• home
 • video
 • pas verschenen

  Koning De Bruyne gidst Rode Duivels voorbij flets Schotland

  1. 32' - Doelpunt - Toby Alderweireld (0 - 3)
  2. 24' - Doelpunt - Thomas Vermaelen (0 - 2)
  3. 9' - Doelpunt - Romelu Lukaku (0 - 1)
  1. 90' - Verv. Thomas Meunier door Benito Raman
  2. 86' - Verv. Youri Tielemans door Yari Verschaeren
  3. 86' - Verv. Ryan Christie door John McGinn
  4. 82' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (0 - 4)
  5. 79' - Geel - Thomas Vermaelen
  6. 77' - Verv. Nacer Chadli door Yannick Carrasco
  7. 77' - Verv. Matthew Phillips door Johnny Russell
  8. 68' - Verv. Callum McGregor door Stuart Armstrong
  9. 61' - Geel - Scott McTominay
  10. 59' - Geel - Stephen O'Donnell

  Kevin De Bruyne heeft zijn status van assistkoning kracht bijgezet in de EK-kwalificatiematch tegen Schotland. Hij bediende voor de rust Lukaku, Vermaelen en Alderweireld. In een overbodige tweede helft zette de aanvoerder de 0-4-eindstand op het bord. Met 18 op 18 zijn de Rode Duivels zo goed als zeker van het EK.

  Schotland-België in een notendop:

  • Sleutelmoment: Minuut 9. De Schotten duwen de Belgen achteruit in de openingsminuten, maar de perfecte counter luidt de ommekeer in.
  • Man van de match: Kevin De Bruyne, wie anders, met 3 assists en 1 goal. Hij speelde dit seizoen voor City en België 6 matchen, goed voor 2 goals en 8 assists. 
  • Opvallend: De Bruyne fraait de statistieken van zijn collega's op. Voor Lukaku is het de 49e goal in 82 interlands, voor Vermaelen de 2e in 75, voor Alderweireld de 4e in 84.

  Het journaal laat met o.a. de 0-4-zege van de Rode Duivels in Schotland

  De Bruyne strooit 3 assists in 23 minuten

  De Belgen hadden wat goed te maken na het slechte eerste uur in San Marino. Met 5 andere namen - Vermaelen, Dendoncker, Chadli, Mertens en Lukaku voor Denayer, Carrasco, Januzaj, Batshuayi en Origi - waren de eerste minuten evenwel ook voor de Schotten.

   

  Maar een wereldgoal na 9 minuten drukte elke hoop van de thuisploeg de kop in: Chadli won een kopduel in de eigen 16, Mertens stak schitterend diep tot bij een spurtende De Bruyne, die de gevolgde Lukaku perfect bediende: de spits van Inter maakte zijn 49e voor België.

   

  Plots werd het klasseverschil enorm duidelijk. Het was een spel van een hele grote kat tegen een hele grote muis, zoals radiococommentator Eddy Snelders het verwoordde. De Schotse defensie acteerde ondermaats en gaf de Belgen alle vrijheid.

   

  Lukaku wilde eerst nog een boogbal van De Bruyne te fraai afwerken, maar wat later had De Bruyne toch zijn tweede assist beet. Na een korte corner gooide hij een kromme bal voor doel zoals hij alleen dat kan: Vermaelen zei dankjewel. En een corner later mocht De Bruyne nog een streepje achter zijn naam zetten: nu kopte Alderweireld te simpel en via de onderkant van de lat keihard binnen. De 0-3 bij de rust was niet eens overdreven.

  " "

  Romelu Lukaku maakt zijn 49e goal in 82 matchen.

  Debuut van Verschaeren en Raman

  De Schotten wilden na de whisky toch nog wat laten zien aan de 30.000 thuisfans en liepen dat het een lust was. Ze morsten evenwel met de kansen, Courtois maakte zich goed breed toen Meunier Robertson uit het oog was verloren.

   

  Voor België hoefde het niet meer zo nodig. Maar na een uur was daar plots weer een snelle counter: nu bediende Lukaku De Bruyne, die zijn schot afgeblokt zag. De Bruyne trapte na een een-twee met Mertens ook een halve meter naast. De bekroning voor de goeie match van de City-middenvelder kwam er toch: op aangeven van Lukaku draaide de aanvoerder de bal buiten het bereik van Marshall naar de tweede paal.

   

  In het slot gunde de Belgische bondscoach Yari Verschaeren en Benito Raman, allebei voor het eerst opgeroepen, hun eerste cap. Het 18-jarige RSCA-talent maakte er bijna een ongelooflijk debuut van: Marshall sloeg zijn 0-5 uit zijn doel.

   

  Met 18 op 18 kan de Belgen bijna niets meer overkomen om Euro 2020 te halen, al is het mathematisch nog helemaal niet zeker. Maar na 19 goals voor en amper 1 tegen twijfelt niemand nog aan een goeie afloop.

  Yari Verschaeren.

  Lukaku: "Mijn 50e goal in Brussel? Als ik mag spelen"

  De Bruyne: "Hebben beter gespeeld als ploeg"

  Vertonghen: "We zijn ongelofelijk dodelijk op de counter"

  Courtois: "Na de eerste goal ging de match helemaal open voor ons"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde: België behoudt maximum na masterclass van De Bruyne. In de tweede helft hoefde het niet echt meer voor de Belgen, die voor de rust al zegezeker waren na 3 assists van De Bruyne. De Schotten wilden nog iets tonen, maar als België wou, zorgde een snelle tegenstoot telkens voor gevaar. Zo kon De Bruyne zijn match bekronen met een goal. België blijft natuurlijk op kop met 18 op 18 en is virtueel zeker van Euro 2020.
  2. tweede helft, minuut 92. Bijna 0-5 door Verschaeren. Goed samenspel tussen Verschaeren en Lukaku brengt die eerste in een kansrijke schietpositie. De youngster haalt uit, Marshall houdt hem evenwel van een ongelooflijk debuut.
  3. tweede helft, minuut 91. 3 minuten extra tijd. Benito Raman heeft nog 3 extra minuten om te genieten van zijn eerste match met de Rode Duivels. De Schalke-aanvaller is Meunier komen vervangen.
  4. tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij België, Benito Raman erin, Thomas Meunier eruit
  6. tweede helft, minuut 89. De bondscoach is gul vandaag. Benito Raman gaat ook zijn debuut maken. Commentator Peter Vandenbempt op Radio 1.
  7. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij België, Yari Verschaeren erin, Youri Tielemans eruit
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Schotland, John McGinn erin, Ryan Christie eruit
  9. tweede helft, minuut 86. Verschaeren debuteert. Martinez gunt de 18-jarige Verschaeren een eerste cap. De jonge Anderlecht-middenvelder mag nog 5 minuten Youri Tielemans komen vervangen. .
  10. tweede helft, minuut 86.