9. 84' - Verv. Kristoffer Olsson door Jens Cajuste
    10. 84' - Verv. Emil Forsberg door Pierre Bengtsson
    11. 87' - Verv. Koke door Fabián Ruiz
    Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 14/06/21 - 21:02

De eerste 0-0 van het EK voetbal is een feit. Spanje, toch één van de favorieten, deed er in de bakoven van Sevilla alles aan om te scoren, maar ze vonden het gaatje niet in de Zweedse defensie. Robin Olsen, de doelwachter van de bezoekers, keepte een uitstekende wedstrijd. Ook Zweden kreeg kansen om te winnen, maar was in hetzelfde bedje ziek.

Ruim verslag van Spanje - Zweden (0-0)

Spanje - Zweden in een notendop:

• Sleutelmoment: In de extra tijd ontsnapt Zweden aan een late opdoffer. Sarabia schildert de bal perfect op het hoofd van Gerard Moreno, maar die maakt net als Olmo in de eerste helft kennis met de uitstekende reflexen van doelman Olsen.

• Man van de match: Hij moest geen karrenvracht aan kansen verwerken, maar Robin Olsen stond er wel wanneer het moest. Vooral zijn reddingen op de kopballen van Olmo en Gerard Moreno waren van grote klasse.

• Opvallend: Voor het eerst sinds 2000 slaagt Spanje er niet in om te scoren in zijn openingsmatch op een EK. Toen beet het zijn tanden stuk op Noorwegen, nu dus op Zweden. Het moet iets Scandinavisch zijn.

Spanje heerst, maar ontsnapt aan de 0-1

Zelfs om 21u was het nog bloedheet in de bakoven van Sevilla en daar gingen de Spanjaarden uiteraard het best mee om. Het wedstrijdbeeld lag meteen vast: het Spaanse balbezit hinkte tegen 80 procent aan, voor de Zweden was het achter een ongrijpbare bal hollen.

Na een kwartier leverde het Spaanse overwicht ook een concrete kans op. Olmo kon van dichtbij koppen op een uitstekende voorzet van Koke, maar Olsen voorkwam de 1-0 met een schitterende reflex.

Op het halfuur waren de rollen omgekeerd. Koke kwam perfect inlopen op een strakke voorzet van Olmo, maar mikte in één tijd over. Net voordien was hij ook al gevaarlijk met een schot dat nipt voorlangs ging.

Zweden hield al bij al makkelijk stand, al ontsnapte het wel kort voor de rust toen Danielson naast de bal trapte. Morata kreeg zo een reuzenkans in de schoot geworpen, maar de Juventus-spits liet ze liggen en besloot rakelings naast.

Ontsnappen was ook wat Spanje deed toen Isak plots op doel kon afstormen. Llorente werkte zijn schot bijna in eigen doel, maar had geluk dat de bal via de paal in de handen van Simon belandde. Aan de overkant breide collega Olsen dan weer een vervolg aan zijn foutloze wedstrijd met een knappe redding op een afstandsschot van Olmo.

Pech voor Isak! Verdediger, paal en doelman voorkomen de 0-1 voor Zweden

Berg laat de 0-1 liggen, Olsen is de Zweedse held

Ook in de tweede helft monopoliseerde Spanje het balbezit, al was het overwicht toch net iets minder nadrukkelijk. Morata deed wat hij ook voor de rust deed, een kans die uit de lucht kwam vallen onbenut laten en de bal naast knallen.

Op het uur kroop Spanje nog maar eens door het oog van de naald en weer was Isak de kwelduivel. De 21-jarige aanvaller wurmde zich in de zestien voorbij 3 Spanjaarden en kreeg de bal laag voor doel, maar aan de tweede paal liet Berg helaas voor Zweden een monumentale misser optekenen.

Spanje bleef aandringen, maar kwam ondanks een belegering van de Zweede burcht niet verder dan een afgeblokt schot van Olmo. Het venijn zat bijna in de staart toen Gerard Moreno in de extra tijd van dichtbij kon koppen, maar weer was daar een uitstekende redding van uitblinker Olsen.

Ook Sarabia kreeg op aangeven van de bedrijvige Alba nog een kans, maar hij kon de voorzet niet goed verwerken. Spanje bleef zo steken op een scoreloos gelijkspel, Slovakije is na speeldag 1 de verrassende leider in Groep E.

Isak met geweldige actie, maar Berg met geweldige misser

"We hebben de kansen niet benut"

• Aymeric Laporte (Spanje): “Het was een moeilijke wedstrijd. Zweden trok zich terug en kon ons op de tegenaanval toch een paar keer pijn doen. We zijn er niet in geslaagd om op voorsprong te komen. In de volgende wedstrijden moeten we het beter doen. Ons voetbal was erg mooi, de supporters zagen dat we het balbezit hadden en we hebben vele mooie combinaties laten zien, maar we hebben het niet kunnen afronden.”

• Luis Enrique (bondscoach Spanje): "We speelden tegen een tegenstander die besloot om te verdedigen en alles in te zetten op lange ballen om voor gevaar te zorgen. De Zweden hebben zelfs de kans gehad om te winnen. Het draaide uit op een gelijkspel en ik voel me hierdoor slecht voor de spelers en de fans. Het was een dag om een overwinning op te dragen aan hen. We probeerden kansen te creëren, maar het veld hielp hierbij niet. Uiteindelijk hebben we wel wat kansen bijeen gevoetbald, maar we hebben ze niet benut."

• Dani Olmo (Spanje): "We hebben veel kansen gehad om te scoren, we moeten nu gewoon blijven werken. Ik begrijp niet waarom Morata uitgefloten werd, hij is een grote speler. Onze supporters moeten ons net iets meer aanmoedigen op die momenten. Ze moeten achter ons staan en ons vertrouwen geven. We zullen hen tonen dat we kunnen winnen.”

• Pedri (Spanje): “Ik ben een beetje blij dat ik vandaag mijn debuut mocht maken op een groot toernooi, daar droomt elk kind van. Maar ik ben ontgoocheld over dit gelijkspel, we zijn er ondanks de vele kansen niet in geslaagd om te scoren. We zullen deze wedstrijd goed moeten analyseren om lessen te trekken uit onze fouten. Het is jammer dat Morata uitgefloten werd. Een spits kan kansen missen, dat is menselijk. Morata werkt elke dag hard. De supporters moeten ons dus vertrouwen blijven geven.”

• Janne Andersson (bondscoach Zweden): “Ik ben heel tevreden met dit resultaat. Bij onze laatste wedstrijd in en tegen Spanje hebben ze ons veel pijn gedaan (Spanje won met 3-1 in november 2019), maar dat resultaat hebben we nu uitgewist. Spanje heeft veel kansen gecreëerd en had enorm veel balbezit. We hadden deze wedstrijd zowel kunnen verliezen als winnen. Dit presteren in een uitmatch is een fantastische prestatie. Dit punt is veel waard, zeker tegen Spanje. Dit gelijkspel is een uitstekende start van ons EK.”

• Victor Lindelof (Zweden): “Het was een lastige match. Zij hadden het meeste balbezit, maar wij hebben bijzonder goed gewerkt. Dit is een goed resultaat tegen een sterke tegenstander. In de eerste helft waren wij te passief, maar het is moeilijk tegen een ploeg die de bal erg vlot laat rondgaan. We raakten maar moeilijk onder de druk uit, maar we hebben hier toch een zeer goed resultaat geboekt.“

90+7'

Spanje blijft in Sevilla steken op een ontgoochelend 0-0-gelijkspel tegen Zweden. De thuisploeg heerste, maar ook Zweden kwam tot 2 keer toe bijzonder dicht bij een doelpunt.

90+6'

Bij Zweden houden ze nog even de adem in bij een hoekschop voor de Spanjaarden, maar de kopbal van Gerard Moreno gaat naast. Net als Sarabia is die uitstekend ingevallen, maar Spanje koopt er voorlopig niks voor.

90+5'

We zijn de laatste 2 van 6 extra minuten ingegaan. Houdt Zweden stand onder de Spaanse druk?

90+4'

Sarabia raakt de bal niet goed

Het mag niet zijn voor Spanje. Alba pakt nog maar eens uit met een goede loopactie op links. Sarabia krijgt zijn voorzet tegen zijn knie aan en zo mist zijn doelpoging kracht, Olsen komt niet in de problemen.

90+1'

Olson houdt Zweden recht in de slotminuut met een voetveeg

90+1'

Olsen houdt Zweden weer overeind!

Bijna zit het venijn nog in de staart voor Zweden. Sarabia schildert de bal op het hoofd van Gerard Moreno. Maar net als in de eerste helft bij de kopbal van Olmo pakt Olsen ook nu uit met een uitstekende redding.

90+1'

90'

Alba kan zich nog eens doorzetten op links en brengt de bal goed voor doel. Gerard Moreno kan er net niet goed genoeg bij en werkt de bal naast. Hij verdient een hoekschop, maar de aanval wordt onterecht afgevlagd voor buitenspel.

89'

Veel te veel slordigheden in het spel van de Spanjaarden. Er is geen ruimte, dus het moet net precies zijn.

Peter Vandenbempt
    87'
    84'

We moeten na dit EK toch weer af van al die wissels. Het komt de flow van de wedstrijd niet ten goede.