Ook Nederland naar 1/8e finales na vlotte zege tegen flauw Oostenrijk

  1. 14' - Geel - Marten de Roon
  2. 11' - Doelpunt strafschop - Memphis Depay (1 - 0)
  3. 10' - Geel - David Alaba
  1. 84' - Verv. Xaver Schlager door Karim Onisiwo
  2. 84' - Verv. Aleksandar Dragovic door Philipp Lienhart
  3. 82' - Verv. Memphis Depay door Luuk de Jong
  4. 74' - Verv. Marten de Roon door Ryan Gravenberch
  5. 70' - Verv. Christoph Baumgartner door Valentino Lazaro
  6. 67' - Geel - Daniel Bachmann
  7. 67' - Doelpunt - Denzel Dumfries (2 - 0)
  8. 65' - Verv. Patrick van Aanholt door Owen Wijndal
  9. 65' - Verv. Wout Weghorst door Donyell Malen
  10. 64' - Verv. Daley Blind door Nathan Aké
  11. 62' - Verv. Konrad Laimer door Florian Grillitsch
  12. 61' - Verv. Michael Gregoritsch door Sasa Kalajdzic

  Italië, België en nu Nederland. Ook Oranje heeft zijn plekje in de 1/8e finales beet. Al na 11 minuten liet Memphis Depay de Johan Cruijff ArenA juichen met een strafschopgoal. Revelatie Denzel Dumfries trok de zege tegen een flauw Oostenrijk helemaal over de streep.

  Nederland-Oostenrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na amper 10 minuten is de wedstrijd eigenlijk al beslist. Alaba tikt Dumfries aan in de zestien en Depay zet de strafschop vervolgens feilloos om. Een onmachtig Oostenrijk moet nadien de wedstrijd ondergaan en is helemaal uitgeteld na de 2-0 van Dumfries.

  • Man van de match: Denzel Dumfries was afgelopen zondag al de matchwinnaar tegen Oekraïne en trok die lijn vanavond gewoon door. Hij dwong al vroeg in de wedstrijd een penalty af en nam in de tweede helft alle twijfels weg met zijn 2e treffer op dit toernooi.

  • Opvallend: Nederland pakt voor de 7e keer op rij de volle buit tegen Oostenrijk. De laatste keer dat Oranje nog eens de boot in ging tegen het Alpenland was tijdens een oefenmatch voor het WK 1990. De meeste spelers van de huidige Oranje-kern waren toen nog niet geboren.

  Samenvatting van Nederland - Oostenrijk (2-0)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Depay scoort en mist

  Een penalty omzetten, het blijkt op dit EK met al vier missers geen evidente klus. Ronaldo had er geen moeite mee en vanavond volgde Depay zijn voorbeeld. Na amper 10 minuten knalde hij Oranje al op voorsprong vanaf de penaltystip. Een terechte strafschop overigens, na een duidelijke fout van Alaba op Dumfries.

   

  Stevige tegenvaller voor Oostenrijk, dat er nadien niet in slaagde om Oranje nerveus te krijgen. Nederland hield het bij controleren met af en toe een flits. Depay profiteerde bijna van nieuw mistasten bij Alaba, maar mikte uiteindelijk in het zijnet.

   

  Oostenrijk kwam zelf niet verder dan een paar verre schoten. Met de rust in zicht schakelde Oranje nog eens een versnelling hoger. De doorgebroken Weghorst bood Depay de 2-0 op een presenteerblaadje aan, maar bij Barcelona zullen ze zich even in hun koffie verslikt hebben toen hun aanwinst aan de tweede paal wild over besloot.

  Droomstart voor Nederland: Depay knalt strafschop onhoudbaar binnen: 1-0

  Dumfries stelt de zege veilig

  Ook in de tweede helft kon Oostenrijk geen vuist maken. Oranje drong niet al te fel meer aan, maar kwam op het uur toch dicht bij de 2-0 op een hoekschop. Een kopbal van De Vrij dwong Bachmann tot een knappe reflex, de herneming van De Ligt werd net voor de lijn nog gekeerd.

  Vijf minuten later was het dan toch raak voor de thuisploeg. Met een heerlijk tikje stuurde Depay de pas ingevallen Malen op doel af. De invaller toonde zich genereus en bood Dumfries zijn tweede van het EK aan, wedstrijd beslist.

  Oostenrijk prikte nog even tegen op een hoekschop. Een afgeweken kopbal van Kalajdzic ging rakelings naast. Een heerlijk afstandsschot van Alaba was hetzelfde lot beschoren en Onisiwo kopte van dichtbij nog op Stekelenburg.

   

  Meer dan wat stuiptrekkingen waren het niet, Oostenrijk was vanavond duidelijk een maatje te klein voor Oranje. Het team van Frank de Boer is na 2 groepsmatchen met 6 op 6 al zeker van de 1/8e finales, als groepswinnaar bovendien. Oostenrijk moet vol aan de bak tegen Oekraïne.

  Dumfries scoort al zijn 2e van het EK

  "We controleerden, domineerden en creëerden kansen"

  • Franco Foda (bondscoach Oostenrijk): "We leden te veel balverlies en speelden tegen een ploeg die daar erg goed van kan profiteren. In de eerste helft kregen beide ploegen niet zo veel kansen. We stonden goed georganiseerd. Maar we komen wel achter door een strafschop. En we hadden geluk dat Nederland voor rust ook niet nog de 2-0 maakte. Ik vond dat we het in de tweede helft beter deden, maar we komen dan wel 2-0 achter. Nederland kwam er weer snel uit bij dat doelpunt. Daarna hebben we er alles aan gedaan om nog iets aan die achterstand te doen. Dat is niet gelukt, we waren niet efficiënt genoeg, maar we speelden ook tegen een heel sterke tegenstander."

  • Frank de Boer (bondscoach Nederland): "Ik ben zeer tevreden. Ik denk dat wij een hele degelijke wedstrijd hebben gespeeld. We hebben vandaag bijna geen kansen weggegeven, we stonden goed. In de eerste helft waren we soms wel slordig, verloren we de bal heel snel als we hem net veroverd hadden. We hebben soms onnodig veel achter hen aangelopen. Maar ik moet zeggen, ik ben heel tevreden."

  • Denzel Dumfries (Nederland): "De 1-0 was een terechte strafschop. En bij de 2-0 stond Malen goed op scherp, een goede pass van Depay en ik hoefde hem alleen maar binnen te lopen. Ik denk dat we de wedstrijd goed controleerden, het spel goed domineerden en kansen creëerden. Ik denk dat het een verdiende overwinning was."

  Depay dolt met Wijnaldum tijdens interview: “Sprak hij Spaans?”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Oranje volgt het voorbeeld van de Rode Duivels en plaatst zich voor de 1/8e finales, als groepswinnaar bovendien. Het ging wel een pak makkelijker dan bij de Belgen. Depay opende al vroeg de score en Dumfries stelde de winst veilig in de tweede helft. .
  3. tweede helft, minuut 92. De Ligt huppelt nu toch weer het veld op. Helemaal van harte is het niet, maar de laatste minuten volmaken moet wellicht wel lukken. .
  4. tweede helft, minuut 90. Het lijkt voorbij voor De Ligt. Hij gaat opnieuw liggen en krijgt zowaar hulp van Kalajdzic. De ArenA weet die daad van van barmhartigheid duidelijk te appreciëren. .
  5. tweede helft, minuut 87. Krampen bij De Ligt. De Ligt voelt nu toch het gebrek aan matchritme. De verdediger moet even gaan liggen met krampen. Kan hij de wedstrijd volmaken? .
  6. tweede helft, minuut 86. Oostenrijk dwingt nog een hoekschop af. Zouden ze geïnspireerd zijn door de comeback van Oekraïne afgelopen zondag? Het lijkt bijzonder onwaarschijnlijk dat zoiets Oranje nog eens overkomt. .
  7. tweede helft, minuut 85. Oostenrijk heeft het beste voor op het einde gehouden. Onisiwo kan van dichtbij koppen, maar Stekelenburg is niet van plan om zijn clean sheet nog af te geven. Een alleraardigste poging toch van de invaller. .
  8. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Oostenrijk, Karim Onisiwo erin, Xaver Schlager eruit
  9. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Oostenrijk, Philipp Lienhart erin, Aleksandar Dragovic eruit
  10. tweede helft, minuut 82. Alaba met een verrassend schot van ver.

   Alaba met een verrassend schot van ver

  11. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Nederland, Luuk de Jong erin, Memphis Depay eruit
  12. tweede helft, minuut 82. Alaba net niet! Nou, dan toch even schrikken voor Oranje. Alaba pakt plots uit met een schitterend afstandsschot. Zijn knal gaat rakelings naast, de ontgoocheling druipt van het gezicht van de Real Madrid-aanwinst. .
  13. tweede helft, minuut 81.
  14. tweede helft, minuut 78. De wedstrijd lijkt gespeeld of kan Oostenrijk in de slotfase dan toch nog iets uit zijn mouw schudden? Het is voorlopig een bijzonder bleke prestatie van het team van Franco Foda. Een echte test is dit niet voor Oranje. .
  15. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Nederland, Ryan Gravenberch erin, Marten de Roon eruit
  16. tweede helft, minuut 72. De aansluitingstreffer van Oostenrijk hobbelt maar net naast.

   De aansluitingstreffer van Oostenrijk hobbelt maar net naast

  17. tweede helft, minuut 72. Plots een kans voor Oostenrijk. Even schrikken toch voor Oranje bij een flipperkastmoment op een hoekschop voor Oostenrijk. Een kopbal van Kalajdzic wijkt af op Wijndal en gaat rakelings naast. .
  18. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Oostenrijk, Valentino Lazaro erin, Christoph Baumgartner eruit
  19. Gele kaart voor Daniel Bachmann van Oostenrijk tijdens tweede helft, minuut 67
  20. tweede helft, minuut 67. Malen biedt Dumfries zijn tweede van het toernooi aan.

   Malen biedt Dumfries zijn tweede van het toernooi aan