Ga naar de inhoud
Engeland zet Kroatië opzij.

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Engeland
7
3
2
0
1
2
0
2
Kroatië
4
3
1
1
1
4
3
3
Tsjechië
4
3
1
1
1
3
2
4
Schotland
1
3
0
2
1
1
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Engeland
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
Tsjechië
0
0
0
0
0
0
0
4
Schotland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Engeland
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
Tsjechië
0
0
0
0
0
0
0
4
Schotland
0
0
0
0
0
0
0
EngelandKroatië
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Daniele Orsato
stadion
Wembley Stadium
toeschouwers
18497

Engeland pakt revanche op Kroatië en wint zo voor het eerst EK-opener

 zo 13 juni 2021 16:51
Engeland
einde
1-0
Kroatië
  1. 42' - Geel - Duje Caleta-Car
  1. 48' - Geel - Mateo Kovacic
  2. 57' - Doelpunt - Raheem Sterling (1 - 0)
  3. 64' - Geel - Phil Foden
  4. 66' - Geel - Marcelo Brozovic
  5. 70' - Verv. Marcelo Brozovic door Nikola Vlašic
  6. 70' - Verv. Andrej Kramaric door Josip Brekalo
  7. 71' - Verv. Phil Foden door Marcus Rashford
  8. 78' - Verv. Ante Rebic door Bruno Petkovic
  9. 82' - Verv. Harry Kane door Jude Bellingham
  10. 85' - Verv. Mateo Kovacic door Mario Pašalic
  11. 90+2' - Verv. Raheem Sterling door Dominic Calvert-Lewin
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 13/06/21 - 15:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
57'
Raheem Sterling
57'
Raheem Sterling
1 - 0

Engeland is goed aan het EK begonnen. Een halfuur lang werd een teleurstellend Kroatië zoekgespeeld, maar toch konden de Engelsen pas na de rust toeslaan, met een goal van Sterling. Engeland heeft zo zijn revanche beet voor de verloren halve finale op het WK.

Engeland - Kroatië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Engeland kan geen vervolg breien aan het sterke wedstrijdbegin, maar heeft aan één flits van het duo Phillips-Sterling genoeg om het verschil te maken.

  • Man van de match: Kalvin Phillips toonde zich zowel aanvallend als in de balrecuperatie een belangrijke schakel bij de Engelsen, met een knappe assist als kers op de taart.

  • Opvallend: Tiende keer, goede keer. De Engelsen winnen voor het eerst hun openingsmatch op een EK, na 5 gelijke spelen en 4 nederlagen in het verleden.

Ruim verslag van Engeland - Kroatië (1-0)

Engeland kan vliegende start niet verzilveren

De Engelsen begonnen in een zonovergoten Wembley Stadium gretig en met veel druk naar voren aan hun eerste EK-opdracht. Al in de openingsminuten krulde Foden de bal tegen de paal, niet veel later dwong Phillips de Kroatische doelman Livakovic tot een prima redding.

 

Kroatië overleefde als bij wonder de Engelse blitzstart en kon halverwege de eerste helft het evenwicht in de partij zelfs herstellen, weliswaar zonder echt gevaarlijk te worden – tenzij we een mislukt vluchtschot van Perisic een doelkans noemen.

 

Bij Engeland liep het plots heel wat minder. Kane kwam weinig in het stuk voor, en ook Sterling en Foden konden zich niet meer doorzetten. Maar ook de Kroaten kwamen nooit echt onder stoom, en dus kabbelde de wedstrijd voort tot aan de rust: 0-0 halfweg.

Raheem Sterling laat Wembley Stadium juichen

De tweede helft begon zoals de eerste geëindigd was, met weinig tempo en amper doelpogingen. Kroatië hield gemakkelijk gelijke tred met de Engelsen en kon zelfs Modric voor het eerst in schietpositie brengen, maar de Kroatische aanvoerder trapte recht op Pickford.

 

Net toen Engeland in slaap dreigde te sukkelen, sloegen de troepen van Southgate dan toch toe. Kalvin Phillips zette zich uitstekend door en bediende Raheem Sterling, die Livakovic van dichtbij het nakijken gaf.

 

Het doelpunt zorgde voor een korte opflakkering bij de Engelsen, die nog een paar keer dreigden via Kane en opnieuw Sterling, zonder succes. Een bleek Kroatië wist geen antwoord meer te bedenken en moest zich neerleggen bij een uiteindelijk verdiende zege voor Engeland.

Sterling scoort de enige goal:

Sterling: "Wist dat ik zou scoren op Wembley"

  • Raheem Sterling (doelpuntenmaker): "Ik heb altijd gezegd dat als ik ooit een groot toernooi op Wembley zou kunnen spelen, toch mijn achtertuin, ik zou kunnen scoren. Het is fantastisch dat dat gelukt is. Er zijn verschillende redenen waarom ik dit seizoen minder scoorde voor Manchester CIty. Maar ik ben nu bij Engeland en genier daarvan. Het was een lang seizoen, maar ik kon niet wachten om aan dit EK te beginnen. Ik was er zeker van dat we vandaag goed zouden beginnen. Dit geeft veel vertrouwen."
 
  • Gareth Southgate (bondscoach Engeland): "We hadden bijna de hele wedstrijd onder controle en hebben Kroatië amper kansen gegeven. Enkel door de hitte zakte het tempo soms een beetje. De sleutel lag op het middenveld. We slaagden erin hen daar onder druk te zetten. Iedereen die op het veld kwam, heeft zijn taak perfect vervuld."
 
  • Zlatko Dalic (bondscoach Kroatië): "Bravo, Engeland, maar ook bravo aan mijn spelers, want ze hebben alles gegeven. We hebben de Engelse druk goed weerstaan en konden de match zelfs in handen nemen. Maar niet voldoende. Vooral aanvallend was het te weinig. Ondanks alles blijft het optimisme groot. Kwalificatie voor de volgende ronde blijft ons hoofddoel."

Sonck analyseert de goal van Sterling: “We gaan nog veel zulke goals zien op het EK”

lees/bekijk ook:

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+5'

Einde

Het zit erop! Engeland opent zijn EK-campagne met een zege tegen Kroatië. Raheem Sterling scoorde net voor het uur de enige goal van de wedstrijd: 1-0, de Engelsen hebben hun revanche voor de verloren halve finale op het WK van 2018 beet.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90+1'

extra time

90'

De wedstrijd heeft niet echt gebracht wat we ervan verwacht hadden.

Filip Joos
83'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
82'
80'

Nog tien minuten

Engeland moet nog tien minuten standhouden om de drie punten vast te houden. Er gaat nog maar weinig dreiging uit van de Kroaten, maar één flits kan natuurlijk voldoende zijn.

80'

De ziel lijkt een beetje uit dit Kroatische elftal verdwenen, de geest die ze wel nog hadden op het WK in Rusland.

Filip Joos
79'
78'
76'
75'

Sterling hoog over

Een afgeweerde vrije trap valt uitnodigend voor de voet van Sterling, die onbesuisd over knalt. Hier moet hij toch veel meer mee kunnen doen.

71'