met een verdiende, maar krappe overwinning tegen Albanië. De titelverdediger was duidelijk een klasse te sterk voor de onmondige Albanezen, die met de snelste EK-goal ooit nochtans op voorsprong gekomen waren. Bastoni en Barella zetten nog voor de rust orde op zaken, maar de derde goal bleef uit. Daardoor ontsnapten de Azzurri in de extra tijd nog aan de gelijkmaker toen Manaj voorlangs besloot.

90+6' tweede helft
90+5'

Het laatste wapenfeit is voor Albanië. Mitaj probeert het van ver, maar zijn schot gaat ruim naast. Toch plots wat nervositeit bij de Italianen.

90+2'

Veldbestormer zorgt voor oponthoud

We zijn de extra tijd ingedoken, maar die zal nog wat langer duren dan voorzien. De wedstrijd wordt even stilgelegd door een veldbestormer.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

Bijna maakt Manaj nog gelijk!

90'

Dan toch bijna voor Albanië!

Bijna loopt het toch nog fout voor Italië. Manaj wint het duel van Calafiori en haalt vanuit een scherpe hoek uit, maar zijn schot gaat nipt voorlangs. Donnarumma zat er nog net tussen, maar hoekschop krijgt Albanië niet.

89'

De tijd begint te dringen voor Albanië. Aanvallend blijft het onmondigheid troef, Italië is vanavond niet op de proef gesteld.

87'
86'

Handen op elkaar voor Bajrami

Applaus voor Bajrami. Voor hem blijft het een historische avond. Hij heeft nu de snelste EK-goal ooit op zijn naam staan.

82'

Dubbele wissel

Nog eens twee frisse krachten erbij voor Italië met Darmian en Retegui. Dimarco en Scamacca worden naar de kant gehaald.

81'

Bastoni laat zich bijna ringeloren

Dan toch nog eens een prikje van Albanië. Bastoni laat zich bijna verrassen op een hoge bal en Manaj maakt het hem knap lastig in de zestien, maar de Italiaan wint wel het duel en kopt de bal terug op Donnarumma.

79'

Knappe rush van Dimarco

Dimarco pakt uit met een indrukwekkende rush vanaf de middellijn. Afsluiten doet hij met een knal van net buiten de zestien, maar Strakosha pakt in twee tijden.

79'

Dimarco probeert het helemaal zelf, Strakosha pakt in twee tijden