Ga naar de inhoud
Hongarije hield stand in een daverende Puskas Arena

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
5
3
1
0
2
4
3
2
Duitsland
4
3
1
1
1
6
5
3
Portugal
4
3
1
1
1
7
6
4
Hongarije
2
3
0
1
2
3
6
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
2
Duitsland
0
0
0
0
0
0
0
3
Portugal
0
0
0
0
0
0
0
4
Hongarije
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
2
Duitsland
0
0
0
0
0
0
0
3
Portugal
0
0
0
0
0
0
0
4
Hongarije
0
0
0
0
0
0
0
HongarijeFrankrijk
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Michael Oliver
stadion
Puskás Aréna
toeschouwers
55998

Opgehitste Hongaren kunnen wereldkampioen Frankrijk muilkorven

 za 19 juni 2021 16:55
  1. 45+2' - Doelpunt - Attila Fiola (1 - 0)
  1. 66' - Doelpunt - Antoine Griezmann (1 - 1)
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 19/06/21 - 15:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+2'
Attila Fiola
45+2'
Attila Fiola
1 - 0
66'
Antoine Griezmann
1 - 1
Antoine Griezmann
66'

Frankrijk zal geen perfect parcours naar een eventuele Europese titel kunnen rijden, want tegen Hongarije raakte het niet verder dan een 1-1. De Hongaren gaven Fransen een koekje van eigen deeg door een muur op te trekken en te prikken op de tegenaanval.

Hongarije - Frankrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het halfuur heeft Benzema de 0-1 aan de voet, maar de spits van Real Madrid mist onbegrijpelijk en laat zo na om Frankrijk een eenvoudige namiddag te bezorgen.

  • Man van de match: Matchwinnaar Attila Fiola (31) was met zijn knappe doelpunt net voor de rust de exponent van een enthousiast en onverzettelijk Hongarije.

  • Opvallend: Ondanks de offensieve weelde oogt het resultaat tot nu toe mager bij de Fransen. In 180 EK-minuten kon enkel Griezmann scoren, Mbappé en Benzema staan nog droog.

Bekijk de ruime samenvatting:

Fiola zorgt voor sensatie op slag van rust

Voortgestuwd door een volgepakte Puskas Arena begonnen de Hongaren vrank en vrij aan hun partij tegen Frankrijk. De wereldkampioen leek even onder de indruk van het Hongaarse enthousiasme en kon pas na een kwartier voor het eerst tegenstoten. Griezmann en Mbappé lieten de eerste kansen van de wedstrijd onbenut.

 

Gaandeweg de eerste helft doofde de kaars langzaam uit bij de Hongaren. Frankrijk, en dan vooral Mbappé, schakelde een versnelling hoger en ging nadrukkelijk op zoek naar de openingsgoal, maar faalde in de afwerking. Benzema miste onbegrijpelijk, een gekruist schot van Mbappé rolde naast.

 

Kort voor de pauze leek Hongarije zijn tweede adem te vinden, en daar hadden de Fransen duidelijk niet op gerekend. Ze verkeken zich op een snelle uitbraak van Attila Fiola, die alleen op Lloris afstormde en de 1-0 beheerst in de korte hoek deponeerde. Uitzinnige vreugde bij de Hongaren, vertwijfeling op de gezichten van de Fransen.

Frankrijk moet vrede nemen met een punt

Wie na de pauze een Franse stormloop verwachtte, kwam bedrogen uit. Net als in de eerste helft was het een kwartier wachten op het eerste doelgevaar van de Fransen. De ingevallen Dembélé kapte zich vrij en knalde de bal tegen de buitenkant van de paal.

 

Halfweg de tweede helft brak de Hongaarse weerstand dan toch. Mbappé profiteerde van een aarzeling in de defensie om de bal laag voor doel te brengen, Griezmann was goed gevolgd en ramde de gelijkmaker tegen de touwen.

 

Even leek Frankrijk erop en erover te gaan, maar dat was buiten de onverzettelijke Hongaren gerekend, die ondanks de tegengoal de rangen goed gesloten hielden. Frankrijk probeerde het nog met de inbreng van extra stootkracht, maar ook Giroud en Tolisso vonden de opening niet. De laatste kans was nog voor Mbappé, die op de vuisten van Gulacsi mikte. Het bleef dus 1-1: feest bij de Hongaren, toch wat vraagtekens in het Franse kamp.

Deschamps: "Hongarije verdedigde goed"

  • Didier Deschamps (bondscoach Frankrijk): "Bij de rust hadden we op voorsprong moeten staan, maar we staan op achterstand door hun enige kans. Dat gaf hen natuurlijk moed. Ze verdedigden goed, dat deden ze ook tegen Portugal tot de 83e minuut. Gezien de context moeten we het hiermee doen, maar we hadden er uiteraard meer van verwacht."
 
  • Attila Fiola (doelpuntenmaker Hongarije): "Dit is een van de mooiste dagen uit mijn leven, misschien wel de mooiste. Ik probeerde kalm te blijven, want ik wist dat we niet veel kansen meer zouden krijgen om te scoren. Na een sprint van 30 meter in deze hitte was het niet eenvoudig om het hoofd koel te houden. Maar ik kon hem beheerst binnenleggen." 
 
  • Marco Rossi (bondscoach Hongarije): "De spelers hebben het tactisch zeer goed gedaan, ze speelden met hun hart en met veel moed. Vaak worden trainers gefeliciteerd wanneer hun ploeg wint, maar het zijn in eerste instantie de spelers die het doen. Voor de match was ik wat ongerust, ik ging ervan uit dat Frankrijk zou winnen want ze hebben fantastische spelers. Maar misschien was God met ons vandaag."

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+5'

Einde

Afgelopen! Frankrijk verslikt zich in een enthousiast Hongarije en blijft steken op een verrassend 1-1-gelijkspel. De Hongaren vieren het punt als een overwinning.

90+3'

Niet slim van Fiola: hij tackelt op Kanté tegen de achterlijn. De spanning stijgt ten top in Boedapest, maar de vrije trap van Griezmann eindigt op de vuisten van Gúlacsi.

90+3'
90+2'

Het thuispubliek draait de volumeknop nog eens open. De Fransen spelen intussen de bal rond, tevergeefs zoekend naar een opening in de rode muur.

90+1'

extra time

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
89'

Ik heb niet de indruk dat Frankrijk aan het pressen is en vol voor de 1-2 gaat. Het lijkt me allemaal wat gelaten.

Aster Nzeyimana
88'

Blessure

De ingevallen Dembélé heeft zich geblesseerd en moet nu zelf weer naar de kant. Lemar komt de laatste minuten volmaken.

87'

Hongarije raakt nauwelijks nog van de eigen helft af. Het wordt nog enkele minuten pompen of verzuipen voor de thuisploeg.

83'

Mbappé besluit hard op Gulácsi

82'

Mbappé op Gulácsi

En plots is daar weer Kylian Mbappé! Hij verschijnt schuin voor de goal, maar mikt recht op de Hongaarse doelman. Hier zat meer in voor de Fransen.

80'

Nog tien minuten

Een gelijkspel tegen Hongarije, dat zou toch een blamage zijn voor de wereldkampioen. De Fransen hebben nog tien minuten om daar wat aan te doen.

77'

Intussen zijn Giroud en Tolisso in de ploeg gekomen. Pogba en vooral Benzema hebben niet kunnen brengen wat van hen verwacht werd.

76'

Hongarije geeft vandaag echt een goede indruk, beter dan tegen Portugal.

Aster Nzeyimana
74'

Schot van Sallai

Hongarije leeft nog. Sallai is het eindpunt van een aardige aanval van de thuisploeg, zijn gekraakte schot vormt geen probleem voor Lloris.

73'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
70'

Even drinkpauze in Boedapest. Didier Deschamps deelt nog wat tactische instructies uit aan zijn spelers, hij kan niet tevreden zijn met een puntendeling.