1. 72' - Verv. Konrad Laimer door Stefan Ilsanker
    2. 85' - Verv. Vitaliy Mykolenko door Artem Besyedin
    3. 90' - Verv. Marko Arnautovic door Saša Kalajdžic
    Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 21/06/21 - 18:00

Oostenrijk heeft de sleutelmatch tegen concurrent Oekraïne gewonnen met het kleinste verschil. Oekraïne strandt zo met 3 punten op de 3e plaats, wellicht te weinig om opgevist te worden. Oostenrijk spartelt voor het eerst sinds het WK 1982 door de groepsfase en treft nu Italië.

Oostenrijk - Oekraïne in een notendop:

• Sleutelmoment: Halfweg de eerste helft opent Baumgartner, vermoedelijk met een lichte hersenschudding, de score. Een salonremise zou het niet worden, maar echt spannend ook niet meer.

• Man van de match: Bij gebrek aan echte uitblinkers kiezen we voor David Alaba. Was op linksachter het rustpunt van de Oostenrijkers en gaf ook de assist bij het enige doelpunt.

• Opvallend: Het is al bijna 40 jaar geleden, van het WK 1982, dat Oostenrijk de (eerste) groepsfase van een groot tornooi overleeft. Op een Europees Kampioenschap lukte dat zelfs nog nooit.

Samenvatting van Oekraïne - Oostenrijk (0-1)

Oostenrijk dolt met Oekraïne, maar beloont zichzelf slechts één keer

Met een gelijk aantal punten begonnen Oekraïne en Oostenrijk aan hun laatste groepsduel. Een salonremise zou beide teams wellicht doen doorstoten, maar aan die kleine onzekerheid had Oostenrijk geen verhaal. Bij een derde plek zouden ze zich niet zomaar neerleggen.

David Alaba en co namen al snel de regie in handen. Dat leverde vooral balbezit en een handvol hoekschoppen op, maar soms heeft een voetballer niet meer nodig. Baumgartner was Zabarnyi op een van die hoekschoppen net te snel af en tikte Oostenrijk verdiend op voorsprong.

Oekraïne moest komen en hun antwoord liet niet lang op zich wachten. Bachmann bokste een plaatsbal van Sjaparenko aardig weg en Jarmolenko kwam net te laat om in de rebound te profiteren. Uiteindelijk bleek dat uitzonderlijk doelgevaar te zijn, want Oekraïne was bijzonder onmondig voor de rust.

Aan de overkant viel er wat meer te beleven. Zo kreeg Arnautovic de 0-2 op een presenteerblaadje aangereikt door Schöpf, maar zonder enige druk miste hij onbegrijpelijk. Sabitzer gleed dan weer weg na een knappe controle, waardoor Oostenrijk zich tevreden moest stellen met de 0-1 bij de rust.

Oostenrijker Baumgartner duwt van dichtbij een hoekschop binnen: 0-1

Tandeloos Oekraïne moet, maar kan niet meer reageren

De Oekraïners moesten koste wat het kost gelijkmaken en daarvoor rekende bondscoach Sjevtsjenko niet meer op Malinovski, die in de kleedkamer werd gelaten. Een bedenkelijke beslissing, gezien het creatieve brein van de Atalanta-middenvelder.

Ook na de rust kon Oekraïne weinig gevaarlijks in elkaar boksen en dus kwam Oostenrijk een handje helpen. Bijna vloerde Lainer zijn eigen doelman met een welgemikte kopbal, maar gelukkig was Bachmann bij de pinken om de bal uit doel te zweven.

Daarna volgde de lange leegte, want het volgende noemenswaardige schot viel pas in de laatste minuten te noteren. Roman Jaremtsjoek versnelde goed, maar zijn grondscherend schot zoefde voorlangs.

Dat was ook meteen het laatste gevaar, waardoor Oekraïne een half mirakel nodig heeft om nog als een van de beste derdes in het tornooi te blijven. Oostenrijk stoot als tweede wel rechtstreeks door naar de 1/8e finales, waarin ze aan Italië een fikse kluif zullen hebben.

Knal van Jaremtsjoek zoeft naast

"Historische dag voor Oostenrijk"

• Franco Foda (bondscoach Oostenrijk): "We wilden geschiedenis schrijven en dat hebben we gedaan. Dit zijn de fijne momenten in het voetbal. Dit is een historische overwinning, ik ben trots op het team."

"Je voelde al vanaf het begin van de wedstrijd dat we wilden winnen. Het had na de eerste helft al 2-0 of 3-0 kunnen staan. Wat ik van de prestatie van Arnautovic vind? Dit is een dag die we nooit meer zullen vergeten en jij stelt me nu deze vraag? Ongelofelijk. Wel, ik ben tevreden over hem. Hij heeft gedaan wat ik hem gevraagd had."

• Oleksandr Zintsjenko (Oekraïne): "Ik ben enorm ontgoocheld. Ik weet gewoon niet wat te zeggen. Onze eerste helft was onaanvaardbaar. De trainingen waren prima verlopen, maar daar zag je in de match niets van terug."

• Andrej Sjevtsjenko (bondscoach Oekraïne): "Het was geen goede wedstrijd. Het was fysiek zwaar. We stonden overal op het veld achter, we zaten niet eens in de wedstrijd, dit is niet het niveau van voetbal dat we willen laten zien. Fysiek waren we er niet klaar voor, het is moeilijk om drie wedstrijden in zo'n korte tijd te spelen. We maakten te veel fouten, zoals degene die leidde tot de corner waarop er gescoord werd."

90+4'

Oostenrijk stoot door!

Een ontstellend zwak Oekraïne kon de Oostenrijkse voorsprong nooit meer in gevaar brengen en zo gaan Arnautovic en co door naar de 1/8e finales.

90+1'

90+1'

89'

87'

Jaremtsjoek voorlangs!

Roman Jaremtsjoek versnelt plots in de zestien en haalt dan verschroeiend uit, maar zijn lage pegel gaat voorlangs!

86'

Nog maar 5 minuten

En dan moet Oekraïne plots laten zien wat het in de eerste 85 minuten niet heeft gekund. Een Oekraïense gelijkmaker lijkt nu wel erg onwaarschijnlijk.

85'

Geen hand, wel een buik

Van een strafschop is helemaal geen sprake, hoor. Er kwam duidelijk geen hand aan te pas.

84'

Oostenrijk wil een strafschop

Een subtiel tikje lijkt een Oekraïense hand te raken, maar scheids Cakir gebaart door te spelen. Als er iets van aan is, zal de VAR wel ingrijpen.

83'

Aan doelman Boesjtsjan ligt het niet. Hij heeft een goed tornooi achter de rug.

Stef Wijnants
    81'
    81'

Zintsjenko trapt in de schijnbewegingen van Grillitsch en geeft een vrije trap weg. Oekraïne krijgt maar geen grip op de wedstrijd.

73'
    72'
    71'

De mot zit erin

Met nog 20 minuten op de klok is het tempo helemaal uit de wedstrijd verdwenen. Oostenrijk en Oekraïne lijken het spel niet meer te kunnen maken, terwijl vooral de Oekraïners dat wel moeten doen.