79'
    Lorenzo Insigne
    0 - 3
    79'

En of ze één van de favorieten zijn. Italië heeft indruk gemaakt in de openingswedstrijd van het EK: het blies Turkije na een dominante prestatie met 0-3 weg. De goals kwamen er na rust via een owngoal van Demiral, Immobile en Insigne.

Turkije - Italië in een notendop:

• Sleutelmoment: De Italianen blijven gas geven na de ietwat gelukkige openingsgoal en Turkije kraakt helemaal. Çakir kan nog even de schijn ophouden met enkele knappe reddingen, maar na de 0-2 van Immobile hangen de Turken helemaal in de touwen.

• Man van de match: Ciro Immobile deed zijn reputatie van goaltjesdief nog maar eens alle eer aan. Zijn treffer legde de wedstrijd in een beslissende plooi en het was bovendien zijn eerste goal voor Italië op een groot toernooi. Daarbovenop gaf Immobile ook nog de assist voor de 0-3.

• Opvallend: Het was de avond van de primeurs. Voor de eerste keer in de geschiedenis was het eerste EK-doelpunt een owngoal. Italië trof dan weer voor het eerst 3 keer raak in een EK-match én de Azzurri hebben ook de grootste zege in een openingsmatch van een EK neergezet.

Ruim verslag van Turkije - Italië (0-3)

Çakir houdt Chiellini van de 0-1

Het EK begon met een indrukwekkende openingsceremonie: veel vuurwerk en een schitterende versie van Nessun Dorma door de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. De Italianen waren in elk geval klaarwakker voor hun openingswedstrijd tegen Turkijke en eisten meteen de bal op.

Toch konden de Azzurri hun dominantie pas na ruim een kwartier ook omzetten in een kans. Na een knappe één-twee met Berardi had Insigne de 0-1 aan zijn voet, maar de kleine Napolitaan plaatste de bal voorlangs.

Combinerend raakte Italië maar moeilijk aan kansen en op veel clementie van scheidsrechter Makkelie moesten ze ook niet rekenen. Immobile wou, maar kreeg terecht geen strafschop na onvrijwillig hands van Söyüncü.

Een hoekschop wisten de Azzurri wel af te dwingen en die leverde halfweg de eerste helft bijna de 0-1 op. Met een schitterende redding kon Çakir de kopbal van Chiellini nog net over de lat duwen.

Ook nadien bleef Italië vissen naar een strafschop. Eerst tevergeefs na een pittig duel tussen Barella en Yazici en kort voor de rust na hands van Çelik, maar die maakte geen onnatuurlijke beweging en dus kregen de Azzurri weer nul op het rekest. Tussendoor ging een kopbal van Immobile nog nipt naast, een slap Turkije kon daar niks tegenover stellen.

Doelman Cakir houdt Chiellini van het openingsdoelpunt

Italië maakt het verschil na de rust

Kort na de rust kreeg Italië wat het verdiende. Met een heerlijke pass lanceerde Barella Berardi en die zag zijn strakke voorzet via Demiral in doel verdwijnen. Een owngoal als eerste EK-doelpunt, dat was nog nooit eerder gebeurd.

Meteen daarna voorkwam Çakir dat Spinazzola er 0-2 van maakte, maar Italië was plots wel helemaal los en gaf de regie niet meer uit handen. Iets voorbij het uur botste Spinazzola opnieuw op een knappe redding van Çakir, maar dit keer kon Immobile van dichtbij scoren in de herneming.

Turkije werd van kastje naar de muur gespeeld en in de slotfase werd het helemaal pijnlijk. Çakir veegde zijn knappe reddingen zelf uit door de bal zomaar in te leveren. De Azzurri straften het genadeloos af, Insigne zorgde voor de 0-3.

Italië heeft zo zijn EK-start niet gemist en blaakt van vertrouwen. De Italianen zijn nu al 28 wedstrijden ongeslagen en hielden de nul in hun laatste 9 wedstrijden. Andere koek bij Turkije, dat woensdag vol aan de bak moet tegen Wales.

Pijnlijk! De eerste goal van het EK is een owngoal van Turkije: 0-1

Immobile tikt in de rebound de 0-2 binnen

Insigne straft slecht uitverdedigen af: 0-3

Mancini: “Dit doet heel veel deugd”

• Roberto Mancini (bondscoach Italië): “We zijn goed begonnen. Het was een mooie wedstrijd, dit doet heel veel deugd. We hebben een goede prestatie neergezet, goed gespeeld en drie keer gescoord. Ook onze eerste helft was goed, alleen ontbrak het ons daar aan precisie en wat geluk om te scoren. Na de openingsgoal kwam er meer ruimte en kregen we meer kansen. Maar de weg is nog lang, we moeten het wedstrijd per wedstrijd bekijken."

• Ciro Immobile (Italië): “Ik ben geëmotioneerd en bijzonder tevreden na deze wedstrijd. De groep en de staf hebben uitstekend werk geleverd. In de eerste helft speelden we iets te snel en onnauwkeurig. We botsten op hun muur, maar we hadden de wedstrijd wel in handen. In de tweede helft ging het beter en konden we onze kansen wel afronden."

• Kenan Karaman (Turkije): “We speculeerden zeker niet op een 0-0-gelijkspel, we wilden ons eigen spel ontwikkelen. Maar dat is jammer genoeg niet gelukt. We wilden compact spelen en dan snel omschakelen, maar we stonden te diep en raakten niet vooraan. Na de 0-1 gaven we te veel ruimte weg en dat hebben de Italianen genadeloos afgestraft. We zijn nog een jonge ploeg en moeten leren uit deze wedstrijd. Er zijn nog 2 wedstrijden, alles is nog mogelijk.”

90+4'

Italië opent het EK met een ruime en verdiende 3-0-overwinning tegen een slap Turkije. Na een owngoal van Demiral dreven Immobile en Insigne de score verder op.

90+3'

Chiellini voorkomt kans voor Yilmaz

Chiellini juicht, want met een uitstekende tackle voorkomt hij een wenkende kans voor Yilmaz. Alleen maar positief nieuws voor de Italianen vanavond.

90+2'

Italië heeft indruk gemaakt. Misschien wel nog het meest door de manier waarop ze na de 0-1 bleven aandringen.

Filip Joos
    90+1'

90'

Plots gaan de remmen los. Dervisoglu begaat een stevige overtreding op Barella en ook hij krijgt een gele kaart.

88'

Eerste gele kaart

Daar is dan toch de eerste gele kaart van de wedstrijd, in de 88e minuut. Söyüncü wordt terecht bestraft door Makkelie voor een overtreding op invaller Bernardeschi.

88'

Het moet zelden gebeurd zijn, een openingswedstrijd zonder gele kaart.

Filip Joos
    86'

Berardi wordt na een stevige tik uit voorzorg naar de kant gehaald. Enter Bernardeschi. Veel maakt allemaal niet meer uit, Italië heeft de zege op zak. Bij Turkije zitten ze wellicht al met hun gedachten bij de volgende wedstrijd tegen Wales.

85'
    84'
    81'

Doelpuntenmakers Insigne en Immobile mogen gaan rusten. Aan Chiesa en Belotti om de slotfase vol te maken.