Perfect rapport voor Rode Duivels na feestavond tegen krasselende Cyprioten

  1. 44' - Doelpunt - Yannick Carrasco (4 - 1)
  2. 41' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (3 - 1)
  3. 36' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (2 - 1)
  4. 20' - Geel - Giorgos Merkis
  5. 16' - Doelpunt - Christian Benteke (1 - 1)
  6. 14' - Doelpunt - Nicholas Ioannou (0 - 1)
  1. 81' - Verv. Ioannis Kosti door Fotis Papoulis
  2. 80' - Verv. Christian Benteke door Divock Origi
  3. 79' - Verv. Matija Spoljaric door Georgos Efrem
  4. 68' - Verv. Kevin De Bruyne door Dennis Praet
  5. 68' - Doelpunt - Christian Benteke (6 - 1)
  6. 67' - Verv. Nicholas Ioannou door Ioannis Kousoulos
  7. 64' - Verv. Eden Hazard door Yari Verschaeren
  8. 51' - Own goal - Kypros Christoforou (5 - 1)
  14'goalNicholas Ioannou0 - 1
  16'goalChristian Benteke1 - 1
  36'goalKevin De Bruyne2 - 1
  41'goalKevin De Bruyne3 - 1
  44'goalYannick Carrasco4 - 1
  51'own goalKypros Christoforou5 - 1
  68'goalChristian Benteke6 - 1

  De Rode Duivels zijn met grootste onderscheiding en met felicitaties van de jury geslaagd voor de kwalificaties van Euro 2020. Dankzij een vlotte zege tegen een pover Cyprus kan België voor het eerst in de voorrondes van een EK of WK een perfect rapport voorleggen.

  Het journaal 13u met o.a. België-Cyprus

  • Sleutelmoment: Benteke maakt heel snel de verrassende voorsprong van Cyprus goed en zo is er geen plaats voor negativiteit bij spelers en publiek. De algemene consternatie in het Koning Boudewijnstadion duurt maar drie minuten.
  • Man van de Match: Cristian Benteke en Yannick Carrasco kregen nog eens een kans en toonden zich beiden erg bedrijvig.  Benteke was het meest aanwezig van allemaal en scoorde twee goals.
  • Statistiek: België heeft al zijn matchen in 2019 gewonnen en trekt met 30 op 30 in de kwalificatiecampagne naar het EK.

  Consternatie slaat om in vroeg feestgedruis

  De laatste wedstrijd van 2019 was een feestmatch voor de Rode Duivels. De feestvarkens op het veld leken wel vooraf al wat van de feestdis te hebben gesnoept. De Rode Duivels begonnen loom en weinig geconcentreerd. Of lag het aan een gebrek aan automatismen tussen de 7 nieuwe basisspelers, onder wie Mignolet, Benteke en debutant Cobbaut?Vanaken miste een enorme kans en Eden Hazard speelde centraal op het veld slecht in op De Bruyne.

   

  Verdediger Ioannou zat er tussen en de Belgische defensie week terwijl hij de helft van de thuisploeg overstak. Hij trapte perfect in de verste hoek: 0-1. Iedereen in het Koning Boudewijnstadion was op slag nuchter. Langer dan 3 minuten duurde dat niet. Carrasco hield een overwaaiende voorzet binnen en Benteke redde de sfeer door zich naar de bal te gooien: 1-1.

   

  De ontnuchtering hielp de Rode Duivels om veel dominanter te spelen. Doelman Michael van Cyprus was ook bijzonder lief. Hij bracht een cadeau met een grote strik rond mee naar België. Hij liet een mislukt schot van De Bruyne in zijn doel verdwijnen. Een enorme blunder en België stond 2-1 voor.

   

  Nog voor de rust bereikte het feest een hoogtepunt. Op aangeven van Carrasco draaide de Bruyne knap weg om de 3-1 in de verste hoek te schieten en Carrasco zelf scoorde vlak voor rust de 4-1.

  Echte "Duivels-goal" zet kers op de taart

  In de tweede helft legde Cyprus zich helemaal neer bij het feestje dat de leerlingen van Roberto Martinez hielden voor hun perfect rapport. Cyprus deelde zelfs nog een tweede cadeau uit. Verdediger Kypros maakte een owngoal zoals je er in je leven weinig zal zien.

   

  De laatste goal was een counter zoals de Rode Duivels dat bij uitstek kunnen. De Bruyne lanceerde op het perfecte moment en met de perfecte snelheid Benteke en die legde de 6-1 vast. Zo stond de kers dan toch helemaal op de feesttaart. 

   

  Dat het experimentele elftal wel vier keer defensief in verlegenheid werd gebracht, kan vergeten worden in het feestgewoel.

  Benteke: "Het is belangrijk te tonen dat je klaar bent"

  Drie spelers die de laatste tijd weinig of geen speeltijd kregen reageerden meteen na de match bij de collega's van RTBF. Vooral Benteke was duidelijk over zijn EK-ambitie. 
  • Christian Benteke: "We wilden in schoonheid afscheid nemen en dat hebben we gedaan. Wat mezelf betreft, ga ik niet liegen. De plaatsen zijn duur en de bondscoach heeft vandaag spelers die minder minuten krijgen, kansen gegeven. Dan is het belangrijk om je te tonen dat we klaar zijn. Ik speel met spelers die ik al lang ken. De automatismen zijn er en deze match staat me toe om vertrouwen te kweken. Ook bij mijn club."
  • Jason Denayer: "Het was een nieuwe situatie voor ons met Cobbaut, die zijn eerste match speelde. We hebben ons vrij snel aangepast en vooral na het openingskwartier goed verdedigd. De tegengoal van Cyprus zorgde niet voor twijfel. We kennen onze kwaliteiten, maar natuurlijk wil je liefst de nul houden."
  • Yannick Carrasco: "Ik heb niet het gevoel dat we ons elke keer moeten tonen als we speelminuten krijgen. Onze sterkte is ons collectief. Iedere speler krijgt zijn kans en wie ook speelt op mijn positie kan het daar goed doen. Er is nog veel tijd voor de selectie van 23 namen wordt gemaakt. Er kan nog veel gebeuren."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Laatste fluitsignaal. De leerlingen van Roberto Martinez hebben een feestje verdiend. Ze halen voor het eerst een perfect rapport in de EK-kwalificaties na een makkelijke 6-1-zege tegen Cyprus.
  2. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 90. Twee minuten extra. "Waar is dat feestje, hier is dat feestje", het is erg van toepassing vanavond. De fans moeten nog twee minuten wachten.
  4. tweede helft, minuut 87. Doelman Michael toont zich toch nog eens op een goede manier. Praet levert iets af tussen een voorzet en schot. De doelman duwt de bal weg, maar Origi kan nog koppen. Ook daar blijft hij koel onder. Origi heeft trouwens een duwfout gemaakt.
  5. tweede helft, minuut 86. Het publiek vermaakt zich. De buit is binnen en het feestje in het stadion moet eigenlijk nog beginnen. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  6. tweede helft, minuut 81. Origi is de laatste vervanging van Martinez. Benteke heeft goede punten gescoord bij d bondscoach en zal goed slapen dankzij zijn twee goals. Origi krijgt nog ruim 10 minuten om zich te tonen.
  7. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Cyprus, Fotis Papoulis erin, Ioannis Kosti eruit
  8. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij België, Divock Origi erin, Christian Benteke eruit
  9. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Cyprus, Georgos Efrem erin, Matija Spoljaric eruit
  10. tweede helft, minuut 76. Benteke is zeer aanwezig. Uiteraard niet tegen de sterkste tegenstander, maar toch zeer aanwezig. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  11. tweede helft, minuut 73. Wat een gestuntel bij de Cyprioten. Bijna krijgen de Rode Duivels cadeau nummer drie. Kyriakou duwt een makkelijke terugspeelbal voor de neus van zijn eigen doelman in de voeten van Benteke. Die lijkt zijn derde te gaan scoren, maar Merkis kan dat nog net voorkomen.
  12. tweede helft, minuut 71. Ook Praet krijgt speeltijd. De assist van De Bruyne was zijn laatste wapenfeit. Hij mag gaan rusten na 68 minuten. Dennis Praet is zijn vervanger.
  13. tweede helft, minuut 68. Vervanging bij België, Dennis Praet erin, Kevin De Bruyne eruit
  14. tweede helft, minuut 68.
  15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 68 door Christian Benteke van België. 6, 1.
  16. tweede helft, minuut 67. Daar is dan de 6-1. Oh wat kan deze ploeg goed counteren. De bal komt in de omschakeling bij De Bruyne en dan weet je dat er maatwerk volgt. De spelmaker speelt op het perfecte moment en met perfecte snelheid in de diepte voor Benteke. Die houdt zijn verdediger op kracht af en werkt goed af.
  17. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij Cyprus, Ioannis Kousoulos erin, Nicholas Ioannou eruit
  18. tweede helft, minuut 65. Verschaeren is centimeters verwijderd van 6-1. Het eerste balcontact van Verschaeren is bijna meteen een goal. Benteke zet hem alleen voor doel, maar het jonkie van de groep duwt de bal centimeters naast.
  19. tweede helft, minuut 64. Vervanging bij België, Yari Verschaeren erin, Eden Hazard eruit