Ga naar de inhoud

Jonge Duivels openen EK U21 met nederlaag tegen efficiënte Polen

 1. 41' - Geel - Wout Faes
 2. 27' - Doelpunt - Szymon Zurkowski (1 - 1)
 3. 17' - Doelpunt - Aaron Leya Iseka (0 - 1)
 1. 90+5' - Geel - Kamil Józwiak
 2. 90+4' - Geel - Kamil Grabara
 3. 90+3' - Verv. Konrad Michalak door Kamil Józwiak
 4. 90+1' - Verv. Isaac Mbenza door Alexis Saelemaekers
 5. 89' - Verv. Filip Jagiello door Pawel Bochniewicz
 6. 85' - Doelpunt - Dion Cools (3 - 2)
 7. 81' - Verv. Casper De Norre door Francis Amuzu
 8. 80' - Doelpunt - Sebastian Szymanski (3 - 1)
 9. 73' - Geel - Krystian Bielik
 10. 64' - Verv. Aaron Leya Iseka door Yari Verschaeren
 11. 53' - Doelpunt - Krystian Bielik (2 - 1)
 12. 49' - Geel - Dodi Lukebakio
17'goalAaron Leya Iseka0 - 1
27'goalSzymon Zurkowski1 - 1
53'goalKrystian Bielik2 - 1
85'goalDion Cools3 - 2

België heeft zure punten laten liggen in de openingsmatch van het EK U21. Tegen Polen opende Leya Iseka de score, maar daarna gingen de Polen op en over de jonge Duivels. De aansluitingstreffer van Cools bracht geen zoden meer aan de dijk.

Polen - België kort samengevat

 • Sleutelmoment: Na goed twintig minuten kan een dominante Belgische ploeg Polen schaakmat zetten, maar Schrijvers kan zijn persoonlijke actie niet afronden. Polen komt even later ineens langszij en heeft vanaf dan het momentum.
 • Man van de Match: Krystian Bielik werd dit seizoen door Arsenal uitgeleend aan Charlton, maar is - als hij de kleine foutjes uit zijn spel haalt - klaar om de stap naar de Premier League te zetten. Oogt wat log, maar is beresterk en heeft twee goede voeten.
 • Opvallend: Het is in deze toernooiformule van het EK voor beloften de eerste zege ooit voor Polen. Tijdens de vorige editie kwamen ze als gastland niet uit de verf en pakten ze amper één puntje in de groepsfase.

Ruime samenvatting van Polen-België op het EK voor beloften

Plotse gelijkmaker haalt wind uit Belgische zeilen

Bondscoach Walem behield ook na drie teleurstellende oefenmatchen het vertrouwen in de ploeg die de kwalificatie had afgedwongen, al verlegde hij met de inbreng van Cobbaut, Cools en Mangala wel enkele accenten. Dat leek een goede zet, want de jonge Duivels begonnen sterk aan de wedstrijd.

 

Eerst bleef het nog bij voorzichtig balbezit, maar op het kwartier schoot de Belgische turbo aan. De Polen kreunden nog na een streep van Mangala op de paal en een harde knal van Schrijvers op doelman Grabara toen Mbenza de bal voor doel schoof. Leya Iseka ontsnapte aan de aandacht van zijn bewakers en devieerde de voorzet netjes in de verste hoek.

 

Even later dartelde Schrijvers door het hart van de defensie, maar hij werkte na die knappe dribbel belabberd af. Polen had de waarschuwing eindelijk begrepen en schoof beetje bij beetje op. Toch kwam de gelijkmaker van Zurkowski enigszins onverwacht. Een lakse Faes en Jackers, die verrast leek, hadden wellicht beter kunnen doen. Jackers voorkwam met een sterke arm wel dat Kownacki er vlak voor de pauze 2-1 van maakte.

Leya Iseka tikt van dichtbij België op voorsprong tegen Polen: 0-1

Eerste Poolse kans hobbelt meteen binnen: 1-1

Onmondige Duivels lopen na de rust in het mes

De bakoven van het Mapei Stadium in Reggio Emilia noopte beide ploegen om hun energie te sparen. De Belgen kozen ervoor om het tempo laag te houden in balbezit, maar lieten Polen zo de kans om bij momenten snel uit te breken. Op zo'n counter dwong de tegenstander een eerste hoekschop af en die knikte Bielik machtig binnen.

 

De Belgen waren aangeslagen en hadden lange tijd niet de fut om iets aan hun achterstand te doen. Schrijvers probeerde de kar wel te trekken, maar zijn anders zo fijne traptechniek liet hem vanavond danig in de steek. Vanaf het halve maantje krulde hij onbegrijpelijk ver naast. Ook met invaller Verschaeren tussen de lijnen kwam er weinig schot in de zaak.

 

Tien minuten voor tijd konden de boeken helemaal dicht. Alweer kostte weifelend verdedigen de Belgen een tegengoal. De Polen trokken hun voetje niet terug en Szymanski maakte het van dichtbij af. Schrijvers onderstreepte zijn ongelukkige match nog eens met een misser. De 3-2 kwam er toch nog dankzij Cools, maar het was te laat voor de Duivels om nog een puntje te rapen.

Bielik kopt Polen op voorsprong tegen België: 2-1

Boeken toe! Szymanski zet Polen op 3-1

Cools tekent voor de 3-2 met een rake kopbal

 • Dion Cools: "Iedereen is heel ontgoocheld over dit resultaat. We verdienen het, denk ik, om deze match te winnen. En dan is het dubbel zo zuur om hier de match te verliezen die we absoluut moesten winnen. Na de 1-1 sluipt er een beetje twijfel in de ploeg en onze kansen gaan er niet in. De Polen stonden heel laag en het was moeilijk om de gaten te vinden. We hadden in de 1e helft onze kansen moeten afmaken en de defensie moest iets meer solide zijn. Nu hebben we niets meer te verliezen en je weet maar nooit: misschien pakken we 6 op 6."
 • Orel Mangala: "De 1e match is altijd de belangrijkste en we waren ook goed begonnen. We hadden alles onder controle, maar door een fout van ons wordt het 1-1. In de 2e helft slikken we ook snel een goal. Het is wel een probleem dat we zo vaak goals tegen krijgen. We hebben de kwaliteiten, maar de mentaliteit moet een beetje anders. We moeten meer voor elkaar vechten. Het wordt nu heel moeilijk, maar we zullen er nog alles voor doen."
 • Siebe Schrijvers: "Dit is heel pijnlijk. Wij waren de betere ploeg, zeker in het begin. Ik had ook de kans op de 2-0. Mijn actie was perfect, maar ik had meer tijd dan ik dacht. We krijgen ook rotte goals tegen. Die 1-1 mag niet vallen en die 2e komt er na een corner terwijl we wisten dat dat hun wapen was. We moeten 90 minuten gefocust zijn en dat is een les die we moeten leren. Het is jammer en het doet veel pijn, maar het kan nog en dus geven we niet op. Tijdens het uitlopen waren we er met de ploeg al over bezig. 6 op 6 is mogelijk, dus daar gaan we voor."

Walem: “We spelen 20 bijna perfecte minuten, daarna was het minder”

"Zuur om de match te verliezen die we absoluut moesten winnen"

Schrijvers: “6 op 6 is nog mogelijk dus daar gaan we voor”

Lukebakio: "Iedereen weet wat ons te wachten staat"

Cobbaut: "We moesten rustiger blijven aan de bal"

Mangala: “Het wordt nu heel moeilijk, maar we zullen er alles voor doen”

Faes: "Iedereen loopt een beetje uit positie bij de eerste goal van Polen"

Jackers: "Was te laat om te reageren bij die eerste goal"

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 2. Gele kaart voor Kamil Józwiak van Polen Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 95
 3. tweede helft, minuut 94. Afgelopen! De jonge Rode Duivels beginnen slecht aan hun EK en gaan met 3-2 de boot in tegen hun Poolse leeftijdsgenoten. Die toonden zich efficiënter en maakten dankbaar gebruik van slap Belgisch verdedigen.
 4. Gele kaart voor Kamil Grabara van Polen Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 94
 5. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Polen Onder-21, Kamil Józwiak erin, Konrad Michalak eruit
 6. tweede helft, minuut 92. De Polen zorgen er met een nieuwe wissel voor dat de Belgen geen vaart kunnen maken in de toegevoegde tijd.
 7. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij België Onder-21, Alexis Saelemaekers erin, Isaac Mbenza eruit
 8. tweede helft, minuut 90. Het is alle hens aan dek voor de Polen wanneer onze landgenoten een soort handbalaanval opzetten. Grabara steelt kostbare seconden door met de bal in zijn armen te gaan liggen. De onvoorspelbare Saelemaekers mag ook nog opdraven.
 9. tweede helft, minuut 89. Amuzu probeert de Poolse doelman van ver te verrassen.

  Amuzu probeert de Poolse doelman van ver te verrassen

 10. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Polen Onder-21, Pawel Bochniewicz erin, Filip Jagiello eruit
 11. tweede helft, minuut 88. De Polen gaan straks wisselen. Piotrowski van Racing Genk stond al klaar, maar het is Bochniewicz die Jagiello komt vervangen.
 12. tweede helft, minuut 87. Cools tekent voor de 3-2 met een rake kopbal.

  Cools tekent voor de 3-2 met een rake kopbal

 13. tweede helft, minuut 85. Grabara duwt een schuine plaatsbal van Amuzu in hoekschop. De Belgen zetten alles op alles.
 14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 85 door Dion Cools van België Onder-21. 3, 2.
 15. tweede helft, minuut 83. Of toch wel 3-2! De hoekschop gaat er wel in voor de Belgen en dan valt er misschien nog iets te rapen. Dion Cools valt tussen de plooien van de Poolse zonedekking en kopt ongehinderd raak. Kan het nog?
 16. tweede helft, minuut 83. Schrijvers pakt een Pools geschenkje niet uit.

  Schrijvers pakt een Pools geschenkje niet uit

 17. tweede helft, minuut 82. Geen aansluitingstreffer! Kortsluiting in de bovenkamer van Bielik, die per ongeluk Schrijvers lanceert. Deze keer is het aan Wieteska om redding te brengen.
 18. tweede helft, minuut 81. Dit toernooi lijkt al na één match een verloren zaak voor onze beloften. Italië en Spanje zijn op papier immers iets te hoog gegrepen voor deze generatie.
 19. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij België Onder-21, Francis Amuzu erin, Casper De Norre eruit