zo 13 oktober 2019 16:50
  1. 11' - Geel - Michy Batshuayi
  2. 36' - Geel - Georgy Zhukov
    EK-kwalificatie - speeldag 8 - 13/10/19 - 15:00

De Rode Duivels hebben ook in hun achtste wedstrijd in de EK-kwalificaties geen steek laten vallen. Michy Batshuayi en Thomas Meunier schonken België een 0-2-overwinning op bezoek bij Kazachstan.

Kazachstan - België in een notendop:

• Sleutelmoment: Na amper 8 minuten in de tweede helft mogen de Kazakken hun hoop op een stunt opbergen. Na een heerlijke kruispass van Hazard legt Meunier de wedstrijd in een beslissende plooi.
    • Man van de match: Weinig uitblinkers bij de Rode Duivels, maar met enkele klasseflitsen stak Eden Hazard er toch weer bovenuit. Zelf scoren lukte hem niet, maar zijn assist bij de 0-2 was er wel één om duimen en vingers bij af te likken.
    • Opvallend: De Rode Duivels boeken hun 8e overwinning op rij en dat was hen nog nooit gelukt. In het verleden bleef België tot drie keer toe steken op 7 opeenvolgende overwinningen. Alweer een record dat dus sneuvelt onder deze generatie.

Batshuayi bedankt voor basisplaats met openingsgoal

Kazachstan is San Marino niet, dat was meteen duidelijk. De thuisploeg begon bijzonder gretig aan de wedstrijd en dat was toch even schrikken voor de Rode Duivels. Op een voorzet van Shomko kreeg Fedin wel erg veel ruimte, maar de Kazak wist er geen raad mee.

Met vijf wissels in de basis wou Roberto Martinez testen welk vlees hij in de kuip heeft. Maar een flink hertekend middenveld met Meunier, Praet, Witsel en Thorgan Hazard en Batshuayi als diepe spits leverden geen vuurwerk op.

Na ruim 20 minuten grepen Praet en Batshuayi wél hun kans. Mertens stak het vuur aan de lont met een knappe actie, Praet bracht de bal laag voor doel en daar tikte Batshuayi de 0-1 simpel in doel. Tot een stormloop op het Kazakse doel leidde die openingstreffer niet. De Belgen namen de wedstrijd in handen, maar veel doelgevaar leverde dat niet op.

Meunier stelt historische zege veilig

In de tweede helft konden de Kazakken hun fel wedstrijdbegin niet meer herhalen. Integendeel, nog geen 10 minuten na de rust keek de thuisploeg al tegen een dubbele achterstand aan. Eden Hazard pakte uit met een heerlijke kruispass op Meunier. Die legde de bal al even knap stil en nam Nepogodov te grazen: 0-2.

De veer was nu definitief gebroken bij Kazachstan en de Rode Duivels snuffelden een paar keer aan de 0-3. Een schot van Eden Hazard strandde in het zijnet, terwijl Mertens na een één-twee met Batshuayi van dichtbij over doel kopte.

Twintig minuten voor het einde waren de rollen omgekeerd en was het Mertens die Batshuayi de 0-3 aanbood, maar de spits gleed de bal naast. Ook Thorgan Hazard kwam nog dicht bij een goal na een lange bal van Alderweireld, maar botste op Nepogodov.

90+4'

De Rode Duivels pakken ook in Kazachstan de volle buit en schrijven geschiedenis met hun 8e overwinning op rij. Batshuayi en Meunier zorgden voor de 0-2-eindstand.
    90+2'
    Ook Mechele mag nog even meedoen. Hij neemt de plaats in van Vermaelen.
    90+1'

90'

Drie minuten extra

Krijgen we nog een doelpunt te zien in de extra tijd of ligt deze wedstrijd al in zijn beslissende plooi?
    85'
    De wedstrijd sleept zich nu toch naar het einde. Bij de Kazakken is de energietank al een tijdje leeg, terwijl de Rode Duivels stilaan ook al aan de volgende wedstrijden bij hun clubs beginnen te denken.
    84'
    Ook Zhangylyshbay krijgt nog wat speelminuten in de slotfase van deze wedstrijd. Hij neemt de plaats in van Zhukov.
    83'
    Courtois moet zowaar nog een redding uit zijn mouw schudden op de vrije trap voor de thuisploeg. Het blijft voorlopig bij 1 tegengoal voor de doelman in deze kwalificatiecampagne.
    81'
    Witsel protesteert iets te fel na een charge van Praet op Islamkhan en slikt een gele kaart. Kazachstan mag het nog eens proberen op een vrije trap.
    79'
    Beisebekov probeert de assist van Hazard op Meunier te kopiëren. Zijn pass op Vorogovskiy is van uitstekende makelij, maar het schot van Vorogovskiy is niet gekadreerd.
    78'
    Voor Batshuayi zit de wedstrijd erop en ook Mertens mag gaan rusten. Benteke en Carrasco krijgen nog een klein kwartier om de score verder op te drijven.
    77'
    Een wild schot van Abiken, meer heeft Kazachstan niet meer te bieden. De thuisploeg begon verrassend fel aan de wedstrijd, maar weegt uiteindelijk toch veel te licht voor de Rode Duivels.
    73'

Thorgan botst op Nepogodov

De 0-3 hangt nu toch echt in de lucht. Alderweireld pakt uit met een uitstekende lange bal naar Thorgan Hazard. Maar ook hij kan de score niet uitdiepen en mikt op Nepogodov.
    71'
    Fedin mag een punt achter zijn wedstrijd zetten. Pertsukh is zijn vervanger.
    69'

Batshuayi laat de 0-3 liggen

De Kazakse defensie wordt nog eens in zijn hemd gezet door een versnelling van de Duivels. Mertens biedt Batshuayi zijn tweede van de namiddag aan, maar al glijdend tikt de spits de bal naast. Een onvergetelijke indruk heeft de doelpuntenmaker vandaag toch niet gemaakt.
    65'
    Mertens komt dicht bij de 0-3. Na een één-twee met Batshuayi kopt hij van dichtbij hoog over doel. De Rode Duivels hebben alles prima onder controle, voor Kazachstan lijkt het nu vooral schade beperken.
    64'

Er komt nog weinig van de Kazakken. Ze kunnen niet meer brengen wat ze in de eerste helft brachten.

Peter Vandenbempt op Radio 1
    62'
    Hazard krijgt plots ruimte in de zestien na slap verdedigen bij de thuisploeg. Hij waagt zijn kans vanuit een moeilijke hoek, zijn schot strandt in het zijnet.